Test přijímačů 1.2G

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
ivan LN

Test přijímačů 1.2G

#1 Příspěvek od ivan LN »

Zdravím vás. Sháním informace zde na foru, proto jsem se rozhodl podělit se s vámi o informace a vlastní zkušenosti. Hodně se tu řeší antény, pravda dobrá antena je důležitá, ale co jsem tady moc nenašel jsou informace o přijímačích. Jejich citlivost je stehně důležitá jako dobrá anténa. Mám k dispozici čtyři různé přijímače trochu jsem je testoval a docela jsem byl překvapen ve velkých rozdílech v kvalitě.tady jsou:
f 002.jpg
a tady společně s dodávanými vysílači:
f 004.jpg

namám k dispozici potřebné měřící přístoje, takže testování probíhalo tak, že jsem umístil vysílač 50mW s kamerou do jiné budovy kvůli snížení signálu a zkoušel jeden po druhým.testoval jsem každý přijímač s těmito anténami včetně té VEE anteny která je pro TX:
f 001.jpg

při testování jsem s přijímači různě hýbal, naklápěl a sledoval chování vide na monitoru a výsledek docela zajímavý.začnu tím nejhorším.
číslo 2-úplně nejhorší přijímač, jedná se o přijímač sady FOX-800 z Ebaye, docela jsem byl překvapen tímto přijímačem.O kvalitě anten dodávaných k této sadě ani nemluvím, doporučuju je okamžitě zahodit, i ta VEE antena na tomto přijímači měla lepší výsledky. Tyhle anteny nejsou vůbec přizpůsobeny, nemám možnost měřit PSW na 1.2G ale řekl bych že bude dost velký, protože vysílač s ní měl asi o 120mA větší odběr než s ostatníma.
jako druhý nejhorší bylo číslo 4-, koupil jsem ho kdysi na aukru společně se třemi vysílači 50mW. signál tohoto přijímače byl celkem stabilní proti předešlému, ale ještě měl výpadky při změně polohy přijímače v dílně. Dále číslo 3- nechtěl jsem tomu uvěřit, ale tento přijímač s potenciometrem místo přepínače kanálů mě dost mile překvapil svojí citlivostí.Díky potenciometru se na FPV moc nehodí, ikdyž jsem potenciometr vyměnil za víceotáčkový trimr bál bych se, že se mi za letu rozladí.Nicméně výpadků proti předhozím o dost méně, sadu přijímače jsem koupil na aukru za nějakých 400Kč. Vysílač má údajně 800mW dle štítku, ale skutečnost bude možná tak čtvrtina vzhledem k odběru proudu a zahřívání vysílače. Nepříjemná vlastnost tohoto vysílače je kolísání frekvence.Lítá +- 10Mhz, proto asi má dodávaný přijímač potenciometr:-). S tímto vysílačem a přijímačem č.4 s čtyřlístkovou antenou jsem lítal a nějakých 800m bez problémů a věřím, že by fungoval i víc. Nejlepší co mám je číslo 1-Lawmate. fakt nelituju pořízení tohoto přijímače, proti ostatním minimum výpadků, ať jsem ho umístil pod stůl, ke stropu, náklápěl jak chtěl, obraz se jen občas zachvěl ale nikdy ůplně nevypadl.tento přijímač je prostě o třídu výš....
Experimentování chci docílit bezpečného všesměrového provozu ca. do nějakých 1,5 - 2km, víc nepotřebuji. Testoval jsem různé anteny i na straně vysílače a zatím se mi nejlíp jeví použití trojlístku a po něm eventuelně VEE.Ještě uvidím jak se budou chovat ve vzduchu. Každopádně ty dodávaný 2dB antenky už nepoužiju.závěrem nejlepší varianty pro všesměrový provoz
1: trojlístek na TX a čtyřlístek na RX
2: VEE na TX a čtyřlístek na RX - taky fungovalo dobře
Ještě chci upozornit rejpálky. Jsem si vědom všech aspektů ohledně této frekvence, tak si to ušetřete. Přidávám ještě pár fotek. Mám dvě letadla obě jsou Hawk sky od Dynamu. V obou mám RX Corona RP8D1, jedno mám jako testovací a druhé jako "ostré" s lepšímy díly.V ostrém je kamera Pixim seawolf 690TVŘ, Cyclops Nova OSD s fnkcí RTH a momentálně systém 2.4G 100mW, který brzy zaměním za 1.2 800mW, otoč kamery zajišťuje servo 170° zapojené místo směrovky:
f 010.jpg
Naposledy upravil(a) ivan LN dne pon 17.03.2014 11:56, celkem upraveno 4 x.
Adalf

Re: Test přijímačů 1.2G

#2 Příspěvek od Adalf »

Pěkný test, děkujeme.

Nechvalná kvalita přijímače č.2 je známá a docela se řeší výměnou SAW filtru. Osobně ho provozuji a filtr jsem vyměnil. S kvalitou spojení problém nemám, ale na druhou stranu, létám do dvou kilometrů.

Dotaz, jaký model vysílače jsi použil pro test s přijímačem č.1?
FPV Raptor 2000
FPV Raptor 1600
FPV Blade MQx
ivan LN

#3 Příspěvek od ivan LN »

no, vlastně krom toho s tím potenciometrem jsem saw filtr u všech vyměnil také za ten 17Mhz, kdyby někdo chtěl kontakt přišly mi z USA za ca měsíc a byla možnost platit PAYPALem. http://www.dpcav.com/xcart/SAW-FILTER-480.0MHz.html
Naposledy upravil(a) ivan LN dne pon 17.03.2014 9:15, celkem upraveno 1 x.
ivan LN

#4 Příspěvek od ivan LN »

pro Adalfa. Pužíval jsem pro testování všech přijímaču stejný vysílač a to ten co je u čísla 4 -50mW.
f 019.jpg
Naposledy upravil(a) ivan LN dne pon 17.03.2014 8:53, celkem upraveno 1 x.
vitahavlicek

#5 Příspěvek od vitahavlicek »

tak to je supr test.myslite ze je lepsi pouzivat tihle 1,2G vysilacky na FPV?prijde mi ze fungujou lip nez ty 5,8G,co hodne lidi pouzivaj a taky sou drasi
ivan LN

#6 Příspěvek od ivan LN »

vitahavlicek píše:tak to je supr test.myslite ze je lepsi pouzivat tihle 1,2G vysilacky na FPV?prijde mi ze fungujou lip nez ty 5,8G,co hodne lidi pouzivaj a taky sou drasi

určitě jsou lepší, s menším výkonem mají 1.2G větší dosah, i jsou méně náchylné na výpadky než 5.8G
vitahavlicek

#7 Příspěvek od vitahavlicek »

tak proc s nema lidi litaji,asi protoze sou mensi a lechci a maji kratsi antenky?
ivan LN

#8 Příspěvek od ivan LN »

ještě pár fotek:
příjímač pro pilota a brýle Fatshark predator:
f 026.jpg

Groundstation pro přítelkyni případně diváka:
f 029.jpg
,
f 028.jpg

Měření na vysílačích.ukazuje frekvenci + výkon v dB pro porovnávání:
f 041.jpg
Naposledy upravil(a) ivan LN dne pon 17.03.2014 9:39, celkem upraveno 1 x.
ivan LN

#9 Příspěvek od ivan LN »

vitahavlicek píše:tak proc s nema lidi litaji,asi protoze sou mensi a lechci a maji kratsi antenky?

antenky mají menší, to je pravda, je to dáno tou vysokou frekvencí, ale vysílače jako takové menší nejsou. ba naopak, výkonější vysílače 5,8G mají už větší chladiče i aktivní větráčky protože velký výkon na vysoké frekvenci = větší odpadní teplo ze zařízení.
ivan LN

#10 Příspěvek od ivan LN »

pár postřehů při laborování: budu průběžně ještě dodávat až si vzpomenu:-)

1. zjistil jsem že videovysílač musím mít víc jak 15cm od RC příjímače i RC antény (lítám na 35MHZ)
tzn. anténa pro video musela přijít na křídlo abych tohle splnil. Mám vytaženo měření RSSI přijímače, takže jsem udělal test. RC rádio opět do jiné budovy kvůli zmenšení signalu, voltmetr na výstup RSSI a pohyboval jsem vysílačem 800mW kolem trupu letadla a hle, jakmile jsem se k trupu přiblížil víc jak na oněch 15cm RSSI zásadně klesalo!

2.chtěl jsem pro napajení videoaparatury v letadle použít step-up měnič, to je zařízení, které při poklesu napětí baterie udržuje konstantních 12V i když má baterka třeba jen 10,5V a měl jsem docela problémy s rušením v obraze. Bez regulátoru vše O.K. a to jsem testoval 2kusy abych věděl že není vadný. Takže Step-up pryč...
Naposledy upravil(a) ivan LN dne pon 17.03.2014 10:02, celkem upraveno 2 x.
Troll

#11 Příspěvek od Troll »

Velmi zjednodušeně řečeno- protože jsou skoro všude více ilegální než ty na 5.8G. Na 5,8G se vysílat smí, i když mnohem menším výkonem. Na 1.2G se vysílat nesmí a tudíž je větší předpoklad potíží.
ivan LN

#12 Příspěvek od ivan LN »

vitahavlicek píše:tak proc s nema lidi litaji,asi protoze sou mensi a lechci a maji kratsi antenky?

používají se také proto, že jsou jako jediné kompatibilní s ovládáním na 2.4Ghz. systém ovládání na starých 35Mhz se dnes už opouští. asi proto...
no, taky kvůli legislativě
1.2G - v čechách nelegální
2.4G - legální do 25mW
5.8G - legální do 25mW
Naposledy upravil(a) ivan LN dne pon 17.03.2014 12:10, celkem upraveno 1 x.
ivan LN

#13 Příspěvek od ivan LN »

Ješte touto cestou se poptám, kdyby někomu ležel doma vysílač kompatibilní s Fatshark brýlemi, koupil bych. Stačí i 25mW chtěl bych ho využít pro přenos videa z Groundstation do brejlí.díky
ivan LN

#14 Příspěvek od ivan LN »

ivan LN píše:pár postřehů při laborování: budu průběžně ještě dodávat až si vzpomenu:-)

1. zjistil jsem že videovysílač musím mít víc jak 15cm od RC příjímače i RC antény (lítám na 35MHZ)
tzn. anténa pro video musela přijít na křídlo abych tohle splnil. Mám vytaženo měření RSSI přijímače, takže jsem udělal test. RC rádio opět do jiné budovy kvůli zmenšení signalu, voltmetr na výstup RSSI a pohyboval jsem vysílačem 800mW kolem trupu letadla a hle, jakmile jsem se k trupu přiblížil víc jak na oněch 15cm RSSI zásadně klesalo!

2.chtěl jsem pro napajení videoaparatury v letadle použít step-up měnič, to je zařízení, které při poklesu napětí baterie udržuje konstantních 12V i když má baterka třeba jen 10,5V a měl jsem docela problémy s rušením v obraze. Bez regulátoru vše O.K. a to jsem testoval 2kusy abych věděl že není vadný. Takže Step-up pryč...

3.odkaz na jednoduchou kalkulačku dosahu systému. Je třeba brát trochu s rezervou.Zadáte výkon, kmitočet, antenu a citlivost přijímače a vyhodí přibližný dosah.
http://www.fpv.lt/lang/en/range-calculator/

4.pozor při výběru FPV monitoru, docela jsem se navztekal s monitorem v groundstationu a nebyl jediný s tímto neduhem. mluvím o chvilkovém vypadávání obrazu při změně jasu, přesvícení scény.zkoušel jsem upravovat vstupní část monitoru-bez úspěchu. vyberte radši nějaký ověřený.třeba tento který používám jako testovací:
navilock-8-touchscreen.jpg
navilock-8-touchscreen.jpg (10.75 KiB) Zobrazeno 2330 x
. nakonec monitor v groundstation jsem vyřešil převodníkem z anologového videa do VGA (monitor má VGA vstup) a už O.K.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od JirkaA »

ivan LN píše:používají se také proto, že jsou jako jediné kompatibilní s ovládáním na 2.4Ghz. systém ovládání na starých 35Mhz se dnes už opouští. asi proto...
no, taky kvůli legislativě
1.2G - v čechách nelegální
2.4G - legální do 100mW
5.8G - legální tuším až do 1000mW

Než tady budeš příště tvrdit domněnky a nepravdy, zkus se podívat jak je to ve skutečnosti: http://www.ctu.cz/cs/download/oop/rok_2 ... 012-07.pdf

obě legálně použitelná pásma 2,4GHz i 5,8GHz mají limit 25 mW EIRP.
OK2WY
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“