Jednoduché automatické navádění (malého) modelu
Jednoduché automatické navádění (malého) modelu
Ahoj,
chtěl bych udělat letadlo, které by se "samo" vrátilo ke mě. Asi by to bylo něco menšího, nahoru bych to vynesl buď nějakým jiným letadlem nebo ještě lépe na drakovi (jako tohle). Můj nápad byl takový, že bych přijímač odstínil, aby nemohl přijímat signál zezadu. Potom by to fungovalo tak, že pokud má letadlo signál, poletí rovně, pokud ne, bude zahýbat. V ideálním případě by to fungovalo tak, že by letadlo letělo ke mě a pokud by mě přeletělo, otočilo by se a zase by letělo ke mě... Kdyby se něco pokazilo a nebyl signál, tak zůstane kroužit a neodletí příliš daleko.
Chtěl bych se zeptat na dvě věci:
1) Je vůbec něco takového reálné? Nemám moc zkušeností, a tak nevím, jestli je možné čekat, že bez skutečného řízení poletí zejména ve větru větroň nějak rozumně dlouho, aby se vyplatilo něco takového dělat.
2) Jaký použít systém, aby se dal signál zezadu dobře odstínit, aby přijímač byl dostatečně malý a bylo to pokud možno levné (riziko ztráty je asi stále nemalé).
chtěl bych udělat letadlo, které by se "samo" vrátilo ke mě. Asi by to bylo něco menšího, nahoru bych to vynesl buď nějakým jiným letadlem nebo ještě lépe na drakovi (jako tohle). Můj nápad byl takový, že bych přijímač odstínil, aby nemohl přijímat signál zezadu. Potom by to fungovalo tak, že pokud má letadlo signál, poletí rovně, pokud ne, bude zahýbat. V ideálním případě by to fungovalo tak, že by letadlo letělo ke mě a pokud by mě přeletělo, otočilo by se a zase by letělo ke mě... Kdyby se něco pokazilo a nebyl signál, tak zůstane kroužit a neodletí příliš daleko.
Chtěl bych se zeptat na dvě věci:
1) Je vůbec něco takového reálné? Nemám moc zkušeností, a tak nevím, jestli je možné čekat, že bez skutečného řízení poletí zejména ve větru větroň nějak rozumně dlouho, aby se vyplatilo něco takového dělat.
2) Jaký použít systém, aby se dal signál zezadu dobře odstínit, aby přijímač byl dostatečně malý a bylo to pokud možno levné (riziko ztráty je asi stále nemalé).
- JosefSvejk
Re: Jednoduché automatické navádění (malého) modelu
A v čem je "kouzlo" tohoto řízení? Není lepší model řídit normálně proporcionální soupravou?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Smajdalf píše:1) Je vůbec něco takového reálné?
Reálné to je. Ale ne pro rádio a ne pro letadlo. Na něco takového zapomeň.
Hrát se s tím dá v této formě:
http://www.gme.cz/elektronicky-brouk-ci ... 9-p760-463
http://www.gme.cz/elektronicky-brouk-ve ... 7-p760-462
http://www.gme.cz/stavebnice-elektronic ... 5-p760-494
Nějak přestávám současné formy modelaření chápat. Jednou je to gyro na uhlídání letu, pak governor na uhlídání otáček, teď zase tohle... Není toho pohodlí nějak moc? 
- LV
- Kontaktovat uživatele:
steno1883 píše:Nějak přestávám současné formy modelaření chápat. Jednou je to gyro na uhlídání letu, pak governor na uhlídání otáček, teď zase tohle... Není toho pohodlí nějak moc?
Za prvé to nie sú modelári, za druhé oni sa iba chcú hrať.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
JosefSvejk píše:A v čem je "kouzlo" tohoto řízení? Není lepší model řídit normálně proporcionální soupravou?
"Normální" řízení je samozřejmě dobře prozkoumaná alternativa, která je ale relativně drahá a hlavně hmotná, tj. je potřeba větší letadlo, větší drak, asi i větší a stabilnější vítr atd. Krom toho, pokud bych chtěl letadlo vynést jiným RC letadlem, nemohu řídit dvě najednou.
EDIT: ještě k tomu ulehčování - já jsem to myslel spíš jako výzvu. Zvládnu něco takového udělat? Je to vůbec možné? Jelikož ale nechci objevovat objevené, chci se nejdřív poradit. Hledal jsem to pod různými názvy, ale nic jsem nenašel. Buď jsem nepřišel na to, jak to správně pojmenovat, nebo o to nikdo jiný nestojí a nebo to nějak jednoduše nejde (v NASA by to asi zmákli). Tak doufám, že se tu najde někdo, kdo mi buď řekne "podívej se sem, tam dělali něco podobného" nebo naopak "zkoušel jsem to, ale nejde to protože..." nebo mi alespoň nějak poradí. Elektronice bohužel moc nerozumím, tak by mi dalo dost práce zkoušet vymyslet nějaké řešení.
Naposledy upravil(a) Smajdalf dne ned 11.05.2014 13:39, celkem upraveno 1 x.
Nenech se odradit. Věřím tomu, že se ti ozve i někdo, kdo ti poradí.

Loop VA Models ; Spacewalker II SIG 1/4 ve výstavbě
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Ta funkce, o kterou usiluješ, se jmenuje RTH (return to home) nebo tak nějak. Řeší se to s využitím GPS a to je to, co by mělo být výslovně zakázané. Nejsem na to expert, ale u copter se to dlouho probíralo. U dronů užívaných armádou, policií a tak, je to asi běžná věc. Ale na amatérské pokusy se to asi nehodí. A amatérské využití asi taky není dovolené.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
"Normální" řízení je samozřejmě dobře prozkoumaná alternativa, která je ale relativně drahá a hlavně hmotná, tj. je potřeba větší letadlo, větší drak, asi i větší a stabilnější vítr atd. Krom toho, pokud bych chtěl letadlo vynést jiným RC letadlem, nemohu řídit dvě najednou.
Zajímavá výzva, ale:
1.) "Normální" řízení není ani drahé, ani těžké (viděl jsem někde servo 2g, přijímač 3g článek do mikrovrtulníčku 3g?)
2.) Na draka potřebuješ vítr - na několikagramové letadlo zase ne.
3.) Zpět bych letadélko asi lákal na sílu signálu a ne na směrovost.
4.) V každém případě by asi vývoj byl mnohem dražší, než klasické řízení radiem. Pokud bys řešil elektroniku sám, tak
snad, ale když jí moc nefandíš ?
5.) Další varianta je, vracet letadlo do místa vypuštění pomocí GPS, ale ta cena ?
kocour:
Koptery lítám, nepoužívám GPS, takže přesně nevím, ale myslím si, že funkce návrat domů zakázaná není.
Jinak tahat nahoru letadýlko kopterou je taky řešení, klukům tady tahám větší házedla a padáčky.
Ta funkce, o kterou usiluješ, se jmenuje RTH (return to home) nebo tak nějak. Řeší se to s využitím GPS a to je to, co by mělo být výslovně zakázané.
Koptery lítám, nepoužívám GPS, takže přesně nevím, ale myslím si, že funkce návrat domů zakázaná není.
Jinak tahat nahoru letadýlko kopterou je taky řešení, klukům tady tahám větší házedla a padáčky.
- JosefSvejk
Ještě bys mohl zkusit navigaci podobnou, jako měly rakety V1 (fau ajnc). Řízení pomocí kompasu a dolet nějakým časovačem. Ber to jen jako nástřel
.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
jipav píše:Koptery lítám, nepoužívám GPS, takže přesně nevím, ale myslím si, že funkce návrat domů zakázaná není.
Není to zakázané, ale i když je to jen pro rekreační účely tak se při tomto vybavení už nejedná o model, ale pouze o bezpilotní letadlo k jehož provozování ve vzdušném prostoru tj. ve venkovních prostorách na území ČR už je bez ohledu na hmotnost požadováno povolení k létání, registrace bezpilotního letadla i pilota, praktické i teoretické zkoušky a povinné pojištění což mimo jiné znamená absolvovat postupy, které jsou podrobně popsány v dokumentu ÚCL viz tento odkaz.
Dík za info. To mě jaksi nedocvaklo, že u toho letadýlka je to vlastně bezpilotní prostředek, pokudže obsahuje nějakou elektroniku.(GPS)
jipav píše:...To mě jaksi nedocvaklo, že u toho letadýlka je to vlastně bezpilotní prostředek, pokudže obsahuje nějakou elektroniku.(GPS)...
A nejen u letadýlka. V případě, že je touto funkcí vybavena multikoptéra pak je vyžadováno v podstatě totéž jak naznačuje upozornění ve vztahu k multikoptérám v článku na webu ÚCL viz tento odkaz.
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Jinak tahat nahoru letadýlko kopterou je taky řešení, klukům tady tahám větší házedla a padáčky.[/quote] Nevím, ale já si myslím, že bez GPS nemá éro žádnou informaci, kam se má vrátit - musí znát souřadnice výchozího bodu.
Jinak tahat nahoru letadýlko kopterou je taky řešení, klukům tady tahám větší házedla a padáčky.[/quote] Nevím, ale já si myslím, že bez GPS nemá éro žádnou informaci, kam se má vrátit - musí znát souřadnice výchozího bodu.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz