Čím vyplnit vnitřek balsa lodi

Pokud to plave na vodě, případně se potápí. Rychlíky, remorkery, plachtnice, makety.
Zpráva
Autor
xmorfeuz

Čím vyplnit vnitřek balsa lodi

#1 Příspěvek od xmorfeuz »

Ahoj, mohu na vyplnění vnitřku použít toto lepidlo ? Prý obsahuje epoxidovou pryskyřici a merkaptan/aminové tužidlo. Můžu tímto lepidlem vyplnit i větší spáry ? viz obrázky...
Přílohy
WP_20140528_003.jpg
WP_20140528_002.jpg
WP_20140528_001.jpg
blesk
Kontaktovat uživatele:

Re: Čím vyplnit vnitřek balsa lodi

#2 Příspěvek od blesk »

podle mě to nebude ideál, zkus co největší počet děr zaplnit balzou. Obávám se že tvoje lepidlo není ideál, lepší by byla CH1200 a naředit ji ředidlem do epoxidových nátěrových hmot. Ale velké díry musíš mít zacpané, jinak ti to všechno proteče...
kope
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od kope »

jestli dobře koukám, tak to lepidlo je nějaký super rychlý epo - 90sec. To rozmícháš a než zaplníš jednu díru, máš to, co rozmícháš, zatuhlý. Jek píše blesk - ucpat co nejvíc ty díry odřezkama balsy. Pak bych to přebrousil a až ty drobný mezírky bych vyplnil. A použil bych epoxid s nějakou delší dobou zpracovatelnosti - třeba tu CHS1200. Ale na rozdíl od bleska bych jí neředil, ale naopak bych z toho epo a z balsových pilin, které budeš mít po broušení, namíchal hustší tmel, kterým bych zbylé (drobné!) díry vytmelil. A pak znovu brousit...
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
JardaRůžička

#4 Příspěvek od JardaRůžička »

xmorfeuz píše: Můžu tímto lepidlem vyplnit i větší spáry ?
Já bych Ti radil nejdřív pokud možno větší spáry doplnit balzou. Potom přebrousit do tvaru - spár zústane určitě ještě dost a dost. Pak odstranit prach, přelakovat řidším čirým nitrolakem a lehce přebrousit. Potom tmelit, ale určitě měkkým dobře brousitelným tmelem, třeba polyesterovým, obrousit a pak podle potřeby opakovat.
Kdybys použil tvrdý tmel nebo nedej bože to lepidlo, nikdy to kloudně nevybrousíš, protože přidaný materiál by byl daleko tvrdší než okolní balza.
Lark

#5 Příspěvek od Lark »

Taky bych ty díry pokud možno nejdrív vyplnil balzou, a potom na tmelení používám "SOUDAL Tmel na dřevo" a seženeš ho v hobby-marketech. Dělá se z různých dřev a barvy a krásně se brousí. Pak bych to přelakoval a dobrousil načisto.
Beep
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Beep »

Určitě, jak ti radí, vyplnit odřezkama co to půjde a vytmelit nějakým měkkým tmelem, pokud to uděláš epoxydem už to nikdy do hladka nevybrousíš, okolo epoxydové výplně bude balza mizet podstatně rychleji, protože je měkkčí a zůstane tam boule z tvrdšího epoxidu a pokud to budeš chtít mít hladké naplácáš na to moře kitu.
Gaui200,Tarot450ProFBL,MinititanV2,TRex500,Raptor50,TZ-V2 Frenzy,TRex700,FutabaT-10C+nějaký letadla
STROHUR
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od STROHUR »

V kroužku jsme stavěli několik lodí a takovéto nepřesnosti jsem klukům tmelil purexem . Kápnout purex do mezery , špendlíkem rozetřít a přelepit lepící páskou aby zbytečně nepěnil kam není potřeba . Po zavadnutí sundat pásku , oříznout přeteklélepidlo a ošmirglovat . Pak tmelit .
Lark

#8 Příspěvek od Lark »

Ten purex je ale taky tvrdý, takže kolen něj to taky podbrousí, navíc v něm zůstanou bublinky, které bude muset zase tmelit.
STROHUR
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od STROHUR »

Po purexu se to tmelit musí , mě se nepovedlo kluky přimět k přesné práci a k dolepení prázdných míst , todle bylo mé řešení pro 7 lodí . Pokud bych po nich dolepoval kousky balsy na všech lodích dělal bych to dodnes.
madyr
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od madyr »

Za sebe díry dolepit třebas tou balzou. Trup z venku přelaminovat nějakou tkaninou +-100g.
bacha na to vytření vnitřku lodě,balza se ti může stáhnout a z venku ti vylezou žebra
Napiš trochu konkrétně kolik je rozestup žeber a kolik je tlouška obšívky.
Genagen
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Genagen »

Ja nejsem lodni modelar - lod jsem nikdy nestavel. Ale z balzy a dreva stavim. Ja bych asi tu obsivku zacal znovu a lepe. Takovehle fuky snad preci nejsou potreba, ne?

pak nejaky tmel na drevo - dobre opracovatelny a preliznout sklem.
STROHUR
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od STROHUR »

Skelnou tkaninou 100 jsem to klukům olaminoval ale nedoporučoval bych to dělat bez předchozích zkušeností . Jednoduší je přilakovat zvenku 2 vrstvy potahového papíru , a zbylým lakem prolít vnitřek lodi .
petrcorrado
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od petrcorrado »

lodě jsem stavěl, teď stavím letadla ze dřeva a vidím to takto: předělat.... balsa je natolik tvárný materiál, že takhle to vypadat nemusí..... :(
přetmelil bych to asi dvousložkovým polyesterem. Jinak taky jsem míchal v dětství epoxid s pilinami - parádně se s tím dělalo
therccustomjets.cz
customwings.cz
blesk
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od blesk »

kope píše:jestli dobře koukám, tak to lepidlo je nějaký super rychlý epo - 90sec. To rozmícháš a než zaplníš jednu díru, máš to, co rozmícháš, zatuhlý. Jek píše blesk - ucpat co nejvíc ty díry odřezkama balsy. Pak bych to přebrousil a až ty drobný mezírky bych vyplnil. A použil bych epoxid s nějakou delší dobou zpracovatelnosti - třeba tu CHS1200. Ale na rozdíl od bleska bych jí neředil, ale naopak bych z toho epo a z balsových pilin, které budeš mít po broušení, namíchal hustší tmel, kterým bych zbylé (drobné!) díry vytmelil. A pak znovu brousit...

ten naředěny jsem myslel potom na vylakování trupu zevnitř, zapomněl jsem dodat že po perfektním zacpání, vytmelení atd :)
madyr
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od madyr »

Koukám na ty fotky znovu.
Žebra cca 4mm překližka obšívka podle fotky stejná tl.
Náhon na motor třídy 400 max 600.
Délka modelu odhad kolem 700mm.

Žebra a kostra trupu podle fotek vypadá hodně dobře obšívka je o dost horší. Pokud má ten model parametry tak nějak jak jsem odhadl tak ty lochny zalep balzou, přebrus, zatmel tmelem na dřevo (stačí vodou ředitelnej) ,přelaminuj a vnitřek vytři třeba tím epoxi 1200.

já to mastím nějak takhle http://mady.webnode.cz/projekty/projekt ... 28612/12/#!

Pokud náhodou neznáš http://www.mo-na-ko.cz/php/portal/index.php
Tak zde najdeš spousty informací. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Lodě“