Odporová pila -princíp

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
pilottt

Odporová pila -princíp

#1 Příspěvek od pilottt »

Ahoj
Vie mi niekto vysvetliť ako principiálne funguje toto zariadenie.Jedná sa mi o pohyb drátu , nastavenie lišty pod stolom a polohových koliesok.Ď :idea:
http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=1145133
Minitornado-elektro na predajTomahawk-svah, nepoužívaný na predajFW 190-elektro LM model
DAF
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od DAF »

Jak prosté Watsone! Odporový drát je tažen lanky. Na lištu dole můžeš dát "přiměřené" závaží, polystyren se pomalu řeže horkým drátem a závaží zabezpečuje pravidelný a plynulý pohyb horkého drátu. Žádné tahání rukama, můžeš řezat sám, "automatika" zajistí kvalitní řez. Různou velikostí kladek můžeš dosáhnout různé rychlosti jedné a druhé strany a lze tak řezat lichoběžníková křídla. Velikost kladek (hlavně pro lichoběžníkový řez) nutno odzkoušet, stejně jako velikost závaží. Stačí?
CakeRC

#3 Příspěvek od CakeRC »

kral_vzduchu

CNC

#4 Příspěvek od kral_vzduchu »

Ale to je jako za dob Brčála a Mulisáka. Dneska se to dělá takhle:

http://maczaka.webz.cz/rezacka2_5.htm

http://gm.cnc.free.fr/en/index.html
Zdravíčko z Brna!
pilottt

#5 Příspěvek od pilottt »

CakeRC píše:Mnohem názornější je http://aeropic.free.fr/pages/modelisme/ ... nglish.htm

Vďaka z tohoto som to dokonale pochopil to CNC je už vysoká škola :lol:
Minitornado-elektro na predajTomahawk-svah, nepoužívaný na predajFW 190-elektro LM model
Alios

#6 Příspěvek od Alios »

Ahoj, nevíte někdo, jestli lze použít měděný drát, místo odporového?Jde sehnat odporový drát v obyčejném elektru s elektronickými součástkami?
Billy Bob Bean
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Billy Bob Bean »

Alios píše:Ahoj, nevíte někdo, jestli lze použít měděný drát, místo odporového?Jde sehnat odporový drát v obyčejném elektru s elektronickými součástkami?
Měděný jne. Aby se ti hřál musel by jsi jím "prohánět" obrovské výkony. V obchodě s elektrosoučástkama najdeš drát pro dělání bočníků - konstantak opředený jakousi látkou. Ten na to není vhodný. Já jsem zašel do elektry, kde prodávají žárovky, vypínače a nějaký ty elektroinstalační věci a tam jsem to sehnal. JAko náhradní díl do jakýhosi topidla.
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Mad_Box »

Tak tady ho maj v různých odporech a složení : http://www.ges.cz/?page=index&or=sort&i ... rowse&of=1
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
onotoleti
Kontaktovat uživatele:

drát

#9 Příspěvek od onotoleti »

ja jsem si rezacku stavel a dokonce jsem se ji snazil i zautomatizovat pres paralelni port
rezala dobre, ale ta automatizace (krokove motorky z tiskarny) uz se mi moc nepodarila
kazdopadne primo odporovej drat nepotrebujes, protoze treba ocelovej drat prumeru 0.5mm (jako jsem pouzil ja) ma vyhovujici odpor
pokud k nemu napeti budes privadet silnejsim medenym dratem, tak bude topit jen ta ocelova struna
napajeni lze udelat idealne ze stareho at zdroje (to mi fungovalo i bez umele zateze na 5v vetvi), s mensi upravou i z atx
vetsina beznejch zdroju utahne na 12V vetvi pres 8 amper
na dvanacti voltech uz se polystyren lehce skvari, takze se mi osvedcilo ovladat vykon PWM regulatorem (jednoduchy obvod z max. deseti soucastek)
taky nesmis zapomenout na napinani toho topiciho dratu, protoze se pri zahrati o dost protahne :-)
dusi
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od dusi »

Alios píše:Ahoj, nevíte někdo, jestli lze použít měděný drát, místo odporového?Jde sehnat odporový drát v obyčejném elektru s elektronickými součástkami?

Odporový drát má velký opal materiálu kolem šablony, velký převis po zahřátí, často praská a jinak se mi vůbec nelíbí.

Proto používám už dvacet let ocelovou strunu 0,3 mm na řízení upoutaných modelů Modela, staré zásoby a praská jen vyjímečně. Jak na rámové pile 700 mmm, ta na svislé 250 mm. Napájení buď 12V/5 A nebo 24V regulovaných.
Ďusi
DepronTeam
Taranis X9D+ (TGY-i6, FC-16),TopmodelCZ Astra, EPP JAK-7, Algol, E-III, B-25
Alios

#11 Příspěvek od Alios »

Díky za odpovědi. :) Myslíte tedy, že ocelová struna je opravdu lepší?Jinak z čeho máte rám pily(myslím rozměr latí)?A ještě jedna otázka, utáhne mi to stará nabíječka na autobaterie(6V 3A,12V 3A)?Pila bude mít délku asi 120-130 cm. :?
dusi
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od dusi »

Alios píše:Díky za odpovědi. :) Myslíte tedy, že ocelová struna je opravdu lepší?Jinak z čeho máte rám pily(myslím rozměr latí)?A ještě jedna otázka, utáhne mi to stará nabíječka na autobaterie(6V 3A,12V 3A)?Pila bude mít délku asi 120-130 cm. :?

Rám jsem dělal z latí asi 5x2 cm, šponování obyčejným provazem a tyčkou. Trafo jsem psal. To tvoje bude na 0,3 ocel málo.
Ďusi
DepronTeam
Taranis X9D+ (TGY-i6, FC-16),TopmodelCZ Astra, EPP JAK-7, Algol, E-III, B-25
Alios

#13 Příspěvek od Alios »

Opravdu to napětí 12V a proud 3A nebudou stačit?Tady jsem četl, že na ocelovou strunu 0,4 mm stačí 12V a 2A při délce 110 cm.
http://www.vinklarek.cz/Technologie.htm
jethro-tull

#14 Příspěvek od jethro-tull »

Ahoj , zkus zajít do domácích potřeb a ptej se na náhradní strunu do řezačky na knedlíky , stojí něco kolem 30 Kč . Tento matroš používám asi 20 let a nic lepšího a zároveň levného jsem ještě nenašel ....
Jirka
pilothanter
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od pilothanter »

Ja pouzivam drat so starych spiral je 0,5 a stare trafo z nejakeho vlacika, ktory da necele 2A. Pila dlha 800mm.Roky mi to sluzi. Pri rezani sa musi nastavit teplota tak aby sa s polysu tahali aspon 10mm vlasy.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“