XPS křídla potažené dýhou

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

XPS křídla potažené dýhou

#1 Příspěvek od Ancistrus01 »

Ahoj! O prázdninách chci postavit nové křídla na 2,8metrového FOXe.
Postupy mám nastudované, ale přeci jen se potřebuji na něco zeptat.

1) Křídla budou vyřízlé z polyše potáhnuté dýhou a vyztužené sklem a uhlíkem. Chtěl jsem se proto zeptat, jakým epoxidem křídla lepit?

2) Ztužovat budu mimojiné i odtokovou hranu křídla abych jí mohl vybrousit do "žiletky". Nemáte nějaké tipy triky jak vybrousit odtokovku aby byla krásně rovná a nebyla vlnitá?

3) Klapičky budu dělat na odtrhovací tkanině a přemýšlím, že bych si klapičky připravil už na holém výřezu z XPS (vyříznul drážku...) pak jen přilaminoval trochu tkaniny a odtrhovačku a potáhnul dýhou. Pak by stačilo dýhu odříznout a vybrousit aby seděla s již připraveným výřezem v polystyrénu. Měl bych to pěkně přesné a nemusel bych se pak zabývat vyřezáváním drážky... šlo by to takto udělat? Nebo existuje jiný postup?

4) Minulá křídla jsem dělal pouze z polystyrenu a dýhy a lepil purexem, takže jsem nic nevakuoval, ale pouze jsem to vložil do negativních forem a hoodně zatížil :) Šlo by to udělat stejně bez vakuování i když to budu lepit epoxy a budu vyztužovat tkaninou (nebude po celé délce křídla, jen na některých částech - Odtokovka, konec křídla, klapičky, náběžka a přes nosníky)? Pouze vložením do negativních forem a velkým zatížením? :)

Děkuji moc za odpověď!
pitridom
Kontaktovat uživatele:

Re: XPS křídla potažené dýhou

#2 Příspěvek od pitridom »

Ahoj, stav se u mě, pár jsem jich dělal. Jo, a bez vakuování to nepůjde.
Pavel
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=489
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Ancistrus01 »

To je špatný, že to nejde bez vakuování :? Budu si muset udělat vakuovačku, ať mohu stavět o sto šest... Jojo, napíšem si a zastavím se a pobavíme se o tom ;)
kope
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od kope »

Omlouvám se, že "lezu do vlákna", ale protože mne čeká oprava křídla polystyren+dýha, tak mne tohle téma zajímá. Takže ani při opravě (na několika místech dýhový potah popraskaný a odtržený po ráně do země) se neobejdu bez vakua? Co se týká lepení potahu, narazil jsem na tohle:

http://www.houska-modelar.cz/shop/produ ... s_id=14054

Uvažoval jsem, jestli na to dolepení použít tohle, laminovací L285 nebo prostě CHS1200
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od vojta mansfeld »

Proč konkrétně by to nešlo bez vakuování?
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.
PetrD

#6 Příspěvek od PetrD »

Protože to nedokážeš tolik zatížit** a musíš dát více lepidla... bez vakua to jde, ale s vakuováním uděláš lehčí křídlo s lépe přilepeným potahem.

** při podtlaku 0.3bar působí na křídlo s plochou 40dm2 síla 1200 kg
pitridom
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od pitridom »

Bez vakuování se nedá rozumně vytvořit stejnoměrný tlak na celou lepenou plochu. Možná to někdo tak dělá, já to ani nezkoušel. Ono i při vakuování je pár záludností, ale to je spíš asi na odzkoušení na menších kusech.
Co se týká oprav - nikdy jsem se s tím moc nepáral. Kde byla dýha odtržená od polyše, tak jsem ji přilepil napěňovacím lepidlem Purex, (Soudal 66A) tuším... a zatížil, nebo stáhnul svěrkami. Pak již klasika - přebrousit, zatmelit a povrchovka. Ale nemusím mít samozřejmě pravdu, já nikdy moc neopravoval, radši si případně postavím nové. :)
Pavel
zz
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od zz »

JJ, vakuum je vakuum. Jen zatížené se dají dělat malé kousky cca 0,5m dlouhé, ale pak se můžou objevit nepřilepené plochy mezi dýhou a PS a to je na vyhození. Jinak odtokovka do žiletky se dá laminovat nanesením pásu prosycené skelné tkaniny na dýhu v místě odtokovky. Pak použít folii(durofol 0,4mm), nebo odtrhovou tkaninu jako separaci a sevřít hranu mezi lamino desky svěrkama. Pak dobrousit...Na obr. je to samé, ale bez dýhy...

http://www.rckozmodrom.com/RCModely/Pace/55.jpg

ZZ
www.rckozmodrom.com
pitridom
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od pitridom »

Odtokovka do žiletky - jo, u jednoho éra jsem to přehnal, bylo to jen XPS/sklo. Když jsem se podruhé o odtokovku pořezal, tak jsem se už o žiletky zase tak moc nesnažil. :)
Pavel
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Ancistrus01 »

Už je mi to více méně jasné!
Na internetu už študuju jak vyrobit vakuovačku a schodou okolností jsem narazil na návod na automatickou řezačku polystyrenu, tak do toho se pustím nejdříve :mrgreen: a pak příjde na řadu vakuovačka...

Prázdniny jsou dlouhé a aspoň si vybavím dílnu.

To budou letadla... :idea: :mrgreen:
Odpovědět

Zpět na „Dílna“