Čím měřit oběr proudu?

Nabíječky, zdroje, přístroje
Zpráva
Autor
mat

Čím měřit oběr proudu?

#1 Příspěvek od mat »

Chtěl bych to jen pro běžnou kontrolu, nebo i výběr vrtule. Stačilo by něco takového: http://www.esoucastky.cz/kiestovy-digit ... 6+dp62536/

Je to normální klešťový ampermetr/multimetr. Stačí ta přesnost, stačí kleštový?

Díky
- hlavně nekecat a lítat -
ION, byl statečný...
Helios F3A od Hyperionu 1kW
Extra 330 od VA Models, lítá úžasně
hydroplán Canadair z laminátu
F3K Long Shot, F3F Linx+el. trup, Thermik Dream 3m na 1,2kW
Banana od Baudismodel - kompozitová kráska
jio

#2 Příspěvek od jio »

Pokud vidím dobře, tak tento klešťák neměří stejnosměrný proud. Takže pro modeláře je prakticky neupotřebitelný.
tks
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od tks »

Přesně tak, levné klešťáky neměří stejnosměrný proud,takže jsou nanic. A než kupovat klešťák na ss proud, tak je lepší rovnou koupit nějaký wattmeter nebo hibox nebo něco takového. Pokud bys chtěl nejlevnější řešení a máš doma nějaký obyčejný multimetr za dvě stovky, tak si sežeň bočník a na něm to můžeš měřit - tak jsem to vyřešil tedy já, protože jsem nechtěl moc utrácet.
LV
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od LV »

Pre modelárske účely je najlepšie toto
http://www.sysala.cz/Elektro/hibox/index.htm
:wink: :wink: :wink:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Vladan
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Vladan »

Já jsem si koupil tohleto a móóóc dobrý..... :D

http://www.kostkamodelcentrum.cz/index. ... 895&styl=0
MX 16S - 35 MHz
Uvidíme, řekl moudrý, oční chirurg ....
tocamac

#6 Příspěvek od tocamac »

tks píše:tak si sežeň bočník a na něm to můžeš měřit

Mohl bys prosim trochu upresnit ten bocnik? Jake ma mit parametry, kde jsi ho poridil a kolik to stoji?

HiBox je pomerne drahy. U Pelikana jsem jeste objevil tohle: http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?kategorie=173&zbozi=1636. Neda se to pripojit k pocitaci jako HiBox a nevim jakym zpusobem meri, ale stoji jen 1250 Kc. Nemate s tim nahodou nekdo zkusenosti?
tks
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od tks »

Bočník je vlastně kus vodiče s přesným odporem, v mém případě 0,001Ohmu, který zapojíš do obvodu, tedy mezi akumulátor a regulátor. A běžným multimetrem potom měříš úbytek napětí na tom bočníku v mV. Z ohmova zákona potom vyplývá že každý mV úbytku představuje v mém případě 1A proudu. Jasně že toto vnáší do obvodu mírnou nepřesnost, ale s kvalitním bočníkem je to asi zanedbatelné. Já koupil 100A bočník za 200Kč na inzerát. Podobný mají v GESu, ale moooc drahý (700Kč). V Conradu se dá koupit do stovky, ale tam je jenom myslím do 20A. Chce se poptat jestli máš nějakého známého elektronikáře, beztak se mu nějaký válí doma.

Tady je obrázek bočníku který sem dával Arda1, já mám přesně stejný.

To zařízení na které posíláš odkaz má v sobě přesně takový bočník, jeho výhoda je že nezobrazuje jen proud, ale i výkon a mAh.
tocamac

#8 Příspěvek od tocamac »

tks píše:Já koupil 100A bočník za 200Kč na inzerát. Podobný mají v GESu, ale moooc drahý (700Kč). V Conradu se dá koupit do stovky, ale tam je jenom myslím do 20A. Chce se poptat jestli máš nějakého známého elektronikáře, beztak se mu nějaký válí doma.

Tak kdyby se nekomu valel nejaky doma, dejte vedet ;).
Jinak ten 20A od Conrada by na ty moje EPP letadla zatim stacil. Jinak jsem jeste nasel ze dela bocniky Metra Blansko, v cene cca 300-400 Kc pro proudy 5-100A. Maji ruzne typy, 60, 150 nebo 300 mV, to je asi ubytek pri tom maximalnim proudu ze? Jeste nevim kde to v Brne koupit. Kdyztak vezmu toho Conrada, i s postovnym je to za 200 Kc.
Diky za rady
Bubík

#9 Příspěvek od Bubík »

Bočník se používá pro zvětšení rozsahu ampérmetru. Bočník je odpor, který se dá paralelně k ampérmetru. Proudy se pak rozdělí v opačném poměru k vnitřnímu odporu ampérmetru a odporu bočníku. Vnitřní odpor ampérmetru zřejmě bude napsaný na přístroji. Bočník by měl být dimenzovaný na výkon procházející jím.

Rb = ( Ra ) / ( n-1 )

n...kolikrát je potřeba zvětšit rozsah ampérmetru
Rb...odpor bočníku
Ra...vnitřní odpor ampérmetru

Např. když bude mít ampérmetr odpor 10 k Ohmů, ampérmetr rozsah 10 A a bude potřeba změřit proud 30 A.

Ra = 10 k Ohmů
n = 30/10=3
Rb = ?
----------------------------
Rb = 10000 / ( 3 - 1 ) = 5000 Ohmů = 5 k Ohmů

Ale to už bude ampérmetr na hranici rozsahu, lepší je teda zvolit Rb o něco menší.
LV
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od LV »

tocamac píše:HiBox je pomerne drahy. U Pelikana jsem jeste objevil tohle: http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?kategorie=173&zbozi=1636. Neda se to pripojit k pocitaci jako HiBox a nevim jakym zpusobem meri, ale stoji jen 1250 Kc. Nemate s tim nahodou nekdo zkusenosti?

Hibox je ale Hibox :wink:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
arda1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od arda1 »

Bubík píše:Bočník se používá pro zvětšení rozsahu ampérmetru. Bočník je odpor, který se dá paralelně k ampérmetru.
Moment- bočník co je na snímku se dá do séŕie s měřeným obvodem a snímá se na něm paralelně napětí.Na mém platí 100A/100mV-tedy co ampér to milivol.Přepne se multimetr na rozsah mV a přímo se něm odečítá údaj. :wink:
ICQ 638556901
Bubík

#12 Příspěvek od Bubík »

arda1 píše:
Bubík píše:Bočník se používá pro zvětšení rozsahu ampérmetru. Bočník je odpor, který se dá paralelně k ampérmetru.
Moment- bočník co je na snímku se dá do séŕie s měřeným obvodem a snímá se na něm paralelně napětí.Na mém platí 100A/100mV-tedy co ampér to milivol.Přepne se multimetr na rozsah mV a přímo se něm odečítá údaj. :wink:

Podle mě to na obrázku není bočník v pravém slova smyslu, protože už z názvu vyplívá, že se něco ( proud ) rozbočuju. Ale asi se časem vžil tento název i pro jiné "udělátka" na podobném principu. Nevím, je možné, že se pletu.

Na obrázku je odpor daný a ten se nemění, zanedbáme-li změnu vlivem teploty. Voltmetrem se změří napětí a podle Ohmova zákona se spočítá proud. ( I = U / R )

U bočníku v mém případě se celkový proud rozdělí na dva a tím pádem do ampérmetru nejde plný proud, ale jen část a lze tedy zapojit ampérmetr s bočníkem do obvodu, kde teče větší proud, než je rozsah ampérmetru. Při správně zvolené hodnotě bočníku.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od arda1 »

Pokud zapojíš do série někam ten bočník z multimetru je to špatný.Tenhle bočník co mám já je z Metry Blansko a má odpor 0,001ohm tedy 1 miliohm.Úbytek napětí na tomto bočníku je právě ten 1milivolt-tedy 1 tisína voltu při proudu 1A :wink: Ty bočníky v multimetrech mají odpor(a tedy úbytek napětí) řádově 10-100vyšší. :wink:
ICQ 638556901
arda1
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od arda1 »

Teorie viz: třeba tady bočník
:wink:
ICQ 638556901
jio

#15 Příspěvek od jio »

Bubík píše:protože už z názvu vyplívá, že se něco ( proud ) rozbočuju. Ale asi se časem vžil tento název i pro jiné "udělátka" na podobném principu.

Ono je to malinko jinak. Viz např. http://elektrika.cz/data/clanky/clanek. ... earchterm=

Vždy se měří úbytek napětí, který vznikne průchodem proudu tím bočníkem.

Ampérmetr = vždy voltmetr, který měří úbytek napětí na bočníku.
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“