Řízení směrovek na samokřídle ???
- blueangel
- Kontaktovat uživatele:
Řízení směrovek na samokřídle ???
Postavil jsem samokřídlo podle videa rozpětí 800 mm letovka 120 g s 2čl 500mA z epp motor Dualský ve středu křídla dvě směrovky pro kolmý start má cenu řídit i směrovky výkruty jsou sudovité máte s tím někdo zkušenost ???
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=p9ZS8loTyU4[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=p9ZS8loTyU4[/youtube]
Naposledy upravil(a) blueangel dne pát 12.09.2014 21:22, celkem upraveno 4 x.
Re: Řízení směrovek na samokřídle ???
Mám pocit, že pokud budou umístěny na úrovni těžistě, tak nebudou fungovat požadovaným způsobem. Samokřídlo se nebude otáčet ale spíše pochodovat do boku jako krab. Vlastní zkušenosti s tím ale nemám.
Čím víc ale budou posunuté dozadu za těžistě, tím se bude zvyšovat jejich účinnost (pro normální funkci).
Čím víc ale budou posunuté dozadu za těžistě, tím se bude zvyšovat jejich účinnost (pro normální funkci).
- blueangel
- Kontaktovat uživatele:
Umistěny by byly na konci .
Mrkni na tohle video:
https://www.youtube.com/watch?v=4XamOVBEHMY
https://www.youtube.com/watch?v=4XamOVBEHMY
- HavelAircraft
- Kontaktovat uživatele:
Doporučuji to hodně často,vím že je to nuda, ale přečti si knihu aerodynamika a mechanika letu. nebo velice hezky je psaná akademie letectví
Takhle nemůže ovládání směrovky fungovat a pokud ano tak s malými výsledky.
Ovládání čehokoliv je postavené na změně momentů na kormidlech. Je jedno jestli je to směrovka výškovka nebo cokoliv
moment=síla x páka vše se bere od těžiště. pokud vezmeš směrovku a tak jak je ji dáš do těžiště tak to automaticky vyvozuje velice malý moment protože jsi zkrátil páku.(velice zjednodušeně popsáno)
Pro samokřídla samozřejmě řešení ovládání směru letu existuje. Je to postavené na principu že přibržďuješ vždy jednu polovinu křídla na kterou chceš zatočit.
Způsobů takového ovládání je více (brzdy,kormidla) ale žádné se ti nevyplatí dělat na samokřídlo s hmotností 120g
Takhle nemůže ovládání směrovky fungovat a pokud ano tak s malými výsledky.
Ovládání čehokoliv je postavené na změně momentů na kormidlech. Je jedno jestli je to směrovka výškovka nebo cokoliv
moment=síla x páka vše se bere od těžiště. pokud vezmeš směrovku a tak jak je ji dáš do těžiště tak to automaticky vyvozuje velice malý moment protože jsi zkrátil páku.(velice zjednodušeně popsáno)
Pro samokřídla samozřejmě řešení ovládání směru letu existuje. Je to postavené na principu že přibržďuješ vždy jednu polovinu křídla na kterou chceš zatočit.
Způsobů takového ovládání je více (brzdy,kormidla) ale žádné se ti nevyplatí dělat na samokřídlo s hmotností 120g
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
- HavelAircraft
- Kontaktovat uživatele:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=R9SMQHzZp5k[/youtube]
tady si můžeš všimnout jak fungují elevony
tady si můžeš všimnout jak fungují elevony
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
navíc na sudovité výkruty nepomůže spíš diferenciace ovládacích ploch ?
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
- blueangel
- Kontaktovat uživatele:
Diferenciace mám ještě je zkusím upravit spíš jsem chtěl je namixovat s křidelky ale asi to nemá cenu tak ještě upravím větší výchylky na křidélkách .
ale diferenciace se ladí ... sudovitost jako taková je zejména diferenciací a chce to ladit
některá letadla mají 1 x 1,25 některé i 1 x 2,5 .... podle profilu, geometrie atp ...
ale o tom by mohli mluvit jiní, já jen že sudovitost jsem vždy řešil diferenciací, nějak si nemohu představit co u sudovitosti pořeší směrovka
některá letadla mají 1 x 1,25 některé i 1 x 2,5 .... podle profilu, geometrie atp ...
ale o tom by mohli mluvit jiní, já jen že sudovitost jsem vždy řešil diferenciací, nějak si nemohu představit co u sudovitosti pořeší směrovka
SOVA is YouR CO-pilot
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Z principu budou na samokřídle poněkud problematické čisté výkruty. A pokud se to podaří doladit diferenciací, tak se to zhorší při výkrutech ze zad.
Směrovky bych neřídil.
Směrovky bych neřídil.
- pert
- Kontaktovat uživatele:
Já taky ne.
Zkus si pro ty výkruty na vysílači nastavit na přepínač trochu potlačenou výškovku, jak to funguje u samokřídla přesně netuším,. ale u klasických větronu je dost často--většinou-- sudovitý výkrut pruvodním jevem těžkého čumáku a nutného přitažení--přitrimování právě výškovky, pokud se to nepatrně zlepší, když si před tím výkrutem přecvakneš odtokovku trochu dolu, zkus si posunout těžiště trošku víc dozadu, jednoduchá kontrola--pust to samokřídlo z výšky kolmo dolu, pokud bude samo vybírat, vždy z toho bude sudovitý výkrut i kdyby si dělal s nastavením diferenciace já nevím co, to ero pak vždy pujde za tou přitaženou výškovkou .
od samokřídla ale asi opravdu nejde díky autostabilnímu profilu čekat nějaké zázraky, navíc dobré letové vlastnosti jsou asi vhodnější nastavit na běžný let, nikoli na občasný výkrut, ale to přecvaknutí do potlačena pro ten výkrut zkus, určitě to trochu pomuže.
od samokřídla ale asi opravdu nejde díky autostabilnímu profilu čekat nějaké zázraky, navíc dobré letové vlastnosti jsou asi vhodnější nastavit na běžný let, nikoli na občasný výkrut, ale to přecvaknutí do potlačena pro ten výkrut zkus, určitě to trochu pomuže.