Barvení silónu

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Barvení silónu

#1 Příspěvek od Celeron »

Kdysi se probarvoval silon nějakejma práškovejma barvama na vlnu možná se to jmenovalo Duha. Nedělal jsem to asi čtvrt století... Ještě ta barva existuje a je to opravdu stále Duha? Nebo je něco jinýho, případně lepšího? Co si pamatuju, tak se to muselo povařit ale někdy byl výsledek dost kropenatej. :roll:
Jirka
kope
Kontaktovat uživatele:

Re: Barvení silónu

#2 Příspěvek od kope »

Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
arda1
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od arda1 »

Tyhle jsou na bavlnu - potřebuje na polyester /polyamid - mám doma nějaký (barvil jsem silon už je to pár let) buď od Duha a nebo Iberia (kouknu se). Šlo to pěkně bez fleků a krásně syté odstíny (dělal jsem co vím černou , červenou a modrou )-Radek
ICQ 638556901
kope
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od kope »

arda1 píše:Tyhle jsou na bavlnu - potřebuje na polyester /polyamid - mám doma nějaký (barvil jsem silon už je to pár let) buď od Duha a nebo Iberia (kouknu se). Šlo to pěkně bez fleků a krásně syté odstíny (dělal jsem co vím černou , červenou a modrou )-Radek

Ale jo, jen jsem odpovídal na dotaz, zda se to pořád jmenuje Duha.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem hledal v dost dobrý drogérii a našel jsem francouzskou Ideal Duha na bavlnu, viskózu a len. Pak měli Ibéria na přírodní vlákna, umělá vlákna (viskóza, umělý hedvábí, acetát) a syntetická vlákna (nylon, perlon). Pak se tam píše, že " Polyesterová a akrylová vlakna jsou probarvitelná jen ve směsi s výše uvedenými vlákny". Tak to vypadá, že na silon (polyamid) není ani jedna co měli.... Na netu jsem našel, že na silon fungují barvy na velikonoční vajíčka :roll: . Kdo ví...
Jirka
arda1
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od arda1 »

Jirko nevěš hlavu - hledal jsem ale je to někde jinde - zítra proberu druhý místo (moc krámů a mám to roztahaný jak to jen jde po baráku) - byly to normál z Drogerky a výsledek doslova nad očekávání skvělý (ertalon 6SA) - Radek
EDIT - ale u tý Iberia je psaný nylon že barvit jde ne?
ICQ 638556901
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Celeron »

Co je teda bílej nebo žlutej silon? Já myslel, že PA6 tedy polyamid 6 starýho Wichterleho. :) Silon - nylon, není to nakonec stejný, kdo se v tom má sakra vyznat. :x
Jirka
arda1
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od arda1 »

Jirko vše jsou to polyamidy a mám za to že název Nylon má zaregistrovaný americká firma DuPont (která ho jako první vyrobila a hlavně nechala patentovat ) a tak se to nazývá všelijak - třeba u nás silon - je jich víc druhů lišících se mechanickými vlastnostmi. Radek
ICQ 638556901
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Celeron »

Slíbils mi název ty barvy.... Našli rádcové, našli?
Jirka
VTjr

#10 Příspěvek od VTjr »

SILON je skutečně jen českej název pro NYLON. Chemicky ani jinak se to neliší. Přesně jak píše Arda1 - muselo se to pojmenovat jinak kvůli patentované ochranné značce.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
arda1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od arda1 »

Jirko - hledám ale krámů moc - ale 100% to byla buď Duha a nebo ta Iberia na polyester (polyamid - nylon - silon - ertalon a dalších milion obchodních názvů) - jen doufám že s nima neobarvila už něco dcera a já nehledám zbytečně - Radek
ICQ 638556901
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem kus silonu odmastil v acetonu a dal 20 minut vařit ve vodě. Pak jsem nasypal černou Ibérii na nylon a asi 10 minut vařil. Pak jsem přidal polívkovku kuchyňský soli, zamíchal a nechal zchladnout. Pak jsem to vytáhl a nalevačku, je to jen šedivý. Kašlu na to, Funtána je žlutá a kola můžou být bílý až šedivý. :)
Jirka
arda1
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od arda1 »

Já nevařil - teda před - on je hygroskopický a nacucá vodu a je možný že pak už se tam ta barva nedostane - omyl jsem to v jaru nechal na radiátoru vysušit - a lupnul do barvy a tuším že jsem sůl dával hned a vařil ale asi dýl - kus sytě černý a na zkušebním vzorku jsem zkusil lámačákem zaříznout a bylo to do hloubky jakoby probarvený - Radek
EDIT - zkus to udělat a i barvu koncentrovanější než na hadry (klidně s tím kusem znova)
ICQ 638556901
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Celeron »

Ale takhle to je popsaný v návodu. :cry: Jenže ten nerozděluje druh tkaniny. Tak to zkusím, až budu zítra píct sekanou, dát do trouby na 80, vysušit. Možná že se silon opravdu nacucnul a dál nebral. Dával jsem pytlík do půllitru.
Jirka
arda1
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od arda1 »

Jirko pokud nenajdu pytlík (teda ne svůj ale od barvy aspoň) tak už si to přesně nepamatuju zda sůl tam byla jen na stabilizaci nebo se dávala hned - každopádně to šlo nad očekávání dobře a sytost byla dle doby vaření . - Radek
ICQ 638556901
Odpovědět

Zpět na „Dílna“