Uletěl mi copter - ale proč?

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
matlos

Uletěl mi copter - ale proč?

#1 Příspěvek od matlos »

Ahoj lidi,

provozuji rekreačně quadcopter a dnes se mi stala věc, které se asi každý modelář obává - uletěl mi stroj. Bohužel nemám žádné video, takže vám bude muset stačit můj popis. Stalo se to nějak takhle:

Visím si takhle na zahradě pár metrů ode mne, začnu stoupat, a v tu chvíli jako bych vypnul vysílač - copter nereagoval vůbec na nic a jen si pokračoval ve stoupání. Zběsile jsem zkoušel tahat za všechny páky, přepínat přepínače, dokonce vypnout a zapnout vysílač ale copter prostě nic, žádná reakce, jako by od vysílače nedosával žádná nová data. Na vysílači přitom vypadalo vše normálně, baterie na 12.2 V.

"To je teda v kelu", pomyslel jsem si. Copter mi stoupá k oblakům a já ho nemůžu nijak ovládat, jen ať to nikoho nezabije, přeci jen ta šílená poletucha má přes 1 kg. Pochopil jsem, že vysílačem tomu neporučím a házet po tom kamenem už bylo pozdě :). Pak už jsem jen pozoroval jak se stroj na obloze zmenšuje a zmenšuje a když už byl úplně malinkatý, došla baterka. Tzn. jeden z regulátorů vysadil a copter si to v kotrmelcích frčel k zemi. Díky Bohu ho během stoupání vítr zanesl nad pole a ne nad domy. Najít ho překvapivě bylo snadné, během 5 minut jsem byl u něj. Fotku toho co z něj zbylo sem snad rači ani dávat nebudu. Vrtule na šrot, ramena pozohýbaná jak vařené špagety, FC zarytá v hlíně.

A teď teda dotaz na Vás, co si myslíte že selhalo? Motory, regle a baterie evidentně ne, protože stroj stoupal rovně vzhůru. Takže zbývá vysílač, přijímač nebo FC. Zajímavé je, že když jsem to pak doma zkoušel zapojit tak vše fungovalo úplně normálně. Takže, co bych měl pořešit aby se to příště neopakovalo?

Mám Turnigy T9x s Open9x a setovým přijímačem a desku Crius AIOP s Multiwii 2.3. Baterie ve vysílači by měla být OK a FC mám napájenou z jednoho z regulátorů. Fail safe jsem bohužel neměl nastavený, i když nevím jestli by mi v téhle situaci pomohl.

Na závěr poučení pro všechny: Dávejte si sakra pozor nad čím létáte, uletět a spadnout může každý copter ;)
Datel
Kontaktovat uživatele:

Re: Uletěl mi copter - ale proč otazník

#2 Příspěvek od Datel »

řekl bych, že to byl přijímač. Nedávno se mi stalo něco podobného. Upadla mi anténa u přijímače. Vyzkoušej dosah.
Toro900,SuperZoom,Siesta,Trempík,Fantasy TopmodelCZ,Multiwii QC
Optic 6 Sport 2,4GHz FrSky modul
coro

#3 Příspěvek od coro »

najpodstatnejšie a vážne, mi tu pripadá to že
medzi príjmač ktorý v prípade výpadku spojenia prestane posielať pulzy,
a regly ktoré v prípade že pulzy neprichádzajú vypnú motory,
si vsadil _nejakú_ riadiacu jednotku ktorá (ak už nevie správať sa nejak inteligentnejšie), MALA BY aspoň vypnúť tie motory.. Lebo to že náhodou to letelo smerom hore, nemusí byť vôbec pravidlo - a mohlo to lietať kade-tade alebo kosiť susedovi trávnik, akože kde by mohol niekto byť....
Ticcino

#4 Příspěvek od Ticcino »

IMO se dostáváme k otázce, co to je a jak funguje failsafe.
Jednoznačná odpověď na to není. Je třeba to prověřit na zemi.
V tomto případě bych to viděl tak, že selhal RX. Všechny kanály držely nulu, stabilizace držela koptéru a ta mizela v dáli.
krtek2k

#5 Příspěvek od krtek2k »

Základem je , že jsi neměl fail safe, stačilo jen nastavit v kanále AUX hodnotu , ke které je aktiován home. Nikam by neletěl. Zůstal by viset nad místem startu dokud by mu nedošla baterka , nadávej jen sobě, že jsi málo četl diskuze a poznatky ostatních.
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
petrfm

#6 Příspěvek od petrfm »

Umim si predstavit stovky zpusobu, jak zemrit, ale dostat ranu copterem do hlavy, to by bylo hodne nedustojne :lol: Ale bez prdele - umis si predstavit, co by se stalo, kdyby to nastoupalo 300 metru vysoko a vitr to odfoukl o 100 metru dal? Kdyz pada letadlo, clovek si toho vsimne, ale kdo se diva po obloze, jestli nahodou nepadaji trakare?
Podle mne je chyba, ze ta ridici jednotka vubec dovoli dalsi let, kdyz nema signal z radia. Druha vec - ma to udaje o rychlosti stoupani, cili neni problem spocitat pribliznou vysku a integrovat funkci nejakeho inteligentniho navratu dolu, v pripade, ze to "podezrele dlouho stoupa".
Dneska si copteru muze koupit kazdy hnup a potom s ni nekoho zabit. Zrejme neni daleko doba, kdy bude lepsi si nesundavat helmu a rousku pri pobytu venku.

Napadla mne jeste jedna vec - kazdy takovy model vybavovat nejakym zachrannym padackem, ktery v pripade, ze rychlost klesani prekroci urcitou mez, proste otevre padak :-)
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
Drondys

#7 Příspěvek od Drondys »

petrfm píše:...Podle mne je chyba, ze ta ridici jednotka vubec dovoli dalsi let, kdyz nema signal z radia...

Ano. To jsi udeřil hřebíček na hlavičku.

Pokud tam byl setový přijímač 8-mi kanál Turnigy viz obrázek níže tak ten pokud vypadne spojení drží na kanálech 4 a 5 stav HOLD tj. poslední hodnotu před výpadkem a na všech ostatních kanálech včetně kanálu plynu je stav zcela bez signálu a tam pak záleží jak se na stav bez signálu zachová řídicí deska.

Nicméně i když není explicitně uživatelem v řídící desce nastaven failsafe měla by i tak deska implicitně reagovat na výpadek signálu a buď zastavit stoupání a zůstat viset na místě a přistát pokud se neobnoví spojení do doby než poklesne napětí aku pod určitou mez a nebo rovnou vyvolat automatické přistání. Pokud se tak nestalo pak je firmware v řídicí desce dle mého názoru špatný, protože by i bez explicitního nastavení failsafe měl reagovat na výpadek spojení implicitně jedním z výše uvedených způsobů, který by pro tento případ měl být implicitně ve firmware předprogramován.

Obrázek
Chlummik
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Chlummik »

No tak to jsi docela střelec lítat bez failsafe myslim že kdyby to vlítlo mezi lidi tak by si asi "vohnutou špagetu" nežešil osobně mam na všech benzínákách elekt. vypínače zapalování hlavně kvůli tomuhle.
Ještě je ale možnost že ti příjmač "zamrzl" přeci jen je to počítač s programem, tam by ti ani failsafe nepomohl . nevím jak moc se dá věřit turnigy příjmačům ale zřejmě asi moc ne. Vím že kuci co tyhle rádia mají z toho ty origo moduly vyhazují a nahrazují něčím spolehlivějším.
mclei
Kontaktovat uživatele:

Re: Uletěl mi copter - ale proč?

#9 Příspěvek od mclei »

Já teda nevím jak ostatní, ale mě se stock Turnigy 9x přijímačem ukazuje MultiWii i APM po vypnutí vysílače pořád předchozí hodnoty na všech kanálech.

Sice jsem našel nějaký postup od Pekka Ahola http://diydrones.com/forum/topics/how-to-setup-failsafe-for-arducopter-with-turnigy-9x-stock?commentId=705844%3AComment%3A1594767, ale s OpenTX se mi ho nepodařilo nastavit.
OK2BUH

#10 Příspěvek od OK2BUH »

Mám stejnou desku a stejný T9X. Z podobné situace jsem měl vždy strach a přemýšlel jsem jak tomu předejít. Multiwii sice obsahuje failsafe (pokud se v configu aktivuje) ale to umí jen tvrdě přistát tam kde zrovna je. To se mi zrovna moc nelíbilo, chtěl jsem mít failsafe RTH jako ostatní systémy. Multiwii vyhodnocuje absenci pulzů na kterémkoliv kanále 1 - 4, to funguje dobře, ale RTH do toho dostaneme jen přepsáním kódu a to se mi nechtělo. Přijímač drží HOLD na kanálech 4 a 5 ale to je v podstatě jedno, protože Multiwii drží softwarově HOLD na všech kanálech při výpadku pulzů. Při poruše vysílače koptéra pokračuje ve svém posledním kurzu, to byl i tento případ. Vyřešil jsem to takto: na Ebay jsem koupil malou kostičku "Microfailsafe", která se zapojí mezi přijímač a řídící jednotku (do jednoho kanálu). Během letu je krabička průchozí. Při výpadku pulzů začne generovat svoje pulzy přednastavené hodnoty a aktivuje RTH na AUX kanálu. Mám to na kanálu 6 a funguje to dokonale.
http://www.ebay.com.au/itm/SKYRC-Failsafe-RC-Model-Fail-Safe-Micro-Unit-/200935471347?ssPageName=ADME:L:OC:US:3160
MartyTorx

#11 Příspěvek od MartyTorx »

Nechci tady způsobit flame, ale jen napíšu svůj názor, zkušenost.

Na T9x jsem takovýchto problému četl i na zahraničních fórech spoustu, přemýšlel jsem o ní.
Koupil jsem si Optica 6 a jsem max. spokojen, je to trošku jinde, kvalitou i když jen 6 kanál.

Konečné rozhodnutí proč nekoupit padlo, když jsem viděl jak kamaráda několikrát přestalo poslouchat letadlo ve vzduchu, jak bezmocně tančil na zemi, dělal šavlové tance s pákama a letadlo stejně nakonec spadlo, pak zas vše fungovalo. Po druhé mu zas najednou blbnul potenciometr na plynu a křidélkách, celá pravá paka u vysílače, sporadicky, pak už zase fungovala.

Takže T9x? Ne, nemám tolik peněz, nervů a času řešit zbytečnosti. Třeba se pletu, ale potom co jsem sám viděl. Věřím, že T9x je problém.

A failsafe nastavuji u každého přijímače. Bez toho bych neletěl.
Nakonec, každý ať si lítá jak chce.
OK2BUH

#12 Příspěvek od OK2BUH »

Ono si nevybereš. Podle 4. a 5. Murphyho zákona platí: "Co se může pokazit se pokazí" a "Co se nemůže pokazit se stejně pokazí". Takže i nejlepší výrobek může mít vadu. Tady ta přídavná kostička zachrání poruchu vysílače i přijímače. A když se pokazí i kostička tak už to asi bylo přání osudu. :)
MartyTorx

#13 Příspěvek od MartyTorx »

OK2BUH píše:Ono si nevybereš. Podle 4. a 5. Murphyho zákona platí: "Co se může pokazit se pokazí" a "Co se nemůže pokazit se stejně pokazí". Takže i nejlepší výrobek může mít vadu. Tady ta přídavná kostička zachrání poruchu vysílače i přijímače. A když se pokazí i kostička tak už to asi bylo přání osudu. :)

Jasně, ale vždycky můžeš udělat maximum pro to, abys něco eliminoval na minimum. Jako třeba v tomto případě a tomuto případu podobných, nekoupí T9x, failsafe. Já ji prostě nevěřím a mám ji po to mco jsem viděl ve škatulce nespolehlivá a do nebezpečných (velké vrtulníky), nebo drahých modelů naprosto nevhodná, nebezpečná.

Tím bych uzavřel můj pohled na T9x.
Nakonec, každý ať si lítá jak chce.
ananas

#14 Příspěvek od ananas »

No ja mam T9X a tomuhle jsem predesel pouzitim modulu Frsky s failsafe a ten ti i pipa kdyz se zhoršuje signál protoze ma zpetnoubodezvu včetně telemetrie ;-) zatim vse bez problémů včetně několikrát testovaneho failsafe módu :-) :-)
malé zvíře

#15 Příspěvek od malé zvíře »

MartyTorx píše:Takže T9x? Ne, nemám tolik peněz, nervů a času řešit zbytečnosti. Třeba se pletu, ale potom co jsem sám viděl. Věřím, že T9x je problém.

Nejsem sice zkušený RC harcovník, ale dovolím si oponovat. 9X (respektive 9XR) je za těch 1500Kč z EU skladu velmi dobré rádio. Jak jsou na tom originální moduly jsem radši nezkoušel a rovnou jsem na radu místních profíků nainstaloval Frsky DJT, nahrál OpenTX a zatím jsem nezaznamenal jediný problém.

Failsafe mám nastavený také, radši ať se mi copter rozstříkne o zem než aby si vesele poodletěl někam kde může někomu přistát za krkem... Nastavení failsafe je první věc, kterou s přijímačem provedu když ho doma vybalím z krabičky.
Last one alive, lock the door!
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“