provozuji rekreačně quadcopter a dnes se mi stala věc, které se asi každý modelář obává - uletěl mi stroj. Bohužel nemám žádné video, takže vám bude muset stačit můj popis. Stalo se to nějak takhle:
Visím si takhle na zahradě pár metrů ode mne, začnu stoupat, a v tu chvíli jako bych vypnul vysílač - copter nereagoval vůbec na nic a jen si pokračoval ve stoupání. Zběsile jsem zkoušel tahat za všechny páky, přepínat přepínače, dokonce vypnout a zapnout vysílač ale copter prostě nic, žádná reakce, jako by od vysílače nedosával žádná nová data. Na vysílači přitom vypadalo vše normálně, baterie na 12.2 V.
"To je teda v kelu", pomyslel jsem si. Copter mi stoupá k oblakům a já ho nemůžu nijak ovládat, jen ať to nikoho nezabije, přeci jen ta šílená poletucha má přes 1 kg. Pochopil jsem, že vysílačem tomu neporučím a házet po tom kamenem už bylo pozdě
A teď teda dotaz na Vás, co si myslíte že selhalo? Motory, regle a baterie evidentně ne, protože stroj stoupal rovně vzhůru. Takže zbývá vysílač, přijímač nebo FC. Zajímavé je, že když jsem to pak doma zkoušel zapojit tak vše fungovalo úplně normálně. Takže, co bych měl pořešit aby se to příště neopakovalo?
Mám Turnigy T9x s Open9x a setovým přijímačem a desku Crius AIOP s Multiwii 2.3. Baterie ve vysílači by měla být OK a FC mám napájenou z jednoho z regulátorů. Fail safe jsem bohužel neměl nastavený, i když nevím jestli by mi v téhle situaci pomohl.
Na závěr poučení pro všechny: Dávejte si sakra pozor nad čím létáte, uletět a spadnout může každý copter