Jak spravne delat udrzbu na zhavikach?
-
michaltucek
Jak spravne delat udrzbu na zhavikach?
Ahoj,
I kdyz je to divne v dnesni dobe, tak jsem zacal litat zhaviky a moc me to bavi, ale nemam potuchy jak motor udrzovat. Po letani do nej dam par kapek toho konzervacniho oleje nebo co to je (od pelikana) a parkrat protocim. Ale jak ne celkovou udrzbu? Co se vse dela? Je potreba motor rozkladat na prvocinitele a cistit, nebo staci ten olejicek? Diky za nazory.
Michal
I kdyz je to divne v dnesni dobe, tak jsem zacal litat zhaviky a moc me to bavi, ale nemam potuchy jak motor udrzovat. Po letani do nej dam par kapek toho konzervacniho oleje nebo co to je (od pelikana) a parkrat protocim. Ale jak ne celkovou udrzbu? Co se vse dela? Je potreba motor rozkladat na prvocinitele a cistit, nebo staci ten olejicek? Diky za nazory.
Michal
-
michaltucek
Re: Jak spravne delat udrzbu na zhavikach?
Jeste doplnim, ze letam dvoutakt na palivo Tornado 5% nitra.
- pikus 1
- Kontaktovat uživatele:
Nic se nerozebírá, pokud k tomu není zásadní důvod.
Po letovém dni je lepší vytankovat úplně celou nádrž a po té ještě jednou
nastartovat motor, aby se vyběhlo komplet palivo jak z hadiček, tak hlavně z motoru. Potom přes karbec ( aby jsi nemusel neustále povolovat svíčku)
vstříknout trochu tebou zmíněného oleje a protočit. Na toto jsem používal
parafínový olej...
Po letovém dni je lepší vytankovat úplně celou nádrž a po té ještě jednou
nastartovat motor, aby se vyběhlo komplet palivo jak z hadiček, tak hlavně z motoru. Potom přes karbec ( aby jsi nemusel neustále povolovat svíčku)
vstříknout trochu tebou zmíněného oleje a protočit. Na toto jsem používal
parafínový olej...
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
Doporučujem na záver sezóny prepláchnuť motor benzínom alebo liehom a potom ošetriť niečim konzervačným. Parafínový olej je super.
Jano Bubeník
-
michaltucek
Tak to se mi ulevilo. Diky za rady, udelam to tak jak rikate. Jen k tomu proplachnuti, muzu pouzit technicky benzin?
- pikus 1
- Kontaktovat uživatele:
.....ano lépe ale čistý metyl. Je dobré to ještě potm vyfoukat stlač. vzduchem a použit ten nebo onen olej.
Na zimu klidně více aby se olej dostal všude
Na zimu klidně více aby se olej dostal všude
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
-
jonyx27
- Kontaktovat uživatele:
benzin poskodi tesnenia na karburatore . Potom sa cudujete ze motory vam nejdu naladit !
Silikonove okruzky karburatora reaguju na benzin a druha vec benzin nerozpusta metyl ale spravia sa pozrazane bublinky ako ked do benzinu sa dostane voda .
Osobne pouzivam technicky lieh , dobre preplavim motor , karburator a nasledne zakonzervujem aj motor ci karburator. Na zaciatku sezony preplavim motor metylom aby som odstranil konzervacny olej a vybavene .
Osobne pouzivam technicky lieh , dobre preplavim motor , karburator a nasledne zakonzervujem aj motor ci karburator. Na zaciatku sezony preplavim motor metylom aby som odstranil konzervacny olej a vybavene .
Ak viem poradim. Roky praxe v modelarcine ma naucili vela ,no ucim sa stale .
-
michaltucek
No, tak ja to prolil technickym benzinem
. Co ted s tim?
-
JardaRůžička
Vyslovím svůj dřevorubecký názor, který nikomu nevnucuji - ale spalováky provozuji již asi 45 let aniž by mi působily nějaké potíže. Jsem toho názoru, že v dané problematice méně může být více a přehnanná pilnost může přinést nechtěné ovoce - viz poškození silikonových komponentů benzínem. Řekl bych, že tradovaná potřeba různého proplachování a konzervování vychází z potřeby zamezit zalepení motoru vysychajícím ricinovým olejem (dříve výhradně používaným). Osobně dnes používám paliva s většinovým podílem syntetického oleje, který nevysychá a motor tedy nezalepí.
Ani vliv pozůstatků nitrometanu na motor nepovažuji za tak významný, jak čítám. Alespoň jsem ho nezaznamenal. Pravda - nikdy jsem nepoužíval extrémně nitrované palivo, obvykle 5, maximálně 10%.
Provozoval jsem desítky motorů nejrůznějších kubatur, mnohé z nich jsem měl spoustu let a další "vykopávkové" motory jsem uváděl do nového života, motory mě prostě celý život baví.. Přesto jsem v tomto ohledu čuňas a čas odpočinku motoru v zásadě ignoruji
.
Opakuji, že je to z méstrany konstatování, nikoli doporučení.
Ani vliv pozůstatků nitrometanu na motor nepovažuji za tak významný, jak čítám. Alespoň jsem ho nezaznamenal. Pravda - nikdy jsem nepoužíval extrémně nitrované palivo, obvykle 5, maximálně 10%.
Provozoval jsem desítky motorů nejrůznějších kubatur, mnohé z nich jsem měl spoustu let a další "vykopávkové" motory jsem uváděl do nového života, motory mě prostě celý život baví.. Přesto jsem v tomto ohledu čuňas a čas odpočinku motoru v zásadě ignoruji
Opakuji, že je to z méstrany konstatování, nikoli doporučení.
-
michaltucek
K jak velkemu poskozeni tesneni tedy mohlo dojit, kdyz jsem to proplach technickym benzinem??? Musim ho rovnou vymenit?????
-
JardaRůžička
Jestli jsem něco nepřehlédl, tedy jsi nikde nenapsal, jaký že motor to vlastně provozuješ. Obecně by to nemuselo být tak zlé, silikonové bývají jen nějajé "o" kroužky v karburátoru + těsnění pod ním. Když se silikon ponoří do benzínu, nejprve měkne a boptná, později ztratí pevnost a rozpadne se. Do nějaké fáze je to proces vratný a záleží na tom, jak dlouho je silikon benzínu vystaven. Jestli šlo jen o propláchnutí s následným vyprcháním benzínu, mělo by to být v pohodě.
-
michaltucek
Jedna se o OS Max 55ax. Udelal jsem to tak, ze jsem dal do strikacky tech. benzin a nasadil na privod paliva na karbecu a proplach, pak jsem sundal svicku a proplach valec, nekolikrat jsem motor protacel a vse vyteklo karbecem a vyfukem. Pak jsem do karbecu a do valce zkrz svicku nacpal konzervacni olej, parkrat protocil a prebytek vylil vyfukem. Jinak kde nejlepe shanet nahradni dily na tento motor? Koukal jsem na pelikana ale nic moc.
-
JardaRůžička
michaltucek píše:kde nejlepe shanet nahradni dily na tento motor
http://www.pelikandaniel.com/?sec=cats&category=174
DTTO - JardaRůžička a taky žádnej problém. Neprovozuju to sice tak dlouho ale zjistil jsem, že od toho okamžiku co jsem po přestávce pořídil spalovák(y) jsem ihned používal palivo se synťákem. Metyl se vypaří a olej zůstává... Parafínový jsem do jednoho 4taktu dal a do druhého ne - nezpozoroval jsem rozdíl... V současnosti provozuju 3 4t a 1 2t, četnost startů za rok neveliká, tak bych je musel konzervovat furt. 5% nitra, nenašel jsem při rozborce 12,5 4t ASP ani známku koroze.. Tak jako Jarda - neradím jen popisuju svou lenost a zkušenost 
geo
-
bundes
- Kontaktovat uživatele:
S žhavíkem lítám párkrát do roka, také nekonzervuji a funguje bez problémů
Dokonce ani olej na propláchnutí můj motor nezná a bez problému, na letišti dokonce vychází jako jeden z nejspolehlivějších žhavíků 
Letuschopno: Diablotin 8,5 ccm, Mig 7 (EPA kombat)