Omezení otáček jednoho z motorů

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Odpovědět
Zpráva
Autor
saurios

Omezení otáček jednoho z motorů

#1 Příspěvek od saurios »

Zdravím,
pro stavbu svojí druhé domácí quadrokoptéry jsem si na internetu objednal z [url]eud.dx.com[/url] tyto motory:

A2212/13T 1000KV Outrunner Brushless Motor Set - Yellow-Gold + Silver

Při montáži mě překvapilo, že jeden z motorů byť má stejné označení, tvar i rozměry, měl o něco světlejší barvu a pro přichycení k dodávanému hliníkovému kříži byli přidány černěné šrouby, místo pozinkovaných. Říkal jsem si, že by to snad nemělo vadit a tak jsem v montáži pokračoval dál.

Po prvních testech vzlétnutí jsem ale narazil na problém - quadrokoptéra se sice vznesla, rovinu držela, ale točila se jako zblázněná kolem své osy rychlostí asi 60 otáček za minutu a stala se z ní spíše multirotorová sekačka. Na vysílači jsem přitom pohyboval jen plynem.

Používám řídící jednotku APM 2.6 bez kompasu a GPS. Napadlo mě, že se jeden motor bude točit víc, než ostatní (ten jiné barvy, nejspíš jiné výrobní série).

Takže moje skromná otázka zní: Setkali jste se někdo s tímto problémem? Dalo by se nějak v programu Mission Planner stáhnout otáčky jednoho z motorů? Nebo je zde problém jiný?

Nechtěl bych to moc řešit trimy na vysílači a nové motory se mi taky nechce moc objednávat, není to zrovna pakatel. :)

Používám uspořádání QUADRO H dle přiloženého obrázku. Jelikož mám nějakou podivnou řídící jednotku, musel jsem ji otočit o 90°, aby jsem při zvedání přední části na horizontu v MP viděl, že quadrokoptéra jde nahoru, tak jako když stoupá nebo přistává letadlo, možná jsem někdy jen něco špatně nastavil.

Moc a moc všem díky za odpověď

Uspořádání
Uspořádání

Quadrokoptéra
Quadrokoptéra
Torm

Re: Omezení otáček jednoho z motorů

#2 Příspěvek od Torm »

Zajímavé. Počítám, že přes vytrimování yaw to vykompenzovat nejde. Zkus ho vyměnit navzájem se sousedním motorem (tedy, aby měl opačný smysl otáčení), hned poznáš, jestli je to motorem samotným (pokud je, bude kvadra rotovat na druhou stranu) nebo něčím jiným.
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
Amper

#3 Příspěvek od Amper »

To je divny. Pokud neni ten motor uplne uplne jinej (nebo v hajzlu) tak by todle mela jednotka v pohode resit (a myslim ze i bez kompasu, MPU6000 ma 3 osy a tudiz bere i rotaci)

Co bych udelal ja :

- prehodil motory jak pise kolega
- motor zmeril na standu proti tem jinym - staci otacky se stejnou vrtuli na cca 50%. Zda zere cca stejne a toci cca stejne
- zkontroloval trim v parametrech APM (uz se me stalo ze byl po updatech, nastavovani atd... ujety na minimum. Je to parametr RCx_TRIM a mel by byt nekde kolem 1500)
- pripojit jednotku k MissionPlanneru a podivat se co dela kdyz ji odarmujes, pridas plyn ale budes drzet na zemi (treba tim ze zatizis ramena necim aby nemohla do luftu), zda nahodou nebude v HUD videt ze si mysli ze utika na jednu stranu (napr. z duvodu krpleho cidla, blbe inicializace nebo tak neco) a tudiz se to rotaci snazi kompenzovat
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Vlasta2

#4 Příspěvek od Vlasta2 »

já teda nevím jestli blbě vidím, ale na té fotce jsou divně vrtule. Podle mě by se měly střídat a ne jít v páru

p.s.
beru zpět. Vyčistil jsem si brejle a už je to lepší :D
JosefSvejk

#5 Příspěvek od JosefSvejk »

Problém bych nehledal v motoru (řízení otáček je zpětnovazební podle čidel v řídící jednotce), ale v tom umístění řídící jednotky. Trochu tomu tvému popisu ale nerozumím, nemohl bys dát lepší fotku té "hromady" elektroniky na rámu? Směr otáčení vrtulí musíš mít podle nákresu (vzhledem k poloze řj), jinak to nebude fungovat správně.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
saurios

#6 Příspěvek od saurios »

JosefSvejk píše:Problém bych nehledal v motoru (řízení otáček je zpětnovazební podle čidel v řídící jednotce), ale v tom umístění řídící jednotky. Trochu tomu tvému popisu ale nerozumím, nemohl bys dát lepší fotku té "hromady" elektroniky na rámu? Směr otáčení vrtulí musíš mít podle nákresu (vzhledem k poloze řj), jinak to nebude fungovat správně.

Přikládám fotku detailu elektroniky

S touto řídící jednotkou už jsem létal dříve, ale nefungovala správně do té doby, než jsem ji otočil o 90° oproti nákresu. Je to podivný, ale vážně to tak bylo, jak jsem psal ráno, když předtím šla přední strana kopteru nahoru, řídící jednotka si myslela a v MP HUD ukazoval, že jde do strany a né nahoru, proto jsem ji pootočil.
Přílohy
20150330_205730.jpg
JosefSvejk

#7 Příspěvek od JosefSvejk »

Potom je to zmetek :wink: .
Zkus tento pokus: Vyměň pravé vrtule za levé a naopak a u všech motorů změň směr otáčení přehozením dvou kablíků.
Podle čeho jsi připojoval motory, když máš desku pootočenou?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
saurios

#8 Příspěvek od saurios »

JosefSvejk píše:Potom je to zmetek :wink: .
Zkus tento pokus: Vyměň pravé vrtule za levé a naopak a u všech motorů změň směr otáčení přehozením dvou kablíků.
Podle čeho jsi připojoval motory, když máš desku pootočenou?

Zkusím to večer a uvidím jak se to bude chovat, káblíky mám připájené napevno a zalepené páskou, nešlo by tam jen dát reverz na vysílačce třeba?

Desku jsem připojoval podle schématu co jsem dával do přílohy, jen mám přední stranu kvůli problému s řídící jednotkou jinde než by měla být. Už čekám na novou řídící jednotku, ale opravdu nevím, zda to nebude tím motorem. Večer se kouknu co dělají jednotlivé motory při náklápění v MP a uvidím. Dám vědět výsledky :)
Amper

#9 Příspěvek od Amper »

Mozna blbej dotaz ale nemas nahodou blbe nastavenou takze si myslim ze byla otocena a ty jsi to ted jakoby kompenzoval ?
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
saurios

#10 Příspěvek od saurios »

Amper píše:Mozna blbej dotaz ale nemas nahodou blbe nastavenou takze si myslim ze byla otocena a ty jsi to ted jakoby kompenzoval ?

I to je možné, že je řídící jednotka špatně nastavená, ale nevím. Občas MP psal i hlášku Gyro Not Healty, což by opravdu mohla být hardwarová chyba ř.j.. Tato hláška se ale neobjevuje vždy..
Amper

#11 Příspěvek od Amper »

Hlaska o spatnem gyru se objevuje kdyz je jednotka napajena z USBcka a je na ni treba GPS a nejake dalsi veci. Nestaci tomu (asi) stava a blba to.

Zkus se zamyslet zda jsi nekdy tudle hlasku videl i pri pripojene velke aku
saurios

#12 Příspěvek od saurios »

Amper píše:Hlaska o spatnem gyru se objevuje kdyz je jednotka napajena z USBcka a je na ni treba GPS a nejake dalsi veci. Nestaci tomu (asi) stava a blba to.

Zkus se zamyslet zda jsi nekdy tudle hlasku videl i pri pripojene velke aku

To je vlastně pravda, alespoň to mě uklidnilo, nicméně problém přetrvává. Dneska se mi podařilo zjistit, že při zvednutí quadrokoptéry nad zem se mi točí jednou na jednu stranu, a když ji chytnu a popošťouchnu do protirotace, točí se zase na stranu druhou, že by něco špatného v řídící jednotce ? :( Už přežila pár držkopádů, tak snad se neodrovnala úplně. Ani FW na ní nejde přehrát, píše to comunication error :(

Motory budou teda asi v pohodě..
Amper

#13 Příspěvek od Amper »

Pokud je tam rozumna verze APM tak ta by byla schopna problemy s cidlama detekovat. Pokud nic nepise (pri normalnim napajeni) tak se me zda problem s IMU spis nepravdepodobnej.

Takto na dalku se tezko radi, nemas nekde po ruce nekoho kdo se vic vyzna ?
saurios

#14 Příspěvek od saurios »

Amper píše:Pokud je tam rozumna verze APM tak ta by byla schopna problemy s cidlama detekovat. Pokud nic nepise (pri normalnim napajeni) tak se me zda problem s IMU spis nepravdepodobnej.

Takto na dalku se tezko radi, nemas nekde po ruce nekoho kdo se vic vyzna ?

Tak heuréka, problém vyřešen - pro můj rám do tvaru H jsem musel přehozením motorům na rameni mezi sebou vytvořit konfiguraci quadro X a všechno běží :-) moc všem díky za pomoc :)
saurios

#15 Příspěvek od saurios »

Tak už jsem tomu přišel na kobilku, nedopatřením jsem před časem v MP nastavil v parametru board orientation myslím že yaw90, proto se řídící deska chovala tak podivně a musela být pootočená o 90°.
:D
Dron už léta moc hezky i když skáče poměrně dost při režimech AltHold nebo Loiter, ale to by měla být jen otázka nastavení rychlosti.

Moc všem díky za pomoc :)
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“