Divný chování NiCd Panasonic 5 x 1,7Ah
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Divný chování NiCd Panasonic 5 x 1,7Ah
Po letošní zimě se mě nějak podivně začal chovat blok Panasonic (průmyslovej papírák) SC 5 x 1,7Ah. Dřív jsem mezi lety (3x10 minut v Extra 330/2,2m) dobíjel cca 500-600mAh. Teď skoro dvojnásobek. Zkoušel jsem dvojcyklus, vybít, nabít. Nabití 1810mAh, vybití 1580mAh. To asi není na 4 roky starý baterky špatný.
Jenže, po nabití po týdnu jsem zase do nich znova nacpal 800mAh, tedy skoro půlku kapacity. To je divný. Baterky nejsou nikdy bouchnutý. Jako kdyby najednou začaly trpět silným samovybíjením. Po lítání je odpojuju. S tím jsem se tedy zatím u NiCd 1700 SC nesetkal. Budu muset vykuchat motor, nádrž abych se na ně dostal a zkontroloval jednotlivý články.
Co tam místo nich dát? Serva jsou analog 6V, takže Life nejdou. LiPol a back se mi vůbec nelíbí. NiCd se dá v 1700 koupit jen do nářadí a ty nejsou moc vhodný. Před časem tu byl odkaz na vhodný NiCd ale nedaří se mi ho nalézt. Těch odkazů na NiCd je tu hora a další vhodný slovo do hledání nevím.
Jirka
Jenže, po nabití po týdnu jsem zase do nich znova nacpal 800mAh, tedy skoro půlku kapacity. To je divný. Baterky nejsou nikdy bouchnutý. Jako kdyby najednou začaly trpět silným samovybíjením. Po lítání je odpojuju. S tím jsem se tedy zatím u NiCd 1700 SC nesetkal. Budu muset vykuchat motor, nádrž abych se na ně dostal a zkontroloval jednotlivý články.
Co tam místo nich dát? Serva jsou analog 6V, takže Life nejdou. LiPol a back se mi vůbec nelíbí. NiCd se dá v 1700 koupit jen do nářadí a ty nejsou moc vhodný. Před časem tu byl odkaz na vhodný NiCd ale nedaří se mi ho nalézt. Těch odkazů na NiCd je tu hora a další vhodný slovo do hledání nevím.
Jirka
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Re: Divný chování NiCd Panasonic 5 x 1,7Ah
1) samovybíjení je u NiCd běžný jev, s časem se zhoršuje (krystaly kadmia prorůstající separátorem), NiCd prostě musíš nabíjet před lítáním.
2) serva na 6V v pohodě snesou dvoučlánek LiFe.
2) serva na 6V v pohodě snesou dvoučlánek LiFe.
OK2WY
Ahoj.Použil bych tuto sadu: http://www.rc-modelarka.cz/?section=art ... icle=13034
premerat jednotlivé články, jeden bude asi po živote 
Futaba FC-16, Frsky Taranis +, Fun Cub, Easy star, Easy glider4, Filip600T, kopia Tourist elektro,
ovšem při zátěžiingwarr píše:premerat jednotlivé články, jeden bude asi po živote
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
letec61 píše:Ahoj.Použil bych tuto sadu: http://www.rc-modelarka.cz/?section=art ... icle=13034
Potřebuju do chlívku pět vedle sebe. A zrovna tyhle Panáci budou asi už dost starý. Ve Fulguru mi tvrdili, že výroba skončila 2013. Je to pravda, nebo ne.
Sice tam mají NiCd do nářadí, ale ty moc vhodný nejsou. LiFe dvojčlánek se mi tam za sebou nevejde. Kdyby byl jeden članek blbej, tak to nebude mít po nabití 90% deklarovaný kapacity.
Zkusil jsem blok vykuchat ze smršťovačky. Nikde žádnej květ, nafouklina. Na proudu 2A se všechny držej na stejným napětí článku. Zatěžoval jsem je 20 minut a rozdíl v článcích minimální. No zkusím je po pár dnech, jestli padá celá, nebo jen některej. Asi se na tom podepsalo, že jsem před dvěma roky zapoměl baterku asi na 2 měsíce v zimě odpojit. Je tam elektronickej vypínač, kterej stále něco žere a našel jsem to ve stavu vybití cca 3,2V. Ale celou následující sezónu to nedělalo.
Jirka
Celeron píše:Potřebuju do chlívku pět vedle sebe. A zrovna tyhle Panáci budou asi už dost starý. Ve Fulguru mi tvrdili, že výroba skončila 2013. Je to pravda, nebo ne.
Sice tam mají NiCd do nářadí, ale ty moc vhodný nejsou. LiFe dvojčlánek se mi tam za sebou nevejde. Kdyby byl jeden članek blbej, tak to nebude mít po nabití 90% deklarovaný kapacity.
Zkusil jsem blok vykuchat ze smršťovačky. Nikde žádnej květ, nafouklina. Na proudu 2A se všechny držej na stejným napětí článku. Zatěžoval jsem je 20 minut a rozdíl v článcích minimální. No zkusím je po pár dnech, jestli padá celá, nebo jen některej. Asi se na tom podepsalo, že jsem před dvěma roky zapoměl baterku asi na 2 měsíce v zimě odpojit. Je tam elektronickej vypínač, kterej stále něco žere a našel jsem to ve stavu vybití cca 3,2V. Ale celou následující sezónu to nedělalo.
Jirka
Panasonic koupil Sanyo v roce 2008. Od té doby se postupně přejmenovávají výrobky Sanyo na Panasonic. Akumulátory Cadnica se vyrábějí dál, jen pod jiným názvem. Některé typy akumulátorů se ale postupně přestávají vyrábět bez ohledu na to, jak se jmenují.
Klidně používej NiCd pro nářadí, tady bych vzal to nejlepší. 1700SCR. Když si je sám nezničíš, tak je můžeš třeba po 10 letech preventivně vyměnit. Pokud je nebudeš nabíjet velkým proudem a skladovat podvybité, nebudou mít žádně (čti velmi malé) samovybíjení. 2-3 roky bez nabíjení žádný problém. Důležité je formování. Je to základ pro NiCd. Pokud toto někdo ignoruje, nadává na NiCd jako na špatnou technologii.
Na každém akumulátoru Sanyo a dnes i Panasonic je kód, podle kterého se dá poznat, kdy byl akumulátor vyrobený.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Zkoumal jsem tu divnou baterku Panasonic. Nabito 16 hodin 180mA. Vybíjení druhý den na procesorovce. Krajní článek spadl po 520mAh na 0V. Tak jsem ho vyřadil a jel dál. Další článek spadl na 0V na 1240mAh. No a zbylý 3 padaly naprosto stejně na 0,8V po 1620mAH. Jsou to 5 let starý 1800mAh. Nejspíš ty slabý články trpěly silným samovybíjením.
Tak musím sehnat nový články a popájet novou...
Jirka
Tak musím sehnat nový články a popájet novou...
Jirka
Podívej se, kdy byly články vyrobené. Jsou to dvě písmena na těle baterky (přímo na kovu, ne na obalu)
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Spíš dej info, kde hledáš ty kódy.
Budu zítra kupovat nový a nerad bych koupil ležák.
Jirka
Jirka
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
OB - 2010 únor. To odpovídá, na podzim jsem zalítával.
Jirka
Jirka