Koptéra ve větru ovládaná APM 2.6
Koptéra ve větru ovládaná APM 2.6
Dobrý den přátelé. Tak dnes se mi podařilo rozsekat koptéru. Startoval jsem ve větru v domění, že si s tím APM poradí. Neporadilo.
Po vzlétnutí jí začal unášet vítr. Přepnul jsem to na "drž pozici", ale vítr to stále unášel. Tak jsem to přepnul na RTL a vítr to stále unášel.
Co se mohlo stát ? Mód "Drž pozici" by měl zastavit koptéru na pozici. RTL by měl vráti koptéru na start. Nebo se pletu ?
Vy létáte ve větru, nebo čekáte na bezvětří ? Je to má první koptéra, tak se výsledkům a dotazům nedivte. Děkuji za všechny dobré názory. P.
Po vzlétnutí jí začal unášet vítr. Přepnul jsem to na "drž pozici", ale vítr to stále unášel. Tak jsem to přepnul na RTL a vítr to stále unášel.
Co se mohlo stát ? Mód "Drž pozici" by měl zastavit koptéru na pozici. RTL by měl vráti koptéru na start. Nebo se pletu ?
Vy létáte ve větru, nebo čekáte na bezvětří ? Je to má první koptéra, tak se výsledkům a dotazům nedivte. Děkuji za všechny dobré názory. P.
- JosefSvejk
Re: Koptéra ve větru ovládaná APM 2.6
Jednoduše řečeno, výkon motorů musí být větší než síla větru. A "ručně" to proti větru taky nešlo?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Viděl bych to na začátečnickou chybu.
Nenačtení satelitů, nebo podobnou botu.
Druhá věc je že by pilot měl umět řídit koptéru bez berliček, jako je GPS a stabilizace.
To mnozí nechtějí slyšet.
A toto je ukázkový případ.
Kdyby jsi s tím uměl létat, tak by jsi přiletěl proti větru v manuálním, nebo v Atti režimu.
Vítr ani koptéra za pád nemohou.
Vždy je to na pilotovi.
Nenačtení satelitů, nebo podobnou botu.
Druhá věc je že by pilot měl umět řídit koptéru bez berliček, jako je GPS a stabilizace.
To mnozí nechtějí slyšet.
A toto je ukázkový případ.
Kdyby jsi s tím uměl létat, tak by jsi přiletěl proti větru v manuálním, nebo v Atti režimu.
Vítr ani koptéra za pád nemohou.
Vždy je to na pilotovi.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
To souhlasím. Snažil jsem se to ručně dostat zpět, ale ztráta orientace se posilovala vzdáleností
Ještě mne napadlo, jestli na to neměl vliv trim "vyskovky. Včera jsem ji trimoval jelikož koptera stále někam letěla i bez vvětru. Ale asi se trim používat nesmí....nebo ano? Kalibraci jsem dělala bez trimu. Děkuji za odezvu ohledně trimovani.
Nutí mě to reagovat. Nejsem žádnej velezkušenej pilot, nicméně pokud mám první copteru a neumím s ní lítat tak abych ji za aktuálních podmínek dostal v manuálním módu na zem, tak nelítám. To že má člověk GPS a HOLD a HOME je jenom o parádě, kdy se potřebuju podrbat za uchem. Jsou to zcela jistě záchranné funkce, ne ale s tím, že na ně budu spolíhat víc než na sebe. A dle mého názoru je nejrozumnější jít s kopterou k zemi okamžitě jakmile mám pocit, že ji nejsem schopen ovládat a ne místo toho zapínat GPS HOLD (popř. HOME). Navíc to z tvého příspěvku vypadá, že jsi si tyto funkce nevyzkoušel za bezvětří, což je o to horší (jestli vyzkoušel, tak se omlouvám). Jinak trimovat se koptera normálně může. A co se týče počasí, tak já si rozhodně raději počkám na bezvětří (většinou se vyplatí jít brzo ráno, nebo navečer), popřípadně takové podmínky aby se z koníčka nestal adrenalinový sport 
nemam APM, mam NAZA, no dajme tomu ze je to v podstate rovnaky system. pokial bol satt lock uspesny mohlo by to byt tym trimovanim, je to sice pre mna nova informacia, doteraz som trimovanie na koptere vobec neriesil, takze v teoretickej rovine by to mohlo byt ono ak bol trim nejak prehnany ... mozno + panika pri strate kontroly ?!? podla mna, ked je dobre kalibrovany IMU trimovanie neriesim - koptera sa ´´musi´´ sama stabilizovat
fukal vietor - aky silny? moje aktualne nastavenia umoznuju rychlost 12m/s cize ak bude vietor silnejsi, predpokladam ze nebudem vediet letiet oproti
pozor na pocet satelitov / oblacnost - pri nedostatocnom pocte satelitov (alebo zly signal) gps rezim a RTH nefunguje, alebo funguje nespravne. mal som jeden let ( velmi husta oblacnost + mierna hmla ,jesto aj par clankov o tom) pri ktorom som mal 7 az 8 satelitov a gps rezim aj tak nefungoval, atti bolo OK, no po prepnuti do gps isla koptera svojou cestou (bolo bezvetrie)
fukal vietor - aky silny? moje aktualne nastavenia umoznuju rychlost 12m/s cize ak bude vietor silnejsi, predpokladam ze nebudem vediet letiet oproti
pozor na pocet satelitov / oblacnost - pri nedostatocnom pocte satelitov (alebo zly signal) gps rezim a RTH nefunguje, alebo funguje nespravne. mal som jeden let ( velmi husta oblacnost + mierna hmla ,jesto aj par clankov o tom) pri ktorom som mal 7 az 8 satelitov a gps rezim aj tak nefungoval, atti bolo OK, no po prepnuti do gps isla koptera svojou cestou (bolo bezvetrie)
No problem je právě v tom že jsem samouk. Videa na YouTube jsou v angličtině a ve svém okolí žádného "pilota koptéry nemám" Takto jsem se učil létat i s modely letadel. Je to dražší způsob, ale do dvou let už mi to šlo
Manuální mód? Návody doslova nováčkovi radí používat ze začátku minimálně AltHolt mód nebo Stabilize. No tak poslouchám. Jak se to mám a od koho naučit??
Třeba, kdyby sis tam doplnil bydliště, tak by se našel někdo, kdo by Ti poradil.
Stabilize je "manualni" mod. Znamena to ze ti do rizeni nekeca GPS/Baro. Vsude na strankach APM najdes ze copter nejdriv musi litat dobre ve stabilize nez zacnes zkouset nejake extended mody.
Ohledne vetru - pokud ma copter dostatecny vykon, neni nejaky jiny problem tak to ustoji v pohode. Uz jsem stal i za takoveho vetru ze byl copter v naklonu cca 20 stupnu a drzel na fleku (ne tak presne jako za bezvetri ale plus/minus metr to bylo)
Osobne si myslim ze trim to mohl v klidu byt. Jednotky se trimuji tak ze se netrimuje vysilac ale jednotka. Bud pomoci packove kombinace nebo tak ze se vytrimuje vysilac, pristane se, rekne se jednotce aby si trimy precetla (APM to umi) a pak se trimy na vysilaci daj do nuly. Pokud je totiz trim na vysilaci tak to ruzne mody muzou brat ruzne. Napr. Loiter/PosHold mody to budou brat jako pozadavek na zmenu pozice copteru.
Ohledne vetru - pokud ma copter dostatecny vykon, neni nejaky jiny problem tak to ustoji v pohode. Uz jsem stal i za takoveho vetru ze byl copter v naklonu cca 20 stupnu a drzel na fleku (ne tak presne jako za bezvetri ale plus/minus metr to bylo)
Osobne si myslim ze trim to mohl v klidu byt. Jednotky se trimuji tak ze se netrimuje vysilac ale jednotka. Bud pomoci packove kombinace nebo tak ze se vytrimuje vysilac, pristane se, rekne se jednotce aby si trimy precetla (APM to umi) a pak se trimy na vysilaci daj do nuly. Pokud je totiz trim na vysilaci tak to ruzne mody muzou brat ruzne. Napr. Loiter/PosHold mody to budou brat jako pozadavek na zmenu pozice copteru.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Tak pro upřesnění. Jsem z Liberce a do 50 km za "učitelem" rád i přijedu. Ideálně s APM.
Ohledně stabilize módu..... naopak doporučují AltHolt, aby začátečníkům držel výšku.
Souhlasím s tím, že si myslím že to bylo tím trimem ze včerejška. APM si dle mého myslel, že koptéru ovládám nějakým směrem.... proto dle mého nefungovalo RTL.... dle trimu si to dle mého myslelo, že chci letět tam či tam. Souhlasíte semnou? Jak že se to trimuje v APM? Je k dispozici návod nebo rada? Děkuji za odezvu. P.
Ohledně stabilize módu..... naopak doporučují AltHolt, aby začátečníkům držel výšku.
Souhlasím s tím, že si myslím že to bylo tím trimem ze včerejška. APM si dle mého myslel, že koptéru ovládám nějakým směrem.... proto dle mého nefungovalo RTL.... dle trimu si to dle mého myslelo, že chci letět tam či tam. Souhlasíte semnou? Jak že se to trimuje v APM? Je k dispozici návod nebo rada? Děkuji za odezvu. P.
Já osobně každému doporučuji, aby tam ze začátku vůbec nedával GPS a naučil se lítat manuálně, ještě lépe je se učit na nějakém jednoduchém stroji. On je rozdíl, jestli třískneš s Phantomem s podvěšeným 3D gimbalem a GoPrem za nějakých 30 000, nebo s mašinkou za 3 000. Spadnout Ti to může vždy pro nějakou poruchu, ale je škoda si to rozbít sám svojí blbostí. A že Ti to ulítne z dohledu, to se stává, potom ale nesmíš zazmatkovat, musíš přistát, vypnout a dojít si půl kilometru pro kopteru. Byl jsem i svědkem toho, co se stalo kolegovi, přepnul vysílač na návrat domů a koptera upalovala od nás. Přepnul nazpět, ale už s ní přistál v lese. Naštěstí tam měl pípák, tak jak kleslo napětí LiPolek, tak to začalo řvát a sundávali jsme kopteru asi ze šesti metrů. Záchraná akce trvala asi tři hodiny, ale povedlo se. Můžeš mít sebelepší kopteru, pokud ji neumíš pořádně nakalibrovat, tak je GPS spíš přítěží, než pomocí.
Osobně APM nemám, ale přečetl sis alespoň polovinu toho, co je tu o APM napsáno? Řekl bych, že je tady tak 300 stran textu. A jinak dál hledej na www.rcgroups.com a pokud neumíš anglicky, použij překladač. O APM tam najdeš min. 1000 stran.
No právě. Číst asi 1000 stran..... jak dlouho bych to asi četl ?! Rád si přečtu konkrétní rady na konkrétní problém jak nyní zde. Jestli je někdo z LBC a okolí, nebo jestli má někdo návod na správné trimovani APM, tak šup sem s tím. Děkuji pěkně. P.
Nějakou iniciativu bys ale měl projevit, jinak se to nedozvíš. Třeba Ti pomůže toto:
http://copter.ardupilot.com/wiki/common ... df-guides/
http://copter.ardupilot.com/wiki/common ... df-guides/
-
sapavlisna
No já osobně sem se učil na malým koptru Blade MQX (tuším se to tak píše). Nemá to žádnou vychytávku a jestli sem to dobře pochopil, tak je to plnej manuál. Ze začátku s tím lítat bylo těžký protože i přes rady jsem pokaždé vzlítl pomaličku a u země to bylo blbě ovladatelný. Taky je to lehký, hůř se to vyvažuje a tam sem trimroval pořád, aby to stálo aspoň trošku. Než sem si koupil větší koptr s APM, tak sem s malým lítal asi rok a celej ten rok si četl něco o APM a dalších součástech koptru. Nicméně že by se nemělo trimrovat, protože to každej mod může brát jinak je pro mě novinka (ale dává to smysl). A to si myslim, že sem toho pročetl fakt hodně.
Škoda, že mi na APM odešel multiplexor po pár letech (nevim proč) a čekám na opravu. Nicméně sem byl strašně překvapenej, jak hrozně lehce se to ovládá s těma pomůckama. Můžu říct, že s tím se nebudu bát to půjčit ani přítelkyni (malej koptr sem ji taky občas nechal na lítání - vyletí pár metrů, proletí se dopředu, otočí, dozadu, nic složitýho). Je to fakt o moc lehčí než manuál. Ale i když sem lítal rok s tím malým, tak fakt nevim, jestli bych si s tímhle velkým na manuál troufl a kdyžtak to uřídil nějak normálně. Spíš bych s tím zkusil nějak kontrolovaně žuchnout o zem. Na druhou stranu tohle by snad mělo bejt možný v každým modu bez GPS, ať už s držením výšky nebo stabilizovaný. Moc nechápu tady to naříkání jak lidi neumí lítat s manuálem a přitom lítaj s pomocnejma modama. Určitě je to lepší, ale zase pokud člověk přemejšlí, něco si o tom přečte a učí se s tím někde bokem, nevidím v tom problém. Pokud nepoužívá hlavu, pak i když umí v manuálu tak to nepomůže.
Hlavní je fakt o tom něco vědět, studovat a třeba i sledovat problémy ostatních na tomhle foru (od toho tu je ).
Škoda, že mi na APM odešel multiplexor po pár letech (nevim proč) a čekám na opravu. Nicméně sem byl strašně překvapenej, jak hrozně lehce se to ovládá s těma pomůckama. Můžu říct, že s tím se nebudu bát to půjčit ani přítelkyni (malej koptr sem ji taky občas nechal na lítání - vyletí pár metrů, proletí se dopředu, otočí, dozadu, nic složitýho). Je to fakt o moc lehčí než manuál. Ale i když sem lítal rok s tím malým, tak fakt nevim, jestli bych si s tímhle velkým na manuál troufl a kdyžtak to uřídil nějak normálně. Spíš bych s tím zkusil nějak kontrolovaně žuchnout o zem. Na druhou stranu tohle by snad mělo bejt možný v každým modu bez GPS, ať už s držením výšky nebo stabilizovaný. Moc nechápu tady to naříkání jak lidi neumí lítat s manuálem a přitom lítaj s pomocnejma modama. Určitě je to lepší, ale zase pokud člověk přemejšlí, něco si o tom přečte a učí se s tím někde bokem, nevidím v tom problém. Pokud nepoužívá hlavu, pak i když umí v manuálu tak to nepomůže.
Hlavní je fakt o tom něco vědět, studovat a třeba i sledovat problémy ostatních na tomhle foru (od toho tu je ).