Arduino "governor" na vřeteno frézky

Dneska se procesory objevují všude, pokud máte nějaký nápad, či udělát, tak se neváhejte pochlubit.
Odpovědět
Zpráva
Autor
ondra1402
Kontaktovat uživatele:

Arduino "governor" na vřeteno frézky

#1 Příspěvek od ondra1402 »

O víkendu mi přišlo mé první Arduino, tak jsem začal bastlit něco na způsob governoru, tj. ovládání reglu se zpětnou vazbou tak, aby +- držel stejné otáčky. Bude to na vřeteno frézky.
Regl je Alkign bl100G a jeho governor stojí za pendrek. Po zatížení motoru spadnou otáčky z 12k na 8k a dál se víceméně nic neděje.

Programoval jsem poprvé a naposledy na gymplu, takže to není žádná sláva, ale dávám kód k dispozici. Třeba se někomu bude hodit. Otáčky snímá fototranzistor a infradioda. Budu sem házet další pokroky, ale teď na to nebudu mít moc čas.

EDIT: Díky Honzovi jsem se dozvěděl o kouzlu zvaném PID, takže jsem zbytečné třičtvrtiny příspěvku promazal :)
Použil jsem tuto knihovnu a běhá to dobře.

Ondra
Přílohy

[Přípona ino byla deaktivována a nadále nebude zobrazována.]

Naposledy upravil(a) ondra1402 dne čtv 04.06.2015 12:41, celkem upraveno 1 x.
HonzaS

Re: Arduino "governor" na vřeteno frézky

#2 Příspěvek od HonzaS »

Na tohle jsou PID regulátory. Ty právě řeší velikost odchylky a strmost korekce s tolerovaným (žádným nebo maximálním povoleným) překmitem. Pohledej něco na netu, třeba se ti to bude hodit pro další projekty. Já své první Arduino rozbalil v úterý :-)
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
ondra1402
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ondra1402 »

aha, to je dobrý vědět, vůbec jsem nevěděl, že něco takovýho existuje:D Koukám, že existuje i knihovna pro Arduino. A já tu včera vymýšlel šílený funkce..
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od TomasC »

Soubor s příponou INO jde vložit jako příloha. Je tam omezení na velikost na 2MB.
Přílohy

[Přípona ino byla deaktivována a nadále nebude zobrazována.]

jyrry
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jyrry »

Otázka je jestli to je zapotřebí...
Ona ta regulace otáček přes regl není zrovna košer; používal jsem to nějakou dobu a poslední cca půlrok jsem přešel na jiný systém - regl dostává impulzy na "full" a otáčky nastavuji regulovatelným zdrojem asi 7-18V. Poklesy bez/se zatížením jsou menší a info o točkách mám přes to napětí - dal jsem si tam malý digiměřáček a vím že motor má 1700kV....
Pro podstatné snížení otáček (třeba na hliník a spol.) bych šel přes řemínkový převod...
jyrry.webnode.cz
ondra1402
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ondra1402 »

jyrry: že reguluješ takhle jsem někde četl, ale já nevím, čím bych to napětí reguloval, tak chci prvně zkusit klasicky reglem. ta PID knihovna chodí dobře, ještě to chce poštelovat parametry, ale už první nástřel funguje.
Odpovědět

Zpět na „Procesory a jiné vychytávky“