Sikorsky CH-54 Tarhe

Vše co je maketou, polomaketou ale i nějakou 1/4maketou skutečného stroje.
Pravidla fóra
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
Zpráva
Autor
Michael Gulyj

Sikorsky CH-54 Tarhe

#1 Příspěvek od Michael Gulyj »

Tak jsem se rozhodl podělit se o svůj příběh z né zrovna šťastným koncem se stejnými modelářskými blázny jako já.
Zhruba před dvěma lety jsem se pustil do stavby své staré lásky Sikorsky CH-54 Tarhe. Rozhodl jsem velikost rotoru 1,8 m. Většinu jsem dělal prakticky od nuly. Kabina posádky do negativních forem, trup překližka, tkanina, tmelení. Mechaniku jsem musel udělat extra nízkou, aby se vešla do plochého trupu, kola a ložiskové domky jsem použil ze sedmistovky. Vrtulku jsem poháněl kardanem, s úhlovými převodovkami mě pomohl kamárád. Jelikož jsem kovaný elektroletec, o pohonu nebylo pochyb. Stabilizace NAZA- H, kterou létám bez problémů čtyři roky ve svém Bellu Huey- bez modulu GPS.
Před záletem jsem ještě zajel na konzultaci za panem Vorlem (MS-Composit), který mi již několikrát pomohl. Tam jsem zklidil pochvalu, že to určitě poletí, a tak jsem si to v autě naparoval domů. Při záletu tomu bylo opravdu tak- nic nevibrovalo, vrtulník byl klidný, dobře reagoval. Musím podotknout, že nejsem žádný superpilot, létám výhradně makety a po obloze se jentak šourám. Byl jsem zkrátka na vrcholu blaha, jak to v těchto chvílích známe.
Přes zimu jsem mašinu nazdobil (12000 nýtů), koupil celkem hezkou čtyřlistou hlavu, na zadku jsem ji už měl. Je mi jasno, že tam patří šestilist, ale ten bych zřejmě se standardními převody neutočil.
Jelikož jsem měl, tak jako original, jeřábnické ambice, rozhodl jsem přikoupit GPS modul. No, ten jako jediná věc v helině byl z druhé ruky :? . Chvíli to létalo, pak jem nemohl dostat vrtulník z oblohy. Nejdřív jsem chování přisuzoval měkkému zdroji pro palubní systém, tak jsem pořídil tvrdé baterie. Pak to zase vypadalo nadějně až při jednom letu byly tak katastrofální odezvy, že jsem se sesypal a Tarhe rozjel jak loveckej salám. Už je v popelnici. Kolegové mi dali kopr, že to šlo opravit ale já už neměl po skoro dvou letech sílu. Jako bývalý kitař jsem piplal každý detail a už by to nebylo ono.
Rozhodně nebudu tvrdit, že NAZU už nikdy, ale po pravdě nevím, co si myslet a hlavně co do nového stroje - protože mě jentak nedostanou- jedu dál :D .
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
milode

Re: Sikorsky CH-54 Tarhe

#2 Příspěvek od milode »

Hezký příběh se špatným koncem. Nemohl by jsi sem dát nějaká fota? Určitě nějaké najdeš :mrgreen:
Loop VA Models ; Spacewalker II SIG 1/4 ve výstavbě
oskarr

#3 Příspěvek od oskarr »

a vvvvotom to je!
Michael Gulyj

#4 Příspěvek od Michael Gulyj »

Zrovna na tom pracuju.
Přílohy
032.JPG
DSC_5045.jpg
017.JPG
005.JPG
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
Michael Gulyj

#5 Příspěvek od Michael Gulyj »

..........
Přílohy
023.JPG
029.JPG
021.JPG
019.JPG
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
kraro

#6 Příspěvek od kraro »

Proč si tam dával Nazu? Nestačilo by nějaké slušné gyro? Škoda tak krásného stroje :(
Michael Gulyj

#7 Příspěvek od Michael Gulyj »

Šlo mi o co nejklidnější projev. Když kouknu třeba na obrovskýho turbínovýho Stalliona, jak se ve visu kvrdlá (ve skutečnosti je jak vagon), tak mi vyšla nejlíp-před ní jsem měl 3G od Alignu. V Bellu mi fakt chodí bez problému.
Postě nevim, co se tentokrát stalo.
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
blesk
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od blesk »

Taky jsem něco podobného zažil, ale já spadl na mechanickou závadu. Před cca půl rokem jsem pořídil T-600 v bezpádlu, dokoupil chybějící stabilizaci a začal lítat, cca 20 startů po 10-ti minutách, jelikož jsem chtěl na to stavět W-3A sokola, tak jsem udělal maketově zalomený ocas, jelikož mám řemen, tak to nebyl takový problém s troškou šikovnosti a strojního vybavení udělat. S upraveným ocasem jsem nalítal 50 startů bez jakékoliv poruchy, lítal jsem i lehkou akrobačku (přemety, výkruty, souvraty) pak jsem po několika měsících kompletně dodělal kastlu (začínal jsem s blokem styroduru) chyběly už jen nálepky, při třetím letu upadla kulička z desky cykliky a 5kg Sokol dostal třesavku a z 5-ti metrů se poroučel na zem. Vrhnout se do oprav se mi moc nechtělo, ale nakonec za 2 dny opraveno. Nalepil jsem nálepky a od té doby 20 startů a v pohodě :)

Držím palce a hlavně ať tě neopouští chuť :)
Relax

#9 Příspěvek od Relax »

Tak parádní mašiny je fakt velká škoda ale chápu že se Ti do opravy nechtělo. Možná jsi to mohl schovat na pozdějš, třeba by se změnil názor. Je vidět že jsi dělal kity, taky jsem v tom roky lítal a taky proto jsem chtěl mít aspoň jednu maketu, byť nebude bůhvíjak vymazlená kitařsky :-). Tak držím palce pokud se rozhodneš v budoucnu pro další stroj.
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
Relax

#10 Příspěvek od Relax »

Se zkušenostmi které máš by byla škoda to nezúročit :-)
Michael Gulyj

#11 Příspěvek od Michael Gulyj »

Kolegové, díky za podporu. Po pravdě, mám už něco rozjeto- tenhle tejden by se to mělo rozštípnout (musim pomalu, abych se Sikorskym nepřišel i o manželku :D ), no a jasně, že dám vědět. Jinak kabinu pro posádku jsem si nechal, ta se jen vysklila a trup je krabice, ten se dá poměrně jednoduše udělat, tak snad někdy. V nejhoršim mám na boudu negativní formu. Jenže mám rád tolik předloh, že na něj stejně nejspíš už nedojde (heliny střídam napolovic s érama).
Ještě musim zmínit hlavně pro Bleska. V pátek kousek od nás hořel les a hasil ho Sokol s Bellem 412. Obě mašiny střídavě braly vodu z koupališťátka tak padesát metrů průměr. Jel jsem tam a měl stroje od sebe tak třicet metrů ve výšce čtyři metry nad hladinou- absolutní bomba. Kam se hrabal Bell za Sokolem (výkon, dynamika). U nás v regionu máme právě Sokolíky, tak je mam často na očích, párkrát se mi povedlo mluvit i s pilotama.
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
Relax

#12 Příspěvek od Relax »

Tak to musel být úžasný zážitek, škoda že se nepodařilo nějaké videjko .-).
Michael Gulyj

#13 Příspěvek od Michael Gulyj »

No, když jinak nedáte :) .Byl tam se mnou kolega z práce, tak točil telefonem.

https://www.youtube.com/watch?v=uPUvxN3 ... e=youtu.be
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
Relax

#14 Příspěvek od Relax »

Díky :-). Parádička. Přesně, pravděpodobně tenhle stroj jsem viděl u D5 před Zdicema.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od blesk »

jééé to je přesně moje 0715 :D
Odpovědět

Zpět na „Heli - makety“