Kompresia motora

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Ywen

Kompresia motora

#1 Příspěvek od Ywen »

Dobry den, rad by som sa opytal skusenejsich ci je to nornalne ze vzdy po odlietani letu s motorom o kubature 7,5 ccm je motor ked je zohriaty uplne pretocitelny jednym prstom dookola. Akokeby ked je zohriaty tak straca kompreciu ked je studeny je kompresia v pohode. uz nieje novy ale preca este by som sa ho nerad zbavil :). Maju taketo teplotne zmeny vplyv na kompresiu motora ?
dik
G0tik
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od G0tik »

jj moj tiez nema skoro ziadnu kompresiu ked je teply.. :)
zdzd

#3 Příspěvek od zdzd »

Jaký je to motor? Jaký má výbrus? Černý/ABC/kroužek? Dvoutakt/čtyřtakt?
DAF
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od DAF »

Ahoy, prohledej sekci spalovací motory, Maverick tam řešil prakticky stejný problém. Bylo to nějak před dvěma měsíci.

http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... pic&t=6551

POkud to není příliš, tak to do jisté míry normální je.
Ywen

#5 Příspěvek od Ywen »

zdzd píše:Jaký je to motor? Jaký má výbrus? Černý/ABC/kroužek? Dvoutakt/čtyřtakt?

OS MAX´46 FX i
zdzd

#6 Příspěvek od zdzd »

To je kroužkový nebo ne? Kroužkové mají při pomalém protáčení menší kompresi. A při zahřátí u všech typů komprese ještě klesá.
s3030150

#7 Příspěvek od s3030150 »

no text entered...
Naposledy upravil(a) s3030150 dne stř 23.04.2014 17:37, celkem upraveno 2 x.
Ywen

#8 Příspěvek od Ywen »

zdzd píše:To je kroužkový nebo ne? Kroužkové mají při pomalém protáčení menší kompresi. A při zahřátí u všech typů komprese ještě klesá.

nie nieje to kruzkovy motor klasika ABC vybrus
s3030150

#9 Příspěvek od s3030150 »

no text entered...
Naposledy upravil(a) s3030150 dne stř 23.04.2014 15:03, celkem upraveno 2 x.
oldat

Komprese

#10 Příspěvek od oldat »

U OS 46 FX bys měl mít kompresi v teplém i studeném stavu skoro stejnou. Je to motor ABC. Můj motor OS 61 FX měl výbornou kompresi horký i studený! Ale asi je to u hodně běhaných motorů normální. Jinak za tu dobu, co modelařím, jsem měl pár starších motorů, které neměly kompresi skoro žádnou, ale přesto po dobrém seřízení fungovaly naprosto spolehlivě.
Kroužkový motor se samozřejmě chová jinak. Sám provozuji dva OS 91 FX.

----Olda Tomša----
oldat

PS: Ještě něco

#11 Příspěvek od oldat »

Nedalo mi to, abych ještě nepřidal jednu story. I když to sem možná nepatří, stát se to může a je to docela zajímavé.

Pokud by totiž někomu bylo divné, že motor ABC ztrácí kompresi nějak moc rychle, ať zkontroluje ložiska. U mého motoru OS 61 došlo k následujícímu jevu. Podotýkám, že tenkrát mi bylo 16 let, dnes bych to řešil dřív a nenechal bych to zajít do extrémů. Jenže to byla doba sbírání zkušeností....
Při provozování na nitrované palivo došlo během desetidenní odstávky k dost fatální korozi zadního ložiska( opravdu v tak krátkém čase). Motorem nešlo ani protočit. Po vypláchnutí žluté břečky jsem lítal dál:-( To byla chyba, protože vlákno svíčky se čímsi kovovým obalovalo, bylo ji nutné často měnit. Motor měl divný zvuk a ZTRÁCEL KOMPRESI. Způsobeno to bylo částečkami kovu, které se uvolňovaly z drtícího se ložiska( tvrdochrom z kuliček).
Po výměně ložiska bylo vše OK. OS 61 a 91 mají ložiska NTN 16003, možno dát ekvivalent, např. SKF. Dnes výměnu zvádnu zhruba za 10 minut.

Ložiska je obzvlášť při nitrování nutné hlídat. Po rozfrézování klece jsem se nestačil divit, byly v ní "záseky" hluboké přes půl milimetru!!! Dnes už jsem poučený, byť jen trochu načnuté ložisko poznám již pouhým lehký protočením. Také používám After Run Oil od Simpropu a přestal jsem nitrovat palivo.

----Olda Tomša----
Ywen

Skusenosti

#12 Příspěvek od Ywen »

Tak skusil som toto pouzival som palivo s 5% nitra predsa len nejaka ta tradicia. A motor po lietani bol uplne zmaknuty a fakt siel pootocit prstom startoval sice dobre startrom ale este sa dal postrehnut jeden jav . A to ze pri stupani do "sviecky" isiel z otacok dolu a samozrejme som bo zrovnal pocukal plynom aby si nasal a znova sa rozbehol. Teda kazdy by povedal ze chudobny motor. po niekolkych startoch som mu otvoril o 3 zubky a co sa nestalo. Ide aj pri stupani uplne dokonale a neuverite ale vyriesil sa aj problem s kompresiou je to uz mozno moja blbost ale vysvetlujem si to tak ze ked isiel na chdobnom palive zohrial sa viac ako je dobre a nechladil sa tak ako je dobre teda ten vybrus sa mozno nejako viac teplotne roztiahol a stracal . To som si vytvoril tuto teoriu mozno uplna blbost ale znie to logicky nie ? Teraz po po pristati a 10 minutovom lete zostavu M2 je motor maksi ako pri startovani ale je tvrdsi ako ked bol chudobny.
s3030150

#13 Příspěvek od s3030150 »

no text entered...
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“