Hledam odborníka na vzduchovky

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Pajik_CZ

Hledam odborníka na vzduchovky

#1 Příspěvek od Pajik_CZ »

Jsou tu odbornici na vse, proc ne na vzduchovky?
Jde mi o to, ze jsem dostal do tlap Slavii 620 po dedovi, a snazim se ji dat do cajku. Neni nijak extremne nahlodana zubem casu.

jde mi o to, cim strilet? Raze je to 4,5 a co jsem koukal, tak se nabizi od 4,5 do 4,53 ... Co by bylo nejlepsi a jak to zjistim? Strelivo JSB EXACT

Diky :)
zase jen na zemi...
jag42

Re: Hledam odborníka na vzduchovky

#2 Příspěvek od jag42 »

Jednoduchá rada, odzkoušet několik variant, ale pokud nejsi trénovaný střelec, rozdíl nepoznáš a flintě je to jedno. Hlaveň si diabolku vytvaruje podle vývrtu.
Pokud máš vyšší ambice , tak budeš muset zkoušet další varianty střeliva (kalibrované , různí výrobci a pod.) , ale to už ti ta 620 stačit nebude. :wink:
Pajik_CZ

#3 Příspěvek od Pajik_CZ »

neeee, nejsem ostrostrelec a mam to jen na nedelni odpoledne :) zustanu u klasiky 4,5mm :) diky
zase jen na zemi...
jag42

#4 Příspěvek od jag42 »

V tom případě rozhoduje pouze cena střeliva :P
Pajik_CZ

#5 Příspěvek od Pajik_CZ »

ktera je stejna... :D slo mi spis o to, jestli treba 4,51 lip vytesni hlaven, ze by to litalo lip... Protoze predstava, ze koupim 3 krabicky po 500 kusech ( mensi jsem nevidel, pravda, moc jsem nehledal ) , kazdou za 160kc abych pak jednu strilel rok, to me moc nelaka... :)
zase jen na zemi...
jag42

#6 Příspěvek od jag42 »

To bych, pro tvou potřebu, vůbec neřešil.
Lark

#7 Příspěvek od Lark »

Prodávají se i v balení 200ks. V létě mi je kupovala sousedka dokonce v železářství.
DIABOLO STANDARD 4,5mm /cal. 177 Kovohutě Příbram
FlyBear

#8 Příspěvek od FlyBear »

No, zkusím tedy napsat názor odborníka :)

Vzhledem k tomu, že otázka byla položena nikoliv na patřičném vzduchovkářském fóru, ale na smetišti u modelářů a vzhledem ke způsobu položení a obsahu dotazu, je má rada velmi jednoduchá:

Kup si co chceš za diabolky, v dané situaci pro předpokládaný účel je to úplně jedno, stejně rozdíl nepoznáš. A to nemyslím v žádném případě jako nějakou dehonestaci, prostě to je realita...
Pokud ale koupíš Exacty, rozhodně neprohloupíš. Jestli 4,5 nebo 4,52 nebo co, to neřeš.

Pokud bys přeci jen chtěl nějakou hlubší informaci, zkusím alespoň jednoduše pár bodů:

1) Kovohutím Příbram se vyhni obloukem, to nejsou diabolky, to je šrot. Ani stará Slávka po dědovi si tohle nezaslouží, a to ani v rukách naprostého laika :)

2) JSB EXACT jsou naopak prvotřídní střelivo. Drobné nuance v deklarovaném průměru na úrovni jedné setiny milimetru neřeš, to fakt nemusíš. Nejčastěji se používají pravděpodobně Exacty 4,52.

3) Pečlivý výběr střeliva provádějí sportovní střelci a není jim líto vyzkoušet různé výrobní série (šarže) od jednoho typu diabolek. Aby to mělo smysl takhle hrotit, musí jim jít o velmi precizní střelbu, ke které ale potřebují:
a) umět hodně dobře střílet,
b) mít kvalitní zbraň ve stavu rozhodně nejen "celkem dobrá po dědovi" :mrgreen: (nic ve zlým),
c) něco o tom vědět po technické stránce.

4) Pokud chceš koupit jednu krabičku diabolek s tím, že ji ani za rok asi nevystřílíš, protože si tak akorát sem tam picneš na dvorku do pixly od koly na 10 metrů, potom klidně zapomeň na vše, co jsem tu napsal a kup si co chceš, klidně i tu Příbram :mrgreen: (Slávka ale není špatná zbraň, fakt si to nezaslouží :wink: )
automet

#9 Příspěvek od automet »

My sme do svojej slávie 631 kupovali aj diabolky, aj guličky.
Guličky boli výrazne presnejšie a mali väčšiu prieraznosť.
Potom boli ešte dvojaké diabolky - oblá hlavička a rovná hlavička.
Drahšie a presnejšie boli s tou rovnou, mám dojem že sa označovali ako deluxe diabolky.
pns

#10 Příspěvek od pns »

jj brocky vzdy letaly lepe nez diabol, hlavne proti vetru :)
tomashr

#12 Příspěvek od tomashr »

Pro popsané použití doporučuji tyto: http://www.pazba.cz/zbozi/5423/Diabolo- ... 4-50mm.htm .
Jsou proti Exact o kus levnější, kvalita je ale fakticky stejná, jen malinko větší rozptyl vah atd.
Co se týče těch průměrů, ono je to pro hrátky se Slavií 620 fakt jedno. Tohle se řeší u přesné sportovní střelby, kde se zpravidla při optimálním průměru trochu zvedne přesnost (diabolka se musí do drážek hlavně zaseknout přesně "tak akorát").

Jinak Slavia 620 vůbec není marná, mám ji taky a není problém na 20metrů nastřílet u vzduchovkého terče vše do černého, na 10 metrů je to pak vyloženě v pohodě. Na druhé straně ale u této klasické pružinovky není moc reálné očekávat, že se zásahy pokládají vyloženě na desítku, i proto moc nemá smysl hrotit přesnost diabolek, protože rozptyl ran přímo ve vzduchovce je sám o sobě patrný.
tomashr

#13 Příspěvek od tomashr »

FlyBear píše:potom klidně zapomeň na vše, co jsem tu napsal a kup si co chceš, klidně i tu Příbram :mrgreen: (Slávka ale není špatná zbraň, fakt si to nezaslouží :wink: )

Já bych řekl, že paradoxně ten šmejd z Příbrami může být pro vzduchovku i lepší, jsou měkčí a do jisté míry lépe "mažou". Nezaslouží si to ale hlavně střelec, po 50 ti ranách s těmito broky máš ruce jak rok nemytý bezdomovec atd :-( Tohle fakt za tu úsporu cca 50 korun na 500 kusů nestojí...

A ještě poznámka k tomu, jak tu kdosi radil kuličky - koupit jdou snadno i dnes, viz http://www.colosus.cz/broky-c-11-300ks-cal-4-5mm/ , ale to o jejich větší přesnosti je nesmysl. Možná v nějaké extrémně mizerné vzduchovce bez drážek hlavně (či s totálně ojetými drážkami), ale u zbraně v alespoň trochu rozumném stavu bude slušná diabolka přesnější naprosto bez diskuse.
FlyBear

#14 Příspěvek od FlyBear »

Já bych Matchky (ty diabolky s plochou hlavičkou) naopak pro blbnutí o nedělích nedoporučoval.

Jsou určeny pro přesnou terčovou střelbu na 10 metrů, zpravidla v interiéru bez vlivu větru a jiných povětrností. V papírovém terči vykrajují pěkná kolečka, takže se líp pozná, kam přesně šel ten který zásah. Jsou prakticky optimalizovány pro přesnou, ale slabou zbraň (dle ISSF) na dost malou vzdálenost.

Pro střelbu venku a zvlášť pak na větší vzdálenosti, třeba 20 - 30 metrů, bych doporučil Exacty nebo jiné diabolky se zaoblenou hlavičkou, protože ty mají v tomhle ohledu lepší balistiku a budou tedy lítat líp.

Jinak ta Příbram spíš než líp IMHO maže až moc :mrgreen:
Kromě toho je každý kus jinak velký, jinak těžký a jinak křivý, což může po pár nedělích začít vadit i méně zkušenému střelci se Slávií - netrefit dvoulitrovou PETku na 20 metrů již v tomto případě nemusí být chyba střelce :twisted:
Ticcino

#15 Příspěvek od Ticcino »

Hoši, když už jsme u těch vzduchovek...
Mám doma taky jednu starší - vypadá přesně jako Slávie 620 (ale nevím, co je na ní vyražené, nemohu zkontrolovat, nejsem doma)
Ještě když jsem z ní střílel jako kluk (před třiceti lety cca), tak byl problém, že diabolky střílet nechtěla. Muselo se střílet takovými zahrocenými šipkami se štětinkami.
Diabolka neprošla hlavní. Naopak vzduch utekl škvírou, kde se "láme" hlaveň, resp. kde se napojuje na komoru - rozumíte, jo?
Jakoby tam chybělo nějaké těsnění.
Chyba může samozřejmě být i v samotném pístu, to si ale nemyslím.

Nějaká rada na toto?
Dík
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“