Letajici gimbal :-)
Letajici gimbal :-)
Premejslim o novem projektu a zajimalo by me co vy na to - rikam tomu litajici gimbal a cilem je co nejmensi copter ktery bude schopen mit na sobe 2 (idealne 3) osy gimbal ale idealne na gopro s vodotesnym obalem pro pripad havarie.
Proste takovy "spotrebni" copter ktery by clovek vzal na dovolenou, nemel strach ho vzit do vzduchu nad vodu atd....
Kdyz tak lehce brainstormnu tak me to vychazi na tridu kolem 300 (vic je problem s dopravou) v nekolika moznych setupech
- quad s 7" vrtulema
- X6 s 5-6" vrtulema (250tkove pohony - tah s 6" by byl celkem cca 3kg coz by melo stacit)
- nejradsi 3D tisk a neskladaci konstrukce (hmotnost a eliminace vibraci)
- Pixhawk lite rizeni
- mensi aku na (cca) 5 minut letu s rychlou moznosti vymeny aku
co resim - nevi nekdo zda bezne pouzivane gimbal motory zvladnou gopro v pouzdre pokud bude pozice kamery vyvazena nebo to je na ne moc ?
co vy na to ?
Proste takovy "spotrebni" copter ktery by clovek vzal na dovolenou, nemel strach ho vzit do vzduchu nad vodu atd....
Kdyz tak lehce brainstormnu tak me to vychazi na tridu kolem 300 (vic je problem s dopravou) v nekolika moznych setupech
- quad s 7" vrtulema
- X6 s 5-6" vrtulema (250tkove pohony - tah s 6" by byl celkem cca 3kg coz by melo stacit)
- nejradsi 3D tisk a neskladaci konstrukce (hmotnost a eliminace vibraci)
- Pixhawk lite rizeni
- mensi aku na (cca) 5 minut letu s rychlou moznosti vymeny aku
co resim - nevi nekdo zda bezne pouzivane gimbal motory zvladnou gopro v pouzdre pokud bude pozice kamery vyvazena nebo to je na ne moc ?
co vy na to ?
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Re: Letajici gimbal :-)
Ja si myslim že by to mohly zvladnout pokud budeš mít nějaký kvalitnějíší, ale ještě jsem to nezkoušel
Celkem dobrej nápad
Celkem dobrej nápad
Uvazuju o tom ze bych vzal Peona a dal motory ze spoda a udelal z toho X8 
Pak by byl vykon slusnej, plocha minimalni, misto pro podvozek i umisteni gimbalu. To asi bude nejlepsi cesta.
Pak by byl vykon slusnej, plocha minimalni, misto pro podvozek i umisteni gimbalu. To asi bude nejlepsi cesta.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
akorat uvazuju o tom ze to pak asi nebude mit dostatecnou tuhost. Hmm, to jsou veci
Uvézt gimbal a GoPro na šestky vrtule po dobu 5 min, to nebude na malé baterky. O menších vrtulích bych ani neuvažoval. Měl jsem kdysi Y6 na pětky vrtule. Byl to jenom takový pokus. http://troll427.rajce.idnes.cz/Bolt/ Ani to nebylo moc těžké, naložené to mělo tuším kolem 400g, ječelo to jak turbína od stíhačky a moc to teda letět nechtělo. A odběr proudu byl otřesně vysoký. Gimbal vynech a půjde to.
Já bych udělal Quad , na šestky nebo raději sedmičky. Určitě nedělej hexa ani Y6. Jednoduchý rám, žádné okrasy. Jenom kříž. Vrtule co nejblíž a všechno bych nacpal dolů pod kříž z ramen. Tím se to dá zmenšit a odlehčit i když to nebude žádný krasavec. Pokud trváš na gimbalu, tak bych dal vrtule sedmičky. Nebo aspoň třílisty šestky. Dá se z nich vyždímat o něco víc.
uvidim, spocitam, namaluju a uvidim 
- ddano007
- Kontaktovat uživatele:
Ako clovek, co ma s lietanim nad vodou bohate skusenosti
by som sa spytal: preco vodotesne puzdro?
1, ak tam das namiesto GoPro Xiaomi Yi, bude cena kamery oproti cene zvysku koptery zanedbatelna, alebo minimalne to bude menej vyznamna cast ceny...
2, skusal si niekedy hladat kopteru na morskom dne 10 a viac m hlboko? Ja ano, vysledok asi tusis
Ale to len tak na odlahcenie, rozhodne ta tym nechcem znechutit
1, ak tam das namiesto GoPro Xiaomi Yi, bude cena kamery oproti cene zvysku koptery zanedbatelna, alebo minimalne to bude menej vyznamna cast ceny...
2, skusal si niekedy hladat kopteru na morskom dne 10 a viac m hlboko? Ja ano, vysledok asi tusis
Ale to len tak na odlahcenie, rozhodne ta tym nechcem znechutit
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
- Blacksite
- Kontaktovat uživatele:
Doporucim ti tyhle motory, sice maj pomerne odber, ale mam Robocata, vazi s baterkou neco kolem 600, zavesil jsem pod to 0,5kg zavazi a taky to letelo, kdyz vezmes nejakej malej peknej ram, nejlepe uhlik atd. klidne i 250 tak to poleti i s gimbalem, gopro ma s pouzdrem 150g plus gimbal cca 250g tak jsi porad na slusne hodnote, nehlede na to, ze Robocat ma hromadu "zbytecne" vahy navic....
http://www.myrcmart.com/rcx-h2208-2300kv-multirotor-outrunner-brushless-motor-motion-balanced-p-8789.html
...a vrtule 6045
kdyz porovnam svoji kopterku s timhle
http://www.banggood.com/Diatone-37-Blade-Series-FPV-250-Carbon-Fiber-Unfolded-Frame-Kit-p-971074.html
tak vaha 90g vs 198g mluvi za vse
kazdopadne setri vahu kde se da 
a nema tak silne motory
https://www.youtube.com/watch?v=jawmp9PX0bw
http://www.myrcmart.com/rcx-h2208-2300kv-multirotor-outrunner-brushless-motor-motion-balanced-p-8789.html
...a vrtule 6045
kdyz porovnam svoji kopterku s timhle
http://www.banggood.com/Diatone-37-Blade-Series-FPV-250-Carbon-Fiber-Unfolded-Frame-Kit-p-971074.html
tak vaha 90g vs 198g mluvi za vse
a nema tak silne motory
https://www.youtube.com/watch?v=jawmp9PX0bw
Taranis X9D+
ddano007 píše:1, ak tam das namiesto GoPro Xiaomi Yi, bude cena kamery oproti cene zvysku koptery zanedbatelna, alebo minimalne to bude menej vyznamna cast ceny...
Jo, reseni ve stylu "vemu spotrebni cinu" je taky na stole. Asi pravdepodobnejsi nez resit to pouzdro
Myslim ze Diatone nesplnuje tu "spotrebni myslenku" 
2Blacksite : Ty motory co jsi poslal vypadaj slusne ale nejak se me nechce verit ze takovejdle prcek muze dlouhodobe prezit odber kolem 30A
jinak redukce vahy bude zasadni - uz vim 100% ze gimbal bude jen 2 axis ve stylu tech co se davaj na cumak TBS Discovery (neni podveseny ale kouka vpred) a ze ram bude urcite upraven tak aby to byla jakoby inverzni 250tka tj. motory na hornim platu a tim padem nad gimbalem.
Stale jeste koketuju s X8 myslenkou kvuli zvysene bezpecnosti a zlepsenemu pomeru hmotnost/tah na motor. Ale asi zustanu u quadu protoze cim min toho clovek utopi/rozmlati, tim lip.
ad dohledani - uvazoval jsem ze bych na horni plato dal signalizacni bojku ve stylu 15 metru vlasce a obal od kindervajicka.
2Blacksite : Ty motory co jsi poslal vypadaj slusne ale nejak se me nechce verit ze takovejdle prcek muze dlouhodobe prezit odber kolem 30A
jinak redukce vahy bude zasadni - uz vim 100% ze gimbal bude jen 2 axis ve stylu tech co se davaj na cumak TBS Discovery (neni podveseny ale kouka vpred) a ze ram bude urcite upraven tak aby to byla jakoby inverzni 250tka tj. motory na hornim platu a tim padem nad gimbalem.
Stale jeste koketuju s X8 myslenkou kvuli zvysene bezpecnosti a zlepsenemu pomeru hmotnost/tah na motor. Ale asi zustanu u quadu protoze cim min toho clovek utopi/rozmlati, tim lip.
ad dohledani - uvazoval jsem ze bych na horni plato dal signalizacni bojku ve stylu 15 metru vlasce a obal od kindervajicka.
- Blacksite
- Kontaktovat uživatele:
S diatone to bylo jen nazorne jak zbytecne moc mam tezkou kopteru
ty motory jestli snesou 30A dlouhodobe nevim, ale meli by az 38 pri plnem plynu a tah 1400+ g
ty motory jestli snesou 30A dlouhodobe nevim, ale meli by az 38 pri plnem plynu a tah 1400+ g
Taranis X9D+
Ted jsem koukal ze na BG jsou k disposici motory ktere jsou o par gramu tezsi a povoleny proud maj 20A
Ale myslim ze to nebude nakonec nutne.
Aktualni copter co litam ma 680g (peon 230, letovka , nalozeno 2200vkou), 3 osej gimbal vcetne drzaku atd... ma 300g a to vcetne kamery.
Neco muzu odecist z peonu - fpv kamera, obal, servo rekneme 30g
Neco muzu odecist z gimbalu - motor atd... kolem treti osy, zbytecne slozite ulozeni - minimalne 50g
takze jsme na 900g letovka tj. pro quad potrebuju cca 250g na 50% plynu a to daj DYS 1806 s 6x3 vrtuli s kombinovanou spotrebou 20A takze na tu 2200 by to melo 5 minut letu dat vcetne minirezervy
a nacpu to do maleho kufriku
Tak to nakonec bude jednodussi nez jsem cekal
Ale myslim ze to nebude nakonec nutne.
Aktualni copter co litam ma 680g (peon 230, letovka , nalozeno 2200vkou), 3 osej gimbal vcetne drzaku atd... ma 300g a to vcetne kamery.
Neco muzu odecist z peonu - fpv kamera, obal, servo rekneme 30g
Neco muzu odecist z gimbalu - motor atd... kolem treti osy, zbytecne slozite ulozeni - minimalne 50g
takze jsme na 900g letovka tj. pro quad potrebuju cca 250g na 50% plynu a to daj DYS 1806 s 6x3 vrtuli s kombinovanou spotrebou 20A takze na tu 2200 by to melo 5 minut letu dat vcetne minirezervy
a nacpu to do maleho kufriku
Tak to nakonec bude jednodussi nez jsem cekal
Tak to jsem rád že Ti to tak hezky vyšlo , já bych ale takový optimista nebyl. S rostoucím proudem dost významně klesá účinnost pohonu ( g/W) není to lineární závislost, jako že : při 10 A to má tah 500g, při 20A to bude mít 1000g - takhle to bohužel nefunguje.
Další věcí je, že při vysokém proudu více klesá napětí baterky a nedostaneš z toho tak vysokou kapacitu. Budu Tvoji stavbu se zájmem sledovat. Třeba se mýlím a zase se něco můžu naučit. Jo a kameru já bych tam dal Mobius, obrázky to má postačující a když to vyndáš z krabičky, zahodíš baterku a budeš napájet z rozvodu v copteru, tak to bude i velmi lehké.
Pro vyssi proudy jsem pocital s jinym motorem takze jinym kV a parametrama. Ale to neni dulezite protoze vetsi proud = kratsi let = pozadavek na vetsi aku = tezsi copter atd.... 
Tim uz jsem si prosel takze vim, hledam nejaky rozumny kompromis ale zaroven se me nechce udelat jen placku. Vim ze to zase o tolik lehci nevyjde.
ad Mobius - Yi (nebo SJ4000 atd....) v tomdle pripade vychazi zastavove lepe protoze je placata. Mobius by byl uz moc vystrceny dopredu.
Tim uz jsem si prosel takze vim, hledam nejaky rozumny kompromis ale zaroven se me nechce udelat jen placku. Vim ze to zase o tolik lehci nevyjde.
ad Mobius - Yi (nebo SJ4000 atd....) v tomdle pripade vychazi zastavove lepe protoze je placata. Mobius by byl uz moc vystrceny dopredu.