Ohebná hřídel na Dremel

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Ohebná hřídel na Dremel

#1 Příspěvek od Celeron »

Před 2 lety jsem si na ModelHobby koupil sadu/kufr s Dremelou a ohebnou hřídelí. Včera jsem potřeboval hřídel prvně na něco použít a koukám, jak na to. :roll: Venek je jasnej, z Dremely se odšroubuje plastová matka kolem vřetene a našroubuje ohebná hřídel. Ale co vnitřní pérová struna? Končí čtyřhranem cca 2,5x2,5 mm. Tuším správně, že do kleštiny Dremely patří nějaká čtyřhran vložka zatažená převlečnou matkou kleštiny? Problém je, že pokud jo, tak ji v sadě nemám :cry: A co koukám na net, nic na to nenacházím.
Díky
Jirka
mr.ricardo
Kontaktovat uživatele:

Re: Ohebná hřídel na Dremel

#2 Příspěvek od mr.ricardo »

Misto cerny prevlecny matice, kam se vkladaji klestiny pro nastroje, patri stribrna matice, ktera ma v cele ctyrhrannou diru (uz se nevklada klestina), mela by byl soucasti hridele.

https://www.widgetsupply.com/mm5/graphics/00000001/dremel-driver-cap-square-hole-2610916116.jpg
T9x FrSky, El Marabu XL, e-Hawk, Guppy 2, Ardea ve vystavbe
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Celeron »

Aha, tak tu matici jsem v sadě nikdy neměl. :cry:
Ještě že se to dá koupit. Sice by se dala za chvíli krouhnout na soustruhu ale ten čtyřhran, nevím jak vyrobit bez kalenýho razníku a lisu. Čtyřhraným pilníkem to nepůjde, jehláky jsou na čtyřhran 3x3 mm moc velký.
Díky
Jirka
Lark

#4 Příspěvek od Lark »

Já takhle taky kupoval kufr i s hřídelí na Modelhobby a tu matku jsem měl v pytlíku s příslušenstvím. Nemáš ten ptlík někde zapadlej v tom kufru? Ještě jedno upozornění, na vřetenu hřídele je jiný závit než na brusce. Alespoň u mé 4000, takže musím používat jen sklíčidlo a nejdou mi tam kleštiny.
mr.ricardo
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od mr.ricardo »

To je divny, ja mam taky 4000 a matice jsou zamenitelny, zavit je stejny.
T9x FrSky, El Marabu XL, e-Hawk, Guppy 2, Ardea ve vystavbe
Lark

#6 Příspěvek od Lark »

:oops: :oops: :oops: Omlouvám se za blamáž a sypu si popel na hlavu. Ten rozdílný závit mám na jiné brusce. Právě jsem to byl přeměřit a jsou opravdu stejné, ALE... Velký průměr závitu jsem naměřil 7,12mm a stoupání 40chodů/palec. Nikde jsem ho ale v tabulkách nenašel. Nejblíž je mu UNF 5/16", ale ten má velký průměr 7,94mm a stoupání 24chodů/palec.

Edit: Když jsem to dopočítal, tak by to mělo být 9/32" x 40 chodů/1" a tady lze sehnat nástroje
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Celeron »

Lark píše:Já takhle taky kupoval kufr i s hřídelí na Modelhobby a tu matku jsem měl v pytlíku s příslušenstvím. Nemáš ten ptlík někde zapadlej v tom kufru? Ještě jedno upozornění, na vřetenu hřídele je jiný závit než na brusce. Alespoň u mé 4000, takže musím používat jen sklíčidlo a nejdou mi tam kleštiny.

Já tam neměl pytlík, ale plast krabičku s příslušenstvím malinko větší, než jsou krabky na dražší Hihitechový serva. A v ní to nebylo.
Našel jsem Radeko 5x5 mm a tak skáknu ke kámošovi na magnetku a přebrousím ho na trn 3x3 mm. Akorát netuším, jestli tak titěrnej kousek chytne magnet a teď si ani nejsem jistej, zda Radeko je vůbec magnetický. :oops:
Ten závit v matce snad půjde krouhnout háčkem. Ještě vědět, jestli je 55 nebo 60 stupňů. Při takový malý díře bude potrat tak malej háček nabrousit. Při mý pevný ruce a ostrým zraku to určitě nebude problém. :mrgreen: Mosaznej OK10 a OK12 mám, matroš by neměl být problém.
Jirka
Lark

#8 Příspěvek od Lark »

Celeron píše:Našel jsem Radeko 5x5 mm a tak skáknu ke kámošovi na magnetku a přebrousím ho na trn 3x3 mm. Akorát netuším, jestli tak titěrnej kousek chytne magnet a teď si ani nejsem jistej, zda Radeko je vůbec magnetický. :oops:
Ten závit v matce snad půjde krouhnout háčkem. Ještě vědět, jestli je 55 nebo 60 stupňů. Při takový malý díře bude potrat tak malej háček nabrousit. Při mý pevný ruce a ostrým zraku to určitě nebude problém. :mrgreen: Mosaznej OK10 a OK12 mám, matroš by neměl být problém.
Jirka

Když jsem ještě brousil, tak jsem pro výrobu brousil z 6 radeka inbusové bity do utahovaček a používal jsem na to jednoduchý děličák, jenom vřeteno s univerzálkou a na protější straně dělicí kotouč s 36 otvorama. Nebo to může brousit v na otočení v prismu. Třeba něco takového taky bude mít. Nebo ho upnout do navrtané kostičky. Já míval skříň plnou všelijakých přípravků na speciální práce. On si s tím nějak poradí. Dělával jsem je ale z kulatého radeka. Z toho čtyřhranu ho bude muset napřed zúhlovat, protože radeka běžně neúhlujou. Tak malé radeko mu magnet neudrží protože při broušení radeka jsou ty tlaky velký. Ten závit je 55°. Měřil jsem to záv. měrkama.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Celeron »

Dnes jsem prováděl mírnou debordelizaci v dílně a co se nestalo, našel jsem matku se čtyřhranem pro ohebnou hřídel Dremely. Nojo, normální, když se něco usilovně hledá, nenajde se. A pak když se hledá něco jinýho, nebo se nehledá vůbec nic, tak ta svině hledaná leží navrchu. :mrgreen:
Hned jsem Dremelu s hřídelí zkusil. No nic moc, na vyšší otáčky dost vibruje. :( Buď se musí "zajet" a uvolnit a nebo pořádně promazat.
Tak se ptám, čím mažete vy a zda se ta hřídel dá používat na vyšší otáčky, konkrétně na kterej stupeň u Dremel 4000.
Díky
Jirka
Lark

#10 Příspěvek od Lark »

Použil jsem jí zatím jen párkrát a otáčky tak do 20 tisíc. Ještě jsem nepřimazával, ale myslím že jemná ložisková vazelína by měla vyhovovat. Většinou používám hřídel i brusku z OBI, protože je lehčí. Ta Dremelka je strašný poleno, ale zase se nemrská, jako ta z OBI. Taky jí nemusím přehazovat, protože jí mám trvale namontovanou. :D
Odpovědět

Zpět na „Dílna“