Letiště Ostrava-Výškovice

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
bigbenc

Letiště Ostrava-Výškovice

#1 Příspěvek od bigbenc »

Ve Zpravodaji městského úřadu Ostrava-Jih jsem se dočetl velmi zajímavou informaci a to, že pan Martin Plánička navrhuje vybudovat modelářskou letištní plochu.
Pokud o tomto projektu ještě nevíte, podívejte se na www.spolecnetvorimejih.cz
Zatím se učím a učím se pořád, ať je to cokoliv, i když penze se blíží
ago-56

Re: Letiště Ostrava-Výškovice

#2 Příspěvek od ago-56 »

Tak to pohlídej, dej vědet.
MakoBear
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od MakoBear »

To je zajimavé - možna by bylo dobré dat lepsi link - treba http://www.spolecnetvorimejih.cz/project/detail/5
Samotný projekt mi přijde ale dost nedostatečně popsán, na projekt za 830.000 bych tedy čekal i větší "vizualizaci" nebo alespon rozsáhlejší popis nežli černobílý obrazec do fotky -v přílohach jsou pouze katastralní mapy . Zajímavé je že na jedné příloze u projektu je náklad již 1.000.000 ,- Kč. V porovnání s dalšími namátkou vybranými projekty na tom webu, je tento nejdražší a přitom dává nejmenší představu o co tam v reálu za ty prach jde - co tam předkladatel navrhuje. Pro ty, kterým vůně spaleného ricinu nic neříká, to podle mne moc přesvědčivé nebude, mne by třeba zajímalo v jakém módu tam bude přístup na plochu, jestli pro každého, kdo jde kolem, bude li ochranná síť, oplocení apod. Jinak Vám, respektive projektu samozřejmě fandím a pokud to vyjde a bude to volně přístupné - tak bude možná co zavidět.... Třeba Praha a Brno :-) nic takového oficiálního na RC létání nemá.Jenom doufám, že zpevněnou plochu nebude realizovat firma Eurovia :-) - i když pak by to bylo fajn pro buggyny :-)
Obrázek
JFV

#4 Příspěvek od JFV »

O tomhle projektu jsem dosud nevědí a musím přiznat, že mě to zaskočilo. Už ve Výškovicích lítám minimálně, ale nějakou tu hodinu jsem tam se svými modely nalétal. Za celou dobu jsem tam potkal jen jednoho "kluka", který by využil výsledek tohoto projektu. Kouknul jsem se na odkaz a pokud je to kompletní dokumentace, tak zcela souhlasím s názorem, že je přinejmenším nedostatečná. Krom již zmíněných věcí neřeší například příjezd k ploše, přesné umístění dráhy a podobně. Sice bych takovouto plochu přivítal, ale vidím to bohužel jen jako výstřel do tmy.
Hansz

Projekt RC letiště Ostrava-Jih

#5 Příspěvek od Hansz »

Přátelé, kamarádi, známí a kdokoli, kdo bude ochoten podpořit tento zajímavý projekt pod záštitou Ostrava-Jih. Letiště je navrženo v místech (nedaleko silnice Proskovická, stezka "z Výškovic k Odře), kde již cca 30 let létají modeláři, byť na travnaté a neudržované ploše. Oficiální Asfaltová přistávací dráha pro RC letadla v Ostravě neexistuje. Letiště pro RC modely je unikátní v celé Ostravě a blízkém okolí, tudíž také projekt, který stojí za Vaši podporu.
Proto vás touto cestou chci požádat o Váš hlas. Hlasování proběhne elektronicky (přes internet) v termínu od 30.10. - 6.11., kdy hlasující obdrží autorizační SMS a tudíž bude moci hlasovat pouze jedinkrát, tak aby se zabránilo podvodům s hlasy.
Pro ty kteří internet nezvládají je tu možnost hlasovat přímo na radnici na recepci.

Podpořte Vaším hlasem, prosím, tento unikátní projekt letiště pro RC modely letadel.
http://www.spolecnetvorimejih.cz/project/detail/5
Díky a ať to lítá
Honza
ago-56

Re: Projekt RC letiště Ostrava-Jih

#6 Příspěvek od ago-56 »

Já to rozšírím tady v Porubě,neboj.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od DAF »

Ty, hele a nejni to totok viewtopic.php?f=11&t=78714 .
Hitec Aurora 9X
Lark

#8 Příspěvek od Lark »

I ty rozměry 50 x 10 m jsou takové nijaké. Pro spalováky je to hóódně malé, a pro bublinky zase ten asfalt asi není tak nutný.
PEO
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od PEO »

Je to ono...
Jen jinak popsané :idea:
Dej blbci funkci,on vymyslí lejstro!!!
http://www.peomodel.websnadno.cz/
MakoBear
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od MakoBear »

Ano je to totok ...
Pří vší úctě ke všem třem pánům Planičkům podepsaným na podpisovém archu a k samotnému učelu projektu, ve mně to vzbuzuje určitou nedůvěru v tento projekt
Důvodem je fakt, že cena akce se pohybuje mezi 830.000 až 1000.000 Kč ( už ten rozptyl je podivný) a popis samotného projektu je více než skoupý.
Když si vezmu kalkulačku, tak si spočítám že jde o 500 m2 a pak mi cena 1m2 realizovaného projektu vychází na 1660-2000 Kč za metr.
Což mi u modelářské plochy přijde možná dost .... nejsem stavař, ale když to srovnám se studii o cyklostezkách, což by mohla být podle mého laického názoru obdobná plocha, tak tam je cena za m2 asfaltové stezky je 810 Kc/m2 . Ta cena okolo 2000 Kč / m2 mi odpovídá spíše ceně za klasickou asfaltovou komunikaci, což mi přijde jako zbytečně předimenzované nebo podezřelé , co za tím v reálu nakonec bude
Doopravdy si myslím, že by podrobnější popis záměru pána Martina Pláničky by byl více nežli prospěšný tomuto původně bezesporu ušlechtilému záměru
MakoBear
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od MakoBear »

Objevilo se zde další nové vlákno na toto téma http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=12&t=78841&p=1325816#p1325816
Vaccc

#12 Příspěvek od Vaccc »

Tak já mám sice zatím jen bublinky, ale chystám se na něco menšího elektrokonstrukčního, s podvozkem. A jediné co mám k dispozici je psí louka která je hrbatá až až..
veka1
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od veka1 »

Hansz píše:Přátelé, kamarádi, známí a kdokoli, kdo bude ochoten podpořit tento zajímavý projekt pod záštitou Ostrava-Jih. Letiště je navrženo v místech (nedaleko silnice Proskovická, stezka "z Výškovic k Odře), kde již cca 30 let létají modeláři, byť na travnaté a neudržované ploše. Oficiální Asfaltová přistávací dráha pro RC letadla v Ostravě neexistuje. Letiště pro RC modely je unikátní v celé Ostravě a blízkém okolí, tudíž také projekt, který stojí za Vaši podporu...........

Honza

Pises, ze v Ostrave a okoli nemate oficialni modelarska letiste...tomu neverim. :!: Ze na ten plac chodite 30 let litat (by me zajimalo s jakymi modely), jo tomu verim.

Predkladatel sice v projektu pise,ze splnuje pozadavky na plochy urcene oficialne pro provoz modelu, vidim tam mnohe ale....

-severni prah drahy prakticky sousedi ( cca 50m) se vzrostlymi stromy. Za stromoradim se nachazi soukromna zastavba, orazitkovana rozmernou budovou. Draha je orientovana rovnobezne se stromy zarostlou strouhou s tim, ze okraj drahy je cca 10-15m od stromu a strouhy.
Aktualni prijezd na plochu je vedeny tesne u jizniho prahu a uhlopricne na osu drahy. Neco mi rika, ze tu pesinku vyuzivaji i jinak postizeni obcane, nez modelari ( velocipediste,psekari...) tj. obcas muze byt veselo. I kdyby ne, je to absolutni ignorace bezpecnosti provozu. Navic stred drahy je cca 100m od zastavby.

Vysoke stromy oddelujici plochu od zastavby, budou vydatnym pomocnikem pri tvorbe turbulentnich rotoru , schopnych shazovat modely na zem, jako plane hrusky. Mimochodem ... jaky je prevladajici smer vetru v dane lokalite?
Opakovani okruhu, vzlety a pristani pres cca 10 -15m prekazku 50m od prahu drahy ,to bude vyssi divci ... Ostravska rarita. 8)

Kde bude parkoviste a stojanka modelu letadel, na zapadni nebo vychodni strane? Jaka bude pozice pilotu vzhledem ke slunci, draze a depu? Jaka zustane skutecna vzdalenost zaparkovanych vozidel a prostoru pro pripravu modelu od drahy?
Kdo bude za provoz a udrzbu arealu zodpovidat ,pripadne z ceho se bude udrzba a provoz arealu ( plochy) v budoucnu financovt?
Pujde pouze o kus asfaltu, nebo se pocita i s nejakym zazemim,oplocenim,socialkou ...?
Kdo bude udrzovat porosty mimo zpevnenou plochu.... pristavat pres pul metru vysokou travu na prouzek asfaltu 50x10 m je zabava hlavne pro provozovatele Fun Cubu a visoletu ,no ne? :lol:

Navrhovany rozmer zpevnene plochy je dle mych skromnych zkusenosti vhodny tak akorat pro male elektrolety...Jedna se o investici u ktere se predpoklada dlouhodobe vyuziti,tak proc ta rozmerova skromnost?

Pozn. ... myslim. ze provoz motorovych modelu ( velkych i malych) jen tak neprojde, nebo bude silne omezen.

Kdyby na to prislo, tak tam kloudne nepujde provozovat ani upoutance na 20m dratech ( a je jedno, zda se spalovakem ci elektrikou) o vetsich motorovych RCmodelech ani nemluve.

Mi prijde ,ze z te obrovske volne plochy co vidim na mape, navrhovatel vybral pro letistatko tu nejmene vhodnou pozici.Ale muzu se mylit...,toz domorodci skuste me vyvest z omylu. :?:

veka1
ago-56

#14 Příspěvek od ago-56 »

Vždyt to jsou Vyškovické louky, kolegové z Ostravy.
krevetky

#15 Příspěvek od krevetky »

Lidičky, nejde o mezinárodní letiště.
Je to pouze jeden z návrhů, na využití peněz, které uvolnil úřad městského obvodu Ostrava-Jih. Když se kouknete na jejich stránky, těch návrhu je tam víc, od pískovišť po ciklostanky...atd.
Co se týče vybrané lokality, podmínkou bylo, aby projekt byl na pozemku města Ostravy Jih a jelikož louku vlastní více vlastníků, je právě tento kousek parcely majetkem obce. Tudíž nebylo moc na výběr.
Ohledně ceny projektů, to nevím, jak již bylo zmíněno v jednom z příspěvku, nejsem stavbař. Cenu zřejmě vypočítal architekt. Otázka je s čím počítal. Zda li je v ceně zahrnut i projekt, různá povoleni, zápisy do katru.....atd, jestli počítal s přistávání dopravních letadel nebo modelu, toď otázka?
V podstatě jde jenom oto, abychom všichni nadšenci RCmodelu měli kde lítat a přistávat na kolečkách, samozřejmě s malými modely. Když budu chtít lítat s něčím větším, tak se přihlásim do nějakého modelářského klubu, který určitě nějakým letištěm disponuje.
Tento projekt je návrh a je určený pro veřejnost, tudíš pro všechny nadšence ercéček.
Já osobně na tuto louku chodím litat několik let, a tomuto projektu dávám palec nahoru.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“