Prehrati motoru Emax GT2203
-
michaltucek
Prehrati motoru Emax GT2203
Ahoj,
Koupil jsem do sveho Clicka od RCF motor Emax GT2203 a regl Emax 12A. Nainstaloval, dal doporucenou vrtuli 8x43 a pustil na zkousku. Motor byl po vypnuti uplne horky. Proc? Nevidim nikde zadny zadrhel. Muze to nyt proste kvuli prvnimu rozbehu a pak to bude dobre? Kde muze byt problem?
Diky za rady
Michal
Koupil jsem do sveho Clicka od RCF motor Emax GT2203 a regl Emax 12A. Nainstaloval, dal doporucenou vrtuli 8x43 a pustil na zkousku. Motor byl po vypnuti uplne horky. Proc? Nevidim nikde zadny zadrhel. Muze to nyt proste kvuli prvnimu rozbehu a pak to bude dobre? Kde muze byt problem?
Diky za rady
Michal
Re: Prehrati motoru Emax GT2203
U střídavého motoru se nic nezabíhá, takže pokud nejsou tragicky zatuhlá ložiska, bude motor hřát pořád stejně. Problém bych hledal ve vrtuli. Vrtule stejných rozměrů, ale od různých výrobců, se dost liší tím, jak zatěžují motor. Pokud můžete vyzkoušet pár různých vrtulí a máte čím změřit odebíraný proud, tak bude snadné zjistit, jestli přehřívání způsobuje vrtule. Pokud by se motor přehříval i bez vrtule, může v něm být mezizávitový zkrat. U nového motoru je to ale dost nepravděpodobné.
A co je to horký? Udržíš na něm ruku nebo ne?
Ještě prozraď jakou máš baterku a jestli jsi měřil proud kolik ten motor nyní bere, máš-li čím.
Papira
Ještě prozraď jakou máš baterku a jestli jsi měřil proud kolik ten motor nyní bere, máš-li čím.
Papira
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
www.vpmodel.cz
-
michaltucek
Prave ze bohuzel nemam cim zmerit. Baterie jem pouzil 2S ruznych kapacit od 120 do 460mAH vybijeci proud v prumeru 30C. Jeste me napada, zda-li tomu prehrati neprispiva to, ze pri tom testu letadlo neleti, ale drzim ho v ruce. To dostava asi motor zabrat nejvice. Jinak je opravdu horky, hodne horky. Kdyz ho testnu jen na pul plynu, tak to s tou teplotou neni tak hrozny.
-
michaltucek
Jeste dodam mozna jednu dulezitou vec. Mel jsem tam pred tim motor Dualsky a ten se hral uplne stejne. Tam nyl opravdu problem ve vrtuli, nebot jsem nemel vrtuli s tak malym stoupanim, jak byla doporucena. Tam jsem nasel kompromis ale motor byl velmi slaby, pouze na rovne letani. Tak jsem koupil tohoto Emaxe a doporucenou vrtuli GWS 8x43. Kdyz bych pouzil jineho vyrobce (APC a podobne) tak vsechny ostatni vrtule jsou o dost tezsi. Pak mi zbyva jen karbon vrtule za strasnou raketu.
Na měření proudu jsem si pořídil za necelých 6 EUR tohle: https://hobbyking.com/en_us/in-line-vol ... meter.html V popisu sice píší, že je to Wattmeter, ale ukazuje to proud a napětí a waty si každý musí spočítat jejich vynásobením. Naletoval jsem konektory, aby se měřák dal zapojit mezi baterii a regulátor a když vybírám k motoru vrtuli, vidím kolik A do motoru teče.
Samozřejmě, pokud na zemi pustím motor na plný plyn a nechám ho tak běžet půl minuty, tak je dost teplý. Při letu je chlazení rozhodně lepší a také nelétám desítky vteřin na plný plyn.
Samozřejmě, pokud na zemi pustím motor na plný plyn a nechám ho tak běžet půl minuty, tak je dost teplý. Při letu je chlazení rozhodně lepší a také nelétám desítky vteřin na plný plyn.
Naposledy upravil(a) Mrakoplaš dne čtv 17.11.2016 10:26, celkem upraveno 1 x.
Za letu se chlazení i odběr pochopitelně zlepší, ale vědět kolik to papá je docela důležitá věc na ladění pohonu jak pro baterky tak motor. Takže pouvažuj do budoucna o nějakém měřítku, klidně něco viz odkaz přede mnou. Pro teď bych začal jen holou výměnou vrtule z 8/4,3 na 7/3. Nebo 8/4 ale jiný výrobce. Ono se to opravdu dost liší. A taky ještě k té teplotě. Pokud na tom udržíš ruku třeba po minutě motoru, tak to neřeš vůbec.
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
www.vpmodel.cz
-
michaltucek
To ano, motor vychladne pomerne rychle. Ihned po vypnuti motoru je to ale horky jako prase. Zkusim to v sobotu v hale za letu, jak se bude teplota chovat a pak zacnu laborovat dale. A poridim tedy meridlo. Diky moc za Vase reakce panove.
M
M
A až to budeš měřit tak max. proud u tohoto motoru je 6,8A (někde jsem vyčetl a to určitě nebude studený). Pokud je proud bez vrtule kolem 0,5A (nikde jsem údaj nenašel) bude vše v pořádku. Chce to prostě rozumně využívat.
hele a to ho jako celou dobu letu budes honit na 100% plynu ?
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
-
michaltucek
To samozrejme nebudu letat na plny plyn, ale rikal jsem si, ze treba pri visu by to mohl byt docela problem.
Pokud jsi motor zkoušel s vrtulí GWS 8/4,3 na "full" plyn několik minut v ruce,
tak se určitě ohřeje. Tato zkouška je dost tvrdá a pro Clicka zbytečná, protože za letu bude vrtule odlehčená a také ve visu určitě nebude pět minut. Tuto motorovku bych nedělal delší než minutu,
spíše pro test tvrdosti accu, regulátoru a vyvážení vrtule.
U většiny halových modelů pro přesnou akro se plný plyn používá vyjímečně jen na krátký okamžik,
většina obratů se létá s podstatně menším plynem - např. pro ustálené výkruty ve visu
stačí 1/2-2/3 plynu. Jiné je to u modelů pro aeromuzikál nebo airrace, kde se s plynem
zachází agresívněji. Ale ani zde se nelétá na plný plyn déle než několik vteřin.
Při trvalém velkém zatížení většinou jako první kolabují akumulátory
Clicky jsem stavěl dva.
Pokud chceš mít jistotu, použij doporučený motor od RCFactory, ten je vyzkoušený a opravdu snese i horší zacházení.
tak se určitě ohřeje. Tato zkouška je dost tvrdá a pro Clicka zbytečná, protože za letu bude vrtule odlehčená a také ve visu určitě nebude pět minut. Tuto motorovku bych nedělal delší než minutu,
spíše pro test tvrdosti accu, regulátoru a vyvážení vrtule.
U většiny halových modelů pro přesnou akro se plný plyn používá vyjímečně jen na krátký okamžik,
většina obratů se létá s podstatně menším plynem - např. pro ustálené výkruty ve visu
stačí 1/2-2/3 plynu. Jiné je to u modelů pro aeromuzikál nebo airrace, kde se s plynem
zachází agresívněji. Ale ani zde se nelétá na plný plyn déle než několik vteřin.
Při trvalém velkém zatížení většinou jako první kolabují akumulátory
Clicky jsem stavěl dva.
Pokud chceš mít jistotu, použij doporučený motor od RCFactory, ten je vyzkoušený a opravdu snese i horší zacházení.