Gitara pre prve kroky..pomozte prosim s vyberom.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
-
TERAZKY
- Kontaktovat uživatele:
Gitara pre prve kroky..pomozte prosim s vyberom.
http://klasicke-kytary.heureka.cz/yamaha-c-40/#
Ahojte vyberam klas. gitaru pre kamaratku. Urcite tu su i hudobnici, tak to davam sem. Coho sa mam vyvarovat pri kupe? Dik moc...
Prosim o par typov na kupu. ideal v kategorii do 100e a potom do 200e.
Paci sa mi tato Yamaha..no som total neskuseny....
Ahojte vyberam klas. gitaru pre kamaratku. Urcite tu su i hudobnici, tak to davam sem. Coho sa mam vyvarovat pri kupe? Dik moc...
Prosim o par typov na kupu. ideal v kategorii do 100e a potom do 200e.
Paci sa mi tato Yamaha..no som total neskuseny....
... čo purex spojil, človek nerozdeľuj...
Re: Gitara pre prve kroky..pomozte prosim s vyberom.
Keď píšeš pre priateľku, hlavne aby jej stačili prsty na šírku hmatníka - doslova klasická gitara má širší ako westernová "dreadnought". Pre chlapa s prstami šírky "hydinového párku" by som o tom nepísal, ale spojilo sa mi akosi v hlave to "klasická gitara" a "priateľka"..
Inak rozhoduje asi hlavne zvuk konkrétneho kusu - či sa páči, viac ja nemám čo povedať, nie som žiadny muzikant, hrám si občas na 30-ročnej "Cremona Luby" a ani neviem čo je presne za kategóriu. Jediné čo pre mňa bolo po zvuku zaujímavé, bola výška strún nad hmatníkom..
Ale ešte drobnosť - nylonové struny sa mi nikdy nepáčili, to máš zistené o priateľke?
Inak rozhoduje asi hlavne zvuk konkrétneho kusu - či sa páči, viac ja nemám čo povedať, nie som žiadny muzikant, hrám si občas na 30-ročnej "Cremona Luby" a ani neviem čo je presne za kategóriu. Jediné čo pre mňa bolo po zvuku zaujímavé, bola výška strún nad hmatníkom..
Ale ešte drobnosť - nylonové struny sa mi nikdy nepáčili, to máš zistené o priateľke?
- Luboš ZLÍN
- Kontaktovat uživatele:
pokud chce hrát na westernovou, tzn. kovové struny, tak doporučuji Cort Earth 70
http://akusticke-kytary.heureka.cz/cort-earth-70/#
SK
http://akusticke-gitary.heureka.sk/cort ... 0/#section
http://akusticke-kytary.heureka.cz/cort-earth-70/#
SK
http://akusticke-gitary.heureka.sk/cort ... 0/#section
YT: Lubos72cz | czlusa.rajce.idnes.cz
Ja teda nevim ale kupovat kytaru po internetu me prijde divne 
Dcerka si kupovala kytaru pred par mesici, dosla k odbornikovi (manzelce stavel kytaru pred 20ti lety) a vybrali si kytaru od jednoho malo vyrobce z Lubu. Rekla cenu (cca do tech 200e by sedelo) a dostala na vyber ze 3 kytar. Vzala tu co se ji nejvic libila vizualne a je to.
Dcerka si kupovala kytaru pred par mesici, dosla k odbornikovi (manzelce stavel kytaru pred 20ti lety) a vybrali si kytaru od jednoho malo vyrobce z Lubu. Rekla cenu (cca do tech 200e by sedelo) a dostala na vyber ze 3 kytar. Vzala tu co se ji nejvic libila vizualne a je to.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
jo a jedna poznamka - pokud nikdy nehrala tak i z toho mala co vim bych doporucil nylonove struny. Sice to neni ono ale vyrazne mene od toho boli prsty nez si clovek udela spravne otlaky 
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Amper píše:...bych doporucil nylonove struny. Sice to neni ono ...
No to je věc názoru
Každý styl vyžaduje příslušný nástroj a k tomu vhodné struny. Stejně jako je blbost natáhnout na gibsonku nylonové struny, tak je blbostí na španělku natáhnout kovové.
Takže první co bych řešil je, jakým směrem se má to její hraní ubírat, čemu se chce věnovat, zda country, rocku, nebo klasickému hraní a podle toho vybrat nástroj. Problémy s prsty bych vůbec neřešil - je to o tréninku a zvyku.
A taky se přidávám k názoru, že kupovat kytaru po internetu je absolutní blbost.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
[quote="TERAZKY"]http://klasicke-kytary.heureka.cz/yamaha-c-40/#
Coho sa mam vyvarovat pri kupe? Dik moc...
Prosim o par typov na kupu./quote]
určitě bych nekupoval na internetu, ale v kamenné prodejně, někde, kde mají opravdu veliký výber, já když jsem si kdysi kupoval kytaru a cenově jsem byl rozhodnutý jít od 10 do 15k, vysvětlil jsem prodavači o jaký typ kytary a v jaké cenové relaci mám zájem a poprosil ho, aby mi v této cenové relaci poradil nějaké z kytar v jejich nabídce a postupně mi na každou z doporučených kytar něco vždy stejného krátce zahrál, tak jsem si podle zvuku zužil výběr asi na 3 kytary a z těch jsem si už vybíral sám jen podle příjemnosti uchopu-tvaru- hmatníku, aby mi sedl do ruky.
tenkrát jsem koupil segulla asi za 13k.
sousedce pomáhal vybírat podle zvuku levnou čínskou kytaru asi za necelé 3k taky konkrétní kus podle konkrétního zvuku Štěpán Rak--začala k němu chodit ona a její dcera na hodiny,nehraje o nic huř, než ten muj segull o 10k dražší, jen nemá tak plný zvuk, je trochu placatější.--nakonec mi ji prodala, když přešla z jamba na klasickou nylonku.
musíš ale koupit opravdu ten konkrétní kus, i když jde o určitou serii a typ kytary, co kus, to originál , takže nemužeš něco vybrat v kamenné prodejně a pak to jako by samé koupit levněji z internetové prodejny.
prodavači s tím předvedením a zahráním na nějaký nástroj žádný problém nemají, většinou jde o muzikanty co veřejně hrají v nějakých hudebních skupinách, takže rozhodně netrpí nějakým studem ti něco krátce na ty kytary v rámci koupě něco zabrnkat,samozřejmě né každý prodavač hraje zrovna na kytaru , většinou ale v těch větších prodejnách rozdělených na sekce, nebo speciálkách zaměžených hlavně na kytary s tím žádný problém není.
na internetu bych v žádném případě hudební nástroj nekupoval.
PS: pokud ta kamarádka chce tu kytaru na brhkání u ohníčku, budou lepší kovové struny, pokud ji chce na hraní domu, hlavně nějaké vybrnkávání, budou asi lepší nylonky a klasická kytara, zvlášt, pokud nehraje pravidelně, bez ztvrdlých bříšek prstu kovové struny moc dobře mačkat nejdou a navíc to i bolí.
Coho sa mam vyvarovat pri kupe? Dik moc...
Prosim o par typov na kupu./quote]
určitě bych nekupoval na internetu, ale v kamenné prodejně, někde, kde mají opravdu veliký výber, já když jsem si kdysi kupoval kytaru a cenově jsem byl rozhodnutý jít od 10 do 15k, vysvětlil jsem prodavači o jaký typ kytary a v jaké cenové relaci mám zájem a poprosil ho, aby mi v této cenové relaci poradil nějaké z kytar v jejich nabídce a postupně mi na každou z doporučených kytar něco vždy stejného krátce zahrál, tak jsem si podle zvuku zužil výběr asi na 3 kytary a z těch jsem si už vybíral sám jen podle příjemnosti uchopu-tvaru- hmatníku, aby mi sedl do ruky.
tenkrát jsem koupil segulla asi za 13k.
sousedce pomáhal vybírat podle zvuku levnou čínskou kytaru asi za necelé 3k taky konkrétní kus podle konkrétního zvuku Štěpán Rak--začala k němu chodit ona a její dcera na hodiny,nehraje o nic huř, než ten muj segull o 10k dražší, jen nemá tak plný zvuk, je trochu placatější.--nakonec mi ji prodala, když přešla z jamba na klasickou nylonku.
musíš ale koupit opravdu ten konkrétní kus, i když jde o určitou serii a typ kytary, co kus, to originál , takže nemužeš něco vybrat v kamenné prodejně a pak to jako by samé koupit levněji z internetové prodejny.
prodavači s tím předvedením a zahráním na nějaký nástroj žádný problém nemají, většinou jde o muzikanty co veřejně hrají v nějakých hudebních skupinách, takže rozhodně netrpí nějakým studem ti něco krátce na ty kytary v rámci koupě něco zabrnkat,samozřejmě né každý prodavač hraje zrovna na kytaru , většinou ale v těch větších prodejnách rozdělených na sekce, nebo speciálkách zaměžených hlavně na kytary s tím žádný problém není.
na internetu bych v žádném případě hudební nástroj nekupoval.
PS: pokud ta kamarádka chce tu kytaru na brhkání u ohníčku, budou lepší kovové struny, pokud ji chce na hraní domu, hlavně nějaké vybrnkávání, budou asi lepší nylonky a klasická kytara, zvlášt, pokud nehraje pravidelně, bez ztvrdlých bříšek prstu kovové struny moc dobře mačkat nejdou a navíc to i bolí.
Ale pozerám sa, že sa tu nikto poriadne nyvyjadril k tej Yamahe, čo dal zakladateľ vlákna do odkazu. Nuž mne sa na začiatok nezdá zlá, ak sa priateľka s hraním chytí, tak si určite po čase kúpi lepšiu a túto bude potom bez obáv vláčiť po čundroch. Lebo skutočne drahú a kvalitnú gitaru je škoda nosiť do lesa k táborovým ohňom.
Ale stále platí rada - nekupovať cez internet ale v kamennom obchode.
To isté bežne radíme začínajúcim modelárom, ale pri hudobnom nástroji to platí dvojnásobne.
Ale stále platí rada - nekupovať cez internet ale v kamennom obchode.
To isté bežne radíme začínajúcim modelárom, ale pri hudobnom nástroji to platí dvojnásobne.
- ddano007
- Kontaktovat uživatele:
No, tiež mám gitaru 30 rokov starú Cremonu za vtedy závratných 760Kčs, takže nie som žiadny expert...
1, radšej v obchode a vyberať s ladičkou. Pekná gitara je nanič, keď neladí v polohe.
2, nylonky vs kovové struny: klasická gitara nemusí vždy rozdýchať kovové struny. Tiež mám kobylu chytenú dvomi šróbmi ku kusu plechu z druhej strany ozvučnice.
Ale zase povedzme si úprimne: niečo cez 100E za gitaru zase je nič moc peniaz (mám odtiaľ mandolínu). Takže možno aj cez net kúpiš slušné drevo pre začiatočníčku...
1, radšej v obchode a vyberať s ladičkou. Pekná gitara je nanič, keď neladí v polohe.
2, nylonky vs kovové struny: klasická gitara nemusí vždy rozdýchať kovové struny. Tiež mám kobylu chytenú dvomi šróbmi ku kusu plechu z druhej strany ozvučnice.
Ale zase povedzme si úprimne: niečo cez 100E za gitaru zase je nič moc peniaz (mám odtiaľ mandolínu). Takže možno aj cez net kúpiš slušné drevo pre začiatočníčku...
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
Prostuduj si spíš hudební fórum, a to tento thread.
Jinak je to nástroj od nástroje, a to především v této cenové kategorii, v které koupíš spíš značkové dříví do kamen a ne kytaru. Ideální je vzít někoho, kdo na kytaru hraje, má hudební sluch, není slepý a je ochotný jít s tebou vybrat OSOBNĚ do hudebnin.
Zaměřil bych se na Cort AD810, příp. Blond DJO-610. Oba výrobci dělají kytary s dobrým poměrem cena/výkon (stejně tak např. Washburn). Není to ale pravidlo, takže nevybírat podle nápisu na hlavě!
EDIT: A jo, blbě čtu. Mnou zmiňované kytary jsou westernky (dreadnought). S klasickými španělkami nemám zkušenost.
Jinak je to nástroj od nástroje, a to především v této cenové kategorii, v které koupíš spíš značkové dříví do kamen a ne kytaru. Ideální je vzít někoho, kdo na kytaru hraje, má hudební sluch, není slepý a je ochotný jít s tebou vybrat OSOBNĚ do hudebnin.
Zaměřil bych se na Cort AD810, příp. Blond DJO-610. Oba výrobci dělají kytary s dobrým poměrem cena/výkon (stejně tak např. Washburn). Není to ale pravidlo, takže nevybírat podle nápisu na hlavě!
EDIT: A jo, blbě čtu. Mnou zmiňované kytary jsou westernky (dreadnought). S klasickými španělkami nemám zkušenost.
„Pilot nesmí být tuctový šofér, ale dokonalý pán svého stroje!“ A.I.Pokryškin
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
1) ujasnit si CO chce hrát, to je dost zásadní pro rozhodnutí jestli klasickou španělu nebo něco do country nebo do jazzu.. to jsou diametrálně odlišný nástroje..
2) koupit kytaru přes net je něco jako vybírat si babu potmě..
3) do kamenné prodejny si vzít na nákup někoho, kdo na tom umí a má uši.
4) cena není až tak stoprocentní kritérium, ale u vyšší cenové hladiny je o trochu menší pravděpodobnost, že koupíš úplnej střep
5) u vyšší cenové hladiny alespoň koupíš spolehlivější a preciznější mechaniky, bude to držet naladění o dost líp, jak něco vystřiženýho z kusu konzervovýho plechu u kytary za dva litry.
6)i ve stejné cenové hladině se dá koupit od střepu po použitelnej nástroj - proto je důležité pravidlo č. 3
7)levná překližka nebude mít nikdy zvuk jako masiv, ale když necháš masiv zmoknout a popraskat (nebo nedej bože pozvracet) někde u táboráku, budeš víc plakat. Takže ujasnit si kde s tím budeš hrát a jaké "klimatcké odolnosti" od nástroje požaduješ. Pokud začneš trochu hrát a tahat kytaru na různé příležitosti, dojdeš k tomu že jich budeš mít víc. Drahou dobrou kytaru na "opravdový hraní" a druhou právě na akce typu táborák nebo hospoda, u které nebude tolik bolet, když ji někdo shodí na zem nebo když zmokne.
Vybrat kytaru pro začátečníka není úplně snadnej úkol, je to kompromis mezi cenou a očekáváním. Levnej křáp tolik nebolí, když se na to začátečník vykašle, na druhou stranu levnej křáp bez zvuku může znamenat, že se na to začátečník vykašle právě kvůli tomu (hlavně pokud má on a jeho okolí aspoň trochu hudební sluch). Dražší nástroj sice může znamenat větší zmařenou investici, když se na to začátečník vykašle, na druhou stranu se ho dá za přijatelnější peníze zbavit přes inzerci (levnej střep bývá zhusta neprodejný..).
9) dvě identické kytary, stejného typu od stejného výrobce se mohou ve zvuku dost lišit, největší podíl na zvuku má použité dřevo a to je, jak známo, živý přírodní materiál. Kus prkna ze stejného stromu uříznutý o metr dál může mít úplně jiné vlastnosti. proto opět nastupuje v platnost důležitost pravidla č. 3
přeju šťastnou ruku při výběru a trpělivost žáka
2) koupit kytaru přes net je něco jako vybírat si babu potmě..
3) do kamenné prodejny si vzít na nákup někoho, kdo na tom umí a má uši.
4) cena není až tak stoprocentní kritérium, ale u vyšší cenové hladiny je o trochu menší pravděpodobnost, že koupíš úplnej střep
5) u vyšší cenové hladiny alespoň koupíš spolehlivější a preciznější mechaniky, bude to držet naladění o dost líp, jak něco vystřiženýho z kusu konzervovýho plechu u kytary za dva litry.
6)i ve stejné cenové hladině se dá koupit od střepu po použitelnej nástroj - proto je důležité pravidlo č. 3
7)levná překližka nebude mít nikdy zvuk jako masiv, ale když necháš masiv zmoknout a popraskat (nebo nedej bože pozvracet) někde u táboráku, budeš víc plakat. Takže ujasnit si kde s tím budeš hrát a jaké "klimatcké odolnosti" od nástroje požaduješ. Pokud začneš trochu hrát a tahat kytaru na různé příležitosti, dojdeš k tomu že jich budeš mít víc. Drahou dobrou kytaru na "opravdový hraní" a druhou právě na akce typu táborák nebo hospoda, u které nebude tolik bolet, když ji někdo shodí na zem nebo když zmokne.
9) dvě identické kytary, stejného typu od stejného výrobce se mohou ve zvuku dost lišit, největší podíl na zvuku má použité dřevo a to je, jak známo, živý přírodní materiál. Kus prkna ze stejného stromu uříznutý o metr dál může mít úplně jiné vlastnosti. proto opět nastupuje v platnost důležitost pravidla č. 3
přeju šťastnou ruku při výběru a trpělivost žáka
OK2WY
VTjr píše:... je blbostí na španělku natáhnout kovové...
Proč?
Já mám španělu z roku cca 1978 a na ní nylonky nebyly nikdy.
Trochu jsem o tom četl a je to tak, píšou že se mají použít najlonky, hlavně kvůli tomu, aby si lidi neohli krk nebo neodlepili kobylku. To jako dřív se vyráběly ty gitáry bytelnější?
ddano007 píše:...Tiež mám kobylu chytenú dvomi šróbmi ku kusu plechu z druhej strany ozvučnice...
Ty barbar!
Keď sa mi (tiež na Cremone Luby, ale z roku 1970) niekedy koncom 70. rokov odtrhla kobylka, tak som si kúpil v hudobninách novú a dosť barbarsky som ju prilepil na ozvučnicu epoxidom, kde som dokonca pod ňu dal aj pásik 110g sklenenej tkaniny. Napriek tomu, že to drží dodnes, považujem to v súčasnosti za veľmi barbarskú opravu, ale na Tvoje barbarstvo s plechom a šróbmi to rozhodne nemá.
Moja Cremona zažila ešte množstvo ďalších opráv: lepenie prasklín v lube (pásikmi dyhy zvnútra), lepenie praskliny ozvučnice v rohu, po jednom páde, výmena všetkých pražcov, výmena zodratých mechaník napínania strún (tam bolo nepríjemné to, že nové mali iný rozstup, takže bolo nutne staré diery v konci hmatníku zaslepiť a vyvŕtať v prípravku nové. oprava plastových hrán tela zdola, zhora i v otvore ozvučnice (tie plastové lišty sa po tých rokoch rozsypali, tak som ich nahradil pásikmi dyhy) a tiež som musel zmierniť následky trochu nepresne nalepenej kobylky tým, že som vyrobil špeciálnu tvarovanú opierku strún, aby gitara opäť dobre ladila. Takže moja 47ročná Cremona je stále dobrá na tie turistické akcie a čundre. Bez údržby by už dávno skončila v peci. Ale sme predsa modelári, však.
Ticcino píše:VTjr:... je blbostí na španělku natáhnout kovové...
Proč?
Trochu jsem o tom četl a je to tak, píšou že se mají použít najlonky, hlavně kvůli tomu, aby si lidi neohli krk nebo neodlepili kobylku. To jako dřív se vyráběly ty gitáry bytelnější?
To bych ani neřekl, na mé Cremone z roku 1970 taky za cca 10 let odlétla kobylka (i díky tomu, že jsem experimentoval s kovovými strunami).
Ale je to samozřejmě každého osobní věc.
Těch důvodů je víc:
- Větší síly trhají kobylku, ohýbají hmatník, ničí napínací mechaniky a deformují ozvučnici. V místě kobylky tak po čase vzniká na ozvučnici charakteristická vyboulenina, někdy díky té deformaci dokonce dojde k odtržení ozvučnice od těch vnitřních žeber, a to je pak už na dost složitou opravu.
- kovové struny se zařezávají do kobylky
- kovové struny ničí pražce
- zvuk španělky s kovovými strunami nemá se zvukem skutečné španělky už nic společného.
Každopádně je si třeba uvědomit, že celkově konstrukce španělky není uzpůsobená na použití kovových strun a zřejmě by člověk neuspěl při případné reklamaci již zmíněných defektů.
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
Ticcino píše:Proč?
a) byly na ní používány struny s velmi malou tvrdostí (určitě ne dvanáctky)
b) není to španělka
c) kytara je už jak luk
Anebo máš prostě štěstí. Rozhodně by to nemělo být pravidlem. Španělky na to prostě nejsou konstruované a není důvod na ně kovové struny dávat. To pak nemá se zvukem španělky nic společného.
„Pilot nesmí být tuctový šofér, ale dokonalý pán svého stroje!“ A.I.Pokryškin