Žhavík v zimě

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
peta1

Žhavík v zimě

#1 Příspěvek od peta1 »

Do jaké teploty chodíte létat se žhavíky? A přelaďujete kromě palivové také volnoběžnou jehlu? Zima je dlouhá a poletování s elektrikou mne už nudilo, tak jsem vytáhnul obouchaného bitevníka na ASP 7,5 a další ještě starší kousek na MVVS 3,5 s laďákem a trochu je provětral. Novější stroje jsem radši nechal doma, protože jsem očekával přistávání se zhasnutým motorem - a taky že jo. Svíčky jsem nechal stejné jako v létě, hlavy omotal papírovou lepicí páskou. Nejdřív se jim moc nechtělo, po přemlouvání startérem jsem ale rozchodil oba s ricinovým palivem s 1 % nitra. Sedmapůlka mi dovolila krátké lety, ale po chvíli jako by motor začal pulzovat a nakonec zhasnul. Zato s třiapůlkou jsem se ani neodvážil do vzduchu, protože jsem nedokázal vyladit maximální otáčky. Na volnoběh jede, ale po přidání chcípá. Do jakého mrazu vám ještě žhavíky spolehlivě chodí?
na snehu.jpg
JardaRůžička

Re: Žhavík v zimě

#2 Příspěvek od JardaRůžička »

Už jsem to tady psal, kdysi jsem létal při -11°C. Ale je to dávno (dnes už bych se k tomu přemluvit nedal) a tedy i motor a palivo byl jiný než je dnešní standard. Byl to Tono 5,6 a palivo (z důvodu dobové nedosažitelnosti nitrometanu) nadopované nějakým procentem benzínu.
Později jsem ještě létal na sněhu (ale za přijatelnější teploty) s O.S. Max 60FS. Pokud jde o chod motorů, v obou případech bez problémů (nikdy nepoužívám startér). Problémy ovšem byly s nepříliš citlivými prsty...
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od HavelAircraft »

Kdysi jsem se žhavíkem létal i cca v -15 a motor chodil bez problému.
Svíčka os max A3 palivo bez nitra. Motor mvvs 10.
Byl to jediný model s lyžema. Ale funguvalo to tak že jsem vynesl model na pole nastartoval motor a s modelem dojel na místo startu s natočeným motorem. Nechcípal jsem ho ani při tankování. Polud zmrznul šel nahodit ale tohle bylo jednodušší.
3,5 ky se taky daly přemluvit ale neměl jsem letadlo na lyžích jen stíhačky bez podvozku.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
peta1

#4 Příspěvek od peta1 »

A zakrývali jste válce lepicí páskou? Zatím mi z mé zkušenosti vyplývá jediné - že mám ty motory špatně naladěný, když mi po chvilce chcípají. Asi se to nikdy nenaučím :?
Potkan

#5 Příspěvek od Potkan »

Co přižhavování? Mám stejnou sedmapůlku, má to při takovéto kubatuře vůbec smysl? Mě v zimě sice šlape, ale ve vzduchu jsem s tím v mrazech ještě nebyl.
Sbach, Solo Sport (žhav. 7,5ccm), F-35 (dmych. 64mm), TORO 900 (+FPV), Duet
f4u

#6 Příspěvek od f4u »

Nebyla by místo tý pásky lepší, rulička od hajzláku?
Jeti DC-16
F4U Corsair (Saito FG-60R3), Swift 2, VSB-66 Orlice 4,35m, Sopwith Pup 1,35m, Mustang P51
jarda17
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jarda17 »

Já jsem se jednou přemluvil s OS maxem 7,5ccm.
Izolepa okolo hlavy a šlo to, ale nedalo se na motor spolehnout a nesměl jsem létat s volnoběhem... snadno se ochladil a když jsem chtěl přidat, tak to nerozchodil...
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od HavelAircraft »

Normálně válec zalepený elektrikářskou izolačkou. Ale chce zalepit celý válec. Myslím že jsem přelepoval i hlavu. Ale to podle teploty motoru a okolního prostedí.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
honzisk
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od honzisk »

V zimě jsem dával do paliva cca 5% naturalu 95. Zlepšily se starty a při trošku bohatší směsi to běhalo dobře. Dělal jsem to takle na MVVS 2,5 / 6,5 / 12,7
Největší rozdíl byl znát u 2,5. Natural jsem přidával potom i v létě. Teplota ale byla tak max -3°C...
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od aviatik666 »

Nějvětší zima při které jsem létal s 6,5 ASP byla cca -18. Palivo bez nitra, ovšem palivo jsem dovezl na letiště ohřáté na pokojovou teplotu. Šel dobře, jen po pár minutách letu pazoury mrzly... :lol: Na letišti jsem měl palivo v nastartovaném a vyhřátém autě. Na válci papírový kroužek, stažený elektrikářskou páskou.
2952

#11 Příspěvek od 2952 »

Já tedy létal jsem s MVVS 6,5...bez obalení válce...
Ale obalit ho izolačkou?...to si tu patlaninu co vznikne neumím představit...
Což zkusit ALOBAL?..nebylo by to lepší?

Teď nemám nic na lyžích, jinak bych zkusil sám :-)
Kuron
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Kuron »

Létal jsem v zimě na lyžích s různými motory ,od 2ccm po 8,5ccm. Válec jsem nikdy nebalil,a palivo bez přísad. Chodily bez problémů,jen je třeba počítat s tím, že v zimě se methyl špatně odpařuje a je třeba motory seřídit na bohatší směs. Někdo přidává do paliva trochu benzínu. Zkoušel jsem to, i nitro,líp se startuje.
newor
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od newor »

V zime tak do mínus 10... ale lepšie je do mínus 5 a na slnku, vtedy je to bez problémov aj na prsty :-)... Motory hlavne ASP 5 - 10 ccm bez problému s ASP sviečkou a 5% nitro palivom, akurát 4T bolo treba prižhavovať na voľnobehu aj po zahriatí...
Nejakých pár slov som pred časom dal tu: http://newor.webnode.sk/news/zimne-lieatnie-so-zhavikmi/
VTjr

#14 Příspěvek od VTjr »

Já jsem do -10°C používal na hlavu MVVS 7,5 tohle:
2015-02-17-485m.jpg

Ale osvědčila se mi i trubka od toaletního papíru kterou jsem zvenčí zpevnil lepící páskou a vystřihl vepředu a vzadu podobné chladící otvory. Motor s palivem s 5 až 10% nitra startoval a šlapal naprosto bez problémů. Benzín sice pomáhá, ale i v malém množství nenávratně poškozuje silikonové hadičky a jiná těsnění, proto bych s ním byl opatrný. Podle mne ho do -10°C není potřeba, v krajním případě zkus dát teplejší svíčku, nebo uber 1 podložku spod hlavy, čím trochu zvedneš kompresní poměr.
Jinak při krytování hlavy motoru je nejdůležitější omezit chlazení právě na té hlavě. Takže pokud použiješ papírovou trubku, tak ji uřízni delší aby cca 5mm nahoře přečnívala přes ta horní žebra a bránila tak průtoku studeného vzduchu přes ně. Proto v tom mém řešení s krytem z tenkého Al plechu staženého eskapáskou, je ten vepředu zahnut aby tvořil takový kryt. Naopak kolem boků válce je dobré nechat ty malé průduchy, menší zepředu a cca 2-krát větší vzadu. Ale jak to plechové, tak i papírové řešení je stejně účinné. :wink:
Krom toho jsem v zimě lítal i s Radugou 10 taky s papírovou trubkou (ovšem musel jsem změnit značku toaleťáku kvůli většímu průměru :) ), ale ona stejně době šlapala a startovala i bez jakéhokoli krytu. Že by to bylo tím, že je to ruský motor který je na zimy zvyklý? :lol: Ale ne, v rámci úprav sériové Radugy jsem krom výměný RC karburátoru za ASP a vypouzdření spodního oka ojnice bronzem, taky dost výrazně výšil kompresní poměr (nejen vyndávaním podložek ale jsem i halvu stáčel na soustruhu). Snažil jsem se docílit stejný objem spalovací komory jako je u HP .61 Gold Cup nebo MVVS 10. S takhle upravenou Radugou jsem byl maximálně spokojen, byl to nejhodnější motor co jsem doposud provozoval.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
PatMat
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od PatMat »

Létám se čtyřtakty (ASP 8,5 a 10) celou zimu bez nějakého velkého seřizování. Motor nezakrývám. Jedinkrát mi motor nezdechl. Nedávno bylo -10 a vše šlapalo jako na podzim. Na pauzu jsem letadlo dával do auta. Jinak cca do -5 na pauzu jen obalím motor hadrem. Používám palivo Optimix s 10% nitra. Pauza = roztávání pilota u ohně:-)
Pat
PS: Letošní zima je fakt dobrá. Už se mi podařilo dvakrát létat v neděli na sněhu:-)
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“