Maketa větroně L-13 Blaník
Maketa větroně L-13 Blaník
Posílám foto makety větroně L-13 Blaník dle plánku 102 S Jaroslav Fara
váha modelu před potažením2,30 kg v připadě zajmu mohu poslat další foto ze stavby.
Zvažuji osadit model elektropohonem bud motor nad křidlem gondola nebo ho zapustit do čumáku máte stím někdo skušenosti a jaký střidák na to použit nebo dmychadlo dyštak dejte vědět
váha modelu před potažením2,30 kg v připadě zajmu mohu poslat další foto ze stavby.
Zvažuji osadit model elektropohonem bud motor nad křidlem gondola nebo ho zapustit do čumáku máte stím někdo skušenosti a jaký střidák na to použit nebo dmychadlo dyštak dejte vědět
Re: Maketa větroně L-13 Blaník
Jednoho takovýho mám
akorát s malinko zvětšeným rozpětím. Chodí to moc pěkně. Motor Roton 1000w. Po zkušenostech s nim bych teď už dával klasickou oběžku.
https://www.rcalbum.cz/model/5987-l-13-blanik.html
https://www.rcalbum.cz/model/5987-l-13-blanik.html
Třeba tady http://aircraft-model.webnode.cz/projek ... 3t-blanik/ . Není už trochu pozdě řešit pohon ?
Zdravím chtěl bych se tě zeptat jak jsi mě posílal fotky toho zvětšeného Blanika jakou si používal barevnou folii na trup a křídla to je stříbrná
- aviatik666
- Kontaktovat uživatele:
XL-kov píše:Zdravím chtěl bych se tě zeptat jak jsi mě posílal fotky toho zvětšeného Blanika jakou si používal barevnou folii na trup a křídla to je stříbrná
Něco pro inspiraci... http://www.letiste.dodek.cz/index.php/modely-t-d/blanik-l13-j.html
XL-kov píše:Zdravím chtěl bych se tě zeptat jak jsi mě posílal fotky toho zvětšeného Blanika jakou si používal barevnou folii na trup a křídla to je stříbrná
křídla + kormidla je stříbrný oracover. Trup je stříkaný akrylem ve spreji od Motipu tuším. Drží to pěkně.
mikymik píše:A co zasouvací pylon?
Jestli chce dělat maketu, tak moc možností nemá, vlastně jenom dvě !
Zvažoval jsem že na model umístním dle planku gondolu selektromotorem, v plánu má použitý spalovaci motorek o oběmu 2,5cm
Model váží 2,3 kg při dováženi ohledně těžiště 600 gramu by měl model necelě 3 kila bez elektromotoru.
Při použití motoru do špice bych nemusel tolik dovažovat závaží a model by měl menší váhu.
CHtěl jsem do modelu použít AXI elektromotor ale který vybrat poradte. Přinejhorším upravim špici čumáku než model potáhnu
Model váží 2,3 kg při dováženi ohledně těžiště 600 gramu by měl model necelě 3 kila bez elektromotoru.
Při použití motoru do špice bych nemusel tolik dovažovat závaží a model by měl menší váhu.
CHtěl jsem do modelu použít AXI elektromotor ale který vybrat poradte. Přinejhorším upravim špici čumáku než model potáhnu
S motorem v čumáku to nebude maketa a zdá se že by byla škoda práce kazit tak hezkou předlohu !
Jsou pouze dvě varianty s pohonem a to XL-13 J a T podle použití motoru. Všechno ostatní už nebude maketa !
Aby byl pohon nějak rozumně účinnej - bude muset být velká vrtule - vysokej pylon. Což nebude vypadat moc pěkně pokud to chceš trochu maketové, ale hlavně tim razantně zvýšíš odpor a dojebeš letové vlastnosti. Skutečný Blaník má klouzavost 28 a po montáži pylonu měl 21, ale to je údaj spíš jen tak pro zajímavost...
Minimálně tři. Ještě s turbínou. 
Taranis+ T2-2008, E-REVO, Diablotin,Ariane V6 slow flyer ve výstavbě.
Zdravím máte pravdu když jsem se díval na střidáky tak aby utáhl 3 kilový model musí být větší vrtule a to se mě moc nechce dělat moc velký pilon. Ale je divné že v plánku byl použit žhavík a malá vrtule a letalo to tak nevím.S turbínama nemám skušeností jestly se nějaká menši prodává ale to určitě bude drahá záležitost.
Asi nejednoduší bude umístnit střidák do špice nebude to moc maketové.
Tak mě napadlo neprodává se aj nějaká menší třilistová vrtule třeba má větší tah
Asi nejednoduší bude umístnit střidák do špice nebude to moc maketové.
Tak mě napadlo neprodává se aj nějaká menší třilistová vrtule třeba má větší tah
Prodává ale sklopka bude problém.
Víc se mi líbí verze s tlačným motorem se sklopnou vrtulí může mít rozumný odpor.
Spalováky nabíraly výkon v otáčkách 2,5 mvvs 0,7ps ve 26000 ot/min!
Elektrika v otáčkách netáhne má krouták dole.
Víc se mi líbí verze s tlačným motorem se sklopnou vrtulí může mít rozumný odpor.
Spalováky nabíraly výkon v otáčkách 2,5 mvvs 0,7ps ve 26000 ot/min!
Elektrika v otáčkách netáhne má krouták dole.
Taranis+ T2-2008, E-REVO, Diablotin,Ariane V6 slow flyer ve výstavbě.
honzisk píše:Aby byl pohon nějak rozumně účinnej - bude muset být velká vrtule - vysokej pylon. Což nebude vypadat moc pěkně pokud to chceš trochu maketové, ale hlavně tim razantně zvýšíš odpor a dojebeš letové vlastnosti. Skutečný Blaník má klouzavost 28 a po montáži pylonu měl 21, ale to je údaj spíš jen tak pro zajímavost...
No, v případě tlačného uspořádání, díky tomu, že profil křídla a zároveň trup "ubíhá" směrem dozadu, tak se dá použít poměrně rozumná velikost vrtule v návaznosti na rozumně zvolený motor. U tažného uspořádání je ten problém větší!
Blaník není stíhačka a tak ho netřeba "přemotorovávat".
Co se týká klouzavosti a letových vlastností, tak tady platí "něco za něco", sice menší klouzavost a trochu jiné letové vlastnosti, ale zase můžeš kdykoli vystoupat a kochat se, a v podstatě nejsi závislý na nikom jiným, prostě "něco za něco".