Měření výšky hladiny ve vrtané studni
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Měření výšky hladiny ve vrtané studni
Chci měřit hladinu ve vrtané studni, cca 30 m. Tenzometrická čidla jsou velmi drahá. Našel jsem čidlo, které je ale určeno pro měření tlaku v plynech.
Myšlenka:
Dát do vrtu trubku cca 30mm průměr, nahoře uzavřenou a opatřenou tímto čidlem.
A nyní otázka: Jak se bude měnit tlak v trubce v závislosti na stoupající hladině?
Děkuji
Myšlenka:
Dát do vrtu trubku cca 30mm průměr, nahoře uzavřenou a opatřenou tímto čidlem.
A nyní otázka: Jak se bude měnit tlak v trubce v závislosti na stoupající hladině?
Děkuji
-
JardaRůžička
Re: Měření výšky hladiny ve vrtané studni
Tlak se bude měnit lineárně, 1at/10m vodního sloupce. Má to ale drobný problém - stlačený vzduch je pozvolna pohlcován vodou. Bylo by třeba po čase (nevím jakém) buď trubku vytáhnout (velmi nepraktické při té délce) aby voda vytekla, nebo raději nahoře nainstalovat ventilek k doplňování vzduchu zhora (stačí hustilkou).
Já bych protáhl tou trubkou hliníkový drát, nahoře bych si na něj namaloval rysky a dolu bych dal plovák. Pokud ale trváš na elektronickém řešení tak řekni a budeme přemýšlet dál. 
-
JardaRůžička
Při hloubce vrtu 30m poněkud problematické.OK2BUH píše:Já bych protáhl tou trubkou hliníkový drát
Pro Jarda
JA myslím, že neineárně... Jseš si jistý?....
JA myslím, že neineárně... Jseš si jistý?....
Pro Jarda
... Viděl bych to na exponenciální...
- JosefSvejk
Jasně že lineárně. Zrovna nedávno jsme podobnou věc stavěli se synkem. Hladinu měříme tlakoměrem z e-bay, umístěným na dně nádrže. Přesnost je na centimetr při hloubce 4 m.
Naposledy upravil(a) JosefSvejk dne pát 18.08.2017 14:59, celkem upraveno 1 x.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
- malé zvíře
Jak přesné měření a v jakém rozsahu potřebuješ? A jaký z toho má být výstup?
Last one alive, lock the door!
JosefSvejk píše:Jasně že lineárně. Zrovna nedávno jsme podobnou věc stavěli se synkem. Hladinu měříme tlakoměrem z e-bay, umístěným na dně nádrže. Přesnost je na centimetr při hloubce 4 m.
to je dobrej napad
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
2952 píše:Pro Jarda
Vidíš to špatně
Si myslím, že lepší a jednodušší řešení navrhuje JosefSvejk. Prostě měří tlak vody nad čidlem na dně studny a je vystaráno. Proč vymýšlet převod na tlak vzduchu v nějaké 30m dlouhé trubce, že?
- JosefSvejk
Amper píše:
to je dobrej napadjak jste utesnili napojeni kabelu ?
Měřící sondu jsem vyrobil z elektrikářských "fitinek".
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
To měření tlaku na dně se mi líbí, přiznávám nenapadlo mne.
To měření na dně mě napadlo jako první, jenom cena byla trochu mimo...
Měřit chci na dm...výstup libovolný...
Levná sonda umí jen plyn, proto to měření tlaku vzduchu
Švejku, co máš ta sondu?...jaký rozsah?... Potřebuji 30 m
Děkuji všem
Měřit chci na dm...výstup libovolný...
Levná sonda umí jen plyn, proto to měření tlaku vzduchu
Švejku, co máš ta sondu?...jaký rozsah?... Potřebuji 30 m
Děkuji všem
Nasel jsem toto - http://www.ebay.com/itm/0-100psi-Linear ... SwDKtY1NpH
podle mne by to mohlo vyhovovat akorat nevim zda se to da rovnou hodit do vody. Hadam ze asi ne
podle mne by to mohlo vyhovovat akorat nevim zda se to da rovnou hodit do vody. Hadam ze asi ne
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Ještě se vracím k té původní myšlence měření tlaku vzduchu v trubce. Když tam bude přetlak tak se vzduch bude rozpouštět ve vodě a bude ho ubývat jak správně napsal JardaRůžička. Ale když tam bude podtlak tak se začne vzduch z vody "vypocovat" a bude ho přibývat. Takže by mělo jít najít vhodnou výšku vodního sloupce v trubce kdy to nebude dělat nic.