měl bych jeden "smetištní" dotaz: jak vypočítat délku polotovaru potřebného pro ohyb trubky? Strýček Google moc nepomáhá; respektive jeho výsledky jsou nad možnosti mého chápání...
Pokud jste někdo strojař a zasvětíte mě, budu moc rád
T.
Martin72 píše:topenáři ohřívají trubku na koleno na 3 průměry trubky a z boku to stahujou ve svěráku, chce to trochu cviku aby to nebylo placatý.
Nacelnik píše:Souhlasím, kdysi jsem se tím i živil, akorát už si nepamatuju kde měl ten střed ohybu být...
buď jeden průměr dopředu a dva zpátky, nebo dva dopředu a jeden zpět.
Teď jsem u strojařů a platí u (téměř) všech vzorečků na ohyb, že se jedná o ideální stav, kterého téměř nedosáhnete...
Má na to vliv materiál, ohýbací matrice a další..
ilustrační příklad - ohyb 90° plech 2mm S235... spočítáš-li hodnotu k faktoru tak ti vyjde třeba zkrácení o 0,1mm, ale když do dám na lis a zadám všechny parametry včetně matrice, vyjdou i 2mm zkrácení...
PLatí tedy, že když to budeš ohýbat strojně, musíš mít jinou délku (i mezi různými typy strojů) než když to budeš ohýbat ve svěráku či v ruce ( za tepla/studena)...
DAF píše:V první řadě nepředpokládám, že by tazatel chtěl ohyby dělat nějak velkosériově. Jak jsem vyrozuměl, tak nějakou ohýbačku má. Z těchto důvodů bych upustil od vědeckých teorií výroby ohybu a vzal danou trubku, uříznul o něco delší, po ohnutí bych to zarovnal na patřičnou délku podle potřeby a basta!
DAF píše:V první řadě nepředpokládám, že by tazatel chtěl ohyby dělat nějak velkosériově. Jak jsem vyrozuměl, tak nějakou ohýbačku má. Z těchto důvodů bych upustil od vědeckých teorií výroby ohybu a vzal danou trubku, uříznul o něco delší, po ohnutí bych to zarovnal na patřičnou délku podle potřeby a basta!