Vyčištění ražené studny

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

Vyčištění ražené studny

#1 Příspěvek od aviatik666 »

Vážení,
nemáte někdo zkušenosti s čištěním ražené studny? Koupil jsem zahradu s chatkou a na pozemku je ražená studna. Dle zachované dokumentace, je naražená do 8 metrové hloubky, ovšem já se při měření dostanu do cca 5 metrů. Pokud do ní nacpu hadici a připojím čerpadlo, voda teče kolísavě. Podle informací souseda, nebyla mnoho let používána, ale ne z důvodu nedostaku vody. Těm lidičkám, co to měli přede mnou se podělala před 20 lety ruční pumpa a tak to dál neřešili. Soused jí má také a vody dost.
Díky za každou radu.
jova
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyčištění ražené studny

#2 Příspěvek od jova »

Co je to ražená studna? Já znám akorát studny vrtané a kopané, případně střílené ve skále.
Jaký má průměr?
Edit: Aha, tak už vím. Je to v podstatě zaražená trubka do země s otvory na konci. Tak pokud je to zacpané sedimentem, tak by to asi chtělo rozplavit tlakovou vodou. Možná bych zkusil nějaké vodovody kanalizace, mají na to tlakové trysky: http://www.sinep.cz/tlakove-cisteni-kanalizace.html
Případně zaimprovizovat a zkusit to jen tlakem z hadice. Možná by stačilo i přidělat na konec čistícího pera něco jako vrták a tím to rozvolnit a pak vyplavit. http://www.naradi-hrebec.cz/_data/s_333 ... 0012_2.jpg
Naposledy upravil(a) jova dne čtv 02.11.2017 21:21, celkem upraveno 1 x.
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
RS955i

#3 Příspěvek od RS955i »

Čerpadlo... na to zabudni.Na chalupe mam podobnu studnu.Vytiahnem 5-6 kyblov a dalsie tri to uz je makacka akoby som to tahal od protinozcov.
Ona ta pieskova kapsa co sa pri intenzivnom pouzivani časom vytvorila sa dlhorocnou nečinnosťou zaniesla ilom.
Takže ručná pumpa a viacmenej pre ten pocit.Ale nejaky vacsi objem čerpania by to mozno dalo ak si to omakas tou ručnou.
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ufon13 »

osvědčený postup mnoha generacemi je vrátek sedačka svíčka a lopatka s kýblem....... nepodcenoval bych hlavně tu svíčku.
a ručně prostě vydlabávat sedimenty a tahat ven jak ty sedimenty v kyblících tak současně vodu co natéká .SVÍČKA JE KULI DÝCHATELNOSTI MÍSTNÍHO VZDUCHU V HLUBINÁCH STUDNY....!!!

Mám takovou studnu 7,5m hlubokou, a když jsem ji před 9 lety při plnění bazenu vyčerpal , říkal jsm si , že se kouknu dovnitř co bude časem za problémy ...... Místní pamětník mi ale říkal, spust na provázku nejdřív svíčku než tam vlezeš a měl pravdu zhruba 2 metry nad dnem svíčka uplně zhasla.
Tak pozor .......
bahora

#5 Příspěvek od bahora »

Ražená studna se razí pomocí trubky a beranidla do podloží kde je písková "vodonosná vrstva"
tam se asi s tvojí doporučenou metodou nevleze.
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od aviatik666 »

ufon13 píše:osvědčený postup mnoha generacemi je vrátek sedačka svíčka a lopatka s kýblem....... nepodcenoval bych hlavně tu svíčku.
a ručně prostě vydlabávat sedimenty a tahat ven jak ty sedimenty v kyblících tak současně vodu co natéká .SVÍČKA JE KULI DÝCHATELNOSTI MÍSTNÍHO VZDUCHU V HLUBINÁCH STUDNY....!!!

Tvoje metoda by fungovala, jedině kdybych se stal menším a menším, až bych byl nejmenším na celém světě... :lol:
Díky za radu, ale do 5/4 trubky se opravdu cpát nebudu.
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od aviatik666 »

RS955i píše:Čerpadlo... na to zabudni.Na chalupe mam podobnu studnu.Vytiahnem 5-6 kyblov a dalsie tri to uz je makacka akoby som to tahal od protinozcov.
Ona ta pieskova kapsa co sa pri intenzivnom pouzivani časom vytvorila sa dlhorocnou nečinnosťou zaniesla ilom.
Takže ručná pumpa a viacmenej pre ten pocit.Ale nejaky vacsi objem čerpania by to mozno dalo ak si to omakas tou ručnou.

Nezabudnu..., soused na ní má napojené čerpadlo a studna mu dává cca 40 litrů za minutu. :mrgreen:
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od aviatik666 »

jova píše:Aha, tak už vím. Je to v podstatě zaražená trubka do země s otvory na konci. Tak pokud je to zacpané sedimentem, tak by to asi chtělo rozplavit tlakovou vodou.

Napadlo mne, ale možná je to blbost, mám tu 8m roxor, průměr 12mm. Na jendom konci ho ohřát a rozklepat do menší placky, nacpat ho do trubky, vylézt na pětimetrové štafle (ty mám k dispozici) upnout velkou silnou vrtačku s regulací otáček a při současném vyplavování hadící od souseda ten sediment zkusit vyrajbovat... :idea:
STROHUR
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od STROHUR »

Kdysi jsem čistil slabou trubku v zemi pomocí nástavce na vapku a střídavého vyplachování hadicí.
https://www.karcher.cz/cz/prislusenstvi ... 77290.html
jova
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jova »

aviatik666 píše:Napadlo mne, ale možná je to blbost, mám tu 8m roxor, průměr 12mm...

Klidně bych to s ním zkusil. Možná se můžeš tím zakončením inspirovat u vrtáků na studny: http://cs.udelejsisam.net/vrtana-studna.html
Ona i slabostěnná trubka přivařená na konec a postupně zarážená a vytahovaná ven se sedimentem uvnitř, by mohla vykonat to co potřebuješ.
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
Lark

#11 Příspěvek od Lark »

Lézt na 5m štafle se silnou vrtačkou nevidím jako moc dobrý nápad. 8O Nebylo by bezpečnější ten roxor zkrátit na potřebnou délku a ze zbytku udělat k němu třeba 2m nástavce, aby si moh stát bezpečně na zemi?
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od aviatik666 »

STROHUR píše:Kdysi jsem čistil slabou trubku v zemi pomocí nástavce na vapku a střídavého vyplachování hadicí.
https://www.karcher.cz/cz/prislusenstvi ... 77290.html

Skvělý nápad, myslím, že toto by mohlo fungovat. Navíc vysokotlaký čistič Kärcher i s tímto příslušenstvím si můžu půjčit u nás v HK v půjčovně nářádí. Díky :mrgreen:
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od aviatik666 »

Lark píše:Lézt na 5m štafle se silnou vrtačkou nevidím jako moc dobrý nápad. 8O Nebylo by bezpečnější ten roxor zkrátit na potřebnou délku a ze zbytku udělat k němu třeba 2m nástavce, aby si moh stát bezpečně na zemi?

Larku, dobrý nápad to není, je to spíše jako z večerníčku Pat a Mat, ale 5/4 trubka má vnitřní průměr 32mm, tam toho prostoru pro opravdu pevnou spojku nástavců není. Pokud by se to někde kouslo, některá ze spojek povolila a kus roxoru zůstalo v nedosažitelné hloubce trubky, tak jsem v prdeli... a :evil:
RS955i

#14 Příspěvek od RS955i »

Vycistis trubku z vnutra a... nasledne sa ti to opat zanesie tym co je v okoli trubky.
Pomoze len postupne opakovane cerpanie po malych davkach.Az sa v okoli trubky vycisti strkopieskova kapsa a POSTUPNE sa zvacsi vydatnost studne.
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od aviatik666 »

Takže vyčištěno až na hloubku 8m pomocí wap s tímto nástavcem

Obrázek

Dva dny již nepřetržitě čerpám vodu, zpočátku sem tam nějaké zrnko písku, zvyšující se vydatnost vyzkoušena včera, naplněním 200l sudu za cca 6 minut. Voda jako křišťál, nechám čerpat ještě celý víkend a pokud se nic nezmění, tak příští týden odeberu vzorky do laboratoře a nechám zkontrolovat kvalitu. Díky všem za radu, především však STROHUR. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“