Na počátku jsem psal o tom,že model je vhodný jen pro toho kdo má cit pro rychlost a perspektivu letu. To znamená,že nesmí dopustit aby se model moc rozvášnil ,neb to na 100% zaflatruje už při malé rychlosti. A právě proto nemám modely tohoto typu rád.
Dost často jsou okamžiky při létání,kdy je termika velmi výživná. A model je během chvilky v dost velké výšce. Tam je termika již tak silná,že ani plné vyklopení klapek nemusí pomoct pro rychlý únik. A u tohoto modelu se o nějaké rychlosti nedá vůbec mluvit.
Pro příklad..na grafu je výstup s Coradem (ale dosaď jakýkoli jiný model co konstrukcí snese 200km/h

do 600m. Po opojném zážitku kdy vario řve jak pominuté a model stoupe velmi rychle se dostaví i okamžik,kdy je toho už dost. Pak mi stačí jen potlačit kolmo dolů a za pár vteřin jsem zase ve výšce kdy již není potřeba soustředění. Prostě je nízko a je velmi dobře čitelné. Na grafu (podle varia..což není úplně přesné při takových rychlostech, ale dá se) dosáhl modýlek skoro 200km/h.
V dřevních dobách létání se mi i stalo,že jsem nebyl vzhledem k subtilnosti model dolů dostat a při pokusu model urychlit a stoupání opustit..tento radostně zatleskal křídly. Proto již mi domů takto koncipovaný model nesmí.
No a jako bonbonek..to mi naprosto fascinovalo co dnešní mobilní telefony (v tomto případě poslední I-Phone umí ) Brácha mi natočil přistání na mém letišti ..zpomaleně.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dn8gkuxsxAM[/youtube]