Profil na samokrídlo
Profil na samokrídlo
Má niekto osobnú skúsenosť s vhodným profilom na motorové samokrídlo bez šípu?
Krídlo EPP + balza, trup preglejka, pohon elektro.
Ja som na experiment a hlavne overenie ťažiska postavil toto pozbíjané provizórium s profilom MH 32 a lieta parádne aj na motore, aj na svahu, aj vo vetre.
[album]6782[/album]
Spomínajú sa autostabilné profily napr. PW 98, alebo niečo tu https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... k-airfoils
S MH 32 to je ok, len zatiaľ dosť kostrbato, keďže nebol čas doladiť ťažisko /v tom provizóriu nieto kde posunúť aku dozadu/, stále fúka...
Ak by mal niekto osobnú skúsenosť sem s ňou. Priznám sa pre mňa sú profily sci-fi.
ďakujem.
Krídlo EPP + balza, trup preglejka, pohon elektro.
Ja som na experiment a hlavne overenie ťažiska postavil toto pozbíjané provizórium s profilom MH 32 a lieta parádne aj na motore, aj na svahu, aj vo vetre.
[album]6782[/album]
Spomínajú sa autostabilné profily napr. PW 98, alebo niečo tu https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... k-airfoils
S MH 32 to je ok, len zatiaľ dosť kostrbato, keďže nebol čas doladiť ťažisko /v tom provizóriu nieto kde posunúť aku dozadu/, stále fúka...
Ak by mal niekto osobnú skúsenosť sem s ňou. Priznám sa pre mňa sú profily sci-fi.
ďakujem.
-
robil1.6gti
Re: Profil na samokrídlo
Na samokřídlo jsou vhodné autostabilní profily. Podívej se na : akademie letectví - p. Lněnička - samokřídla. Je tam spousta materiálu o vhodných profilech.
S pozdravem R.
S pozdravem R.
Taranis , Stinger,Phoenix 2000, Marabu XL,Hotwing ,Algol , Phantom 300, Twinstar
- pert
- Kontaktovat uživatele:
zadej si do GOOGLU rc wing plank plans a uvidíš kolik modelů bez šípu ti to nabídne. Ostatní už asi znáš. klik sem klik tam
letu zdar
P.
letu zdar
P.
Co odstavec Airfoils Planks na odkazu zde?:
https://www.aerodesign.de/english/profile/profile_s.htm
https://www.aerodesign.de/english/profile/profile_s.htm
Dík, google mám. To všetko som už čítal. To sú všetko literárne vedomosti, chcel som čo život dal /a vzal/ a čím ste prípadne niekto prešli. Dám PW 51, ťažisko opäť niekde cca do 20% MAC a uvidíme, potom trochu zväčšíme a osadíme nejakým cca 1kW pohonom
.
ludicek píše:... uvidíme, potom trochu zväčšíme a osadíme nejakým cca 1kW pohonom.
Potom to bude vypadat jako když letí dveře od stodoly
Mám v plánu něco podobného - menší samokřídlo a po získání zkušeností velké >>2m. Ale se šípem a něco jako polomaketu, dva motory.
Vlákno sleduji a koukám na profily, možná bych použil E221 nebo HS-904.
jyrry.webnode.cz
Tady je vlákno o mém deskovém samokřídle Ita (= deska):
viewtopic.php?f=18&t=82818
Profil o který jsem se snažil je PW-75.

Video zde.
viewtopic.php?f=18&t=82818
Profil o který jsem se snažil je PW-75.
Video zde.
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6
Už mi došlo, že kostrbatý let nebol kvôli ťažisku ale kvôli pozdĺžnej nestabilite modelu s profilom mh32.
Akonáhle to počasie dovolí vyskúšam zálet profilu pw51.
Ľ
Akonáhle to počasie dovolí vyskúšam zálet profilu pw51.
Ľ
Já si myslím, že podélná nestabilita je prostě vlastnost deskových samokřídel. Jakože ono to celkově letí víceméně tím správným směrem, ale během toho se to trochu kvedlá nahoru a dolů. Výsledkem je video, které vypadá, jakoby kameraman šel po schodech 
Trochu pomůže (u mě) vyšší rychlost a těžiště o malinký kousek víc dopředu, ale na natáčení on-board videa tenhle typ samokřídel fakt není.
PW-51 by podle autora měl být víc stabilní, PW-75 víc obratný (lepší třeba pro let na zádech), ale podle mě je v této (mé) úrovni přesnosti vliv profilu přeceňovaný - letělo by téměř cokoli, příslušná autostabilita se zajistí přizvednutím neutrální polohy elevonů.
Trochu pomůže (u mě) vyšší rychlost a těžiště o malinký kousek víc dopředu, ale na natáčení on-board videa tenhle typ samokřídel fakt není.
PW-51 by podle autora měl být víc stabilní, PW-75 víc obratný (lepší třeba pro let na zádech), ale podle mě je v této (mé) úrovni přesnosti vliv profilu přeceňovaný - letělo by téměř cokoli, příslušná autostabilita se zajistí přizvednutím neutrální polohy elevonů.
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6
No s profilom PW51 to lieta výborne, ťažisko je v 19% hĺbky profilu pri trupe. Letovka pri rozpätí 1000mm je 350g, teda si to pýta naložiť niečo viac ako pohon na 2S.
Lieta ale univerzálne a na rýchlosti krásne sviští.
Lieta ale univerzálne a na rýchlosti krásne sviští.
-
robil1.6gti
Pěkné prkno. Křídlo je vyříznuté z polystyrenu a potažené balsou?
L.N.
L.N.
Taranis , Stinger,Phoenix 2000, Marabu XL,Hotwing ,Algol , Phantom 300, Twinstar
ludicek píše:... ťažisko je v 19% hĺbky profilu pri trupe...
To je prosím vyzkoušená poloha nebo spočítaná nebo podle plánu?
Zrovna tu řeším určení polohy těžiště pro svůj projekt a zatím si nejsem jistý
jyrry.webnode.cz
Výpočet ťažiska som robil podľa určenia aerodynamického stredu krídla grafickou metódou + dopredu 10% MAC.
Pri pokuse o let s ťažiskom v 5% ťažiskovej zásoby nebolo možné model riadiť vôbec, iba sa vzpínal a na elevony takmer nezareagoval ... a trup experimentálneho predchodcu bol napoly...
Dúfam, že teoreticky zdatní ma za tento popis neukameňujú...
Myslím, že pôjdem ťažiskom ešte trochu dopredu možno na 15% ťažiskovej zásoby, dozadu už v žiadnom prípade nie.
Pri pokuse o let s ťažiskom v 5% ťažiskovej zásoby nebolo možné model riadiť vôbec, iba sa vzpínal a na elevony takmer nezareagoval ... a trup experimentálneho predchodcu bol napoly...
Dúfam, že teoreticky zdatní ma za tento popis neukameňujú...
Myslím, že pôjdem ťažiskom ešte trochu dopredu možno na 15% ťažiskovej zásoby, dozadu už v žiadnom prípade nie.
Takže nějak takhle?
http://www.zanoniacup.estranky.cz/clank ... ziste.html
Někde jsem narazil na zmínku že výpočet i grafické metody sice něco dají ale vyladění je stejně pak nutné podle toho jak se to chová...
http://www.zanoniacup.estranky.cz/clank ... ziste.html
Někde jsem narazil na zmínku že výpočet i grafické metody sice něco dají ale vyladění je stejně pak nutné podle toho jak se to chová...
jyrry.webnode.cz