Vzlet letadla po kruhové dráze?

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Buckeye-Blitz

Vzlet letadla po kruhové dráze?

#1 Příspěvek od Buckeye-Blitz »

Před lety byla zveřejněna v bývalém sovětském časopise "Modělist-konstruktor" monografie Piper CUB. Její součástí byl obrázek letadla s popiskem "vzlet z nevelké plochy - s kruhovým rozjezdem". Nikdy jsem o takovém způsobu vzletu neslyšel a pochybuji, že je to uskutečnitelné, nicméně mohu se mýlit. Má někdo o tomto způsobu vzletu informaci?
Přílohy
Piper L-4.jpg
Myšlenka,kterou nelze vyjádřit stručně, nezasluhuje, aby byla vůbec vyslovena.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Vzlet letadla po kruhové dráze?

#2 Příspěvek od jyrry »

Buckeye-Blitz píše:... Má někdo o tomto způsobu vzletu informaci?

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=dFPNixtHqfA[/youtube]
jyrry.webnode.cz
novfra

#3 Příspěvek od novfra »

Některá letadla ani dráhu nepotřebují :) [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=hPakbghLe38[/youtube]
Jiri

#4 Příspěvek od Jiri »

Super videa :-O
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Solim Namez

#5 Příspěvek od Solim Namez »

правда, tak to musí být pravda...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hsGttLagRLQ[/youtube]
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od HavelAircraft »

Nikdy jsem o tam neslyšel že to někdo zkusil.
Podle fotky monografie by to ze speciálně upraveným letounem možné bylo. Upoutané modely létají a startují zcela běžně.

Prakticky považuju tohle počínání za nesmyslné. V civilním letectví není prakticky žádný důvod startovat z plochy na která je moc krátká na přistání. Jako že si někam dovezu letadlo tam odstartuju a přistanu jinde.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
veka1
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od veka1 »

Buckeye-Blitz píše:..... "vzlet z nevelké plochy - s kruhovým rozjezdem". Nikdy jsem o takovém způsobu vzletu neslyšel a pochybuji, že je to uskutečnitelné, nicméně mohu se mýlit. Má někdo o tomto způsobu vzletu informaci?

Proc ne,staci docist a prelozit si cely popisek z te maluvky,tj technicke zabezpecni startu . Horsi to bude s pristanim, to se bude asi realizovat u sousedu na.... прямой посадочной полосе. :lol: ) .

Sve modely tak startuji ( i sedam s nima do zatacky ) prakticky kazdy den a myslim ,ze podobnych pomylencu je celkem dost. :wink:

Jeste poznamka... ta maluvka je ze seria clanku o ruznych pruzkumnych letadlech.Pruzkum sam o sobe ma sva specifika, tak neni divu, ze se kazdy snazi vyuzit vse dostupne, aby vcas a plnohodnotne splnil ukol. Da se rict, ze v taky cas ztraty nejsou rozhodujici.Rozhodujici je dosazena informace .

Mam celkem ne moc dobre vzpominky na dobu ,kdy jsem se musel s pruzkumnym bezpilotnim systemem , na prikaz shora,pokazde schovat v lese ,cca 20 km od linie dotyku.Sefstvo odmitalo pochopit, ze ze startovaci rampy umistene v lesnim pruseku odstartuji, ale uz na ni nepristanu. Vsak ma padak, ne....? (Sojka 3TVM) :cry:

veka1
Buckeye-Blitz

#8 Příspěvek od Buckeye-Blitz »

veka1 píše: 1) ...,staci docist a prelozit si cely popisek z te maluvky,tj technicke zabezpecni startu... :lol: ) .
2) Sve modely tak startuji ( i sedam s nima do zatacky ) prakticky kazdy den a myslim ,ze podobnych pomylencu je celkem dost. :wink:
3)... ta maluvka je ze seria clanku o ruznych pruzkumnych letadlech.Pruzkum sam o sobe ma sva specifika, tak neni divu, ze se kazdy snazi vyuzit vse dostupne, aby vcas a plnohodnotne splnil ukol. Da se rict, ze v taky cas ztraty nejsou rozhodujici.Rozhodujici je dosazena informace...

veka1

1) No, možná špatně vidím, ale v popisku o technickém zabezpečení startu nic není.
2) Pokud jde o model upoutance, tak na tom startu a přistání nic zvláštního nevidím. Pokud ale jde o předmětnou malůvku (a mám-li připustit, že takový vzlet je reálný u skutečného letadla) zajímalo by mne A) ve které části letadla, je startovací lano upevněno B) jak je v té části letadlo upraveno - ono asi "uvázat" letadlo za "nějakou trubku" v trupu jen tak nejde C) co je to za "kůl", kolem kterého má proběhnout rozjezd a vzlet - těžko si dovedu představit, že by ho někdo sebral z té ohrady v pozadí a zatloukl palicí do země.
3) Bude to asi velmi "specifický" průzkum - Piper v typické zlatožluté antikamufláži, s civilní US registrační značkou, pilotovaný chlapem s basebalovou čepicí. Viděl bych to na průzkum toho, jak se soupeř ze sousedství připravuje na dostihy nebo nějaký jiný sportovní "mač". Nebo (s ohledem na to, že monografie je z 80-let - studená válka) malíř, za účelem zmatení ideologického protivníka, úmyslně namaloval Pipera v civilním zbarvení, aby zatajil primárně vojenský účel tohoto způsobu startu.
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Kuba78 »

jak uz tu nekdo rikal.. psali to v 80. letech v sovetskem tisku, tak to musi byt pravda.. psali tam spoustu veci, jak v roce 2000 bude v sovetskem svazu vybudovan komunismus, vseho bude dostatek a zadarmo, produkce zeleza a parnich lokomotiv bude na desetinasobku prohnile kapitalisticke ciziny.. A sovetsti pionyri se budou po praci na lunarni zakladne litat rekreovat na obeznou drahu :-)

podle me je to zbozne prani nejakeho fantasty, ktereho napadlo, ze zaujme pionyry pohadkou o tom, ze kdyz to jde v modelech, tak to jde i v dospelych letadlech - ciste teoreticky by to asi slo, upoutat to nekde u teziste, vzlitnout dostatecne vysoko a pote chrabry sovetsky molodec vytahne kolik a imperialisticky letoun se vznese volne k obloze. Prakticky, jak uz psal Havel, k cemu plocha kde se neda pristat?

nicmene, pokud nekdo vite, ve kterem cisle to asi tak bylo a vladnete jazykem zeme, kde zitra znamena vcera, zdes archiv modelist konstruktera, muzete stahnout a procist http://publ.lib.ru/ARCHIVES/M/''Modelist-konstruktor''/
Buckeye-Blitz

#10 Příspěvek od Buckeye-Blitz »

Kuba78 píše: Prakticky, jak uz psal Havel, k cemu plocha kde se neda pristat?

Jediné logické vysvětlení mne napadá, jako nouzové řešení startu za situace, kdy dostatečně dlouhá vzletová plocha je v daný moment z nějakého důvodu nepoužitelná a v rozumném dosahu se žádná jiná (vhodná) nenachází. Ale start tímto způsobem mi přijde naprosto bizarní, neřku-li neuskutečnitelný.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od veka1 »

Buckeye-Blitz píše:
1) No, možná špatně vidím, ale v popisku o technickém zabezpečení startu nic není.

Neni v tom potreba hladat zadnou vedu... pouze prelozit tuto vetu celou.

Взлет с небольшой площадки - по кругу, на леере

Rekl bych obycejny prak ( uz jsem neplanovane,zazil ... k me litosti bohuzel to funguje ) . Ano v normalnim letectvu je neco takoveho nepredstavitelne.
Ve specifickych podminkach se hodi vse , predevsim pokud potrebuji plnit pozadovane ukoly a jsem v urcitych smerech omezen.
Zatim jsem zadne dalsi konkretni info, korespondujici s uvedenou maluvkou nehledal (nemam potrebu), ale realizovatelne to je. Zakladni podminkou je chapat technicke provedeni a mechaniku letu upoutaneho letadla...s tim nemam problem jiz 50 let. :wink:

Pozn. v MK, 1988/10 ze ktereho pochazi ten hezkej obrazecek umisteny k celkem slusnemu vykresu Piper L4 zadne povidani o diskutovanem provedeni startu neni. Zato je celkm po lopate popsano, proc se zrovna Pipery pouzivali jak , pozorovaci, spojovaci, nebo pro koreci delostrelecke palby, proviantni,vycvikove, sanitani ... proste viceucelove masiny.

Ucastnil jsem se vyvoje a nekolik let provozoval v realu podobne silenosti s kterymi jsme museli plnit zadani zcela se vymykajici civilnimu letani. Start gumovym prakem na par metrech se zkousel taky.

Ad narazky na typ a barvu v podminkach pruzkumu ... pokud by nebylo Piperu zlutasku,tak by nebyl vycvik ( nebo opacne) mj.na necem se ty zkousky provadet museli. Zda se pak uplatnili v provozu, tot otazka. :)

Pipery se k pruzkumu pouzivali stejne, jako se pouzival Po2, nebo R5, Storch, Auster a podobne pomalolety. Pri plneni ukolu tezili predevsim ze svych STOL vlastnosti a koncepccniho reseni. Myslim, ze to jsou vseobecne zname a bezne dostupne informace.

veka1
veka1
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od veka1 »

Kuba78 píše:jak uz tu nekdo rikal.. psali to v 80. letech v sovetskem tisku, tak to musi byt pravda.. psali tam spoustu veci,................./

Ano souhlas ... vsechny cisla MK od roku 1971 do 1993 mam v regalu. Ver,ze jsem se z toho casaku naucil krome rustiny i celkem dobre rozumet technickemu kresleni a konstrukterskemu citeni.
Kdyby se spojil Modelar s MK ... byl by to v danem obdobi technicky casopis na velice vysoke urovni. Dnes oba ty casky (nevim proc , ale totalne zhebli. :(

Pozn. v realu jsem rustinu nekolik let aktivne vyuzival pri komunikaci s gruzinskym a ruskym servisem a prekladech technicke dokumentace do cestiny ...pro SU25K.

Jsem slovak a muzu rict, ze k prirozenemu vnimani technickeho jazyka v jne reci mi Modelar, MK a L+K velice pomohli . Prvni kusy uvedenych casaku se mi dostali do rukou nekdy v roce 1967
.

veka1
Buckeye-Blitz

#13 Příspěvek od Buckeye-Blitz »

veka1 píše: Neni v tom potreba hladat zadnou vedu... pouze prelozit tuto vetu celou.

Взлет с небольшой площадки - по кругу, на леере

veka1

A ten celý překlad věty zní jak? Možná "záhadu" vysvětluje tučně vyznačené slovní spojení "на леере" - což mi má znalost RJ nedovoluje přeložit, resp. nevychází mi nic víc než "vzlet po kruhové dráze z malé plochy".
veka1
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od veka1 »

Buckeye-Blitz píše:
A ten celý překlad věty zní jak? Možná "záhadu" vysvětluje tučně vyznačené slovní spojení "на леере" - což mi má znalost RJ nedovoluje přeložit, resp. nevychází mi nic víc než "vzlet po kruhové dráze z malé plochy".

... ja taky neumim spoustu jazyku. Ale, je tam doslovne napsano, ale ne otrocky preklad, ten by vcestine vysel kostrbaty : Vzlet z male plochy - po kruhove draze,na lane. :)

veka1
Buckeye-Blitz

#15 Příspěvek od Buckeye-Blitz »

Jinými slovy, popisek neposkytuje žádnou jinou informaci, než to, co je vidět na obrázku...
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“