Vzlet letadla po kruhové dráze?
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
- Buckeye-Blitz
Vzlet letadla po kruhové dráze?
Před lety byla zveřejněna v bývalém sovětském časopise "Modělist-konstruktor" monografie Piper CUB. Její součástí byl obrázek letadla s popiskem "vzlet z nevelké plochy - s kruhovým rozjezdem". Nikdy jsem o takovém způsobu vzletu neslyšel a pochybuji, že je to uskutečnitelné, nicméně mohu se mýlit. Má někdo o tomto způsobu vzletu informaci?
Myšlenka,kterou nelze vyjádřit stručně, nezasluhuje, aby byla vůbec vyslovena.
Re: Vzlet letadla po kruhové dráze?
Buckeye-Blitz píše:... Má někdo o tomto způsobu vzletu informaci?
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=dFPNixtHqfA[/youtube]
jyrry.webnode.cz
Některá letadla ani dráhu nepotřebují
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=hPakbghLe38[/youtube]
Super videa :-O
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
- Solim Namez
правда, tak to musí být pravda...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hsGttLagRLQ[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hsGttLagRLQ[/youtube]
- HavelAircraft
- Kontaktovat uživatele:
Nikdy jsem o tam neslyšel že to někdo zkusil.
Podle fotky monografie by to ze speciálně upraveným letounem možné bylo. Upoutané modely létají a startují zcela běžně.
Prakticky považuju tohle počínání za nesmyslné. V civilním letectví není prakticky žádný důvod startovat z plochy na která je moc krátká na přistání. Jako že si někam dovezu letadlo tam odstartuju a přistanu jinde.
Podle fotky monografie by to ze speciálně upraveným letounem možné bylo. Upoutané modely létají a startují zcela běžně.
Prakticky považuju tohle počínání za nesmyslné. V civilním letectví není prakticky žádný důvod startovat z plochy na která je moc krátká na přistání. Jako že si někam dovezu letadlo tam odstartuju a přistanu jinde.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Buckeye-Blitz píše:..... "vzlet z nevelké plochy - s kruhovým rozjezdem". Nikdy jsem o takovém způsobu vzletu neslyšel a pochybuji, že je to uskutečnitelné, nicméně mohu se mýlit. Má někdo o tomto způsobu vzletu informaci?
Proc ne,staci docist a prelozit si cely popisek z te maluvky,tj technicke zabezpecni startu . Horsi to bude s pristanim, to se bude asi realizovat u sousedu na.... прямой посадочной полосе.
Sve modely tak startuji ( i sedam s nima do zatacky ) prakticky kazdy den a myslim ,ze podobnych pomylencu je celkem dost.
Jeste poznamka... ta maluvka je ze seria clanku o ruznych pruzkumnych letadlech.Pruzkum sam o sobe ma sva specifika, tak neni divu, ze se kazdy snazi vyuzit vse dostupne, aby vcas a plnohodnotne splnil ukol. Da se rict, ze v taky cas ztraty nejsou rozhodujici.Rozhodujici je dosazena informace .
Mam celkem ne moc dobre vzpominky na dobu ,kdy jsem se musel s pruzkumnym bezpilotnim systemem , na prikaz shora,pokazde schovat v lese ,cca 20 km od linie dotyku.Sefstvo odmitalo pochopit, ze ze startovaci rampy umistene v lesnim pruseku odstartuji, ale uz na ni nepristanu. Vsak ma padak, ne....? (Sojka 3TVM)
veka1
- Buckeye-Blitz
veka1 píše: 1) ...,staci docist a prelozit si cely popisek z te maluvky,tj technicke zabezpecni startu...) .
2) Sve modely tak startuji ( i sedam s nima do zatacky ) prakticky kazdy den a myslim ,ze podobnych pomylencu je celkem dost.![]()
3)... ta maluvka je ze seria clanku o ruznych pruzkumnych letadlech.Pruzkum sam o sobe ma sva specifika, tak neni divu, ze se kazdy snazi vyuzit vse dostupne, aby vcas a plnohodnotne splnil ukol. Da se rict, ze v taky cas ztraty nejsou rozhodujici.Rozhodujici je dosazena informace...
veka1
1) No, možná špatně vidím, ale v popisku o technickém zabezpečení startu nic není.
2) Pokud jde o model upoutance, tak na tom startu a přistání nic zvláštního nevidím. Pokud ale jde o předmětnou malůvku (a mám-li připustit, že takový vzlet je reálný u skutečného letadla) zajímalo by mne A) ve které části letadla, je startovací lano upevněno B) jak je v té části letadlo upraveno - ono asi "uvázat" letadlo za "nějakou trubku" v trupu jen tak nejde C) co je to za "kůl", kolem kterého má proběhnout rozjezd a vzlet - těžko si dovedu představit, že by ho někdo sebral z té ohrady v pozadí a zatloukl palicí do země.
3) Bude to asi velmi "specifický" průzkum - Piper v typické zlatožluté antikamufláži, s civilní US registrační značkou, pilotovaný chlapem s basebalovou čepicí. Viděl bych to na průzkum toho, jak se soupeř ze sousedství připravuje na dostihy nebo nějaký jiný sportovní "mač". Nebo (s ohledem na to, že monografie je z 80-let - studená válka) malíř, za účelem zmatení ideologického protivníka, úmyslně namaloval Pipera v civilním zbarvení, aby zatajil primárně vojenský účel tohoto způsobu startu.
- Kuba78
- Kontaktovat uživatele:
jak uz tu nekdo rikal.. psali to v 80. letech v sovetskem tisku, tak to musi byt pravda.. psali tam spoustu veci, jak v roce 2000 bude v sovetskem svazu vybudovan komunismus, vseho bude dostatek a zadarmo, produkce zeleza a parnich lokomotiv bude na desetinasobku prohnile kapitalisticke ciziny.. A sovetsti pionyri se budou po praci na lunarni zakladne litat rekreovat na obeznou drahu 
podle me je to zbozne prani nejakeho fantasty, ktereho napadlo, ze zaujme pionyry pohadkou o tom, ze kdyz to jde v modelech, tak to jde i v dospelych letadlech - ciste teoreticky by to asi slo, upoutat to nekde u teziste, vzlitnout dostatecne vysoko a pote chrabry sovetsky molodec vytahne kolik a imperialisticky letoun se vznese volne k obloze. Prakticky, jak uz psal Havel, k cemu plocha kde se neda pristat?
nicmene, pokud nekdo vite, ve kterem cisle to asi tak bylo a vladnete jazykem zeme, kde zitra znamena vcera, zdes archiv modelist konstruktera, muzete stahnout a procist http://publ.lib.ru/ARCHIVES/M/''Modelist-konstruktor''/
podle me je to zbozne prani nejakeho fantasty, ktereho napadlo, ze zaujme pionyry pohadkou o tom, ze kdyz to jde v modelech, tak to jde i v dospelych letadlech - ciste teoreticky by to asi slo, upoutat to nekde u teziste, vzlitnout dostatecne vysoko a pote chrabry sovetsky molodec vytahne kolik a imperialisticky letoun se vznese volne k obloze. Prakticky, jak uz psal Havel, k cemu plocha kde se neda pristat?
nicmene, pokud nekdo vite, ve kterem cisle to asi tak bylo a vladnete jazykem zeme, kde zitra znamena vcera, zdes archiv modelist konstruktera, muzete stahnout a procist http://publ.lib.ru/ARCHIVES/M/''Modelist-konstruktor''/
- Buckeye-Blitz
Kuba78 píše: Prakticky, jak uz psal Havel, k cemu plocha kde se neda pristat?
Jediné logické vysvětlení mne napadá, jako nouzové řešení startu za situace, kdy dostatečně dlouhá vzletová plocha je v daný moment z nějakého důvodu nepoužitelná a v rozumném dosahu se žádná jiná (vhodná) nenachází. Ale start tímto způsobem mi přijde naprosto bizarní, neřku-li neuskutečnitelný.
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Buckeye-Blitz píše:
1) No, možná špatně vidím, ale v popisku o technickém zabezpečení startu nic není.
Neni v tom potreba hladat zadnou vedu... pouze prelozit tuto vetu celou.
Взлет с небольшой площадки - по кругу, на леере
Rekl bych obycejny prak ( uz jsem neplanovane,zazil ... k me litosti bohuzel to funguje ) . Ano v normalnim letectvu je neco takoveho nepredstavitelne.
Ve specifickych podminkach se hodi vse , predevsim pokud potrebuji plnit pozadovane ukoly a jsem v urcitych smerech omezen.
Zatim jsem zadne dalsi konkretni info, korespondujici s uvedenou maluvkou nehledal (nemam potrebu), ale realizovatelne to je. Zakladni podminkou je chapat technicke provedeni a mechaniku letu upoutaneho letadla...s tim nemam problem jiz 50 let.
Pozn. v MK, 1988/10 ze ktereho pochazi ten hezkej obrazecek umisteny k celkem slusnemu vykresu Piper L4 zadne povidani o diskutovanem provedeni startu neni. Zato je celkm po lopate popsano, proc se zrovna Pipery pouzivali jak , pozorovaci, spojovaci, nebo pro koreci delostrelecke palby, proviantni,vycvikove, sanitani ... proste viceucelove masiny.
Ucastnil jsem se vyvoje a nekolik let provozoval v realu podobne silenosti s kterymi jsme museli plnit zadani zcela se vymykajici civilnimu letani. Start gumovym prakem na par metrech se zkousel taky.
Ad narazky na typ a barvu v podminkach pruzkumu ... pokud by nebylo Piperu zlutasku,tak by nebyl vycvik ( nebo opacne) mj.na necem se ty zkousky provadet museli. Zda se pak uplatnili v provozu, tot otazka.
Pipery se k pruzkumu pouzivali stejne, jako se pouzival Po2, nebo R5, Storch, Auster a podobne pomalolety. Pri plneni ukolu tezili predevsim ze svych STOL vlastnosti a koncepccniho reseni. Myslim, ze to jsou vseobecne zname a bezne dostupne informace.
veka1
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Kuba78 píše:jak uz tu nekdo rikal.. psali to v 80. letech v sovetskem tisku, tak to musi byt pravda.. psali tam spoustu veci,................./
Ano souhlas ... vsechny cisla MK od roku 1971 do 1993 mam v regalu. Ver,ze jsem se z toho casaku naucil krome rustiny i celkem dobre rozumet technickemu kresleni a konstrukterskemu citeni.
Kdyby se spojil Modelar s MK ... byl by to v danem obdobi technicky casopis na velice vysoke urovni. Dnes oba ty casky (nevim proc , ale totalne zhebli.
Pozn. v realu jsem rustinu nekolik let aktivne vyuzival pri komunikaci s gruzinskym a ruskym servisem a prekladech technicke dokumentace do cestiny ...pro SU25K.
Jsem slovak a muzu rict, ze k prirozenemu vnimani technickeho jazyka v jne reci mi Modelar, MK a L+K velice pomohli . Prvni kusy uvedenych casaku se mi dostali do rukou nekdy v roce 1967 .
veka1
- Buckeye-Blitz
veka1 píše: Neni v tom potreba hladat zadnou vedu... pouze prelozit tuto vetu celou.
Взлет с небольшой площадки - по кругу, на леере
veka1
A ten celý překlad věty zní jak? Možná "záhadu" vysvětluje tučně vyznačené slovní spojení "на леере" - což mi má znalost RJ nedovoluje přeložit, resp. nevychází mi nic víc než "vzlet po kruhové dráze z malé plochy".
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Buckeye-Blitz píše:
A ten celý překlad věty zní jak? Možná "záhadu" vysvětluje tučně vyznačené slovní spojení "на леере" - což mi má znalost RJ nedovoluje přeložit, resp. nevychází mi nic víc než "vzlet po kruhové dráze z malé plochy".
... ja taky neumim spoustu jazyku. Ale, je tam doslovne napsano, ale ne otrocky preklad, ten by vcestine vysel kostrbaty : Vzlet z male plochy - po kruhove draze,na lane.
veka1
- Buckeye-Blitz
Jinými slovy, popisek neposkytuje žádnou jinou informaci, než to, co je vidět na obrázku...