Sekunďák

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Stevo
Kontaktovat uživatele:

Sekunďák

#1 Příspěvek od Stevo »

Môže sa vôbec niečím riediť hustnúce sekundové lepidlo?
Má s tým niekto skúsenosti? Ja som ho zle zavrel.
dusi
Kontaktovat uživatele:

Re: Sekunďák

#2 Příspěvek od dusi »

Stevo píše:Môže sa vôbec niečím riediť hustnúce sekundové lepidlo?
Má s tým niekto skúsenosti? Ja som ho zle zavrel.

Lepidlo pri lepení neschne, ale tvrdne. Chemickou reakciou so vzdušnou vlhkosťou.

Z toho vyplýva, že problémom tvrdnutia nie je nedostatok riedidla.

Riešením je kúpiť novú tubu.
Ďusi
DepronTeam
Taranis X9D+ (TGY-i6, FC-16),TopmodelCZ Astra, EPP JAK-7, Algol, E-III, B-25
arda1
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od arda1 »

Třeba rozpouštědlová lepidla(kanagom,chemopren,uhupor atd..) ze své podstaty jdou ředit bez problému, pokud se použije správné ředidlo. Pracují totiž na principu rozpuštění nějaké látky(látek) a pak odpařením rozpouštědla je zase ta látka získána jako před rozpuštěním(kanagom=celuloid+aceton).
Ale třeba epoxydy pracují na principu polymerace(zesítění) a tento děj je defakto nevratný.
Podobně na tom jsou i CA lepidla - jakmile začne houstnout, tak začíná probíhat vytvrzovací proces a jakkoli by se lepidlo zředilo,tak by to již mělo vliv třeba na dobu tvrdnutí ale hlavně na mechanické vlastnosti lepidla.Existuje sice možnost při vysoké teplotě CA lepidlo odpařit a následnou destilací vznikne výchozí produkt-ale to je tak do výzkumného ústavu na pořádnou aparaturu.
Sečteno a podtrženo- pokud nám CA lepidlo houstne-vyhodit a zakoupit nové.-ARDA1
arda1
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od arda1 »

Jinak CA lepidla tvrdnou jednak vzdušnou vlhkostí ale pomalu.Ve styku s alkáliemi(čím silnější alkálie,tím rycheji)-příkladem je třeba jedlá soda, tvrdnou velmi rychle.Např tzv. aktivátor je pouze směs nějakého uhlovodíku(kapalina-plyn)a silné alkálie. Jinak proč nám tvrdne CA tak rychle mezi prsty?Protože pot je taky alkalický. :wink:
brigadir

#5 Příspěvek od brigadir »

Pot je slaný, čo z toho vyplýva: reakcia na sodík.
Eclipse 7QPCM Shark1000 VA models PicooZ X-Twin
valino
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od valino »

Ad ARDA 1
Pokud jsem porozuměl dobře, stačí vymyslet alkalický roztok, co se rychle odpařuje, např NaOH plus něco a nemusím kupovat aktivátor na CA lepidla ? To není špatný nápad, zkoušel to někdo ???
Jinak jsem někde četl, že existuje něco jako rozpouštědlo CA lepidel, ale zatím jsem to nikde neviděl.
Ať to lítá
Valino
brigadir

#7 Příspěvek od brigadir »

Ja som ho kúpil lebo som chel experimentovať , a podotknem že to stálo za tú srandu.
Záver : reakcia spojená s teplotou tavenia cínu.
Eclipse 7QPCM Shark1000 VA models PicooZ X-Twin
woro
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od woro »

valino píše:Ad ARDA 1
Pokud jsem porozuměl dobře, stačí vymyslet alkalický roztok, co se rychle odpařuje, např NaOH plus něco a nemusím kupovat aktivátor na CA lepidla ? To není špatný nápad, zkoušel to někdo ???
Já na to sypu sodu, to funguje stejně.
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
blacksmith
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od blacksmith »

brigadir píše:Ja som ho kúpil lebo som chel experimentovať , a podotknem že to stálo za tú srandu.
Záver : reakcia spojená s teplotou tavenia cínu.

Mohl bys blíže popsat ten tvůj experiment s NaOH?
Asi to byl roztok, kolik %.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=129
valino
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od valino »

Podobně vysokou teplotu jsem poznal na vlastních rukou, když jsem chtěl honem honem utřít pocintanej stůl CA, houbičkou na nádobí, zreagovalo to okamžitě, nešlo to sundat a puchejře jako blázen. Ruka nepoužitelná nejmíň týden.
blacksmith
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od blacksmith »

woro píše:

Klasickou jedlou? NaHCO3 nebo co to je?
Naposledy upravil(a) blacksmith dne ned 09.12.2007 14:49, celkem upraveno 1 x.
m2
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od m2 »

valino píše:Jinak jsem někde četl, že existuje něco jako rozpouštědlo CA lepidel, ale zatím jsem to nikde neviděl.Valino

Maju vsade, obchody typu Baumax ci Hornbach. Teda pokial sa bavime o rozpustadle, nie o riedidle...
woro
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od woro »

blacksmith píše:
woro píše:

Klasickou jedou? NaHCO3 nebo co to je?
Ano :) NaHCO3, bikarbonát sodný. U aktivátoru platíš hlavně za to, že je ve spreji - tedy nedá se vyrobit doma. Kdybys vzal třeba ether a nějakou zásadu která se v něm rozpouští a nalil to do rozprašovače na kytky, fungovalo by to stejně (jenom bys ten ether asi neměl moc dýchat a možná by ten rozprašovač rozpustil).
blacksmith
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od blacksmith »

woro píše:
blacksmith píše:
woro píše:

Klasickou jedou? NaHCO3 nebo co to je?
Ano :) NaHCO3, bikarbonát sodný. U aktivátoru platíš hlavně za to, že je ve spreji - tedy nedá se vyrobit doma. Kdybys vzal třeba ether a nějakou zásadu která se v něm rozpouští a nalil to do rozprašovače na kytky, fungovalo by to stejně (jenom bys ten ether asi neměl moc dýchat a možná by ten rozprašovač rozpustil).

A fakt to používáš jo? Na co konkrét ně jsi to použil a kolik jsi toho dávnkoval?
woro
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od woro »

blacksmith píše:A fakt to používáš jo? Na co konkrét ně jsi to použil a kolik jsi toho dávnkoval?
To jsem uváděl jenom jako příklad, ale na dávkování by nemělo záležet - ten ether by se stejně odpařil. Ale kdybych měl ether nebo něco podobně těkavého a nějakou zásadu co by se v tom rozpouštěla, určitě bych to zkusil.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“