Sekunďák
Re: Sekunďák
Stevo píše:Môže sa vôbec niečím riediť hustnúce sekundové lepidlo?
Má s tým niekto skúsenosti? Ja som ho zle zavrel.
Lepidlo pri lepení neschne, ale tvrdne. Chemickou reakciou so vzdušnou vlhkosťou.
Z toho vyplýva, že problémom tvrdnutia nie je nedostatok riedidla.
Riešením je kúpiť novú tubu.
Ďusi
DepronTeam
Taranis X9D+ (TGY-i6, FC-16),TopmodelCZ Astra, EPP JAK-7, Algol, E-III, B-25
DepronTeam
Taranis X9D+ (TGY-i6, FC-16),TopmodelCZ Astra, EPP JAK-7, Algol, E-III, B-25
Třeba rozpouštědlová lepidla(kanagom,chemopren,uhupor atd..) ze své podstaty jdou ředit bez problému, pokud se použije správné ředidlo. Pracují totiž na principu rozpuštění nějaké látky(látek) a pak odpařením rozpouštědla je zase ta látka získána jako před rozpuštěním(kanagom=celuloid+aceton).
Ale třeba epoxydy pracují na principu polymerace(zesítění) a tento děj je defakto nevratný.
Podobně na tom jsou i CA lepidla - jakmile začne houstnout, tak začíná probíhat vytvrzovací proces a jakkoli by se lepidlo zředilo,tak by to již mělo vliv třeba na dobu tvrdnutí ale hlavně na mechanické vlastnosti lepidla.Existuje sice možnost při vysoké teplotě CA lepidlo odpařit a následnou destilací vznikne výchozí produkt-ale to je tak do výzkumného ústavu na pořádnou aparaturu.
Sečteno a podtrženo- pokud nám CA lepidlo houstne-vyhodit a zakoupit nové.-ARDA1
Ale třeba epoxydy pracují na principu polymerace(zesítění) a tento děj je defakto nevratný.
Podobně na tom jsou i CA lepidla - jakmile začne houstnout, tak začíná probíhat vytvrzovací proces a jakkoli by se lepidlo zředilo,tak by to již mělo vliv třeba na dobu tvrdnutí ale hlavně na mechanické vlastnosti lepidla.Existuje sice možnost při vysoké teplotě CA lepidlo odpařit a následnou destilací vznikne výchozí produkt-ale to je tak do výzkumného ústavu na pořádnou aparaturu.
Sečteno a podtrženo- pokud nám CA lepidlo houstne-vyhodit a zakoupit nové.-ARDA1
Jinak CA lepidla tvrdnou jednak vzdušnou vlhkostí ale pomalu.Ve styku s alkáliemi(čím silnější alkálie,tím rycheji)-příkladem je třeba jedlá soda, tvrdnou velmi rychle.Např tzv. aktivátor je pouze směs nějakého uhlovodíku(kapalina-plyn)a silné alkálie. Jinak proč nám tvrdne CA tak rychle mezi prsty?Protože pot je taky alkalický. 
Ad ARDA 1
Pokud jsem porozuměl dobře, stačí vymyslet alkalický roztok, co se rychle odpařuje, např NaOH plus něco a nemusím kupovat aktivátor na CA lepidla ? To není špatný nápad, zkoušel to někdo ???
Jinak jsem někde četl, že existuje něco jako rozpouštědlo CA lepidel, ale zatím jsem to nikde neviděl.
Ať to lítá
Valino
Pokud jsem porozuměl dobře, stačí vymyslet alkalický roztok, co se rychle odpařuje, např NaOH plus něco a nemusím kupovat aktivátor na CA lepidla ? To není špatný nápad, zkoušel to někdo ???
Jinak jsem někde četl, že existuje něco jako rozpouštědlo CA lepidel, ale zatím jsem to nikde neviděl.
Ať to lítá
Valino
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
Já na to sypu sodu, to funguje stejně.valino píše:Ad ARDA 1
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
-
blacksmith
- Kontaktovat uživatele:
-
blacksmith
- Kontaktovat uživatele:
woro píše:Já na to sypu sodu, to funguje stejně.valino píše:Ad ARDA 1
Klasickou jedlou? NaHCO3 nebo co to je?
Naposledy upravil(a) blacksmith dne ned 09.12.2007 14:49, celkem upraveno 1 x.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=129
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
Anoblacksmith píše:woro píše:Já na to sypu sodu, to funguje stejně.valino píše:Ad ARDA 1
Klasickou jedou? NaHCO3 nebo co to je?
-
blacksmith
- Kontaktovat uživatele:
woro píše:Anoblacksmith píše:woro píše:Já na to sypu sodu, to funguje stejně.valino píše:Ad ARDA 1
Klasickou jedou? NaHCO3 nebo co to je?NaHCO3, bikarbonát sodný. U aktivátoru platíš hlavně za to, že je ve spreji - tedy nedá se vyrobit doma. Kdybys vzal třeba ether a nějakou zásadu která se v něm rozpouští a nalil to do rozprašovače na kytky, fungovalo by to stejně (jenom bys ten ether asi neměl moc dýchat a možná by ten rozprašovač rozpustil).
A fakt to používáš jo? Na co konkrét ně jsi to použil a kolik jsi toho dávnkoval?
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=129
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
To jsem uváděl jenom jako příklad, ale na dávkování by nemělo záležet - ten ether by se stejně odpařil. Ale kdybych měl ether nebo něco podobně těkavého a nějakou zásadu co by se v tom rozpouštěla, určitě bych to zkusil.blacksmith píše:A fakt to používáš jo? Na co konkrét ně jsi to použil a kolik jsi toho dávnkoval?