chystám sa osadiť svoj prvý motorizovaný model (13 rokov som lietal iba vetrone) a aj napriek prečítaniu niekoľkých článkov, diskusií a prelustrovaniu fóra som si nie istý či je daný výber motoru pre daný typ modelu vhodný.
Jedná sa o stavebnicu hornoplošníka SIG Rascal o rozpätí 1245mm a dĺžke 825mm – mal by to byť vcelku kľudný model. Celková hmotnosť je vrátane kabeláže, serv, prijímača, carbon krytu motora, carbon krytu baterky a carbon podvozok približne 600g. Letová hmotnosť po osadení motoru, nádrže a baterky teda ešte vzrastie. Výrobca pre daný model o výrobcom udávanej hmotnosti 510-567g odporúča motor 0.045 – 0.074 ( pravdepodobne sa jedná o cubic inch) čo je po konvertovaní 0,74-1,2 ccm.
Momentálne som na našom trhu nenašiel motor o daných parametroch ale nebránil by som sa ani zahraničnej značke avšak nenašiel som nič podobného v rozumnej cene. Ako som sa dočítal na fóre, tak motory o takýchto parametroch sú náročnejšie na nastavenie, údržbu a nie je dobré ich brať z druhej ruky resp. bazáru a preto by som najradšej uprednostnil kúpu nového motoru. Najbližší možný motor ktorý som našiel na našom trhu je OS MAX 15LA 2,49ccm avšak nie som si istý či bude pre daný model vhodný. Taktiež ak by niekto vedel odporučiť napr. článok o tom ako vybrať motor pre daný model o danom rozpätí a hmotnosti tak by som bol veľmi vďačný.
To že by pre daný model bola asi lepšia elektrika chápem ale jednoducho to neladí môjmu uchu a pre začiatok sa radšej potrápim s ladením spalováku a aspoň budem do budúcna čo to vedieť keby chcem náhodou prejsť na niečo s väčšou kubatúrou.
Za rady, typy a názory vopred ďakujem. Letu zdar.