Dlažba na sjezd do garáže
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Dlažba na sjezd do garáže
Kamarádi modeláři zase jeden problém. Koupil jsem domek a garáž je pod úrovní terénu. Sjezd cca 8m dlouhý cca 13st. spád. Původní majitel tam měl dva betonové pásy pod kola a po stranách a prostředek tráva. Protože je to většinu dne (spodní 2m) ve stínu, je tam stále vlhko. Nerad bych, aby si někdo polámal nohy, což už se povedlo manželce. Beton byl porostlý místy mechem a už to bylo. Umyl jsem to wapkou, ale každému říkat aˇneleze na travnatý prostředek je náročný, tak uvažuji komplet odstranit to co tam je a něčím vydláždit. Zatím mě napadla zámková dlažba II.jakost, má hrubý povrch a klouzat by to nemuselo. Samozřejmě občas vzít wapkou. Nemáte někdo zkušenost, co dát? Souvislý beton bez možnost dalších úprav mi nepasuje. Dlažba by přece jen šla rozebrat.
Děkuju za zkušenosti.
Děkuju za zkušenosti.
Ventus3 5.33m - EMS,PIKE Sup.,Vision50Ely-q,XB-8 ,FrSky 20X,
Re: dlažba na sjezd do garáže
Mám podobné podmínky a zámková dlažba není zárukou, že na ni nebude mech. Tam, kde pravidelně nesvítí Slunce, mech je. Čistím to každý rok tím, že shrabuji a odmetám sníh. Wapkou spotřebuješ spoustu vody a je otázkou, zda tvůj kanál zvládne odvést to, to spláchneš. Je toho docela dost.
Kdysi jsem měl před garáží letitý betonový nájezd, který byl na dost místech rozpraskaný.
Celý jsem to vykopal, prohodil hrubým i jemným štěrkem a položil zatravňováky.
Celá tahle akce trvala tři dny a vyšla na 5,5 tisíce.
Beton bych už tam zpětně nedával ani náhodou.
Snad tahle informace k něčemu dobrá bude...
Celý jsem to vykopal, prohodil hrubým i jemným štěrkem a položil zatravňováky.
Celá tahle akce trvala tři dny a vyšla na 5,5 tisíce.
Beton bych už tam zpětně nedával ani náhodou.
Snad tahle informace k něčemu dobrá bude...
Zatravňováky jsem taky uvažoval, ale mám strach, že to časem proroste trávou a za mokra to bude opět klouzačka. Já asi nejvíce uvažuju o zámkové dlažbě. Jednak to udělám sám a cena 2.jakosti cca 130K za m2 je taky slušná. Potřebuju asi 27m2. Měl jsem to kdysi před garáží a bylo to dost hrubý, takže klouzačka jen v zimě, když napadlo a podobně. Ale to bude klouzat cokoli. Beton taky nechci. Sice už by mě to asi přežilo, ale přece jen se s tím nedá moc dělat. děkuju.
Na dvůr družstevních garáží (terén a podlaha garáže) v rovině jsme někdy kolem 1980 dávali
zatravňovací tvárnice snad 20 cm silné. Dodnes v pohodě. Ale jen když se ihned odhází sníh
a nejdeš po té části dvora kde nesvítí slunce. Dokud se sníh koly či nohama neušlindá,
tak bezpečná chůze bez nebezpečí uklouznutí je právě na té zasněžené části.
Dlouhý šikmý sjezd dolů do garáže nemá prakticky rozumné řešení. Soused u tchána, po letech,
nakonec garáž pod domem nechal na dílnu, schody vnitřkem. Garáž postavil nově s rovným vjezdem.
zatravňovací tvárnice snad 20 cm silné. Dodnes v pohodě. Ale jen když se ihned odhází sníh
a nejdeš po té části dvora kde nesvítí slunce. Dokud se sníh koly či nohama neušlindá,
tak bezpečná chůze bez nebezpečí uklouznutí je právě na té zasněžené části.
Dlouhý šikmý sjezd dolů do garáže nemá prakticky rozumné řešení. Soused u tchána, po letech,
nakonec garáž pod domem nechal na dílnu, schody vnitřkem. Garáž postavil nově s rovným vjezdem.
Je mi to jasný. Já tam mám dílnu také a schody vnitřkem taky jsou. Problém je v tom, že mi chodí lisi s věcma do opravy a nechci je tahat vnitřkem a mám strach ,aby se tu někdo nezmařil. Jinak auto bych tam dával na zimu. Mám dvě auta a jedno stojí venku stále a tohle druhý prakticky v zimě nepoužívám. No dám asi zámkovou a bude to alespoň na leto vyřešený a zima se bude muset nějak vždycky přečkat.
a nemozes cast z toho najazdu spravit do tvaru (jemnych) schodikov?
mierne sikne mozu byt, aby z nich stekala voda, bude sa tam lepsie chodit
mierne sikne mozu byt, aby z nich stekala voda, bude sa tam lepsie chodit
Tchán dává na 12 venkovních schodků (kameninové desky) orientace jih otevřeno od západu - deště a sníh
gumové rohožky - takový kosočtverečný vzor původně pro čištění obuvi Koupil je v nějakém výprodeji - bazaru
V garáži jsem měl potíž jak dostat z betonu ven opadanou namrzlou kaši nalepeného prosoleného sněhu.
Pod kola jsem dal pásy starého vinylu z blízkého smeťáku - asi strženo při opravě chodby lopata a smeták kusy,
kaši i louže z vinylu odstraňovaly velmi snadno a lehce - když toho bylo moc tak auto ven
Možná by jsi mohl dát na zimu k jedné straně obdobný pás podlahové protiskluzové krytina z vinylu
ani nová nestojí zase takový majlant - sníh bys odklízel ometením odhrnutí na část nájezdu bez krytiny
(před tu část bez pásu lze dát zábranu ležaté X, jinak raději chodí po odházeném chodníku / odhrabané silnici)
Protiskluzové podlahové krytiny ALTRO - s obsahem (abrazivních) zrnek písku
https://www.e-podlaha.cz/altro/
o problematice jako takové
ROZHOVOR: Zeptali jsme se odborníka na protiskluzové podlahy
https://www.estav.cz/cz/4148.rozhovor-zeptali-jsme-se-odbornika-na-protiskluzove-podlahy
Pozn.: Ač vinyl krytiny jsou zejména do vnitřních prostor na smeťácích leží desítky let bez patrné degradace
na mrazu křehne, ale pokud leží na rovném podkladu zátěž chozením v nevytápěné garáži vydržela.
==edit02 Nebo vybrat gumovou krytinu do průmyslových prostor - na ceny jsem se nedíval
gumové rohožky - takový kosočtverečný vzor původně pro čištění obuvi Koupil je v nějakém výprodeji - bazaru
V garáži jsem měl potíž jak dostat z betonu ven opadanou namrzlou kaši nalepeného prosoleného sněhu.
Pod kola jsem dal pásy starého vinylu z blízkého smeťáku - asi strženo při opravě chodby lopata a smeták kusy,
kaši i louže z vinylu odstraňovaly velmi snadno a lehce - když toho bylo moc tak auto ven
Možná by jsi mohl dát na zimu k jedné straně obdobný pás podlahové protiskluzové krytina z vinylu
ani nová nestojí zase takový majlant - sníh bys odklízel ometením odhrnutí na část nájezdu bez krytiny
(před tu část bez pásu lze dát zábranu ležaté X, jinak raději chodí po odházeném chodníku / odhrabané silnici)
Protiskluzové podlahové krytiny ALTRO - s obsahem (abrazivních) zrnek písku
https://www.e-podlaha.cz/altro/
o problematice jako takové
ROZHOVOR: Zeptali jsme se odborníka na protiskluzové podlahy
https://www.estav.cz/cz/4148.rozhovor-zeptali-jsme-se-odbornika-na-protiskluzove-podlahy
Pozn.: Ač vinyl krytiny jsou zejména do vnitřních prostor na smeťácích leží desítky let bez patrné degradace
na mrazu křehne, ale pokud leží na rovném podkladu zátěž chozením v nevytápěné garáži vydržela.
==edit02 Nebo vybrat gumovou krytinu do průmyslových prostor - na ceny jsem se nedíval
-
Bildy
Mám ještě horší podmínky. Jestli máš auto do 1,5t, tak zatravňováky. Já mám ale zámkovku 8cm kvůli váze auta 3t (zatravňováky se lámaly). Určitě bych nedával nějaké pí..viny jako pásy gumy a pod. Pod zámkovku musíš udělat dobrej vysokej zhutněnej podklad : hrubej štěrk, jemnější, geotextílie a písek. Mám sjezd až 18st/7m esovitě prohnutej, abych to nahoře ´dával´ i s nízkým podvozkem osobáku a dole byl menší nájezdovej úhlel. Při deštích to je v pohodě, protože zámkovka dobře chlastá. Mám i topný kabely, ale to byla vyhozená investice 16tis. Ještě jsem je nepotřeboval zapnout. Stejně to ale chce radši předimenzovanej kanálek a jednou za 2 roky ho zkontrolovat. Zatravňováky jsou v pohodě a není to tak náročný na vybudování jako u zámkovky na sešupu. Když budeš chtít promluvit s někým, kdo to dělá, tak napiš SZ, dám ti číslo
@Bildy - Jara11: " ... chodí tam lidi s věcmi do opravy nechci je vnitřkem - Mám strach by se nezabili Auto venku"
guchar: "dát na zimu k jedné straně pás"
guchar: "dát na zimu k jedné straně pás"
Nedělal bych z toho vědu.
Před 15 lety jsem dělal zámkovku sousedce - podobné podmínky - svažité do garáže pod barákem.
Pořádně zahutněná vrstva štěrku. Vybrala si tenkrát nějakou zámkovku od Bestu barevnou s hrubším povrchem.
Nikdo tam za ty roky nespadnul, mech tam nemá, vapkou to nemeje a v zimně normálně zajíždí do garáže.
Dole pod stěrkem u garáže se udělala drenáž, aby se tam nezdržela zbytečně voda. Protože to má mezi opěrkama, tak část je ve stínu trvale.
Nesmí se ošidit ta vrstva štěrku. Pak se voda okamžitě vsakuje dolu a není problém.
Geotextilie je rozumná, aby se štěrk nepromačkával do podloží.
Zůstane čistý a pojme okamžitě všechnu vodu ze zámkovky.
Na svý zámkovce jsem sebou praštil na rovině a v zimě. A to proto, že jsem si vzal debilní boty a šel k rychle pro balíček od pošťáka.
Tím chci říct, že uklouznutí nezabráníš ničím, pokud si dotyčný sám nedá bacha.
Před 15 lety jsem dělal zámkovku sousedce - podobné podmínky - svažité do garáže pod barákem.
Pořádně zahutněná vrstva štěrku. Vybrala si tenkrát nějakou zámkovku od Bestu barevnou s hrubším povrchem.
Nikdo tam za ty roky nespadnul, mech tam nemá, vapkou to nemeje a v zimně normálně zajíždí do garáže.
Dole pod stěrkem u garáže se udělala drenáž, aby se tam nezdržela zbytečně voda. Protože to má mezi opěrkama, tak část je ve stínu trvale.
Nesmí se ošidit ta vrstva štěrku. Pak se voda okamžitě vsakuje dolu a není problém.
Geotextilie je rozumná, aby se štěrk nepromačkával do podloží.
Zůstane čistý a pojme okamžitě všechnu vodu ze zámkovky.
Na svý zámkovce jsem sebou praštil na rovině a v zimě. A to proto, že jsem si vzal debilní boty a šel k rychle pro balíček od pošťáka.
Tím chci říct, že uklouznutí nezabráníš ničím, pokud si dotyčný sám nedá bacha.
Dekuju vsem za rady a poznatky. Ja bych mel hutneni podkladu snazší,protoze sjezd je komplet vybourany do skaly. Je tam max 15cm materalu,ktery bych nahradil sterkem. Jinak pred garazi je kanalek a trativodem odvedeno pod barakem. V minulych dnech je beton s kanalkem bez vody,ac naprselo cca 15cm vody. Voda zmizne jeste pred betonem a jde to zrejme po skale pod domem. Vyrobce mi rekl,ze pod auto 1,3t a skalnaty podklad bude stacit dlazba 6cm. Podminkou je neotacet se na tom,to by se asi rozvrtalo. Nekdo tu psal o topnych kabelech,nekoukal jsem na ceny. Je to nefunkcni, nebo to nestaci? Zitra dojedu k vyrobci kouknout co je skladem za rozumny penize,ac je mi jasny, ze vse to nevyresi,ale soucasny stav je hodne spatny.
Jara11 píše: Jinak pred garazi je kanalek a trativodem odvedeno pod barakem.
V tom případě doporučuji před položením dlažby trativod vyčistit (znovu založit). Zejména pokud bys to chtěl čistit wapkou.
Jara11 píše: V minulych dnech je beton s kanalkem bez vody,ac naprselo cca 15cm vody. Voda zmizne jeste pred betonem a jde to zrejme po skale pod domem.
Ono se to nezdá, ale když přijde přívalový déšť, tak se voda hrne až do garáže a i vyspádovaný kanálek to nemusí chytit. Já to kvůli tomu musel upravit a přidat kus kanálku na boky mimo průřez vrat.
Mám podobně jak píše Bildy esovitě prohnutý sjezd, protože jinak jsem hrnul o dlažbu v garáži buď předkem nebo o zámkovou dlažbu před garáží břichem auta. Musel jsem si předtím udělat v měřítku na papíře něco jako je v příloze a k tomu opět v měřítku siluetu auta a i tak je to jen na milimetry. A navíc je směrem ke vjezdu naspádovaná i příjezdová asfaltová cesta a voda která se k dešti přidá z cesty má opravdu sílu.
Jo to me caka taky to promerit,abych nechytal naraznikem.
Já měl dříve Felicii kombi a koupil jsem před 11 roky i20. Při prvním vjezdu, když tam byly ještě kostky a křídlové vrata, jsem vjel jako obvykle a zůstal jsem viset na čumáku (vjíždím předkem). Auto jsme vytahovali ven v 5 lidech. 
Stálo mě to k novému autu další peníze za sekční garážová vrata a předlážděni vjezdu. Před tím jsem to zkoušel ještě různě podkládat, ale nakonec jsem to vzdal a hrábl do "nedotknutelných" úspor. Takže to mám ještě dobře v paměti.
Stálo mě to k novému autu další peníze za sekční garážová vrata a předlážděni vjezdu. Před tím jsem to zkoušel ještě různě podkládat, ale nakonec jsem to vzdal a hrábl do "nedotknutelných" úspor. Takže to mám ještě dobře v paměti.