Označovaní - legislativa, výklady

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#1 Příspěvek od TomasC »

Jak jsem psal v příspěvku, tak rozdělím téma na původní o výrobě QR kódu Jak označit model QR kódem

a na toto vlákno o Označovaní - legislativa, výklady.
djbbc

#2 Příspěvek od djbbc »

Nebude vadit, když jsem si vyrobil vlastní QR kód a do něj napsal : id dokladu online výcviku, registrační číslo provozovatele UAS a číslo klubu ?
Děkuji za rady.
Golfista

Re: Jak označit model QR kódem

#3 Příspěvek od Golfista »

Děti v kroužku a modely do 250g. Děti ale nejsou členy žádného klubu ani organizace. Musí mít taky na házedlech "něco"? Nebo jak to mám s nimi řešit?
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od TomasC »

djbbc píše:Nebude vadit, když jsem si vyrobil vlastní QR kód a do něj napsal : id dokladu online výcviku, registrační číslo provozovatele UAS a číslo klubu ?
Děkuji za rady.

V principu to vadit nebude. Do QR kódu asi může přijít cokoliv navíc.

ALE

Nedává logiku mít na modelu číslo klubu a id dokladu online výcviku, registrační číslo provozovatele UAS jiného než Svaz modelářů. Takové označení je nepoužitelné pro člena Svazu modelářů.

Pro člena Svazu modelářů musí být na modelu CZEt7slfy2nqzwrj a CZE 123-456 (sportovní licence).

Pokud si člen Svazu modelářů udělal zkoušky a přihlásil se jako provozovatel, tak to má pro drony a nebo ať sundá svazové označení a létá do 120metrů.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od TomasC »

Golfista píše:Děti v kroužku a modely do 250g. Děti ale nejsou členy žádného klubu ani organizace. Musí mít taky na házedlech "něco"? Nebo jak to mám s nimi řešit?

Do 250g (bez kamery) nemusí být na modelu nic.

Pokud začnou jezdit na soutěže z kalendáře Svazu, tak budou muset do nějakého klubu a licence na model napsat (15mm).
jio

#6 Příspěvek od jio »

TomasC píše:Pokud si člen Svazu modelářů udělal zkoušky a přihlásil se jako provozovatel, tak to má pro drony a nebo ať sundá svazové označení a létá do 120metrů.

A proč by měl to svazové sundávat? Proč by nemohl mít vedle sebe nalepené třeba i obě registrace (2 x QR podle hesla, čím víc QR, tím víc Adidas)? Případně třeba i všechno v jednom QR pokud je členem svazu a zároveň má vlastní registraci?
TomasC píše:Pro člena Svazu modelářů musí být na modelu CZEt7slfy2nqzwrj a CZE 123-456 (sportovní licence).

Podle dřívějších příspěvků může být v QR i telefon, email a jméno.

Tak proč ne. Zveřejní tím jen pravdivé informace. Samozřejmě, pokud přestane být členem svazu, tak jen vlastní.
Uznávám, může to být matoucí, ale je to tak stejně, jako když na place bude a může mít současně vedle sebe modely s licencí SMČR a vlastní podle způsobu provozu.
Asek
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Asek »

Jak tedy označit model člena SMČR, který létá někdy s kamerou a někdy bez? To, že s kamerou nesmím nad 120 m (zcela nelogicky) vím, ale pokud při letu bez ní budu chtít využívat 300 m, přece nebudu pořád měnit označení. Mám tam oboje, svazové i soukromé.
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
už jen elektry, LMS Beckov
petrno

#8 Příspěvek od petrno »

Nejsem členem žádného svazu, chci létat s vnukem "na louce za barákem" a pouštět lodičky "na rybníku za vesnicí" - musím také označit modely ?
veka1
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od veka1 »

petrno píše:Nejsem členem žádného svazu, chci létat s vnukem "na louce za barákem" a pouštět lodičky "na rybníku za vesnicí" - musím také označit modely ?

Nemusis... ale ucili mne,ze kluk se stava chlapem v okamziku, kdy je ochoten nest zodpovednost za sve konani.... tj. ty si reziser sveho zivota , potazmo zabavy. Informaci mas dostatek, staci se rozhodnout. :)

veka1
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od TomasC »

Asek píše:Jak tedy označit model člena SMČR, který létá někdy s kamerou a někdy bez?
Když tam není kamera, tak klidně jako registračním číslem Svazu modelářů. Když tam budeš mít kameru, tak tam registrační číslo Svazu modelářů být nesmí.

Asek píše:přece nebudu pořád měnit označení. Mám tam oboje, svazové i soukromé.
Nevadí ti nandavat kameru, proč by mělo vadit nandat označení.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od TomasC »

petrno píše:chci létat s vnukem "na louce za barákem"
Pokud je model těžší než 250g tak by jsi měl udělat zkoušky, registrovat se na ÚCL a označit model.
Andrews
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Andrews »

TomasC píše:ALE

Nedává logiku mít na modelu číslo klubu a id dokladu online výcviku, registrační číslo provozovatele UAS jiného než Svaz modelářů. Takové označení je nepoužitelné pro člena Svazu modelářů.

Pro člena Svazu modelářů musí být na modelu CZEt7slfy2nqzwrj a CZE 123-456 (sportovní licence).

Pokud si člen Svazu modelářů udělal zkoušky a přihlásil se jako provozovatel, tak to má pro drony a nebo ať sundá svazové označení a létá do 120metrů.

Tomáši tohle nechápu. Proč bych nemohl na letadle, když jsem členem klubu mít svoje vlastní označení tj. provozovatel a online výcvik?
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od TomasC »

Andrews píše:Tomáši tohle nechápu. Proč bych nemohl na letadle, když jsem členem klubu mít svoje vlastní označení tj. provozovatel a online výcvik?

Ale to jistě mít můžeš. Ale pak létáš jen do 120metrů, jako s dronem.
BoŠ

#14 Příspěvek od BoŠ »

Andrews píše:
Tomáši tohle nechápu. Proč bych nemohl na letadle, když jsem členem klubu mít svoje vlastní označení tj. provozovatel a online výcvik?

Pochopil jsem, že jsi jednak člen klubu, a současně jsi registrován jako provozovatel dronu a máš potvrzení o online výcviku.
Takže máš nyní dvě možnosti:
1. Máš modely, které lze nějakým způsobem zařadit do modelářských kategorií - pokud chceš využít možnosti vyjednaných SMČR, např. létat v G prostoru do 300m, tak na označení letadla použiješ identifikaci Svazu modelářů a sportovní licenci. Toto může být QR kód. Pokud se budeš chtít účastnit soutěží, musíš mít ještě na letadle imatrikulaci - sportocní licenci v souladu se sportovním řádem.
2. Pokud nebudeš chtít využít možnosti vyjednané SMČR, nebo chceš provozovat ledadlo-dron, které má na palubě kameru, nebo nejde zařadit do kategorií leteckých modelů (většinou tovární drony jako je DJI apod), tak na letadlo použiješ svoji identifikaci provozovatele, a třeba do mobilu si nafotíš kód pilota, resp. osvědčení o absolování online výcviku.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od TomasC »

Tak to chápu také. Ale není možné, aby jsi v jeden moment měl na modelu kódy odkazující na dva provozovatele.

TAk jako ty si vybereš to lepší, tak já si stejně snadno vyberu to horší.

Přijde úředník ÚCL, uvidí kód sólo provozovatele a oznámí ti, že jsi byl neoprávněně v 200metrech.
Přijde předseda tvého klubu, uvidí že máš na modelu s klubovou registrací kameru a bude se ptát co to děláš. Nebo to někdo dá na youtube a jak budu vysvětlovat takové video při jednání na ÚCL, když soukromá registrace nebude vidět? Že tam asi je :oops: .

Smyslem označení je jednoznačná identifikace provozovatele. Není problém sundat a namontovat kameru = není problém mít vždy jen jeden, správná kód provozovatele.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“