výpary oleje z ledničkového kompresoru

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
pepin

výpary oleje z ledničkového kompresoru

#1 Příspěvek od pepin »

Ahoj, vyhovoval by mi na dofukování paddelboardu do 1,5 baru, ale neumím posoudit, jestli by nevadilo té gumě a lepeným spojum ten jemný závan po oleji.

olej a nečistoty to neprská, ale po oleji ten vzduch závan má, tak nevím, jestli to je zrovna nejlepší nápad.
guchar

Re: výpary oleje z ledničkového kompresoru

#2 Příspěvek od guchar »

Jde o nějaké množství olejových par. Pokud jich není příliš jdou odstranit filtrem s aktivním uhlím.

- Většinou ledničkové kompresory (vzduch z nich) nejsou cítit po strojním oleji
- Oleje do ledničkových kompresorů mají nízkou viskozitu a téměř nezapáchají
- Gumě a některým plastům ropné oleje vadí
- Na RCManii je vlákno Olej do vakuovacího kompresoru nahlédl bych
http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=18&t=83214

Osobně cena toho co by mohlo výpary degradovat je asi značná. Takže než zkoumat
kolik molekul je "jemný závan", a kolik mým plastům vadí, zkusil bych sehnat kompresor bez "závanu"
Tady je velmi hezký a názorný popis ledničkového kompresoru s obrázky
http://www.rc.xf.cz/kompresor.html
corsair
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od corsair »

cítíš to proto, že zapáchá sražená vlhkost vzduchu co prošel kompresorem=vůbec bych to neřešil, já tím nafukuji i hračky,bazeny atd. pro vnoučata
a pro sichr na "výfuk" hadičku tu vyvést do víčka skleničky např. od dětské výživy a druhou hadičku z víčka a tou nafukovat, vlhkost se zkapalní ve skleničče, takhle jsem to měl před 40ti lety a stříkal tím kity-jednoduché,primitivní a funkční a nebo tam dej za pár stovek ventil s odlučovacím filtrem a skleničkou

něco takového bývají i levnější https://www.alza.cz/auto/geko-regulator ... VQQAvD_BwE
pepin

#4 Příspěvek od pepin »

tak super, já měl strach, aby se mi ta guma a lepení nerozpadlo.

ještě mi není jasná jedna věc----kdyby někdo věděl, mám ty malé ledničáky tři, používal jsem je v paneláku na stříkání.

na 220V ze sítě všechny běhají v pohodě, ale přez měnič 12/220V se nerozeběhne ani jeden, přitom trvalých 1000W fén mi ten měnič utáhne.

Ono se dá na ty paddelboardy koupit origo foukadlo , ale je to do kempu hrozně hlučný a navíc když už jsem ho chtěl teda nakonec koupit i když randál opravdu šílenej, tak mi to v prodejně rozmluvili, že pokud to nestojí přez 5 tisíc, že to jsou do 2 tisíc krámy co se brzy rozpadnou.

ten ledničák by byl super právě že je tichej---klidně at si běží 20 minut, jenže on mi přez ten měnič neběží.

klidně to vyřeším že to přenesu v kempu někam k zásuvce 220v ale aspon bych se rád dozvěděl proč to přez měnič neběhá---jestli kuli nějaké špičce při rozběhu, nebo je to něčím jiným.
Nacelnik

#5 Příspěvek od Nacelnik »

pepin píše:tak super, já měl strach, aby se mi ta guma a lepení nerozpadlo.

ještě mi není jasná jedna věc----kdyby někdo věděl, mám ty malé ledničáky tři, používal jsem je v paneláku na stříkání.

na 220V ze sítě všechny běhají v pohodě, ale přez měnič 12/220V se nerozeběhne ani jeden, přitom trvalých 1000W fén mi ten měnič utáhne.

Ono se dá na ty paddelboardy koupit origo foukadlo , ale je to do kempu hrozně hlučný a navíc když už jsem ho chtěl teda nakonec koupit i když randál opravdu šílenej, tak mi to v prodejně rozmluvili, že pokud to nestojí přez 5 tisíc, že to jsou do 2 tisíc krámy co se brzy rozpadnou.

ten ledničák by byl super právě že je tichej---klidně at si běží 20 minut, jenže on mi přez ten měnič neběží.

klidně to vyřeším že to přenesu v kempu někam k zásuvce 220v ale aspon bych se rád dozvěděl proč to přez měnič neběhá---jestli kuli nějaké špičce při rozběhu, nebo je to něčím jiným.

Nebude to mít souvislost se sinusoidou? Některé měniče umí jen modifikovanou sinusoidu a ta, pro indukční zátěž není vhodná.
pepin

#6 Příspěvek od pepin »

Nacelnik píše:
Nebude to mít souvislost se sinusoidou? Některé měniče umí jen modifikovanou sinusoidu a ta, pro indukční zátěž není vhodná.

tomu já právě už nerozumim, jen si právě říkám, ono možná nebude 220 jako 220 a problém není v tom, že by ten měnič neměl dostatečný výkon, ale že přez ten měnič třeba ten motor ledničáku vubec neví, na kterou stranu se má začít točit---fén, běhá,, vrtačka běhá, bruska běhá, ale ledničák ani prd :D

vyzkoušel jsem těch měniču víc typu--bez uspěšně.
guchar

#7 Příspěvek od guchar »

"na měnič 12/220V se ledničkový kompresor nerozeběhne" Je to tím průběhem napětí na výstupu.
U zařízení co potřebují průběh víc podobný sinusovému se používají k tomu navržené (speciální měniče).

Sinusově měniče napětí (12/230V) jen jako příklad typu - tento má jen 300W:
https://www.levnealarmy.cz/eshop/komfortni-prvky/menice-napeti/sinusove-menice/sinusovy-menic-napeti-z-12-230v-300w-35psw312.html
Vhodný pro spotřebiče s indukční zátěží: motory, čerpadla, ledničky, zářivky atd. Dále je tento měnič vhodný
pro spolehlivé a bezpečné napájení televizorů, DVD, počítačů, tiskáren, měřících přístrojů a jiných el. spotřebičů.

http://WWW.LEVNEALARMY.CZ / KOMFORTNÍ PRVKY / MĚNIČE NAPĚTÍ / SINUSOVÉ MĚNIČE /
https://www.levnealarmy.cz/eshop/komfortni-prvky/menice-napeti/sinusove-menice/

U toho fénu 1000W je největší žrout topení (odporová zátěž) ten (nejspíš kolektorový) motorek
ten nesinusový průběh nějak zvládl. Otázka je, jak moc by se zahříval po delší době.
Naposledy upravil(a) guchar dne ned 21.02.2021 17:33, celkem upraveno 1 x.
dudaj

#8 Příspěvek od dudaj »

pepin píše:Ahoj, vyhovoval by mi na dofukování paddelboardu do 1,5 baru, ale neumím posoudit, jestli by nevadilo té gumě a lepeným spojum ten jemný závan po oleji.

olej a nečistoty to neprská, ale po oleji ten vzduch závan má, tak nevím, jestli to je zrovna nejlepší nápad.

Není jednodušší to nafouknout auto kompresorem na kola ? V rychlosti nafouknutí asi moc rozdíl nebude.
pepin

#9 Příspěvek od pepin »

dudaj píše:
Není jednodušší to nafouknout auto kompresorem na kola ? V rychlosti nafouknutí asi moc rozdíl nebude.

loni jsem byl u toho, když jeden paddelboard foukali v kempu kousek ode mě a to měl ten origo levnější kompresor právě na paddelboardy, který dává tlak max 1,5 baru, ale dává víc litru za minutu než ty klasické 12V na pneumatiky.

přesně jsem to neměřil , jestli 15, nebo 30 minut kraválu na celý kemp.

kdyby to bylo použitelný, tak takový mám aku 20V , ale používám to jen na cyklopneumatiky, to i s autem raději dojedu dofouknout k benzince, než abych foukal kola od auta zvlášt na dodávce tím pidipístem.

u toho ledničáku by bylo právě fajn, že by nikomu--ani mě nevadilo, že brblá třeba 30 minut.

ono já ten paddelboard prvotně foukám akučkovým ventilátorem na madračky , když už má tvar, tak přejdu na ruční pumpu, to jde raz dva, jenže jak jsem na cca 0,8 baru, tak už to fyzicky v pohodě nedávám a jsem rád, že nafouknu s pauzama a spocenej na něco málo přez 1 bar.

správně bych měl ale foukat cca 1,2-----1,4 baru---maximálku mívají ty paddelboardy 1,5 baru a ten muj nafukovací windsurfing 2 bary.

ted jsem to ale znovu zkoušel--ventilátor--velká ruční pumpa a mám pocit, že kdybych po 0,8 barech pokračoval ruční velkou pumpičkou na auta, tak by to v poho takto šlo, abych se u toho nestrhnul.

zítra si ji asi zajedu od kámoše pujčit a zkusím, pokud by to fungovalo, tak na foukání elektrikou prdim.

ještě co by určitě fungovalo, mám malou tlustší cyklopumpičku s krátkým chodem pístu, tou to jde nad 1 bar pořád zlehka, to by šlo překopat na motorek na stěrače, ale nejdřív zkusím tu ruční pumpičku na auto---mám pocit, že to s ní už pujde ale opravdu v poho, bo něco málo tlaku přibejvalo i tou malou ruční cyklo pumpičkou, ale to bych se ručo zase ukmital k smrti, přez ten motorek na stěrače by to ale asi fungovalo---teda pokud by se zase ta plastová pumpička nezahřála až by se roztekla.

Určitě by mě ale stejně zajímalo, v čem je problém ohledně toho měniče v kombinaci s tím ledničkovým motorem.
novfra

#10 Příspěvek od novfra »

pepin píše:
Není jednodušší to nafouknout....

Mám tady doma matračku, velkou, pro dva. Před nějakými 15? lety koupenou v Lidlu. Mám k ní "nafukovadlo" jak na 230V, tak na 12V z auta. Funguje s nějakým motorem "400". Funguje i obráceně, že nafouklou matraci umí vyfouknout. Dobré při balení.
Třeba by to stačilo do nějakého tlaku a pak doplnit něčím jiným. Na tu matračku je to super a ani to netrvá moc dlouho. Hluk to trošku dělá, prostě "naštvaná" čtyřstovka.
pepin

#11 Příspěvek od pepin »

novfra píše:
Mám tady doma matračku, velkou, pro dva. Před nějakými 15? lety koupenou v Lidlu. Mám k ní "nafukovadlo" jak na 230V, tak na 12V z auta. Funguje s nějakým motorem "400". Funguje i obráceně, že nafouklou matraci umí vyfouknout. Dobré při balení.
Třeba by to stačilo do nějakého tlaku a pak doplnit něčím jiným. Na tu matračku je to super a ani to netrvá moc dlouho. Hluk to trošku dělá, prostě "naštvaná" čtyřstovka.

přesně toto používám na začátku, aby ten paddelboard dostal tvar, mám dva, jeden 220V , druhý je aku, používám ten aku, v podstatě to samé, ale to je opravdu jen foukadlo na matračky, na ty je to uplně v poho a přesně jak píšeš, super to pomáhá při balení, když je potřeba matračku vyfouknout.

u toho paddelboardu je to tak akorát, aby to foukání vubec uzvedlo váhu toho materiálu, ale na ten základ super a vytvarovaný je za chvilku---možná dřív, než za minutu--prostě za chvilku, to i když hučí---šustí--- přez den nikomu vadit nemuže.
pepin

#12 Příspěvek od pepin »

tak jsem zkusil změřit kolik bere ze sítě ten fén, co mi na ten měnič běží a pak změřit kolik bere ten ledničák.

tak fén ukazuje na měřáku 2000Wh----běhá i přez měnič
a ledničák 390 Wh-----ale přez ten měnič se vubec nerozeběhne.

tam musí být jiná zrada, než že by ten ledničák neutáhnul ten měnič kuli vysoké zátěži-----respektive on ten ledničák ten měnič opravdu přetíží přez 2000W, ale vim prd proč , když na 220v z elektrárny bere 390Wh
tuareg

#13 Příspěvek od tuareg »

Já jsem tu modifikovanou sinusovku taky nepochopil. :twisted: Jsou to dva částečně se překrývající obdélníky, které dohromady mají mezeru. Takže na osciloskopu se ukáže mezera stejně velká jako pracovní část. - mezera +.To dělá měnič. Nechápu k čemu je tam ta mezera :twisted: :lol: Má to napodobit pravou sinusovku z elektrárny která údajně dosahuje napětí ve špičce až 320 V, 8O a taky prochází nulou.
Běžný měřák to nezměří jak víme asi všichni ten ukazuje asi 240V max.
Taky nechápu jak můžou dva obdélníky současně zvednout napětí.
No jo život je samá záhada. :lol:
K těm kompresorům: měl jsem taky ledničák na stříkání kitů, měl jsem jenom jednoduchý molitanový filtr na výstupu. Znám taky maníky, kteří s ledničákem přímo foukali sud s pivem -na pití. Nebáli se toho tedy :wink:
pepin

#14 Příspěvek od pepin »

tak ale nakonec všechno špatný bylo přecijenom k něčemu dobrý, ten muj puvodní měnič 300W špičkově 500W mi utáhnul pouze jednu cyklonabiječku, tak jsem se díky tomu ledničáku nakonec dokopal zkusit zase zajet na burzu a koupit tam výkonnější, nedávno jsem jich tam několik viděl, tak jsem tam dnes ráno vyrazil , několik jich vyzkoušel, jeden jim odpálil---rána jak z děla a čmoudu, jako z dýmovnice, ale vysvětlil jsem jim, že když je na něm napsáno 2000W a nedá ani 1000 at jsou rádi, že se alespon na místě detekoval špatný kus.

z toho co jsem zkoušel se mi zdál nejochotnější krmit fen ten červený--1500kč a páč ten na fotce černý s displeem se při testu funkčnosti ani nerozsvítil, tak ho chtěli rovnou hodit do vadného zboží a ekologicky zlikvidovat,
nakonec jsme se dohodli na 1300kč za oba, že se v tom černym doma rád než ho vyhodím povrtám.-----po výměně pojistek fachá taky, trochu jsem v to doufal :D

jen je blbý, že je to typ, u kterého jede ventilátor i bez zátěže---u těch spínaných teplem já pak poznám podle sluchu, že už mám nabito .Ale jako záložní super.

zatím ještě uplně nejásám, až vybiju cyklobaterky na koloběžce alespon pod polovinu,chci ty měniče raději vyzkoušet mimo auto pro případ, že to nabijení dlouhodoběji ty měniče nedají.

reálné je ale stejně nabijet z auta --12V autobaterie tak max dvojicí cyklonabiječek 2x2A , což je pak na 12V autobaterce s telkou, ledničkou, nějaký mobil a powerbanka co jsem loni měřil i nějakých dlouhodobě trvalých 25A a to už je docela problém i s kabeláží, aby napájecí dráty, konektory netopily, a taky aby si měnič díky ubytku napětí co padá na přívodním kabelu už nesepnul ochranu podvybití baterie a nevypnul, s tím jsem se ze začátku pokusničení trápil pořád, než jsem se smířil s tím, že pruměr nějakých 3mm drát je minimum.
P1120130.JPG

P1120131.JPG

P1120132.JPG

P1120129.JPG
guchar

#15 Příspěvek od guchar »

Foukání pneumatik ruční pumpou.
1) Je dobré mít hadičku co má zámek držení tělesa ventilku na kole. Zpětný ventilek v hadičce na straně u kola.
A taky čudlík, který drží ventilek otevřený.
2) Na věci s velkým objemem, kola náklaďáků, (když ruční) je nezbytná velká (vysoká) hustilka,
S tou je dofukování schůdné. Ověřeno na včelařské maringotce. Rozdíl malá a velká hustilka je dost zásadní.
V době rušení skladů Mototechny, se mračna velkých i malých hustilek vyprodávaly za pár šupů, kamenné obchody a blešáky.
Byly zelené a tak cca za půlku jako dnes tahle červená
https://www.levne-autodoplnky.cz/p/hustilka-rucni-450-x-38mm
Tak jsem ty velké pořídil i na bicykly (do sklepa) a na osobák do garáže. Při trvalém vožení v osobáku zavazela.

Pokud traktorista nespěchal a měl kompresor s dlouhou hadicí, tak se to se to jasně dělalo až před odjezdem.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“