igorb píše:Treba si uvedomit ze ten dnesny spotrebny pristup ze kupis, zamontujes, letis bol neznamy v tych casoch, ked som nieco kupil, prve som to rozobral nech viem co mam, pripadne zlozim ci nieco nezostane a ze sa otoci co sa otocit da bolo normalka

...
Mne to ale hovoriť nemusíš, ja som takým "spotrebným prístupom" nikdy netrpel. Ono pri niektorých výrobcoch to ani inak nešlo, lebo nerozobranie nového motora sa niekedy dokázalo tým typickým "spotrebiteľom" škaredo vypomstiť "chrumkavým"

obsahom, ktorý z motora nevymyli.
Môj momentálny problém je ale v tom, že ja som v domnení, že kupujem F2Bčkovú 5,6-ku nakoniec kúpil jeho menšieho bratríčka s vŕtaním 20 a zdvihom len 15,9mm. Ale so zadným vekom 5,6-kovým. Teda, je to silno podštvorcový motor. Nesťažujem sa, len konštatujem. Ani bývalý majiteľ netušil, že je to 5-ka, na to som prišiel až ja.
Zaujíma ma teraz ako to bude s jeho momentom, lebo som sa práve v tom článku dočítal, že vlastne 5,6-ka vznikla úpravou vysokootáčkovej rýchlostnej 5-ky, ktorej zväčšili zdvih na 18mm (stále zostal dosť podštvorcový) aby zväčšili jeho moment. Inak všade v knihách a článkoch píšu, že zdvih 5-ky je 15,7mm, ale ja som nameral (opakovane, digitálnou šublerou) 15,9. Je celkom možné aj to, že kľuka nie je originál z MVVS, ale nejaká samodomo výroba. Ale na pohľad vyzerá veľmi profesionálne, skoro ako keby ju niekto vyrobil podľa výkresu z článku v Modelári 1963/č.4/str.78, len pritom upravil zdvih. S tou hodnotou 15,9 vychádza objem skoro presne 5cm3 (4,995cm3) - to je až riskantne blízko, lebo stačí prekročiť priemer vŕtania o 1 stotinu mm (na to stačí pomaly aj jeho vybehanie) a už sa objem 5cm3 prešvihne a ak je to hranica v pravidlách, mohlo by dôjsť k diskvalifikácii.
Ty si ale už skôr písal, že je to čiastočne mýtus, že veľký/malý zdvih nemusí nutne znamenať veľký/malý moment a že menší uhol časovania výfuku má naň oveľa väčší vplyv.
Faktom ale je, že v rovnakom karteri, s rovnako utopenou vložkou, sa zmenou zdvihu kľukovky určite zmení aj to časovanie.
Ja som rozmýšľal aj nad tým, ako vlastne riešili unifikáciu dielov a pritom konštrukčné rozdiely medzi 5,6-kou a 5,0-kou.
Či mali zhodné bloky, vložky, polohy výfukových a prepúšťacích okien, piesty, a k tomu rovnaké ojnice, avšak rozdielne hlavy, alebo aj hlavy boli tie isté a líšilo sa to len dlhšou/kratšou ojnicou.

Lebo v tom poslednom prípade by ta 5-ka musela mať ojnicu dlhšiu a to by skrátilo fázu výfuku aj prefuku, zväčšilo moment na úkor otáčok a naopak, ak by bola dĺžka ojnice nezmenená ale upravená hlava valca, teda v tej 5-ke viac utopená vo vložke, tak by naopak boli tie fázy zväčšené a motor vysokootáčkovejší.

Ale vzhľadom na predpokladané použitie tých 5-tiek je dosť paravdepodobná aj táto posledná možnosť.
Škoda, že nemám pre porovnanie čistokrvnú 5,6-ku.

Hneď by som si vedel odpovedať na tieto otázky.