Jak začít s RC létáním
-
Baca
- Kontaktovat uživatele:
Jak začít s RC létáním
Prostuduj df tohle a na mojehobby.cz. Universální odpověď je. Vysílač, přijímač, krystaly do vys. a přijím. Serva (počet podle ovládaných funkcí), motor(žhavík ap. + přijímačové aku) a u lektromot. ještě navíc regulátor + pohonné aku. Dále to záleží, co chceš lítat. Jestli elektro nebo spalovák nebo větroň.
Nebo ještě nějaký rc set kolem 3000,-, spíš taková hračka. Vše je v historii df popsané.
Nebo ještě nějaký rc set kolem 3000,-, spíš taková hračka. Vše je v historii df popsané.
Na zacatek doporucuju nejaky set. Sam jsem zacinal s Bellancou. Za velmi dobrou cenu (vetsinou 3000) mas letadlo s kompletni vybavou i elektronikou. Navic jsou ty sety MIMORADNE odolne (ver mi ze ohlene padu vim co rikam
) a pokud neco opravdu zlomis, da se snadno koupit nahradni dil. Z hlediska zkusenych modelaru je to mozna asi hracka, ale jinak je to plnohodnotne letalo a letat se s nim naucis.
A az se naucis letat a zjistis, ze te to treba opravdu bavi, tak muzes dat cast ze setu elektroniky do nejakeho lepsiho letadla.
A az se naucis letat a zjistis, ze te to treba opravdu bavi, tak muzes dat cast ze setu elektroniky do nejakeho lepsiho letadla.
Ja si nemyslim ze by texan bol vhodny ako prve lietadlo.Prve Lietadlo by malo byt stabilne najlepsie nejaky kabinovy hornoplosnik, dolnoplosnik lahsie dostanes do vyvrtky ako hornoplosnik.Co sa tyka RC setov aj ja som zacinal s bellancou, ale teraz by som ti radsej odporucil s RC setou Cessnu 182 Skyline tu 4-kanalovu.Ja uz teraz mam vysielacku Optic 6, serva pouzivam HS55, prijmac jeti REX 5 plus, a stale este sa ucim lietat "poriadne", ale v podstate som sa naucil na Bellance aj ked jej vybava poputovala do ineho modelu (cvicny kabinovy hornoplosnik z polystyrenu teraz sa na nom uci lietat mladsi brat).Ak si uz zo stavbou pokrocil dalej, tak by som ti odporucil si Texana odlozit az budes zvladat zakladne lietanie s nejakym cvicnym modelom. Hovorim z vlastnej skusenosti ked som si rozbil Bearcata
.Ak este nemas vysielacku mozes si dnes vybrat podla toho na co mas napr. celkom slusna je
GWT-4A DREAM STARTER a je lacna vid http://www.horejsi.cz/czech/serva/servatext.htm
inak je dobry Optic6 ale je drahsi ako predchadzajuca ale aj neporovnatelne lepsi
ide o pocitacovu supravu.A serva su dnes uz tiez v podstate lacne, ja pouzivam ,ako som uz uviedol, HS55, regulator som si robil, ale tych je na trhu tiez dost.Co sa tyka akumulatorov zatial ty budu stacit nejake NiMH, aj ked sa ti cca 10min letu bude zdat malo ver mi ze na zaciatocnika je to az moc, no neskor by som ti odporucil nejake LiPol, zalezi od modelu.A pokial sa ti nechce stavat nejake cvicne lietadlo skus trebars na stranke Telinku, je tam mnoho cvicnych EPP modelov, ktore su takmer nerozbitne.Ak mas niekoho kto uz lieta dlhsie s RC modelmi mas vyhrate, ja som nikoho nemal a tak som aj viac musel opravovat modeli
. Tak ti drzim palce nech sa ti dari v tomto peknom hobby 
GWT-4A DREAM STARTER a je lacna vid http://www.horejsi.cz/czech/serva/servatext.htm
inak je dobry Optic6 ale je drahsi ako predchadzajuca ale aj neporovnatelne lepsi
Hodně lidem se asi nebude líbit, co napíšu, ale tu poznámku si neodpustím. Pokud chceš skutečně začít lítat RC, vykašli se na všechny motorový modely co mají pod 1,5 metru rozpětí. Jednoduše, všechny ty sety a cessny a čert ví co všechno jsou hrozně hezký, ale co se týče stability a viditelnosti, je to pro začátečníka podle mého naprostá blbost. Jestli jsi RC nikdy nelítal, potřebuješ model, který bude stabilní a dobře čitelný - já doporučuju elektrovětroně od 1,5 metru do 2 metrů, jestli chceš spalovat, alternativa je tu taky. Cena (3000 za set) je jedna věc, praktická použitelnost a vhodnost je věc druhá.
To je sice pravda, ze by bolo najlepsie nieco s rozpetim 1.5 a viac a nie vsetci zaciatocnici maju moznost nieco tak velke prenasat na modelarske letisko ak nejake na blizku ma, a ja si tiez myslim ze tie sety niesu nic moc, je to jedna z moznosti aj ked nie velmi vhodna, hovorim z vlastnej skusenosti.Ja si myslim ze by bolo najlepsie nieco z rozpatim cca 1m a s EPP, EPS, PP atd. a na elektromotor, pokial nema niekoho znameho kto modelarci uz dlhsie, predsa je viac roboti okolo spalovacieho motoru 
Já s honzou moc nesouhlasím.Já sám jsem začínal s 1,8 El. větroněm na motor řady 600 (S vysílačem Modela).Model jsem sice asi na druhý pokus ve vzduchu udržel,ale pletl jsem si směry kudy model letí atp a proto po každém letu bylo co spravovat (zlomený laminátový trup,zničené křídlo...).V té době ještě nebylo moc známé modely z epp,kdyby byly,určitě bych začínal s nimi.
- RC-FLYINGTEAM
Baca píše:Do větroňů se mi moc nechce radši nějakou sportovní polomaketu nebo akrobata
Podle mě by bilo škoda těch letadel,protože každý nazačátku spadne
Přiklonil bych se rači ktěm čínským letadlům a nebo k EPP. Kdy bych si měl vibrat tak bi to bil Wingdragon Sportster (nic proti belance jenom jsem sní nelétal
Naposledy upravil(a) RC-FLYINGTEAM dne pon 21.03.2005 21:06, celkem upraveno 1 x.
Dodo: "nie vsetci zaciatocnici maju moznost nieco tak velke prenasat na modelarske letisko" Delas si ze mne legraci? Rozpětí 1,5 metru určitě není nepřekonatelnou překážkou (je-li vůbec jakou) v přenášení modelu, zato výhody oproti menšímu modelu jsou zřejmé.
envelope: No o prave o tom to je, jak se mu asi bude ucit orientace s tak malym a o tolik min stabilnim modelem, navic, kdyz vetsina zacatecniku ma snahu delat "stratosfericke" lety.
Baca: Jestli to cos napsal myslis vazne, zamysli se nad tim, protoze to je nebetycna blbost. Vazne si myslis, ze se naucis litat se sportovni maketou nebo dokonce akrobatem, pokud jsi predtim nikdy nic neridil?
envelope: No o prave o tom to je, jak se mu asi bude ucit orientace s tak malym a o tolik min stabilnim modelem, navic, kdyz vetsina zacatecniku ma snahu delat "stratosfericke" lety.
Baca: Jestli to cos napsal myslis vazne, zamysli se nad tim, protoze to je nebetycna blbost. Vazne si myslis, ze se naucis litat se sportovni maketou nebo dokonce akrobatem, pokud jsi predtim nikdy nic neridil?
- RC-FLYINGTEAM
Honza:Lahko sa da preniest trebars stihly vetron, ktory sa da "zabalit ako udica na rybi", ale horsie je to uz s napr nejakym hornoplosnikom s rozpetim 1,5m a viac, kde este trup je vysoky trci podvozok a krabica na transport by bola privelka aby ju niesol trebars cez celu dedinu a este pokial nema moznost pouzit auto tak je aj 1.5m vela.A co sa tyka metrove rozpetie je celkom prijatelne co sa tyka vyditelnosti a ked ma aj vhodne zvolenu farebnu kombinaciu niet o com, sam so to preskakal pred 1,5 rokom a lietal som s modelom s rozpetim 1m.