Palivo a těsnění
Palivo a těsnění
Stran odolnosti se dělí těsnění na glow a benzin.
Znamená to, že žhavíkové palivo rozleptá benzinové těsnění a současně benzin rozleptá glow těsnění?
Které palivo je agresivnější, které těsnění odolnější?
Můžu pro žhavíka použít benzinové těsnění?
Znamená to, že žhavíkové palivo rozleptá benzinové těsnění a současně benzin rozleptá glow těsnění?
Které palivo je agresivnější, které těsnění odolnější?
Můžu pro žhavíka použít benzinové těsnění?
Re: Palivo a těsnění
benzín spolehlivě sežere silikon
Nevím, jestli z toho vyplývá, že glow těsnění je se silikonem?
u nádrží pro žhavíky jsem mám pocit žádné těsnění nedával, třeba ty od Modely kdysi ho neměli, možná jsem si ho vystřihnul z duše od traktoru. Benzín je agresivní, myslel jsem silikonové hadičky. Chce to vyzkoušet, žhavící palivo je v podstatě líh s nějakým olejem, chirurgické hadičky ty průhledné třeba na žhavíku tvrdly, ale nepraskaly, neleptaly se.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Silikonovky v metylu jsou navěky. Třeba bimbátko mám na silikonovce v jedny nádrži stále stejný už od roku 1984. Bacha na ukončení mosaz trubiček přes který jsou převlíknutý, nesmí tam být ostrá hrana, pak při větším nárazu se o tu hranu silikonovka nasekne a podchází.
V benzínu vydrží černý neoprénový Graupner hadičky ale je k sehnání jen na mosaz trubky venkovního průměru 3 mm. Na průměr trubek 4 mm je k mání žlutá hadička Tygon, netvrdne ani s nízkejma teplotama a na bimbátku v benzínový nádrži je taky na věky. Na 4 mm se dají pořídit levný průhledný hadičky jako ND pro rozvod ostřikovačů do Škůdek ale ta hadička v chladnu tvrdne a na bimbátko se nehodí vůbec. Jako těsnění se dá použít Vitonových kroužků ale ty po čase taky odejdou.
V benzínu vydrží černý neoprénový Graupner hadičky ale je k sehnání jen na mosaz trubky venkovního průměru 3 mm. Na průměr trubek 4 mm je k mání žlutá hadička Tygon, netvrdne ani s nízkejma teplotama a na bimbátku v benzínový nádrži je taky na věky. Na 4 mm se dají pořídit levný průhledný hadičky jako ND pro rozvod ostřikovačů do Škůdek ale ta hadička v chladnu tvrdne a na bimbátko se nehodí vůbec. Jako těsnění se dá použít Vitonových kroužků ale ty po čase taky odejdou.
Janeg píše:Nevím, jestli z toho vyplývá, že glow těsnění je se silikonem?
Minimálně posledních 40 let se pro palivové soustavy žhavíků používá takřka výlučně silikonová guma.
Ale předtím jsme používali leccos, třeba i hadičky od infuzních setů a to jak pro detoňáky tak i pro žhavíky. Benziňáky jsme tehdy nepoužívali, ale detonační palivo je svými účinky na tom dost podobně jako benzínové, silikon je nemá rád. On ten silikon v benzínu (a i v petroleji, který je podstatnou složkou detonačního paliva) nabobtná a ztratí pevnost a ohebnost. Jednak se tím hadičky zvětší a pak se samovolně uvolňují z nezajištěných fitingů. A navíc se velmi snadno trhají a lámou, přičemž zejména v místech pružinových pojistek na fitincích, kde se do takové nabobtnalé gumy zařežou a prostě tu hadičku přeřežou.
A nejde jen o hadičky. Jde i o víka nádrží, membrány v čerpadlech a karburátorech, taky různá těsnění v motorech - to vše v žhavících může být a často i je ze silikonu.
Jaký je vliv metylového paliva na komponenty benzínové palivové instalace - to dopodrobna nevím. Ale vím, že například v MVVS posledně vyráběné velkoobjemové žhavíky (27 a 35 cm3, jakož i 24cm3 boxer), které byly osazeny karburátory Walbroo - tak tam i po jedné sezóně komplet odcházely všechny membrány a těsnění, protože ty karby byly asi navrženy na benzín. Tak se to muselo často rozebírat a měnit. Z dokonalého karburátoru Walbroo se tak stal v žhavících nespolehlivý, problematický prvek.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Díky za info, na tom už se dá stavět. Všecko chce svoje.
. . souhlas s názory na silikon a metyl palivo. Slouží to to i po třiceti létech a více . .
Benzin. Bohužel nemohu dohledat krátké video bimbátka z benzinové nádrže. Mojí . .
Roční provoz na Natural 95 a tygon hadička (koupeno v JINU) byla ve stavu silné erekce
Takže od těch časů VERVA 100. On ten natural 95 mi po třech letech rozleptal i gumu v palivovém kohoutu elcentrály .
Ano, centrála žádnej zázrak , 1kW a tuším od fi Hecht ...
L
Benzin. Bohužel nemohu dohledat krátké video bimbátka z benzinové nádrže. Mojí . .
Roční provoz na Natural 95 a tygon hadička (koupeno v JINU) byla ve stavu silné erekce
Takže od těch časů VERVA 100. On ten natural 95 mi po třech letech rozleptal i gumu v palivovém kohoutu elcentrály .
Ano, centrála žádnej zázrak , 1kW a tuším od fi Hecht ...
L
Teda tipoval bych, že elektrocentrála byla na natural konstruovaná?
Nebo měla dostat Normal a Naturalu se bránila?
Nebo měla dostat Normal a Naturalu se bránila?
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Janeg píše:Teda tipoval bych, že elektrocentrála byla na natural konstruovaná?
Samozřejmě že byla ale konstruktér tehdy ještě nevěděl, jaký Burešsračky do toho budeme lejt. Na Vervu by to drželo dodnes.
Já se na benziňák nechystám a je těžko polemizovat o tom jestli biosložka etyltercbutyléter z Vervy ničí těsnění míň než jiná biosložka.
Třeba vyzkoušet. DO modelu bych asi kupoval nějaký vyžínačový palivo. Kdybych neměl Glow.
Třeba vyzkoušet. DO modelu bych asi kupoval nějaký vyžínačový palivo. Kdybych neměl Glow.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Já nic zkoušet nemusím. Extra 330 2,2m na Roto 35 stará už 12 let. Lítá jedině na Vervu. Nádrž je půllitrová Pepsi Cola s křoviňákovým filtr-bimbátkem. Veškerý hadice Tygon. Jsou tam stále původní a bimbátko funguje. Myslím, že dostatečně otestováno. Zítra se můžu kouknout do pět let starý Funtány s ZDZ 90, která je taky Tygon. Vše původní ale leju tam N95, protože tyhle větší kubatůry asi nejsou na kvalitu benzínu tak citlivý. Od podzimu neletěla a tak mě samotnýho zajímá, jestli bude bimbat.
Připojím se také s otázkou. Mám takový nápad, ale fakt jen nápad, jestli dojde na realizaci netuším, že bych mohl vyměnit 15ccm 4T glow za 21 ccm 4T benzín (realizaci silně ovlivňuje cena motoru). V modelu mám tuto https://www.houska-modelar.cz/shop/prod ... ed41rvbos2 nádrž. Je mi jasné, že bych musel vyměnit hadičky, ale otázkou, co na kontakt s benzínem řekne materiál nádrže a co na to gumová zátka. Nebo by bylo v případě realizace lepší vyměnit za bandasku přímo na benol určenou?
Hitec Aurora 9X
Se shrnutí problému: Benzinové těsnění (hadice) pod glow palivem po delší době bobtnají a puchří a Glow těsnění (hadičky) pod benzínem za kratší dobu tvrdnou. Je asi lepší se nedoporučené záměně vyhnout. Vlastní polyethylenové nádrže bych se nebál (materiál nádrže glow modelu i zahradního traktoru vypadá stejně), ale těsnící špunt nadšený zřejmě nebude. (Pouze domněnka bez dostatku osobní zkušenosti)
Janeg píše:... Benzinové těsnění (hadice) pod glow palivem po delší době bobtnají a puchří a Glow těsnění (hadičky) pod benzínem za kratší dobu tvrdnou. ...
Až na to, že je to přesnĕ naopak
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)