Výběr vysílače

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
kosarj

Výběr vysílače

#1 Příspěvek od kosarj »

Chtěl bych si koupit nějaký vysílač a potřeboval bych radu od někoho, kdo se v tom vyzná.
Zatím nejžhavější kandidáti jsou:

Futaba 6 EXP nebo EXAP (nevim jaký je mezi nimi rozdíl)
Graupner MX-12
Graupner MX-16 (jen bez syntézy)
možná Hitec OPTIC (ale mám strach ze spolehlivosti)
-vše 35MHz

Moje letadla:
Konstruovaný větroň z balzy - směrovka, výškovka, 2m rozpětí
Easy Glider od Multiplex - směrovka, výškovka, křidélka, motor. Ještě jsem s nim neletěl.
Stavím: Konstrukční elektro-větroň - balza, 3.7m rotpětí, směrovka, výškovka, motor
Táta má: Easy Star od Multiplex - směrovka, výškovka, motor

Doteď jsme s tátou lítali s vysílačem Graupner mc-15 (6 kanálů, krystaly) a ten mi docela stačil. Chtěl bych lítat najednou s tátou, takže potřebuji svůj vlastní vysílač. Chtěl bych, aby mi nový vysílač vydržel hodně dlouho a proto od něj požaduju hlavně spolehlivost a podle mě je důležité, aby měl vybavení se kterým budu moct do budoucna řídit všechna letadla, ktera si pořídím. Bez takových vylepšení, jako je funkce učitel-žák, lepší stopky, nebo hezčí displej, se klidně obejdu (hoděj se, ale nejsou podmínkou).
Vrtulníky neplánuju, takže mi stačí velmi omezené schopnosti pro vrtulníky. Kdybych si náhodou nějaký pořídil, kopim si takový, co bude vyhovovat vysílači.
Hodně jsem o tom přemýšlel a zjistil jsem, že nepotřebuji na vysílači syntézu ani frekvenci 2.4GHz. Dávám přednost krystalům.
Myslím si, že mi stačí 6 kanálů: směrovka, výškovka, 2 kanály na křidélka, motor a klapky. Foťák budu dávat jen na modely s nižším počtem kanálů.
Co se týče ceny: pokud mi dražší vysílač přinese nějaké další možnosti, které velmi pravděpodobně využiji (nebo je budu nutně potřebovat), jdu do toho dražšího. Jinak mi stačí levnější. Prostě si nejsem jistý, jestli by pro mě měl dražší vysílač nějaké významější výhody.

Zajímá mě:
Co byste mi doporučili z těchto vysílačů?
V čem se tyto vysílače liší?
Napadají vás nějaké další vysílače, které by mi mohly vyhovovat?
Je potřeba na chcípnutí motoru další kanál?
Na co všechno využiju další kanály?

Otázky k jednotlivým vysílačům:
Lze sehnat Graupner mx-16 bez syntézy?
Jak se lyší Futaba EXP a EXAP?

Od majitelů některého z těchto vysílačů bych se moc rád dozvěděl nějaké osobní zkušenosti.

Předem děkuji za vaše rady.
Naposledy upravil(a) kosarj dne ned 06.01.2008 12:38, celkem upraveno 1 x.
diablotin

#2 Příspěvek od diablotin »

ja osobne pozivam vysilace multiplex tad mam tanhle http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?kat ... &zbozi=711 a myslim ze je idealni a za docela slusne penize.s vysilaci multiplex mam jen dobre skusenosti.
jinak tahle profina ma asi ze vsech radii co sem kdy mel v ruce nejlepsi softwar a ta cena uz neni tak hrozna jako driv
Naděje umírá až po nás.
Lindbergh
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Lindbergh »

To se to tady zase pěkně popere! To bude mela! :D :D :D
KDO NEPADÁ, LÉTÁ POD SVOJE MOŽNOSTI!
Pavel Urban
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Pavel Urban »

já mám hitec eclipse 7 qpcm a zatim mi šlape v pohodě.hodně lidí sice na něj nadává že má špatný soft a tak já nevim co je na tom pravda ale já jsem snim doposavad spokojenej. :D
je to tehle

http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?kat ... zbozi=1237
koko
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od koko »

MX 16 je pouze se syntezou. Pokud chces hodne muziky za malo penez a nepocitas s 2.4, kup FX 18. Umi vse, nevyraznej displej ti nevadi a da se sehnat starsi od 2 500,-. Mel jsem ji.
kosarj

#6 Příspěvek od kosarj »

Multiplex jsem prohlížel, tenhle cos tu uved vypadá zajímavě, ale stejně si myslim, že na svoje schopnosti je trochu předražený. Jako ostatní vysílače od Multiplex.
Nad Eclipse 7 jsem taky přemejšlel, a mám pocit, že přestože to je sedmikanál, lepší vybavení by asi měl ten Graupner mx-16. Ke Graupnerovi mám taky větší důvěru co se týče spolehlivosti. A zjistil jsem, že Eclipse 7 nemá mix pro křidélka na dvou kanálech (aby šly použít i jako klapky). Sice by to šlo udělat volnýma mixama, ale mám obavy, aby tam nebyly další podobné, ale hůře řešitelné problémy.
Nezavrhuju Eclipse 7 úplně, ale zatím mám lepší posit z těch ostatních uvedených.
Třeba napiš, jestli s tim máš nějaký špatný zkušenosti, na jaký chbičky jsi přišel a jaký máš třeba letadla, ať si o něm udělám lepší představu.

Jo a o softu: četl jsem, že má zastaralej soft (je to starší výrobek než OPTIC 6) a má problémy s vrtulníkama + ten mix o kterým jsem psal nahoře.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Abu »

Taky bych se priklanel k Gr.Mx-16 nebo Fut.Fx-18.
Na modely ktery popisujes sice bude urcite stacit i Mx-12, ale o neco lepsi radio do budoucna neni spatna vec. A navic nema Mx-12 stopky na dobu chodu motoru, ktery se u elektroletu docela hodej.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
LV
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od LV »

Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
kosarj

#9 Příspěvek od kosarj »

Futaba 9CHP-PCM nevypadá špatně, ale nenašel jsem ji v žádným českým e-shopu, z čehož vyvozuji, že se neprodává v čechách, z čehož mám trochu strach.
FX-18 se mi celkem líbí, ale vadí mi, že cena je ještě vyšší než u Graupner mx-16. Myslim si, že když FX-18 seženu za 2 500,- , levnější mx-16 seženu ještě levněji. Kromě toho bych chtěl spíš nový vysílač.

Nejvíc teď váhám mezi Graupner mx-12 a mx-16. Mx-16 se mi líbí víc, ale štve mě ta syntéza - to dá téměř 1 000,- a je to podle mě k ničemu. Možná bych se nechal přemluvit i k Futabě EXP 6 nebo EXAP 6, ale o těch nic moc nevim.

je to dilema :roll:
MX12

#10 Příspěvek od MX12 »

Osobně bych šel do MX16S , ale s MX12 nebudeš taky zklamanej. mx12
LETEC_AMATER

#11 Příspěvek od LETEC_AMATER »

mam MX12 graupnerku dva roky naprosta spokojenost
stavitel0

#12 Příspěvek od stavitel0 »

mel jsem eclipse, ted mam mx16s. Eclipse fungovala naprosto bez problemu, ale prislo mi strasne neprehledne menu, mixovani, chybely stopky a tak. Takze jsem ji prodal a koupil mx16s. Jsem nyni naprosto spokojen, sice posilhavam po mx22, ale to jen protoze lepsi to muze byt vzdy. Nicmene v teto relaci bych i ted volil mx16. Samotnou stanici jsem platil myslim 6200. O nevyhodach nevim, takze kdyz budes chtit muzu ti napsat o samych kladech, nebo o zaporech eclipse. :D
Jinak syntezu bych rozhodne nezavrhoval, ta se zrovna muze hodit a nevim ze by v tom bylo nejake negativum.
Toro 300, Toro 900, Twist (od Velkomu)Twin Star II, Cesna 177, EasyCopter,Hornet II, T-Rex 450S
Jirak
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Jirak »

kosarj píše:Futabě EXP 6 nebo EXAP 6, ale o těch nic moc nevim

používám Futabu 6EXAP, koupenou na HiM

http://www.himodel.com/radios/40Mhz_FUTABA_6EXAP-PCM_6-Channel_Transmitter_W_RX_&_TX_Crystal.html

za tu cenu mám levnou počítačovou Tx pro své houbolety. Ve své výbavě má jeden volný, několik naprogramovaných mixů, nastavení výchylek a paměť pro 6 modelů.

zápory:

- chybí stopky
- pouze jeden programovatelný mix
LV
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od LV »

kosarj píše:Futaba 9CHP-PCM nevypadá špatně, ale nenašel jsem ji v žádným českým e-shopu, z čehož vyvozuji, že se neprodává v čechách, z čehož mám trochu strach.
FX-18 se mi celkem líbí, ale vadí mi, že cena je ještě vyšší než u Graupner mx-16. Myslim si, že když FX-18 seženu za 2 500,- , levnější mx-16 seženu ještě levněji. Kromě toho bych chtěl spíš nový vysílač.

Nejvíc teď váhám mezi Graupner mx-12 a mx-16. Mx-16 se mi líbí víc, ale štve mě ta syntéza - to dá téměř 1 000,- a je to podle mě k ničemu. Možná bych se nechal přemluvit i k Futabě EXP 6 nebo EXAP 6, ale o těch nic moc nevim.

je to dilema :roll:

http://www.hobbyteam.cz/script/vypis.as ... ce=&K=0601
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
arda1
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od arda1 »

kosarj píše:Futaba 9CHP-PCM nevypadá špatně, ale nenašel jsem ji v žádným českým e-shopu, z čehož vyvozuji, že se neprodává v čechách, z čehož mám trochu strach
FF9 se mamozřejmě prodával v "čechách" ale za tak draho, že se opravdu vyplatilo objednat v cizině.Jinak CAP a CHP jsou naprosto identické vysílače jak z pohledu HW tak i SW. :wink: Jinak její nástupce je FF9Super. Opět bych dnes neváhal s nákupem z ciziny-naši prodejci maj tak příšerný ceny , že se vyplatí koupit venku. :)
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“