Ral odstiny na Z50
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Ral odstiny na Z50
Ahoj, kdo by jste poradil jake jsou RAL odstiny stribrne a cervene barvy na Zlinu Z50. Klasika OK-IRG.
DIKY
DIKY
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Re: Ral odstiny na Z50
Ty původní barvy nebyly v RAL ale v ČSN.Stříbrná bude jasná RAL9006 ale u červené těžko říct.Chce to vzorník RAL a porovnat s originálem.V ČSN bych řekl že je to 8142 ale možná stačí zvednout telefon a slušně se zeptat na tu ČSNku a pak vybrat z RAL. http://www.vhu.cz/exhibit/zlin-z-50-m/
Jenže RAL Classic/K7/ je oproti ČSN velmi hrubá.Je tam malý výběr takže zůstává cca jen RAL3020 nebo Ral3000 pro tu červenou.
Jenže RAL Classic/K7/ je oproti ČSN velmi hrubá.Je tam malý výběr takže zůstává cca jen RAL3020 nebo Ral3000 pro tu červenou.
Pak je ještě otázka, zda musíš vybírat ze vzorníku RAL, zda by nebyl lepší NCS, kde máš červených "milion"...
NCS je fajn ale jestli to bude chtít namíchat třeba v autolaku tak má smůlu.Tam NCS moc nefunguje.Vzorkovnic je bambilion.Třeba RAL Design z roku 1993.Chce to číslo barvy v ČSN a pak spektrák nebo lépe zkušené oko. 
Různé monografie neuvádí nic, maximálně "červená".
Možná by bylo dobré prošťourat plastikářská fóra - tam jsou ti správní "šílenci"
Teď mám na mysli určení barvy z modelářských odstínů.
V ABC kdysi vyšel barevný třípohled s popisem, kde pro červenou uvádí použít Marker RED HT5, předpokládám že Humbroll.
Je to konkrétně Jirmusova OK-IRG, ke které m.j. píše, že měla vysoký finální lesk.
Nicméně, mám tu kopii originálního "Moravanského" výkresu (vč. odstínů dalších popisů), kde je uváděn typ barvy a odstín dle ČSN jako C2012/8140
Ono je tam těch dalších (doplňkových) barev nakonec víc, tím myslím barvy detailů, popisek, označení demontovatelných dílů a pod.
Možná by bylo dobré prošťourat plastikářská fóra - tam jsou ti správní "šílenci"
Teď mám na mysli určení barvy z modelářských odstínů.
V ABC kdysi vyšel barevný třípohled s popisem, kde pro červenou uvádí použít Marker RED HT5, předpokládám že Humbroll.
Je to konkrétně Jirmusova OK-IRG, ke které m.j. píše, že měla vysoký finální lesk.
Nicméně, mám tu kopii originálního "Moravanského" výkresu (vč. odstínů dalších popisů), kde je uváděn typ barvy a odstín dle ČSN jako C2012/8140
Ono je tam těch dalších (doplňkových) barev nakonec víc, tím myslím barvy detailů, popisek, označení demontovatelných dílů a pod.
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
... to bude soutezni maketa F4C u ktere, pokud chci dosahnout maximum v hodnoceni zbarveni je nutne bodovacum pro posouzeni predkladat vyrobcem overeny,podepsany a orazitkovany vzornik odstinu pouzitych barev,aby meli podle ceho porovnavat o kolik se lakyra na modelu netrefil?
Pokud ano, neznam jednodussi reseni, nez se stavit u https://cs.zlin-avion.com/, plechovku origo bravy si s nima domluvit a nechat vystavit overovaci doklady.
Pozn. z kazdeho na modelu pouziteho odstinu barvy je rozumne udelat vzorek na papir, nebo jiny matros, nastrihat na prouzky , vytvorit vzorkovnik , orazitkovat a tento barevny soubor ukazovat bodovacum... u maketaru snad bezna praxe, nebo ne?
veka1
Pokud ano, neznam jednodussi reseni, nez se stavit u https://cs.zlin-avion.com/, plechovku origo bravy si s nima domluvit a nechat vystavit overovaci doklady.
Pozn. z kazdeho na modelu pouziteho odstinu barvy je rozumne udelat vzorek na papir, nebo jiny matros, nastrihat na prouzky , vytvorit vzorkovnik , orazitkovat a tento barevny soubor ukazovat bodovacum... u maketaru snad bezna praxe, nebo ne?
veka1
Nevím, nakolik bude mít p.Jančář shodný odstín, nebo dokonce originál plechovku
Vzhledem k tomu, že asi není nezbytně nutné řešit "na chlup" stejný odstín jako měl před skoro padesáti lety Celox. Bude vědět, ale jestli bude mít odstínově přesnou adekvátní náhradu....
Navíc originál údajný mat (to ABC) byl přestříkán lesklým lakem a to s odstínem taky občas "udělá své"
Myslím, že současní majitelé nejsou svázáni potřebou dodržet odstín.
Viz např. krásná "Viktorka", i když tam je to vlastně díky motoru nový typ
Ale máš pravdu, měl by k tomu mít nejblíž, zejména k dokumentaci.
Ale já mám právě kopii, asi ještě od Karla G. (který tam shora nad námi dohlíží abychom zbytečně neblbli)
A nevím, jak přesvědčit bodovače, že ten původní odstín Celoxu (podle oficiální dokumentace) je současný odstín dle Ra toho konkrétního odstínu.
No nic, mám doma ten výkres a chtěl jsem pomoci
Někdy stačí fotky a u těch taky nebývá seznam RAL odstínů
Vzhledem k tomu, že asi není nezbytně nutné řešit "na chlup" stejný odstín jako měl před skoro padesáti lety Celox. Bude vědět, ale jestli bude mít odstínově přesnou adekvátní náhradu....
Navíc originál údajný mat (to ABC) byl přestříkán lesklým lakem a to s odstínem taky občas "udělá své"
Myslím, že současní majitelé nejsou svázáni potřebou dodržet odstín.
Viz např. krásná "Viktorka", i když tam je to vlastně díky motoru nový typ
Ale máš pravdu, měl by k tomu mít nejblíž, zejména k dokumentaci.
Ale já mám právě kopii, asi ještě od Karla G. (který tam shora nad námi dohlíží abychom zbytečně neblbli)
A nevím, jak přesvědčit bodovače, že ten původní odstín Celoxu (podle oficiální dokumentace) je současný odstín dle Ra toho konkrétního odstínu.
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Steve píše:A nevím, jak přesvědčit bodovače, že ten původní odstín Celoxu (podle oficiální dokumentace) je současný odstín dle Ra toho konkrétního odstínu.
Neni ukolem souteziciho bodovace presvedcovat. Pravidla vyzaduji predlozit overene podklady.
Je jen na bodovacich, jak s nima v procesu hodnoceni budou nakladat a zda je vezmou v potaz,nebo se budou ridit svou predstavou o realite. To je muj pohled na premiru snahy priblizit se konkretnim barvam predlohy.
Zda je nutno cirkus kolem barvy moc resit , autorem dotazu zatim zodpovezeno neni ,takze si akorat mezi sebou muzeme lehce pokecavat, bez jakehokoli realneho vystupu.
Pozn. temer vzdy , kdyz vidim cilene maketarsky usmudlany povrch, dumam co by mi velitel letky ,nebo ZV ILS rekl ,kdybych po prechodech,nebo predbezne priprave pristavil k prohlidce a naslednemu provozu umounene SU 25K. To bych mozna na okamzik zmercil i dabla v lufte srat ( potrebu vykonavati) . Tj. vseho s mirou i toho humusu toliko primerene, no ne.
veka1
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Celoxy se stále vyrábějí a tak musí jet podle nějakýho vzorníku barev. A nebo je možnost zavolal kámošovi, co má spojení na J. Tlustého staršího, třeba bude ČSN vědět. Ale nevím, jestli chrudimáci na červenostříbrech lítali.
Myslím že nelétali. Snad od začátku co je měli byly v barvách FlyBoxu - ty kostičky a fialové/lahvově zelené ocasy.
Jo, Celox se dělá, občas nějakou pixličku za ranec koupím, dokud jsou.
Sedm deci za třistapade je fakt dost... Když mám mít od každého důležitého odstínu.
Ještě mám někde hodně starou, (bude to možná 4 deci) za 17,- Kčs...
Takže pokud je někde k nalezení převodník ČSN/RAL, tak je šance.
Ale výrobci z jistých důvodů příliš nechtějí uvádět RAL a mají své označení. Potkávám se s tím.
Má to svoje pochopitelné důvody.
Jo, Celox se dělá, občas nějakou pixličku za ranec koupím, dokud jsou.
Sedm deci za třistapade je fakt dost... Když mám mít od každého důležitého odstínu.
Ještě mám někde hodně starou, (bude to možná 4 deci) za 17,- Kčs...
Takže pokud je někde k nalezení převodník ČSN/RAL, tak je šance.
Ale výrobci z jistých důvodů příliš nechtějí uvádět RAL a mají své označení. Potkávám se s tím.
Má to svoje pochopitelné důvody.
Aspoň náhled.
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Panove diky, nestavim soutezni maketu. Nepotrebuji mit naprosto dokonale odstiny, navic podlozene dokumentaci. Stavim Z50 od p. Urbance, rozpeti 2,4m a blizi se cas lakovani. Tak jsem si rekl, ze se poptam aby byly barevne odstiny pokud mozno verne. Nic jineho.
V zasade je to zodpovezeno hned v prvni odpovedi. Pak jsem jeste nasel odstiny barev Humbrol doporucene v navodu od kitu z Kovozavodu Prostejov. Cervena 19 a stribrna 11. Takze mam dve varianty a s tim uz se nejak poperu.
Jeste jednou diky.
V zasade je to zodpovezeno hned v prvni odpovedi. Pak jsem jeste nasel odstiny barev Humbrol doporucene v navodu od kitu z Kovozavodu Prostejov. Cervena 19 a stribrna 11. Takze mam dve varianty a s tim uz se nejak poperu.
Jeste jednou diky.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
pkotatko píše: Stavim Z50 od p. Urbance, rozpeti 2,4m
Od kdy ho má v nabídce? Bral jsem od něj těsně před Covidem Pittse S3 a tenkrát ho snad ještě neměl, novinka byla ASK-čko.
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Kupoval jsem si ho letos v lednu ale s tim, ze to neni odzkousene a finalne odladene. Proste se mi libil.