Evolution.60 Glow

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Sagitt62

Evolution.60 Glow

#1 Příspěvek od Sagitt62 »

Zdravím pánové,pantátové etc.,etc. :)
Získal jsem "po haluzi" motor Evolution,necelá desítka. Pravděpodobně nikdy neběžel (a tlumič+ výfuk. otvor tomu napovídají). Hodlám ho otestovat /na běžné wasserftákovo palivo s 5% nitra/ a v případě rozumné funkčnosti jím nahradit 8,5 ASP v mém Wayfarerovi.
S jehlami /hlavní,volnoběžná/ bych si nejspíš poradil. Ale absolutně netuším,jak narábět s "pipajdusem",označeným na foto šipkou. Snad prý to má sloužit k jemnému doladění volnoběhu - např. podle nadmořské výšky,vlhkosti...? No dobrá,tuším,že doprava to volnoběžnou směs ochudí,doleva obohatí. Ale základ? Díky za radu,popř. slušný český návod. Ty co jsou na webu můj překladač zvládá toliko do swahilštiny... :lol:
Zdraví S62
Přílohy
evol-upr.jpg
FunCub,Solius,Texas-"Rudý skřet", Middle Stick, Admirál II... + Graupner Mx-20 Hott
tomaasz
Kontaktovat uživatele:

Re: Evolution.60 Glow

#2 Příspěvek od tomaasz »

Tento šroubek je doraz šoupátka, lze s ním nastavit volnoběh - není to šroub bohatosti směsi. Já nechávám tento doraz tak, aby motor při poloze šoupátka na dorazu spoehlivě chcípnul, a provozní doraz dělám na servu motoru - mám nastavený letový volnoběh (poměrně vysoký, aby to za letu nechcíplo, a přistávací volnoběh - nízký). Tomáš
Sagitt62

#3 Příspěvek od Sagitt62 »

Zdravím.
Asi ta fotka není ideální. Každopádně šipka míří nikoli na šroub,ale na malou páčku na tělese šoupátka.
Je cca 10mm dlouhá,1,5mm v průměru,pohyb omezen dorazy. NEJDE o páku ovládání přípusti,ta je jinde. Funkce šroubu dorazu šoupěte a šroubu bohatosti volnoběhu jsou mi jasné,jakož i hlavní jehly.
Ovšem onen "dzindzík s pipajdusem" :) - ten je mi utajen. Hýbat s ním jde velmi lehce,s mírným odporem,asi je na "O"kroužku.
Šipky:
-zelená: šroub dorazu
-modrá: dorazy "pipajdusu"
-žlutá: PIPAJDUS
-červená:šroub(jehla) bohatosti volnoběhu
-bílá:páka ovládání přípusti
Přílohy
prvky.jpg
FunCub,Solius,Texas-"Rudý skřet", Middle Stick, Admirál II... + Graupner Mx-20 Hott
blembondo

#4 Příspěvek od blembondo »

Ten pipajdus je ovládání volnoběžné jehly bez použití šroubováku.Evolution měl takto karburátor upravený proto aby v v provozu BFU nemohl příliš ochudit směs a tím zničit motor.Stejně tak to mají dnes křovinořezy a mot.pily i když tam je Walbro.Princip je stejný.Ochrana před vxlxm.O tom jak moc ta ochrana v praxi obstála lze určitě diskutovat ale lepší něco než nic.
Sagitt62

#5 Příspěvek od Sagitt62 »

Díky za osvětlení. Takže základní nastavení "pipajdusu" bude asi střed mezi dorazy,naladit motor na plný výkon a volnoběh/přechody a s pipajdusem vpodstatě nehýbat,je tak? S62
blembondo

#6 Příspěvek od blembondo »

Pipajdusem budeš točit aby jsi doladil přechody.Pokud by náhodou nestačil rozsah od dorazu k dorazu tak je někde problem ale ne v karburátoru nebo motoru.Nastavit tu volnoběžnou jehlu na střed a pak ladit považuji za rozumné. :wink:
Sagitt62

#7 Příspěvek od Sagitt62 »

Díky,příští týden začnu testovat.
S62
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“