OS FT-160 Gemini - jak dostat ven ložiska

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
dt

OS FT-160 Gemini - jak dostat ven ložiska

#1 Příspěvek od dt »

Zdravím modeláře,

po delší době jsem se rozhodl zgenerálkovat a zprovoznit můj FT-160, který z nedostatku času zahálel v koutě. Celý jsem ho rozebral, bylo to v zásadě bez problému, protože jsem ho před 10 lety relativně slušně zakonzervoval, takže všechny díly byly pohyblivé a všechno šlo povolit/vytáhnout, nicméně ložiska klikovky i vačkové hřídele nesou nějaké stopy koroze a uvažuju o jejich výměně, když už to mám rozebrané.
Problém je, že vnitřní ložiska (s výjimkou zadního ložiska klikovky) jsou pravděpodobně zalisované do skříně a víka a rukou to nejde ven (a ani nemají snahu).
Jaký je bezpečný způsob jejich vyjmutí? Mám to nějak nahřát? Je na to nějaký fígl?
Ten motor je mechanický klenot a docela nerad bych ho poslal do modelářského nebe.

Díky
tomaasz
Kontaktovat uživatele:

Re: OS FT-160 Gemini - jak dostat ven ložiska

#2 Příspěvek od tomaasz »

Os maxy jsou přesně dělané motory a tak přesah uložení ložiska nebude velký. Stačí nahřát na 200°C a ložisko vypadne samo, nebo stačí mírný poklep celým karterem na pevnou plochu. Ohřívat umytý karter na plotýnce plynového nebo elektrického sporáku. 200°C je teplota pálení oleje.
Přední ložisko půjde vytlačit tyčkou vhodného průměru zezadu za vnitřní kroužek - při demontáži bude pravděpodobně zničeno.
Když to nepůjde jenom nahřátím existuje třeba toto:
https://www.mall.cz/vypinace-zasuvky/ma ... 0082407957

Tomáš
MPml

#3 Příspěvek od MPml »

tomaasz píše:Os maxy jsou přesně dělané motory a tak přesah uložení ložiska nebude velký. Stačí nahřát na 200°C a ložisko vypadne samo, nebo stačí mírný poklep celým karterem na pevnou plochu. Ohřívat umytý karter na plotýnce plynového nebo elektrického sporáku. 200°C je teplota pálení oleje.
Přední ložisko půjde vytlačit tyčkou vhodného průměru zezadu za vnitřní kroužek - při demontáži bude pravděpodobně zničeno.
Když to nepůjde jenom nahřátím existuje třeba toto:
https://www.mall.cz/vypinace-zasuvky/ma ... 0082407957

Tomáš

Pokud ten karter s těma ložiskama ohřeje na 200°C 8O , tak ty ložiska rovnou může vyhodit - protože typická teplota pro stabilizaci 14100 a spol. je nějakých 120°C - 200 je jasně nad - takže se ty kroužky a kuličky popustí a i změní geometrií - následná životnost pak bude mizerná - se to prostě vysype na počkání.
Takže ohřát ano, ale rozhodně NE 200°C, ale max do těch 120°C, tj. obvyklé maximální povolené provozní teploty - obvykle stačí 100°C na to aby to pak šlo rozumně vyklepnout nebo vytáhnout vytahovákem (opatrně) za kroužek.
tomaasz
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od tomaasz »

Při 200 st.C rozhodně nedojde k popuštění ložisek ani kuliček. Může dojít k degradaci krytek ložiska z nbr nebo jiného plastu. S tím nemá co dělat teplota stabilizace při zušlechťování, zcela běžně jsou ložiska vystaveny provozním teplotám 160 - 190 C - například v retarderech autobusů a kamionů.
Při správně zvolených presazich v uloženi ložisek by nemělo dojít k uvolnění ložiska při běžné provozní teplotě, kterou u takového motoru předpokládám do 100 C, takže nepředpokládám dostatečnou teplotu pro samovolné uvolnění kolem 120C. Nikdy se mi nepodařilo vyndat ložiska kráteru po ohřevu teplovzdušnou pistolí.
Tomáš
dt

#5 Příspěvek od dt »

MPml píše:Pokud ten karter s těma ložiskama ohřeje na 200°C 8O , tak ty ložiska rovnou může vyhodit

To je záměr. Přijdou tam fungl nové. Takže destruktivní vyjmutí mě netrápí, tedy pokud součástí destrukce nebude samotný karter. :wink:

Nové ložiska tam mám dávat taky do zahřátého karteru nebo stačí nalisovat za studena?
tomaasz
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od tomaasz »

Ložiska bez gumových krytek půjdou lépe do teplého karteru, ložisko po sundání přebytečných krytek namrazit v mrazáku, doklepnout s citem do osazení za vnější kroužek - já používám gola ořech vhodného průměru. Krytku nechávám pouze na předním ložisku zvenku, aby do ložiska mohl olej z prostoru sání - bývá tam mazací kanálek.
Hliník 200°C vydrží, ale čím méně, tím lépe. Po ohřevu nechat schladnout na vzduchu - nechadit vodou ani olejem. Před ohřevem musí být karter umytý od karbonu, jinak dojde k zapečení karbonu do karteru, Nedávno se mi to povedlo - telefon v nevhodnou dobu, karter jsem vařil na plynu asi 15 minut.
MPml

#7 Příspěvek od MPml »

tomaasz píše:Při 200 st.C rozhodně nedojde k popuštění ložisek ani kuliček. Může dojít k degradaci krytek ložiska z nbr nebo jiného plastu. S tím nemá co dělat teplota stabilizace při zušlechťování, zcela běžně jsou ložiska vystaveny provozním teplotám 160 - 190 C - například v retarderech autobusů a kamionů.
Při správně zvolených presazich v uloženi ložisek by nemělo dojít k uvolnění ložiska při běžné provozní teplotě, kterou u takového motoru předpokládám do 100 C, takže nepředpokládám dostatečnou teplotu pro samovolné uvolnění kolem 120C. Nikdy se mi nepodařilo vyndat ložiska kráteru po ohřevu teplovzdušnou pistolí.
Tomáš

bez komentáře - 100Cr6
990.gif
dt

#8 Příspěvek od dt »

Tak vám všem děkuji, myslím že mám informace které potřebuju, o víkendu to spáchám. :)
VTjr

#9 Příspěvek od VTjr »

tomaasz píše:...Nikdy se mi nepodařilo vyndat ložiska kráteru po ohřevu teplovzdušnou pistolí.
Tomáš

To je zajímavé :o , mně se to podařilo vždy a dělal jsem to mnohokrát a zásadně teplovzdušnou pistolí. :P
Ono je možná důležité při ohřívání upnout karter tak, aby se do svěráku neodvádělo z něj teplo. Většinou ho upnu za jednu patku mezi dva kousky bukového dřeva nebo naskládaného hrubého kartónu. :wink:
Na ložiska má taky vyrobené různé vytahováky. Na to stačí kus spice z kola nebo jiného vhodného dostatečně pevného drátu. Jejich nákresy jsem už sem opakovaně dával, teď jsem ale na kompu, kde je nemám na disku, tak je sem dát nemohu, ale pokud se zadá vyhledávání na RCmanii, tak ty obrázky se určitě najít dají.
Na to vnitřní ložisko vačky 4T ASP-éčka jsem si zas vyrobil takovou speciální dutou osičku s jemným rantlem na konci, kde konec je rozřezán na kříž aby to i s tím rantlem šlo vsunout do ložiska, přičemž se ten konec po zasunutí rozevře a to rozevření se zajistí tím, že se do ní vsune kolík (nebo se může vyrobit i verze s vnitřním závitem, takže se to zajistí šroubem, který může zároveň sloužit jako tlačný pro vytažení i bez nahřívání). Ty vytahováky jsou dobré na to, že se s nimi dají vytahovat ta ložiska i při nižším nahřátí karteru, protože aby vypadla ven sama vlastní vahou, nebo poklepem, tak se to samozřejmě musí nahřívat víc. Pochopitelně to přílišné nahříváni karteru neprospívá. Může se pohnout jeho geometrie a pod. :roll:

Jinak MPml má pravdu v tom, že ložiska nahřátá na víc než 100-120°C jsou už nepoužitelná. :|
Ale to mi nikdy nevadilo, protože ložiska jsem vždy vyndával jen za účelem abych tam vrazil nová, takže osud těch starých mne už nikdy nezajímal, protože jsem je vždy bez milosti vyhodil. :mrgreen:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Celeron »

Stará známá poučka našich fotrů a dědků říká, že na vyklepnutí ložisek je potřeba karter nahřát na teplotu, kdy slina na prstu při dotyku s karterem právě začne syčet. To je těch 100-120 stupňů. Pokud to nejde, tak nějaký prase ložisko zalepilo nebo ho nalisovalo do karteru zkřížený a ono si v karteru vyhrnulo kopečky. Setkal jsem se s obojím.
MPml

#11 Příspěvek od MPml »

Celeron píše:Stará známá poučka našich fotrů a dědků říká, že na vyklepnutí ložisek je potřeba karter nahřát na teplotu, kdy slina na prstu při dotyku s karterem právě začne syčet. To je těch 100-120 stupňů. Pokud to nejde, tak nějaký prase ložisko zalepilo nebo ho nalisovalo do karteru zkřížený a ono si v karteru vyhrnulo kopečky. Setkal jsem se s obojím.

Dám konkrétní příklad na ty prasata :lol: co tam ty ložiska lepí
Třeba:
http://www.gregorie.org/freeflight/f1j/ ... t_hot.html
test: https://sceptreflight.com/Model%20Engin ... ecial.html
další radši ne, aby se to někoho nedotklo :lol:
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Celeron »

To je ale boj výrobce, že to neumí udělat s požadovanou přesností. :mrgreen:
MPml

#13 Příspěvek od MPml »

Celeron píše:To je ale boj výrobce, že to neumí udělat s požadovanou přesností. :mrgreen:

no, ty díry jsou u normálních jedniček točený s tolerancí cca 0.005mm a ložiska jsou tam normálně máčklý rukou. U toho speciálu je to geometricky a tolerančně úplně stejný, akorát protočený o tu vůli pro lepení větší.
No a lepený to fakt není kvůli tomu, že by mě dělalo na tom Schaublinu problém to protočit dostatečně přesně :lol: .
Btw. ta jednička (po té výměně seriové hlavy za svíčku od Henryho), je zatím nejvýkonnější jednička s černým výbrusem, co kdy na této planetě byla v serií vyráběná - viz ten test - takže asi s tou přesností :lol: to zas tak špatný nebude.
dt

#14 Příspěvek od dt »

Mno, tak jsem částečně úspěšný. Povedlo se vyndat všechna ložiska až tady na toto jedno. Ložisko je 6x17x6 a nejde ven.
Udělal jsem opakovaně několik pokusů s nahřátím a postupně vyklepáváním větší a větší silou o dřevěnou desku. Mezi pokusy jsem vždy nechal komplet celé vychladnout.
Nějaké finty nebo nápady? Stahovák do toho nedostanu, nejmenší co jsem na internetu našel (a nebyl dražší než nový motor) byl na průměr 8mm.
Přílohy
IMG_3449.jpeg
JardaRůžička

#15 Příspěvek od JardaRůžička »

Jestli máš alespoň nějaké možnosti obrábění, napadá mě udělat něco jako primitivní rozpínací trn. Udělal bych ho osazený z těch 6 na 10 - 15 mm, po délce provrtaný na průměr cca 4,2 mm, na úzkém konci jen 3,2 a vyříznout závit M4 ALE JEN 1. (nebo max. 2. stupeň). Ten průměr 6 pak podélně proříznout (i o nějaký mm dál). Když to zasuneš do ložiska a budeš tam z té tlustší strany šroubovat šroub M4, bude se ten čudlík rozpínat a myslím, že by tam mohl držet dost silně na to, aby se jím dalo ložisko vytáhnout. :idea: (Snad jsem to popsal per huba dost názorně, nechce se mi kreslit...) :oops:
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“