Řezání plexiskla

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
tondas2

Řezání plexiskla

#1 Příspěvek od tondas2 »

Čím řežete plexisklo? Jemnou pilkou na dřevo to jde ,ale kulaté tvary nejdou a lupenkovka to je naprd.
DAF
Kontaktovat uživatele:

Re: Řezání plexiskla

#2 Příspěvek od DAF »

Řezání plexi je vždycky na osexování. Osobně jsem používal šuk...přímočarou pilu, chce to nastavit menší rychlost (počet kmitů), nutno vyzkoušet, a stejně se mi to občas za plátkem znovu "svaří" a musím to proříznout znovu. Mám takovou malou, modelářskou, s plátkem o hloubce cca 3 mm, s tím jdou řezat i celkem malé rádiusy.
Hitec Aurora 9X
guchar

#3 Příspěvek od guchar »

● Malé kulaté kousky (ne rovné dělicí čáry) rám lupenkové pilky. Kalené plátky na kov. Nespěchat, netlačit na pilu. Na větší kusy jsem měl stařičkou kmitavou Narexku, na vrtačku. A kovovou Narex vrtačku do 6 mm, dvourychlostní. Po tchánovi.
● Rovné dělení plexi na stůl, ale i jiné menší kousky. Podle rovné silnější dřevěné latě, nožovým jehlovým pilníkem špicí opakovaně přejíždět (patřičně silný tlak) a vyškrábu rýhu. Hloubku třeba vyzkoušet. Obecně čím tlustší plexi, tím je třeba hlubší rýha. Rýha pár mm od hrany stolu, a po ohnutí tlakem, se tabule v místě rýhy zlomí. Pokud třeba začistit, tak kovový hoblík NAREX HOBBY 8280 00 Šířka nože: 44 mm. Má seřizovací výměnnou "žiletku" - nastavit na jemnou šponu. Pro tvorbu rýhy (ne tlakem) ale tahem lze použít řezací háček (břit do nože háček). Nebo si jej z vhodného materiálu vybrousit.
● Když už jsem řezal, tak volný list jednostranné pilky na kov. Buď plastový držák na na jednom konci, nebo konec omotat kouskem hadry. Tu následně zpevnit několika oviny navlhčené hnědé papírové lepicí pásky. Sklon zubů pro řezání tahem k sobě, (nebo tlakem od sebe) nutno zkusit, dle svého gusta. Při "tahem sobě" není list namáhán v ohybu = méně často se mi lámal. Při pohybu kdy zuby nejdou do záběru, je vhodné lit v pohybu nadlehčovat. Popis trvá déle než rozdělení odlomením nebo uříznutím. Po řezu bývá hrana méně "schodovitá", stačí pak dobrousit na vhodném smirkovém plátně (nebo papíru).
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od JirkaA »

Plexi (PMMA, polymetylmetakrylát) na frézce ostrou jednobřitou frézou, nízké otáčky a snese docela slušný posuv. Jinak se v pohodě řeže i laserem (na rozdíl od polykarbonátu, který se v řezu opaluje a žloutne).
Já vím, knížecí rada pro někoho, kdo neoplývá CNC nebo laserem. Ručně to chce netlačit a nespěchat, jakmile se to začne třením moc ohřívat, bude se to lepit na pilu.
OK2WY
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Celeron »

Divný, nařezal jsem na laseru CO2 80W několik desítek Lexanových proticovidových štítů a nic se nepálilo ani nežloutlo. Jen čoudilo ale odtah si poradil.
JardaRůžička

#6 Příspěvek od JardaRůžička »

Při třískovém obrábění (vrtání, frézování, soustružení, řezání vč. lupénkové pilky) se mi velmi osvědčilo "mazání" lihem. Dokonale zabrání natavení a tedy lepení materiálu a následně se beze zbytku odpaří.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od JirkaA »

Na PMMA nesmí líh, po čase se v něm začnou dělat trhlinky!
OK2WY
guchar

#8 Příspěvek od guchar »

@JirkaA "Na PMMA nesmí líh" Voda s kapkou detergentu (saponátu) by nevadila? Budoucí řezání plexi už bude si na mládeži.

● Možná řešení? Dotaz Google (pila plátky na PMMA plexi) nabízí přímo plátky kde je "tvar zubů Clean for PMMA, použití na řezání polymethylakrylát, akrylové sklo, plexisklo" ve slevě balení 3ks 172,- Kč . Pokud bych je potkal v kamenném obchodě cena cca 50,- za kus není špatná. Byť třeba jen na vyzkoušení. Ze sady co mám doma je jim nejblíž hrubý plátek (do stařičké kmitavé pilky Narex). Plátek určený na dřevo - hrubý pořez (rychlý rovný řez v měkkém dřevě).
pby

#9 Příspěvek od pby »

No, opracováváme plexi různých výrobců strojně i ručně. Když jsme před třiatřiceti léty začínali, tak mafl od Narexu s jemným zubem na rovné a šukačka s čímkoli na šišaté řezy. Pro tenhle případ bych použil šukačku, plátek ostrý a ano nechá se sehnat i na PMMA. Zub používáme spíš větší, lépe se čistí řez. Velmi důležité je ponechat ochrannou folii, pokud tedy je. Tolik se to nehřeje. Pokud není, chladit vodou. Kolem řezu lepím třeba malířskou pásku. Řezat nutno pomalu, malý, nebo žádný příšuk :lol: a u velkých křivulí ještě pomaleji, občas se vrátit. Řez bude pravděpodobně oštípaný, takže počítat s technologickým přídavkem na dočištění. Brousíme pilníkem, vybračkou, leštíme voskem na hadráku, nebo diamantem.
Jinak laser, nebo fréza a pozor, mám zkušenost, že po laseru se při lepení objevují trhliny.

pby
guchar

#10 Příspěvek od guchar »

● Nezkoušel jste někdo (v ruční nebo elektrické) lupénkové (nebo jiné) pilce řezání plexi s Diamantovým řezným drátem/strunou Diamantový řezný drát/struna Nebo něčím podobným. Změna směru při natáčení by tam neměl být problém. A možná ofuk — odsávání prachu v místě řezu. Ještě jsem na www zahlédl: Proxxon Micromot 28747 12 ks Kulaté pilové listy bez příčného kolíku, ze všech stran řezání
● U náhradních plátků není psáno diamant PICUS SADA NÁHRADNÍCH PILOVÝCH LISTŮ PICUS
● BTW Kolem toho japonského nářadí byla řada malých tenkých zubatých skalpelů - přímočarých pilek. Jednu jsem měl potvrzovala skvělou pověst tohoto typu nářadí z japonské produkce.
VTjr

#11 Příspěvek od VTjr »

Ideální je laserový plotr s CO2 laserem optického výkonu 50-100W. :P

Řezání lupenkovou pilkou - tam je riziko přehřáti řezu a zalepení plátku. Kdysi jsem tak řezal, nebyla jiná možnost, dnes bez laseru ani ránu. Naštěstí ho mám, 100W a max rozměr 900x600mm. :wink:

Ale pro laser to musí být opravdu plexisklo, tedy poly-metylmetakrylát.
Například polykarbonát se laserem dost dobře řezat nedá, sice to nějak prohoří, ale řez je chlupatý opálený, škaredý. Ale řez plexiskla laserem je krásný hladký a není problém prořezat i tloušťku 10mm.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
DAF
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od DAF »

Tondas2 se sice už dál moc nevyjádřil, ale obávám se, že ne každý má doma laser, natož ten správný laser. A také je otázkou, jaké kdo má možnosti na přístup k takovým zařízením. Něco takového více hobby, co se dá udělat doma bez velkých nároků na vybavení, volba vhodného plátku do šukalky, rychlost, volba předkmitu (ano - ne, kolik). Já to řezal jednak šukalkou (i oblouky), ale také plátkem pilky na kov, to ovšem rovné řezy.
Hitec Aurora 9X
tondas2

#13 Příspěvek od tondas2 »

Všem děkuji za rady, nakonec bude muset nastoupit asi kmitaci pilka neb jak jste podotkl opravdu každý nemá možnost laseru.
VTjr

#14 Příspěvek od VTjr »

DAF píše:... ale obávám se, že ne každý má doma laser, natož ten správný laser. A také je otázkou, jaké kdo má možnosti na přístup k takovým zařízením. ...

Jistě, doma má laser málokdo, ja ho taky nemám doma, ale ve své firmě. :wink:
Nicméně tyto mašinky jsou už poměrně dost rozšířeny (zejména ty s CO2 laserem jsou opravdu nejběžnější a taky nejlevnější) a má je kdejaká reklamka nebo tiskárna zabývající se výrobou reklamních předmětů. Stačí pohledat na Inetu. Ve větších městech, neřku v Praze, najít někoho, kdo by to laserem vyřezal, nemůže být žádný problém.
Já žiji v krajském městě, mírně pod 100 tisíc obyvatel, a vím minimálně o 6 firmách, kde takové mašinky mají. I když ty 100W velikosti A1 jsou asi jen dvě (jedna je ta naše). A to nepočítám ještě firmy co mají ty velké lasery se kterými vyřezávají z kovu, takové jsou tu další 3.
Ale ta velikost a výkon není přece podmínka. Jsem si vědom, že ve Světlé nad Sázavou to samozřejmě problém být může, ale taky nemusí, jen je třeba se poptat! Jak se říká líná huba je hotové neštěstí. :) Krom toho laserové řezačky mají vesměs i ty firmy, co prodávají materiály jako je plexisklo (v ZA je prodávají v bývalé chemičce, a tam velký laser taky mají, ovšem zakázkové řezání oni nenabízejí, mají ho jen na dělení materiálu při prodeji, nebo pro vlastní výrobu).
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
DAF
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od DAF »

V Praze by se asi něco najít dalo, ale zatím jsem si vystačil s výše popsaným technikami. Při volbě záleží na velikosti, resp délce řezu, ale zcela jistě i na jeho složitosti. V menších městech ale může být problém takového zpracovatele najít, zakázek málo, cena stroje nezanedbatelná a musí se v nějakém rozumném čase vrátit. Ano, po pilce se řez musí zajistit a nikdy už nebude "průhledný" (nebo se to s vynaloženim nemalého úsilí a času nakonec dosáhne), ale to vy snad nemuselo vadit.
Hitec Aurora 9X
Odpovědět

Zpět na „Dílna“