Nemáte nějaký tip. Zatím všechno, co jsem našel bylo zbytečně složité/drahé. Čerpadlo dává jen malé tlaky... Ideálně "našroubovat" do hadice a hotovo. Napadlo mě taky, že úplně nejjednodušší by bylo do hadice, co je ještě v barelu vyrobit malou dírku, ze které by stříkala voda ještě do barelu a prakticky by nesnížila tlak vody při zapnutém čerpadle a přisála vzduch, když se čerpadlo vypne. Ale tipnu, že by se ucpávala nečistotama. Možná zkusím, dírka se dá zalepit
Přivzdušňovací ventil na zahradní čerpadlo?
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Přivzdušňovací ventil na zahradní čerpadlo?
V IBC barelu mám čerpadlo, co s mín zalívám zahrádku. Hadice vede dírou vrchem... Když se hadice po zalívání nechá pod hladinou, barel vyteče, žejo. Zatím TO řeším tak, že konec hadice strčím někam, kde je výš jak hladina, ale pomohl by zavzdušňovací ventil, co by si přisál vzduch, když nejede čerpadlo a voda by pak nevytekla.
Nemáte nějaký tip. Zatím všechno, co jsem našel bylo zbytečně složité/drahé. Čerpadlo dává jen malé tlaky... Ideálně "našroubovat" do hadice a hotovo. Napadlo mě taky, že úplně nejjednodušší by bylo do hadice, co je ještě v barelu vyrobit malou dírku, ze které by stříkala voda ještě do barelu a prakticky by nesnížila tlak vody při zapnutém čerpadle a přisála vzduch, když se čerpadlo vypne. Ale tipnu, že by se ucpávala nečistotama. Možná zkusím, dírka se dá zalepit
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Re: Přivzdušňovací ventil na zahradní čerpadlo?
Hmmm, spojité nádoby jsou pěkná sviňa
. Co tam dát nějaký mezikus s kohoutkem? Nebo hadicí zakončit
hadicovou pistolí.
hadicovou pistolí.
Hitec Aurora 9X
Kohoutek mě též napadl, ale TO je málo "automatické". Když zapomenu hadici na zemi (třeba rozprašovač na trávník), zapomenu i na kohout...
... zatím mi ta "dírka" vychází jako řešení.
... zatím mi ta "dírka" vychází jako řešení.
Mám zkušenost s tou hadicovou pistolí. Má "spoušť", takže nemačkáš, neteče, makáš, teče
.
Hitec Aurora 9X
● Snad (podle popisu) tohle rychlospojka 3/4" se zpětnou klapkou existují i v 1/2" nám se víc osvědčovala Gardena Profi rychlospojka 1/2" PVC se zpětnou klapkou
● Pokud nemáš rád plasty nebo rychlospojky, je k mání dražší přímo na hadici mosazná se zpětnou klapkou pro 1/2" hadice
● Snad tu klapku malotlaké čerpadlo otevře. Je pravdou, že rychlospojky, hlavně ty uzavírací dost omezovaly průtok. Když to vadilo šlo se k 3/4" hadicím s klasickými šroubovacími spojkami.
● Tuším, že skončíš u té malé dírky těsně nad hladinou vody v barelu. (V jednoduchosti je síla.)
● Pokud nemáš rád plasty nebo rychlospojky, je k mání dražší přímo na hadici mosazná se zpětnou klapkou pro 1/2" hadice
● Snad tu klapku malotlaké čerpadlo otevře. Je pravdou, že rychlospojky, hlavně ty uzavírací dost omezovaly průtok. Když to vadilo šlo se k 3/4" hadicím s klasickými šroubovacími spojkami.
● Tuším, že skončíš u té malé dírky těsně nad hladinou vody v barelu. (V jednoduchosti je síla.)
Tady zpětná klapka nepomůže. Ta má bránit, aby voda šla zpátky, tedy, aby třeba nevytekla z čerpadla zpět do sudu a tím ho zavzdušnila. Ale tady voda jde stále stejným směrem, tedy ze sudu ven, jak tomu ta klapka zabrání?
Hitec Aurora 9X
● @DAF: Já tam četl spojené nádoby? : " ... Když se hadice po zalívání nechá pod hladinou, barel vyteče, žejo. ...konec hadice strčím někam, kde je výš jak hladina ..." Když by to neudělal, tak se po vypnutí čerpadla, působením podtlaku překoná nejvyšší v bod. A voda někudy zpětně odteče. Stejný princip přesunu benzinu z nádrže, do níže položeného kanystru. Po vycucnutí vzduchu z "tankovací" hadičky. (Dobrou chuť! Když v nouzi, jako odsávačka, se musí použít ústa.) Mezikus s klapkou může být kdekoliv po trase. Tedy nejen na konci hadice. Je možné, že v úvaze mám chybu, kterou nevidím.
● Otázkou je kde se nacházím v chvíli vypínání čerpadla. A jak psal níže Chucky zpětnou klapku dát buď přímo na výstup čerpadla, nebo v krátkém úseku hadice (sloužícím jako přechod šroubení) těsně za čerpadlo. Je to řešení pro čerpadla, která nemají vestavěnou zpětnou klapku. Tak, nebo tak, kousek tenké trubičky zapíchnutá v hadici nad hladinou a směřující k hladině je spolehlivý a levný kandidát.
● Mosazné "topenářské" (někde) mají uveden otvírací/uzavírací tlak 20 až 25 mbar
● Otázkou je kde se nacházím v chvíli vypínání čerpadla. A jak psal níže Chucky zpětnou klapku dát buď přímo na výstup čerpadla, nebo v krátkém úseku hadice (sloužícím jako přechod šroubení) těsně za čerpadlo. Je to řešení pro čerpadla, která nemají vestavěnou zpětnou klapku. Tak, nebo tak, kousek tenké trubičky zapíchnutá v hadici nad hladinou a směřující k hladině je spolehlivý a levný kandidát.
● Mosazné "topenářské" (někde) mají uveden otvírací/uzavírací tlak 20 až 25 mbar
Naposledy upravil(a) guchar dne ned 14.04.2024 16:52, celkem upraveno 2 x.
Ahoj,
podle mě by stačilo za čerpadlem umístit nad hladinu ideálně v tom sudu právě tu klapku (sací koš) nebo tu Gucharovu rychlospojku tak aby tlak vody ji zavřel. Tzn. sací síťkou vzhůru.
Myšleno na odbočku samozřejmě.
Tlak vody ji zavře a po vypnutí čerpadla to nasaje vzduch.
podle mě by stačilo za čerpadlem umístit nad hladinu ideálně v tom sudu právě tu klapku (sací koš) nebo tu Gucharovu rychlospojku tak aby tlak vody ji zavřel. Tzn. sací síťkou vzhůru.
Myšleno na odbočku samozřejmě.
Tlak vody ji zavře a po vypnutí čerpadla to nasaje vzduch.
guchar píše:● @DAF: Já tam četl spojené nádoby? : " ... Když se hadice po zalívání nechá pod hladinou, barel vyteče, žejo. ...konec hadice strčím někam, kde je výš jak hladina ..." Když by to neudělal, tak se po vypnutí čerpadla, působením podtlaku překoná nejvyšší v bod. A voda někudy zpětně odteče. Stejný princip přesunu benzinu z nádrže, do níže položeného kanystru. Po vycucnutí vzduchu z "tankovací" hadičky. (Dobrou chuť! Když v nouzi, jako odsávačka, se musí použít ústa.) Mezikus s klapkou může být kdekoliv po trase. Tedy nejen na konci hadice. Je možné, že v úvaze mám chybu, kterou nevidím.
Guchare, ještě jednou, pomalu a soustředěně, si přečti první post.
Jasně, přivzdušňovací ventily se vyrábí, jeden mám určitě za toaletou na odpadu. Pak jsem viděl "typické" použití přivzdušňovacího ventilu na toaletě na jachtě, kdy je toaleta pod hladinou vody a "splachuje" se ven z lodi - tam je TO hodně žádoucí. Akorát, co jsem našel, jsou ty ventily buď rozměrově nevhodné, nebo zbytečně "chytré". Nejblíž jsem našel asi ventil k automatickým závlahovým sysémům.
● @blesk Máš recht popisuje: Voda z barelu - do zahrady. Já řešil: Odněkud (tank na dešťovku) - do barelu. Zrušení efektu vycucnutí (působením vzniklého podtlaku), do níže položených míst, je společné.
● Pro důkladné prolití nekropím shora. Hadici, volně ležící na zemi, popotahuji koncem na různá místa. Tak abych nepoškodil zalévané. Na trávníku, nebo od stromku, ke stromku, to jde nejsnadněji.
● Musel jsem si doplnit znalosti v oblasti IBC kontejnery - nádrže na vodu intermediate bulk container (IBC) is a pallet mounted, industrial grade reusable container for water
● Pro důkladné prolití nekropím shora. Hadici, volně ležící na zemi, popotahuji koncem na různá místa. Tak abych nepoškodil zalévané. Na trávníku, nebo od stromku, ke stromku, to jde nejsnadněji.
● Musel jsem si doplnit znalosti v oblasti IBC kontejnery - nádrže na vodu intermediate bulk container (IBC) is a pallet mounted, industrial grade reusable container for water
Naposledy upravil(a) guchar dne pon 15.04.2024 6:42, celkem upraveno 3 x.
guchar píše:@blesk Máš recht popisuje: Cestu: Voda z barelu - voda do zahrady. Já řešil: Odněkud (tank na dešťovku) - do barelu. Nicméně zrušení efektu vycucnutí (působením vzniklého podtlaku) do níže položených míst je společné.
A jak tam bude fungovat zpětný ventil? Má zabránit odtečení vody hadicí, kterou se ale má současně zalévat, kdy ta voda poteče stejným směrem, který má zpětný ventil uzavirat. Aspoň tak jsem to z prikrylm dotazů pochopil. Nevím, jak výkonné tam má čerpadlo, ale nejjednodušší řešení mi připadá ta hadicové pistole - https://www.google.com/search?q=hadicov ... e&ie=UTF-8.
Hitec Aurora 9X
Hadicová pistole TO řeší, pokud se používá hadicová pistole. Občas ale používám "zavlažovač" a ten žádný uzavírací ventil nemá. Občas se povede i to, že se pistole nechá zaaretovaná. 
Dozrála myšlenka vyrobit dírku... Když bude potřeba bez dírky, zacpu dírku. Při nejhorším rozříznu hadici v místě dírky a dám tam to přisávání.
Dozrála myšlenka vyrobit dírku... Když bude potřeba bez dírky, zacpu dírku. Při nejhorším rozříznu hadici v místě dírky a dám tam to přisávání.
"Zavlažovač" jsem v zadání nenašel, proto jsem doporučoval tu pistoli.
Hitec Aurora 9X
V poho, posledně mi skoro kubík vytekl právě přes zablokovanou pistoli.