zvuky bez zvukového modulu

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Zpráva
Autor
Libor
Kontaktovat uživatele:

zvuky bez zvukového modulu

#1 Příspěvek od Libor »

Dělám dvoumotoráka elektru 1.4 metru. Z XPS a doplňky 3D tisk. V křídle jsou rozměrné chladiče a napadlo mě zkusit je využít jako generátory zvuku. Něco jako byl plastový MiG-15, kterým se točilo kolem hlavy a membrána v trubce trupu houkala jako motor. Zkoušel jste někdo něco takového? Že by natlačené rozjeté letadlo vyluzovalo díky proudění vzduchu chladičem další hluk. Samozřejmě by to nesmělo vzít významně na výkonu letadla. Moc se mi nezdá, že by něco takového mohlo jít.
DAF
Kontaktovat uživatele:

Re: zvuky bez zvukového modulu

#2 Příspěvek od DAF »

Proč myslíš, že by to nemělo fungovat? Na rovinu říkám, že jsem to prakticky ještě nezkoušel, ale já naopak věřím, že by to fungovat mohlo. Myslím, že pokud bys v těch chladičích vytvořil něco jako Venturiho trubku (klidně s obdélníkovým průřezem) a najdeš správně místo pro umístění frkačky (nebo jak se to jmenuje), tak by to fungovat mohlo. Možná to při nízkých rychlostech zvukem nemusí, ale to by vadit nemuselo. Ber to jako teoretickou úvahu.
Hitec Aurora 9X
ludicek
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ludicek »

Ja som dávnejšie skúšal píšťalku vyslovene pre lietadlo z 3D tlačiarne napelenú na smerovke kombata a fungovalo to ok. Dal mi ju kolega, tak nemám zdroj.
guchar

#4 Příspěvek od guchar »

Řekl bych, že píšťala z varhan nebo klasická píšťalka musí po přivedení proudu vzduch fungovat. Stejně tak "dechové nástroje" v místech podtlaku (přetlaku). Z jiného soudku Ju 87 měla mechanické sirény hnané náporovými vrtulkami. U pozdějších modelů byly montovány spojky umožňují náhon rozpojit. Sirény s připojenou vrtulkou snižovaly rychlost, zejména za vodorovného, letu.
Musí to být jen na principu: Proudění vzduchu chladičem vyluzuje zvuk(-)?

Otázkou je jaký zvuk by ty "mechanické varhany" (u dvoumotorové elektry 1.4 m) měly vydávat - připomínat.
Někdy se používala řehtačka. Ploché pérko zakončené zoubkem. Doléhalo na pastorek na ose někde za motorem. Při dnešních cenách by to mohl být i samostatný motorek (případně s převodem) hnaný z ESC pro pohon modelu. Výhodou je změna charakteru zvuku s rostoucími otáčkami.
Ty hračky, proudových strojů, roztáčených na špagátě nad hlavou, kupodivu neznám.
JB

#5 Příspěvek od JB »

Kdysi jsem řešil, ale nenašel zdroj toho MiGu. Z dětství si pamatuji, že to docela "řvalo", ale domácí výroba nějakého "bručedla" se mi nepovedla. Tak jsem do zadního čela motoru zalepil dva kolíčky (kvůli vyvážení dva), a na ně dosedalo jakési kladívko jako ze starého zapalování. Drnčelo to strašně, ale byl zvuk!!!
guchar

#6 Příspěvek od guchar »

Nejspíš: "CHEMOPLAST BRNO - MIG -" na celé řadě bazarových stránek (Prodáno, stovky Kč)
Chemoplast MIG 15 letadlo při roztáčení vydává zvuk /-/ CHEMOPLAST BRNO - MIG -
Google (CHEMOPLAST BRNO - MIG -) https://www.google.cz/search?q=CHEMOPLA ... nt=gws-wiz" onclick="window.open(this.href);return false;

Že by ta "varhanní píšťala" byl válec na špici, pod trupem? A proud vzduchu trupem "trouby" jej rozechvíval? On taky v NATO dostal kód fagot.
guchar

#7 Příspěvek od guchar »

Edit: Odkaz o 1 výš šel omylem 2x. A taky "na RCMania" jsem měl zatměno RCM - Letadélko na provázku
Naposledy upravil(a) guchar dne ned 07.07.2024 17:22, celkem upraveno 1 x.
Janek2

#8 Příspěvek od Janek2 »

guchar píše:
"Ty hračky, proudových strojů, roztáčených na špagátě nad hlavou, kupodivu neznám."
Měl jsem toho Miga jako malí kluk asi desetiletý. A to bylo někdy ve dvaašedesátém roku. Ještě si pamatuju , že byl modré barvy. Pamatuju si trochu i ten zvuk, který vydával. Ale nedovedu jej k ničemu přirovnat. Snad tak, jak když houká sýček. Něco na ten způsob. Holt je to už móóóc dávno.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od DAF »

On ten vyluzovač zvuku nemusí být přímo z té historické hračky Migu 15. Existuje cosi, vypadá to jako píšťalka, fouká se do toho a také to pak vrčí. Neví, jak se to jmenuje. Určitě by se to dalo i vyrobit, prostě napnutá tenká páska v úzké štěrbiny, přes kterou proudí rychle vzduch (proto jsem psal o Venturiho trubce). Takhle funguje třeba plátek lustu trávy (opravdové luční, ne té, která se hulí :lol: ), vložený mezi klouby palců. Profouknutím to pak bzučí. Nějak podobně by to šlo, myslím, udělat i na model.
Hitec Aurora 9X
Libor
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Libor »

Chladiče v kořeni křídla jsou dostatečně rozměrné a je to prostor, do kterého se dá něco bez problému zakomponovat. Nějaké kanály v trupu kvůli takové ptákovině by byly komplikací. Zvuk třeba jako tady v čase 0:35: https://www.youtube.com/watch?v=vP8DKIEtmDg" onclick="window.open(this.href);return false;
automet

#11 Příspěvek od automet »

Mám na TORO 900 zboku na trupe nalepenú vypreparovanú píšťalku /malý vlaček/ z tých penových detských hádzacích bômb, funguje dobre. Ak riadne potlačím, tak je to počuť.
Je to vybraté z rozbitého niečoho takéhoto https://www.papermax.sk/sipka-hadzacia- ... 6903sk6803" onclick="window.open(this.href);return false;
DAF
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od DAF »

Když to bude dvoumotorák, nešlo by to zabudovat do gondol motorů? Tam se i celkem dobře integroval výdech od toho broukadla. A jestli jsem slyšel video dobře, bylo to spíš takové bzučení.
Hitec Aurora 9X
ellet

#13 Příspěvek od ellet »

Možná než kam, bude prvořadé co. Tady vidím nedostatek fantazie. Sice by šlo přilepit tam i foukací harmoniku, ale píšťala je určitě vhodnější. Z vrbového proutku nebo bezu ji snad dělal každý. Já bych se klonil k píšťale většího průměru (nějaká trubka, možná tuba od šumivých tablet?) a snažil se naladit hlubší tón, třeba vysavačem. Mohlo by to být i dvou tónový (že by třeba sexta?) Inspiraci by mohl být i hrnec na mlíko.
pby

#14 Příspěvek od pby »

Existuje malý dechový nástroj zvaný KAZOO. Je to věc dutá, doutníkového tvaru s otvorem na horní straně a tam je umístěn papír (membrána). Ozývá se zvuk podobný hraní na hřeben. Velmi hrubě to připomíná zvuk onoho MIGu. Hrává na to třeba Ivan Mládek.https://www.youtube.com/watch?v=UaIOlmRW6Jk" onclick="window.open(this.href);return false;
DAF
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od DAF »

pby píše:Existuje malý dechový nástroj zvaný KAZOO...
Tohle jsem myslel taky, jen jsem si nemohl vzpomenout, jak se ta věc jmenuje. Ta by šla do trupu si gondol zabudovat. Jen je otázkou, a to Libor nenapsal, jak vlastně ten dvoumotorák bude velký, aby se to tam vešlo.
Hitec Aurora 9X
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“