Práškovací nebo postřikové zařízení pro Čmeláka

Vše co je maketou, polomaketou ale i nějakou 1/4maketou skutečného stroje.
Zpráva
Autor
VTjr

Práškovací nebo postřikové zařízení pro Čmeláka

#1 Příspěvek od VTjr »

Možná to už tady řešeno bylo, ale zajímalo by mne, zda tu někdo řešil konstrukci nějakého jednoduchého rozprašovače, který by imitoval činnost práškovacího letadla.
Získal jsem totiž 2,3m polomaketu Čmeláka a jen tak s ním poletovat mne nebaví. Napadlo mi, že bych mohl rozprašovat třeba hladkou mouku, nebo jemně mletý dolomit, prostě něco neškodného, ekologii nepoškozujícího. Kdyby mi někdo poslal nákres, nebo dal odkaz na takové zařízení (nechci objevovat Ameriku), tak bych mu byl velmi vděčný.
Naposledy upravil(a) VTjr dne stř 10.07.2024 17:16, celkem upraveno 1 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
varok

Re: Práškovací zařízení

#2 Příspěvek od varok »

Máte to na spalovací nebo elektrický motor?
LittleFalco

#3 Příspěvek od LittleFalco »

Můžu ti nafotit originální rozmetadlo s metrem (rozměry), je poháněno kardanem od motoru .
Možná by bylo jednodušší udělat "hrábě" které se používají pro postřiky a prášit vodu - vrtulky na nich jsou roztáčeny náporově, proudem vzduchu
Zpátky doma, v kopcích :-)
VTjr

#4 Příspěvek od VTjr »

varok píše:Máte to na spalovací nebo elektrický motor?
Je tam spalovák 4-T OS FS-95V.
VTjr

#5 Příspěvek od VTjr »

LittleFalco píše:Můžu ti nafotit originální rozmetadlo s metrem (rozměry), je poháněno kardanem od motoru .
Možná by bylo jednodušší udělat "hrábě" které se používají pro postřiky a prášit vodu - vrtulky na nich jsou roztáčeny náporově, proudem vzduchu
Kardanem od modelářského motoru by to asi nešlo. :roll:
Já měl představu, že by se to pohánělo malým elektromotorem. Prostě nějaký starý Mabušák s regulátorem a malou LiPolkou, však stačí aby se to točilo jen chvíli. Ale ten nápad s vodou a hráběmi se mi taky docela zamlouvá. Jen ta nádrž s vodou aby nevyšla přiliš těžká? A jestli by to nebylo příliš složité?
guchar

#6 Příspěvek od guchar »

Rozmetat prášek, tak aby to bylo vidět mi přijde že je třeba značná hmota. Spíš tyč a z ní trysky (ala kropicí auto, na odtokové hraně) a jednorázová dýmovnice. Nebo výkonný generátor kouře https://allegro.cz/nabidka/kovova-rc-si ... 4371279736" onclick="window.open(this.href);return false; /-/ https://allegro.cz/nabidka/rc-vyrobnik- ... 4341193929" onclick="window.open(this.href);return false; /-/ http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=1 ... 0&start=15" onclick="window.open(this.href);return false;
Ty kupované oleje jsou drahé. Šly nahradit něčím doma míchaným, nebo možná glycerinem. Někde byl popis jednotky co si "olej" sála knotem středem šel drátek vytápěný modulem indukčního ohřevu to v troubě. Přes tu troubu hnala vzduch nějaká vrtulka. RCMania: Barevný kouř - dýmovnice (?) na modelu
zdzd

#7 Příspěvek od zdzd »

guchar píše:Rozmetat prášek, tak aby to bylo vidět mi přijde že je třeba značná hmota. Spíš tyč a z ní trysky (ala kropicí auto, na odtokové hraně) a jednorázová dýmovnice. Nebo výkonný generátor kouře https://allegro.cz/nabidka/kovova-rc-si ... 4371279736" onclick="window.open(this.href);return false; /-/ https://allegro.cz/nabidka/rc-vyrobnik- ... 4341193929" onclick="window.open(this.href);return false; /-/ http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=1 ... 0&start=15" onclick="window.open(this.href);return false;
Ty kupované oleje jsou drahé. Šly nahradit něčím doma míchaným, nebo možná glycerinem. Někde byl popis jednotky co si "olej" sála knotem středem šel drátek vytápěný modulem indukčního ohřevu to v troubě. Přes tu troubu hnala vzduch nějaká vrtulka. RCMania: Barevný kouř - dýmovnice (?) na modelu
Elektronická cigareta + nějaký větřák?
guchar

#8 Příspěvek od guchar »

@zdzd To by asi šlo. Když s tím vidím bánit omladinu, chodící kolem plotu, je to dýmu jak z kondenzačních komínů Temelímu.
Jen to pod trupem umístěné rozmetadlo bude nejspíš obdoba rozmetadel z vozů zimní údržby. Tedy rotující disk s dostřednými nízkými destičkami, kam ze zásobníku padá materiál.
Pokud to správně chápu, jde o to aby práškovací letadlo Jóžina z bažin, jako simulovalo nějakou agrotechnickou činnost. Neměli Čmeláci namontována i zařízení pro provádění postřiků?
LET Z-37 Čmelák – legenda mezi práškovacími letouny /-/ Čmeláci ještě nevymřeli
Přílohy
rcman_cmelak_postrik_v01.jpg
VTjr

#9 Příspěvek od VTjr »

guchar píše:...
Pokud to správně chápu, jde o to aby práškovací letadlo Jóžina z bažin, jako simulovalo nějakou agrotechnickou činnost. Neměli Čmeláci namontována i zařízení pro provádění postřiků?...
Přesně, je mi vcelku jedno jestli bude postřikovat nebo pŕáškovat. :wink:
Jóžin z Bážin tady kolem Žiliny stejně není, ten je jak známo na Moravě, přesněji na Valašsku někde mezi Slušovicemi a Vizovicemi. :lol: A bát se ho mají hlavně Pražáci. :mrgreen: Zato tu máme medvědy. Ale ti mají zájem podle Ivana Mládka jen o dívčí dřeváky a drahé foťáky, že. :P
guchar

#10 Příspěvek od guchar »

● @VTjr Nevím zda se mi to zdá, nebo zda to není jen sen. Mám pocit, že někdo na území našich bratrů se postaral o to, že medvedi ztratili přirozenou plachost a potřebu vyhýbat se kontaktům s predátorem - člověk. Já a ty to asi nevyřešíme.
● Copak Wallachian Kingdom a stát ve státě JRD Slušovice. Stačilo projet Zlín (za totáče Gottwaldov) směrem od východu k západu, a za hranicí města si pohlídat odbočku na Čubovu dálnici. Průjezd kolem dostihového závodiště s restaurací Sud. Ulice a prostory (tehdy) ukázkově uklizené bez jediného nedopalku nebo žvýkačky. Častěji jsme zakroužili na kruhovém objezdu a po Školní se dostali až na Greinerovu, kdy byla provozovna pro výrobu potravinářských obalů z plastu. I zde byla vidět Baťova tradice a "škola" řádu a účelnosti. Nejen organizace výroby, ale i péče o dobré a slušné pracovníky. No a v rodném městěT. Bati, n. p. ex Svit (obuv) to bylo patrno o několik řádu výrazněji. Začínalo to např. křídou a tabulkou za dveřmi se jmeny pracovníků. Ti co nebyli pávě na pracovišti byli na dolních řádcích napsáni po druhé, zvlášť. No je to už dávno. A můj soudek nostalgie by se slušelo na čas zase uzavřít.
Naposledy upravil(a) guchar dne stř 10.07.2024 14:23, celkem upraveno 1 x.
VTjr

#11 Příspěvek od VTjr »

guchar píše:@VTjr Nevím zda se mi to zdá, nebo zda to není jen sen. Mám pocit, že někdo na území našich bratrů se postaral o to, že medvedi ztratili přirozenou plachost a potřebu vyhýbat se kontaktům s predátorem - člověk. Já a ty to asi nevyřešíme.
Situace rozhodně není taková jak to prezentují někteří představitelé některých politických stran (nechci jmenovat, ale je to SNS). Potřebovali najít téma, kterým by vystrašili národ a získali politické body (a to se asi podařilo, mnozí jim naleteli a získali tím pár desetin % díky kterým prolezli do parlamentu a teď mohou beztrestně škodit). Dokonce mám pocit, že celé to bylo medializováno i pro to, aby si mohl nimrod Huliak (konspirátor a primitiv) střelit medvěda (co se i stalo, prý problémový jedinec, ale ve skutečnosti to nedovedou ničím prokázat). A o tu ztrátu plachosti se do značné míry postarali právě myslivci tím, že vytvářejí nedaleko lidských obydlí krmoviská pro zvěř, tedy především pro černou, ale medvědi se na té kukuřici taky rádi přiživí. To pak můžou obce investovat desítky tisíc do uzamykatelných boxu na odpadové kontejnery a stejně je to málo platné, když nedaleko vesnice je obrovský krmelec plný potravy.
Samozřejmě mnozí novináři na tom taky získali, zejména bulvár potravu pro přiblblé články. A to že vědci z Karlovy univerzity udělali odborné sčítání, ze kterého vyplynulo, že medvědí vůbec nejsou přemnoženi, to samozřejmě tito konspirologové zpochybňují. Kdo ví, jak se ten medvěd, co běhal po ulicích Liptovského Mikuláše tam dostal, jestli ho oni tam nenahnali schválně aby vyvolali paniku a mohli pak prosadit zákony, které by je dovolovaly vraždit. Ale to teď asi konspiruji já. :oops:

A s tím vyhýbáním - oni se lidem stále vyhýbají, jen lidi nesmí rychle a nenápadně vpadnout do jejich revíru. :P Stačí spolu hovořit, pozpěvovat si, nebo mít na batohu rolničku a medvěda ani neuvidíš. Ti dva "turisté" co se koncem zimy zabili pádem ze skály, když utíkali před medvědem, byly v lokalitě kde prostě neměli co dělat. :!: V Nízkých Tatrách přece platí zimní uzávěra turistických chodníků, navíc v zasněženém terénu s hlubokým rozmočeným jarním sněhem, je pohyb nebezpečný i bez medvědů. Takže to byl důsledek jejich vlastní blbosti a ne ztráty plachosti, či přemnožení macíků. :mrgreen:
guchar

#12 Příspěvek od guchar »

Žertéři vypráví zkazky o kanadské divočině. Po příspěvcích od některých blogerů na web stránkách se stalo: Náhodně nalezené hromádky medvědího trusu 1) jsou cítit po pepřovém spreji 2) obsahují rolničky. :)
VTjr

#13 Příspěvek od VTjr »

I když tomu vůbec nevěřím, rád si o tom pak pokecám, ale momentálně odcházíme od tématu. :P
Naposledy upravil(a) VTjr dne stř 10.07.2024 15:41, celkem upraveno 1 x.
VTjr

#14 Příspěvek od VTjr »

Takže já si dovolím se tématu vrátit. Eliminaci Jóžina z Bážin a medvědy můžeme řešit až když už to bude fungovat. :wink:

Když tak o tom uvažuji, tak rozprašovat sypký materiál by asi bylo náročnější, než stříkat vodu. :roll: A asi i ten vizuální efekt vodního postřiku bude hezčí.
Kdybych tedy stavěl ty "hrábě", tak bych to asi spájel z tenkostěnných mosazných trubiček. Do trupu bych pak musel umístit nádrž s vodou se servem ovládaným výstupním ventilem. Na koncích ramen těch hrábí by byly nějaké trysky a za nimi plechové volně se otáčející vrtulky, které by ten proud vody rozprašovaly.
Teď otázka, zda by tam mělo být i nějaké čerpadlo, nebo by stačilo aby tam ta voda šla samospádem? :o
Co si o tom myslíte? :roll:
Asi by to pak šlo odzkoušet s okénka jedoucího auta.
guchar

#15 Příspěvek od guchar »

● @VTjr když tak uvažuji ... Udělat i z větší dálky dobře viditelný "oblak" něčeho za letadlem, asi nebude jen tak.
● Naštěstí (od druhého obrázku který je jen jako odkaz, je neprůhledný bílý mrak) na tom přiložené je tmavo (černé) "průsvitno".
● Takže spíš než fixírkou na vodu vyrábět drobné kapičky z čisté vody bych a) do vody pro fixírku zkusil dát tuš b) nebo zkusil vyvíječ dýmu - kouře.
● Je to o tom pořídit provizorní GENERÁTOR a vyrazit do terénu na praktickou zkoušku. V předpokládané divácké vzdálenosti. Možná za různých podmínek.

Edit02 WWW RCWeb: 26.5. 2006 - Dýmovnice v haloletu (vyšlo v RCR 4/2006)
Naposledy upravil(a) guchar dne stř 10.07.2024 17:56, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Makety“