obrátený chod žhavíka
obrátený chod žhavíka
Kúpil som nedávno nový motor OSMAX 95AX. Zabiehal som ho podľa návodu, 20 minút na zemi v lietadle, potom som s ním opatrne na bohatej zmesi začal lietať. Motor behá krásne, má už za sebou nejakých 12 - 14 osemminútových letov. Štartujem rukou, zakryjem difuzor, jednu otáčku cucnem palivo, dva tri krát pretočím vrtuľu, pripojím žhavenie, buchnem po vrtuli a chytí na prvú či druhú otočku. Počas zábehu som tam mal plastovú vrtuľu 14x6, bolo všetko OK, len bola ľahká (mimo doporučeného rozsahu od výrobcu). Tak som ju vymenil za drevo 14x8 (najmenšia doporučená vrtuľa). A nastal problém - motor mi takmer vždy naskočí na opačnú stranu, 1 - 3 sekundy beží obrátene a potom sám od seba zmení smer otáčania, naskočí do správneho smeru a pokračuje už normálne v chode. Neviem, ako to zmeniť, skúšam všeličo, ale nič nefunguje. Je to asi tou vrtuľou, vrátiť sa k plastu? Keď ja mám drevené vrtule radšej
Mne to nejak nevadí, ale pre ten motor to asi nebude veľmi zdravé...
Re: obrátený chod žhavíka
Samotný opačný chod je motoru jedno, jediné co ho víc zatěžuje je ten přechod z levých do pravých otáček. Obávám se že tomu ale ničím kromě těžší (váhově) vrtule nepomůžeš. Tím že jsi použil rozměrově těžší vrtuli se stalo to, že motor má při startu (a nízkých otáčkách) málo energie k tomu aby přešel přes horní úvrať, u původní plastové vrtule, která kladla menší odpor té energie prostě zůstalo na samotný chod motoru více a pravděpodobně byly i vyšší ty minimální otáčky.
Mně se takto podařilo "rozběhnout" i čtyřtakt. Pokud se i podařilo motor (2T i 4T) takto nastartovat, velmi rychle jsem se ho snažil zastavit (ucpat karbec) a motor jsem se snažil nastartovat znovu a správně. Jak napsal už blesk, chce to vyzkoušet i nějaké vrtule.
Hitec Aurora 9X
Asi to bude tou vrtuľou, vyskúšam asi teda plastové vrtule. Ten opačný chod ma tak neprekvapuje ako to, že sa po nejakej sekunde sám naštartuje naopak
. Netušil som, že to motor dokáže
Vďaka za rady...
Mne ta samostatnost překvapuje
a tiše doufám, že to dělají jen ty modelářské motory.
Možná AI

S úsměvem jde všechno líp.. :D
Ono tam nesedí při opačných otáčkách časování, jak se zvýší otáčky, tak to střelí zase zpátky jak má.
Ale je pravda, že spolužák, takový ,,montér Tolja,, naučil pařez couvat a to jsme koukali a on ještě víc.

Pokud motor chytne obráceně, nemá ty "správné" otáčky a i po přidání plynu je patrné, že "šmajdá". Aby nedošlo k poškození, je dobré s ním nelaborovat, zastavit ho a opětovně ho nastartovat. Pro pobavení, v mládí jsem si koupil žhavika a dostal jsem geni(t)ální nápad snížit hlavu. Samozřejmě motor nechodil. Protože jsem ho chtěl (později) přeci jen zprovoznit, pokusil jsem se kompresi snížit. Ještě se mi to nepodařilo zcela spravit, motor při pokusu o nastartování kmitá, nepřeskočí přes úvrať.
Hitec Aurora 9X
Ono co se týká opačného chodu toho se dá využít i při startu. Tímto způsobem jsem startoval 4-takty: nacucat motor, aby byl trochu bohatší a potom protočit motor jednou dvakrát - zapojit žhavení-zapalování a protočit jakoby v protisměru, ale nesnažit se překonat kompresi -motor blafne a roztočí se správným směrem. Takto jsem startoval OS 52 FS i OS 60 FS s otevřenými ventily a startovaly spolehlivě a tímto způsobem jsem startoval i benziňáka z motorové pily předělaného na modelářský motor. A dokonce tímto způsobem jsme před mnoha lety startovali i motor z trabantu v motorovém rogale
No, vzhledem k tomu, že Pyjonýr 550 má souměrné sání (stejně jako jakýkoli dvoutakt, co má sání řízené pístem a nebo membránou) tak z hlediska výplachu je mu opravdu úplně jedno, na jakou stranu běží - to, kam má "správně" běžet je dáno jen a pouze předstihem - z které stranyÚsměv píše: sob 06.09.2025 20:37 Ale je pravda, že spolužák, takový ,,montér Tolja,, naučil pařez couvat a to jsme koukali a on ještě víc.![]()
![]()
![]()
Takže pokud montér Tolja potočil zapalování do nuly (nulový předstih) a nebo ještě dokonce dál ("předstih, ale pro opačný smysl otáčení) tak to běželo přesně tam, kam to kdo natočil (jak motor, tak zapalování). A byl-li byl údiv, tak pouze protože jste netušili, jak takový motor funguje.
Mj, třeba Velorex má zapalování udělané tak, že jde pootáčet z jedné strany HÚ na druhou, takže motor lze natočit v obou smyslech otáčení - podle toho, kam to je natočený - čehož se cíleně využívá pro couvání (aby nemusela být zpátečka v převodovce). Opět - funguje (rozumně) to jen a pouze proto, protože ten motor má souměrné sání řízené pístem. To samé platí třeba i pro Lanz Bulldog který opět má sání řízené automatickým ventilem (koženou klapkou).
-
JardaRůžička
Přes moje letité zkušenosti se spalováky mě tenhle jev trochu zaskočil u boxera MVVS 2 x 12,7. Má sání řízené ventily a je tudíž dokonale symetrický a točí stejně ochotně na obě strany. Takže při prvotním oživování na modelu jsem si nevšiml, že chytil opačně a přidal jsem plyn. Model byl odpovědně přivázaaný za ocas, jenže to mu samozřejmě nezabránilo v couvání, nastalo překvapivě ochotně. Ještě zlomek vteřiny mi to nijak nevadilo, místa bylo dost a stačilo plyn zase ubrat. Jenže v zápětí mi to už vadilo, protože bylo dosud připojené žhavení a kablík chytla vrtule. Jeden banánek odletěl někam do teplých krajin, druhý jsem našel zaseknutý ve vlastním rameni a byl jsem rád, že jenom tam.
Což o údiv, adolescenti toho mnoho netuší. Ti dnešní ještě míň. Ale když nakopl pincka, zařadil a zpátečkou prolít křovím jak ,,baron Prášil,, tak to jsme fakt koukali jako vrány.
U MK-17 jsem tohle nikdy nezaznamenal.
Měl jsi MK-17 rozebranou? Pokud to uděláš, pochopíš. Stačí si prohlédnout zadní viko a šoupátko. Poštovním (složeného) zadního víka o 90 st. (už nevím na kterou stranu a nehodlám nad tím teď večer přemýšlet) je možné motor nahodit obráceně. Ono záleží, jak je řízené sání, viz příspěvky MPml. Velorex měl zpátečku řešenou stejně,jako Fichtl, motor se nastartoval obráceně. Motory se sáním řízeným přes klikovku se obráceně startují špatně, ale (nechtěně) se mi i to podařilo. Ale je to hned k poznání, takže se dá rychle reagovat (motor zastavit).
Hitec Aurora 9X
Moje žhavící desítka MVVS mi při startu rukou s klapkou na volnoběh taky občas naskočila obráceně, při přidání plynu však vždy buř zhasla, nebo se samovolně zreverzovala. Pokud jsem startoval při trochu víc otevřené klapce, tak se to nikdy nestávalo. Proto bych doporučoval zkusit ten OS startovat ne do volnoběhu, ale tak asi na 1/4 plynu. 
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
No vidíš Jardo, já mám ten samý motor fungl nový ještě nezaběhnutý a marně jsem na webu hledal někoho kdo má s ním zkušenosti. Tedy několik hodně starých příspěvku jsem tady na RCmanii i našel, i jsem tam napsal, ale nikdo mi neodpověděl. Pak jsem to přestal zatím řešit, protože na ten motor stejně ještě nemám model, ale bojím se, že než k tomu dojde, tak už nebude nikdo, kdo by s ním měl zkušenosti a mohl by se o ně podělit.JardaRůžička píše: pát 19.09.2025 11:55 Přes moje letité zkušenosti se spalováky mě tenhle jev trochu zaskočil u boxera MVVS 2 x 12,7. Má sání řízené ventily a je tudíž dokonale symetrický a točí stejně ochotně na obě strany.
Ono je to sice spíš do samostatného vlákna, ale trápí mě 2 věci. Jednak karburátor Walbroo, tedy prý mu nevonělo metanolové palivo, tedy jeho membránám, a tak prý ty motory s ním bez výměny membrán fungovaly jen 1 sezónu. A pak kdosi psal, že bez přižhavování někdy zhasne jeden válec, který u žhavíka už nenaskočí. No a ten problém cos popsal Ty, tedy startování obráceně, to mě ani nenapadlo. Tak jak je to?
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)