Bezpečné úložiště pro baterie

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
Woita
Kontaktovat uživatele:

Bezpečné úložiště pro baterie

#1 Příspěvek od Woita »

Ahoj všichni,
už se to tady řešilo vícekrát, ale nechtělo se mi hledat některé ze starších vláken, tak to tady píšu z čisté vody:
Jde o to, jak bezpečně ukládat LiPolky, aby se zamezilo škodám při případném zahoření baterek.
Baterek mám (jako každý) docela dost, a třeba do helikoptér 6s 4000 mAh, to už je docela cihla, ze které jde strach.
Menší ukládám do plechových pokladniček, ale ty velké mám jen v otevřených plechových krabicích doma na polici. Ta kdyby zahořela...
Celé roky se zamýšlím co s tím, jak ty velké skladovat...

Vždycky když se o tomto začne diskutovat, mám sto chutí to nějak pořešit, ale nikdy jsem se k tomu, abych to pořešil, nedostal.
Tak jsem se konečně rozhoupal. V garáži betonová podlaha, na ní jsem položil "svahovku", koupenou v OBI za pár drobných, je to solidní kus betonu, a přes ní betonovou dlaždici.
Počítám, že tento bunkr by vydržel zahoření i té velké LiPolky bez nějakého průseru... Stěny i to víko jsou 4 cm tlusté.

Akorát: Ten beton je hrozně ostrý, nechce se mi do toho pokládat LiPolky jen tak naboso, mohly by se snad i proříznout o ten ostrý povrch.
Nemáte někdo typ, čím to vystlat? Nějaký ohnivzdorný materiál. Něco jako jsou ty LiPol ochranné pytlíky... A ještě lépe, nějaký materiál, co umí hasit oheň. Myslím že jsou nějaké pěny, které se používají jako protipožární ochrana.

Svahovka.png
Svahovka s víkem.png
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
pepin

Re: Bezpečné úložiště pro baterie

#2 Příspěvek od pepin »

Podle mě zbytečně jančíš, uskladněná baterka se nezblázní, maximálně se ti muže zbláznit uskladněná baterka pokud jsi si podvybil a během uskladněnî se nafoukne, ale pokud se nafoukne zase to bude že se po podvybití totál vybije a splynuje nebo tak něco.

Problém je v podstatě jen nabijení kdy baterie leží už umřelá a ty ji začneš dobijet, nabijet ale nabiječka nepotná že je na baterii už něco špatně.

Docela problém se sadama s bms kdy bms spíš řeší neprebit žádný článek a nepodvybít žádný článek ale balancovat neumí, to je docela problém ale jen v tom smyslu že nejde vyuzit plnou kapacitu všech sekcí v sadě na bms ale stejně tě nabiječka vypne na první na max nabitý článek z celé sekce.
Úsměv

#3 Příspěvek od Úsměv »

Mrkni na červený/rúžový sádrokartón. ;)
S úsměvem jde všechno líp.. :D
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od warhawk »

Ahoj, myslim si, ze jdes na to s kulometem na vrabce (ale proti gustu).
Koukni sem:
https://rcmania.cz/viewtopic.php?p=1553 ... e#p1553767
a
https://rcmania.cz/viewtopic.php?p=1572 ... r#p1572644

Ja jsem nakonec usoudil, ze ty plechove krabice od munice jsou to nejlepsi reseni. Navic se da cela krabice vzit a dat do auta. To ocenuji. Je treba tam vyvrtat diru a nejlepe ji opet prelepit lepici paskou. V pripade, ze se vytvori tlak, paska povoli. Za normalnich okolnosti je to vsak docela vhlkuvzdorne a je mozne baterie ukladat i treba na balkone.

PS: Vcera se vratila zena s telefonem (Samsung Galaxy), ktery se z niceho nic nafouknul tak, ze povolilo zadni viko (kompletne).
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od warhawk »

pepin píše: ned 29.03.2026 18:12 Podle mě zbytečně jančíš, uskladněná baterka se nezblázní, maximálně se ti muže zbláznit uskladněná baterka pokud jsi si podvybil a během uskladněnî se nafoukne, ale pokud se nafoukne zase to bude že se po podvybití totál vybije a splynuje nebo tak něco.

Problém je v podstatě jen nabijení kdy baterie leží už umřelá a ty ji začneš dobijet, nabijet ale nabiječka nepotná že je na baterii už něco špatně.

Docela problém se sadama s bms kdy bms spíš řeší neprebit žádný článek a nepodvybít žádný článek ale balancovat neumí, to je docela problém ale jen v tom smyslu že nejde vyuzit plnou kapacitu všech sekcí v sadě na bms ale stejně tě nabiječka vypne na první na max nabitý článek z celé sekce.
Ne, tak to Pepine neni. Zahorela mi baterka na stole pri piti caje. Byla to sada Kokam 3s1500mAh. Je to uz ale hoodne dlouho (tak 15 let, spise vice). Kazda LiPol reaguje jinak, ale nektere dokazou udelat psi kusy. Jyrrymu tusim bouchla baterie od kolobezky.
Jiri

#6 Příspěvek od Jiri »

Prostý kovový kufřík by nestačil?
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
pepin

#7 Příspěvek od pepin »

warhawk píše: pon 30.03.2026 10:30 Ne, tak to Pepine neni. Zahorela mi baterka na stole pri piti caje.
Tak asi se to může stát, co ta baterka zažila než ti blafla netuším.

Mě blafla jedna lipol v dobách kdy se pak pájel ze samotných článků, tuším 3 čl 850 ma a byl to teda mazec, ale jinak se mi jen jedna lipol při uskladnění nagoukla jako balon až otevřela krabičku v který jsem ji měl a to s vypoulenym mobilem se mi u jednoho šuplíkovýho taky stalo.

Jinak kdysi dávno jsem se toho taky strašně bál a doma to skladoval v dutejch cihlách natřených balakrylem aby nebyl ten povrch hrubej.

Asi ale máte pravdu že lepší být posera než nemět pak kde bydlet.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jyrry »

warhawk píše: pon 30.03.2026 10:26 ...
PS: Vcera se vratila zena s telefonem (Samsung Galaxy), ktery se z niceho nic nafouknul tak, ze povolilo zadni viko (kompletne).
Sakra... to jsem neměl číst... máme tu všechny ty placatokrabky od nich... :-(

A preventivně pro některé komentátory - nezaměňovat předposranost a respekt... :roll:
jyrry.webnode.cz
pepin

#9 Příspěvek od pepin »

jyrry píše: pon 30.03.2026 11:06 Sakra... to jsem neměl číst... máme tu všechny ty placatokrabky od nich... :-(

A preventivně pro některé komentátory - nezaměňovat předposranost a respekt... :roll:
Respekt já moc nemám, ale z něčeho občas připosranej jsem a právě i proto jsem ti tehdy radil, nepájej si tu lion koloběžkovou baterku sám když se dá koupit dokonce levněji hotová spájená. Noo měl jsi svoji hlavu.

Jinak kdybych neměl lionky lipolky poruznu v bytě autě ale měl to jen doma a bylo by dostatek místa, nejspíš by se mi na to libila nefunkční lednička a police z tetrisových desek.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jyrry »

Inu, po bitvě je každý generál a postižený se chybami přiučil.

Teď si tady nahlas přemýšlím, co se asi mohlo stát nedobrýho baterce v mobilu, že z toho časem otěhotnla.
Horko? Mráz? Rentgen? Pobyt v Pripjati? Kosmický paprsky? Chemtrajs?
jyrry.webnode.cz
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od warhawk »

Jiri píše: pon 30.03.2026 10:52 Prostý kovový kufřík by nestačil?
Jirko definuj prostý kovový kufřík :).
Jako stačil by, ale blbě se shání. Když koupíš hliníkový kufr (teda ne, že by hliník nebyl kov) na nářadí , bude mít v sobě hromadu plastu a bude zbytečně drahý.

Ty krabice na munici jsou rozumně lehké, malé, odolné a levné. Moje mají popisky S&B. Navíc je lepší jich mít několik a články rozdělit, než mít vše v jednom. Do auta je to taky fajn. Cena poměr asi nejlepší a vídám to hodně třeba i na RCgroups.

K té debatě s Pepinem - myslím si, že nejčastějším problémem je skryté mechanické poškození článku. Hlavně rohy LiPolek jsou hodně citlivé. Často pod smršťovačkou nevíš co se děje. Pak se tam dostane vzduch a reakce je na světě. O konstrukci baterií nic nevím, ale z obsobní zkušenosti (a blbosti) vím, že některé jsou "nudné" a můžeš je propíchnout a nic se nestane, zatímco u některých stačí poškozený rožek a začnou funět jak tchýně Jaruna. Je nutné si uvědomit, že modeláři tahají baterie na hranu možností a bez ochrany 8-)

Před pár týdny se mi ozval kamarád a hned byl rád za jednu tu bednu na munici. Není to modelář ale má autíčka pro děcka. Jeho kolegovi blafla sklepní kóje z akumulátorů (a teď si už nejsem jist, jestli to bylo elektronářadí, nebo také právě autíčko).

Jinak v příloze je ten včerejší Samsung. Jedná se o Galaxy A52. Vzhledem k obecným kvalitám jej zkusím opravit. Až na accu se zdá být snad OK.
Telefon byl v obalu a předtím nespadl. Takhle se nafouknul prakticky hned. Baterie už byla slabá, ale fungovala...
Přílohy
IMG-20260329-WA0000.jpeg
HONZIK 22

#12 Příspěvek od HONZIK 22 »

jyrry píše: pon 30.03.2026 11:19 Inu, po bitvě je každý generál a postižený se chybami přiučil.

Teď si tady nahlas přemýšlím, co se asi mohlo stát nedobrýho baterce v mobilu, že z toho časem otěhotnla.
Sam jsem vyhazoval pred mesicem stare nafouknute ,,uhryznute jabko,,.Obecne se nedoporucuje skladovat dlouhodobe mobily s uplne vybitymi clanky. U me to bylo vic nez deset let .
Deje se to hlavne u zridka kdy pouzivanych ,zaloznich mobilu .
Jiri

#13 Příspěvek od Jiri »

warhawk píše: pon 30.03.2026 11:32 Jirko definuj prostý kovový kufřík :).
Třeba něco takového: https://www.hornbach.cz/p/univerzalni-k ... m/3882855/
Obyč plech (ne hliník, který hoří), rozumně velký, cena únosná
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
pepin

#14 Příspěvek od pepin »

jyrry píše: pon 30.03.2026 11:19 Inu, po bitvě je každý generál a postižený se chybami přiučil.
Tak já to zase i chápu, než to člověk zkusí netuší že tady to už bude fakt pakárna.

Já jsem prvně pájel jen na pracovní přibližovadlo koloběžku jen 10 čl sony vtc5 1P tak jsem si jen na tý pidisadě vyzkoušel že tady to už je docela na prd to bastlit podomácku.né že by to vubec nešlo, ale už to ani nebaví něco takového dělat.

Pořád občas lionky pájím ale spíš jen co zbylo z funkčních lion třeba z nějaký cyklosady kde odešla jen jedna sekce, ale komplet z nových by se mi cyklosadu pájet fakt nechtělo.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od warhawk »

jyrry píše: pon 30.03.2026 11:19 Teď si tady nahlas přemýšlím, co se asi mohlo stát nedobrýho baterce v mobilu, že z toho časem otěhotnla.
No, řekl bych že kombinace mnoha věcí. Žena jela 5 hodin autem, takže android auto (telefon je teplý) a trvalé nabíjení/vybíjení.
Do toho byla baterie už slabá (kapacitou). Navíc oba hřešíme na rychlé nabíjení (Super fast charge).

Mi se modelářské baterky taky nafoukly z důvodů naprosto neznámých (a podvybitím/přebitím nebo velkými proudy to fakt nebylo).

Pepin - ty kokamy byly nová sada od Ládi Křivského. Tehdy to zabolelo (finančně). Přecijen LiPolky nestály to co teď
Jiri píše: pon 30.03.2026 11:58 Třeba něco takového: https://www.hornbach.cz/p/univerzalni-k ... m/3882855/
Obyč plech (ne hliník, který hoří), rozumně velký, cena únosná
Jo, tohle je pěkné. Něco takového jsem nezpozoroval. Jen opět je nebezpečí to, že budeš mít všechny akumulátory u sebe, takže může chytnout jedna od druhé.
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“