Trojan 1,2m astramodel
Trojan 1,2m astramodel
Koupil jsem si stavebnici Trojan 1,2m od Astramodel. V manuálu uvádějí polohu těžiště od náběžky 83mm plus-mínus 19mm. To se mě zdá jako velké rozmezí. Ještě prodávají další verzi rozpětí 2m a 1,1m. Tam je poloha těžiště v rozmezí několika mm. Aby vyšlo těžiště 83mm musel jsem dát baterii (3čl./22000mAh) co šlo dozadu. Takto jsem odstartoval k záletu. Přesto jsem musel vytrimovat na přitaženo. Nedovedu si představit kdybych dal baterii 3čl./2200-3200mAh kterou také v návodu doporučují. Když zavřu podvozek tak i to je znát na vyvážení(přední noha se sklápí dozadu). Jinak model létá velice pěkně a dobře se s ním přistává takže žádný problém. Jen čistě teoreticky jaký je názor na to velké rozmezí těžiště. Děkuji a zdravím,Pepa.
-
HONZIK 22
Re: Trojan 1,2m astramodel
Zalezi jaky profil kridla a vyskovky zvolil vyrobce zda maketovy ci zohlednil pevnost materialu.
Ci je vyskovka deskovita ci s nejakym symetrickym ci nesymetrickym profilem.
I kridla pri ruznych delkach mohom mit jine profily.
Ci je vyskovka deskovita ci s nejakym symetrickym ci nesymetrickym profilem.
I kridla pri ruznych delkach mohom mit jine profily.
Re: Trojan 1,2m astramodel
Díky za reakci. Profily jsou klasika na křídle polosouměrný a VOP souměrný. Mě jenom udivuje to velké rozmezí polohy těžiště. Jinak to neřeším. Na polohu 83mm to létá v pořádku. Já se věnuji modelařině hodně dlouho ale s takovým rozmezím jsem se ještě nesetkal. Tak to jen řeším ze zájmu. Většinu modelů jsem si navrhoval sám. Také jsem stavěl UL letadla a tam je poměrně větší rozmezí polohy těžiště kvůli různé hmotnosti posádky. Letadla ale mají jiné aerodynamické i geometrické řešení. V tomto případě jsem musel zapomenout zkušenosti z návrhu modelů. Tam je dána poloha těžiště pevná a nemění se.