Začátečník 4CH nebo 6CH

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
paseto

Začátečník 4CH nebo 6CH

#1 Příspěvek od paseto »

Ahoj, jaký vrtulník byste doporučili absolutnímu začátečníkovi který nikdy s ničím nelétal? 4 kanálový nebo 6???
Mirek J.

Simulátor !!!

#2 Příspěvek od Mirek J. »

Pokud jsi opravdu neřídil rádiem nic létajícího ve vzduchu, pořiď si nejdříve modelářský simulátor na PC. Sice má k realitě dost daleko ale furt lepší 100x třisknout helinou virtuálně za 0,- Kč než po pár vteřinách reálně za x tisíc Kč (nepočítám samozřejmě cenu simulátoru)
Kovboj

Re: Začátečník 4CH nebo 6CH

#3 Příspěvek od Kovboj »

paseto píše:Ahoj, jaký vrtulník byste doporučili absolutnímu začátečníkovi který nikdy s ničím nelétal? 4 kanálový nebo 6???

Jednoznacne nejaky dvourotorak (podle me je nejlepsi Blade CX2, ale ani ostatni levnejsi varianty nejsou spatne). Pokud nemas zkusenosti s RC modely a nemas trpeliveho ucitele tak nemas sanci uridit klasicky vrtulnik. Po par prvnich 'skocich' ho rozmlatis a jen se nastves...

Jinak pokud je to tvuj absolutne prvni RC model, tak bych doporucil nejdriv nejake hodne a nerozbitne letadlo, aby se ti 'nepletly packy' na vysilaci. U vrtulniku, a i na 'hodnem' dvourotoraku, muze i male zazmatkovani stat velke penize :wink:

I ten simulator do zacatku je dobra vec, ale u toho ti chybi jedna vec, ten 'strach' ze kdyz s tim trisknes o zem tak ze mas problem. A je podle me dobre naucit se mit z litani respekt 8)
zdzd

#4 Příspěvek od zdzd »

Kovboj píše:
paseto píše:Ahoj, jaký vrtulník byste doporučili absolutnímu začátečníkovi který nikdy s ničím nelétal? 4 kanálový nebo 6???

Jednoznacne nejaky dvourotorak (podle me je nejlepsi Blade CX2, ale ani ostatni levnejsi varianty nejsou spatne). Pokud nemas zkusenosti s RC modely a nemas trpeliveho ucitele tak nemas sanci uridit klasicky vrtulnik. Po par prvnich 'skocich' ho rozmlatis a jen se nastves...

Jinak pokud je to tvuj absolutne prvni RC model, tak bych doporucil nejdriv nejake hodne a nerozbitne letadlo, aby se ti 'nepletly packy' na vysilaci. U vrtulniku, a i na 'hodnem' dvourotoraku, muze i male zazmatkovani stat velke penize :wink:

I ten simulator do zacatku je dobra vec, ale u toho ti chybi jedna vec, ten 'strach' ze kdyz s tim trisknes o zem tak ze mas problem. A je podle me dobre naucit se mit z litani respekt 8)

Se simem souhlas, ale nesouhlasím s výběrem modelu.

Pokud chce létat "opravdové" heliny, měl by se vyhnout dvourotorákům. Nic mu nedají. A eroplány jsou úplně mimo. Znám spoustu vrtulníkářů, kteří v životě neřídili eroplán ani dvourotorák a vůbec jim to nevadí. Naopak. Nemusí se zbavovat nevhodných návyků a lítají jak o život.
Kovboj

#5 Příspěvek od Kovboj »

zdzd píše:Znám spoustu vrtulníkářů, kteří v životě neřídili eroplán ani dvourotorák a vůbec jim to nevadí. Naopak. Nemusí se zbavovat nevhodných návyků a lítají jak o život.

No pokud to bude prvni RC model, tak to bude o zivot. Nebude vedet jak zachazet s plynem, nebude si jistej kterou pakou zatazi do stran, bude zmatenej pokud bude model otocen predkem k nemu na kterou stranu ho ma vlastne ovladat...

Navic, 'opravdove' heliny jsou takove ty velke hlucne stroje, co se do nich da sednout a litat. To co mas na mysli jsou jen o neco komplikovanejsi hracky nez co mu doporucuju ja. To ze uridis ve 3D velky vrtulnik neznamena, ze by ses dokazal vznest s opravdovym vrtulnikem kdybys v nem sedel. ;-)
Paseto nikde nepise, ze s tim chce litat 3D nebo neco podobneho... Proste nekdo si potrebuje koupit Ferrari nebo Porsche ('opravdovy' model vrtulniku ve tve pojeti), ale nekterym staci k pohodlnemu jezdeni i obycejny Ford, Renault nebo Toyota (dvourotoraky) a nekomu pro veskere jezdeni staci treba Logan (Picco a spol...). Kazdy ma jine pozadavky, jine schopnosti a taky do toho treba chce investovat jine penize :lol: Ale i tak si myslim ze jako UPLNE PRVNI auto je nerozum kupovat si Ferrari.
zdzd

#6 Příspěvek od zdzd »

Kovboj píše:
zdzd píše:Znám spoustu vrtulníkářů, kteří v životě neřídili eroplán ani dvourotorák a vůbec jim to nevadí. Naopak. Nemusí se zbavovat nevhodných návyků a lítají jak o život.

No pokud to bude prvni RC model, tak to bude o zivot. Nebude vedet jak zachazet s plynem, nebude si jistej kterou pakou zatazi do stran, bude zmatenej pokud bude model otocen predkem k nemu na kterou stranu ho ma vlastne ovladat...

Od toho je právě ten simulátor, kterým musí začít.

"Navic, 'opravdove' heliny jsou takove ty velke hlucne stroje, co se do nich da sednout a litat...."

To jsou opravdové ne 'opravdove' :wink:

"Paseto nikde nepise, ze s tim chce litat 3D nebo neco podobneho... Proste nekdo si potrebuje koupit Ferrari nebo Porsche ('opravdovy' model vrtulniku ve tve pojeti), ale nekterym staci k pohodlnemu jezdeni i obycejny Ford, Renault nebo Toyota (dvourotoraky) a nekomu pro veskere jezdeni staci treba Logan (Picco a spol...). Kazdy ma jine pozadavky, jine schopnosti a taky do toho treba chce investovat jine penize :lol: Ale i tak si myslim ze jako UPLNE PRVNI auto je nerozum kupovat si Ferrari."

Co chce a co opravdu koupí je na jeho rozhodnutí. Nepředpokládám, že by jako první kupoval Synergy, úplně stačí Minititan. Když se učím autem je rozhodně je lépe začít s Dačkou, než s trojkolkou, neboli dvourotorákem.
zdzd

#7 Příspěvek od zdzd »

Když vyjdeme z Víťovy tabulky dělení vrtulníků
http://vitocz.net/heli/popisy/vyber_heli.htm a začneme to převádět na kolové prostředky pak

V1: (PicooZ) Koloběžka. S autem nemá kromě kol nic společného.
V2: (Dvourotorák) Trojkolka. Má kola a dá se do ní sednout. Jinak o ničem.
V3: (Blade). Dětské elektrické autíčko. Má kola, dá se do něj sednout a kodrcat po zahradě.
V4: (MiniTitan). Osobní auto. Funguje a jezdí jako auto pro každého.
V5: (Logo, Sceadu). Sportovní auto. Je pro každého, ale dá se mu i šlápnout na plyn.
V6: (spalováky tř. 60). Závodní auto. Má výkon a odolnost k pořádné akci.
V7: (Synergy). Formule 1.

Podle toho je k tomu zapotřebí přistupovat. Řízení koloběžky nic neříká o řízení oktávky.

Obecně je pořád cítit názor, že co má rotor je vrtulník a vrtulník je vrtulník a basta. Zajímavé je, že u letadel si nikdo neplete pokoják s větroněm, akrobatem nebo jetem. Tam je těch pojmů víc a jsou vžité, u helin takové dělení moc není a proto je nanejvýš vhodné vždy doplnit o co vlastně jde.
Pucmeloud
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Pucmeloud »

zdzd píše:Když vyjdeme z Víťovy tabulky dělení vrtulníků
http://vitocz.net/heli/popisy/vyber_heli.htm a začneme to převádět na kolové prostředky pak

V1: (PicooZ) Koloběžka. S autem nemá kromě kol nic společného.
V2: (Dvourotorák) Trojkolka. Má kola a dá se do ní sednout. Jinak o ničem.
V3: (Blade). Dětské elektrické autíčko. Má kola, dá se do něj sednout a kodrcat po zahradě.
V4: (MiniTitan). Osobní auto. Funguje a jezdí jako auto pro každého.
V5: (Logo, Sceadu). Sportovní auto. Je pro každého, ale dá se mu i šlápnout na plyn.
V6: (spalováky tř. 60). Závodní auto. Má výkon a odolnost k pořádné akci.
V7: (Synergy). Formule 1.

Podle toho je k tomu zapotřebí přistupovat. Řízení koloběžky nic neříká o řízení oktávky.

Obecně je pořád cítit názor, že co má rotor je vrtulník a vrtulník je vrtulník a basta. Zajímavé je, že u letadel si nikdo neplete pokoják s větroněm, akrobatem nebo jetem. Tam je těch pojmů víc a jsou vžité, u helin takové dělení moc není a proto je nanejvýš vhodné vždy doplnit o co vlastně jde.

Zdyzdy, já plně respektuji Tvoje názory a dozajista velké zkušenosti s vrtulníkama. Ale zkus někdy pochopit, že ne každý zájemce o vrtulníky je pravověrný modelář a nechce se věnovat modelařině "na plný úvazek". Chce prostě vrtulník na zábavu, pro polétání a dost. Znám lidi, kteří i v pokročilém věku mají parádně vytuněné koloběžky (doslova koloběžky!!!), jezdí na nich i mezinárodní závody a nic jiného nechtějí! Mnohdy ani kolo! Jsou modeláři, kteří s neuvěřitelnou precizností staví makety na šásko z Picca a větší vrtulníky je prostě nezajímají a nelákají, třeba proto, že si s něma nezablbnou v obýváku u kafe a vlezou se do kufříku i s rádiem. A baví je práce pod lupou. Dvourotory jsou modely, před kterýma byste před 15 lety stáli v němém úžasu !!! Doba pokročila a nároky taky.
A návyky z trojkolky že jsou k ničemu? Když nic, naučí se dítě kde je vpravo a vlevo, jak se rozjet a jak zabrzdit a ža je třeba dávat pozor na provoz kolem sebe. A to se v modelařině taky musíš naučit a respektovat. Takže když jede po cestě trojkolka a Porsche, oba musí udržovat směr, oba musí jet vpravo, oba musí vědět jak a kdy zpomali, zrychlit a zastavit.
Dalším aspektem je, že většina dvourotorů je skoro maketově provedená a ve vzduchu opravdu evokují let skutečné helikoptéry a kluci při tom sní.... Kdežto motoráky většinou helikoptéru připomínají jen velmi vzdáleně a ne každému imponuje odrátovaná trubka letící vrtulí dolů, protože takhle nikdy žádná opravdová helikoptéra nelítá. Prostě to není ono.
Já sám jsem začel s mikrovrtulníčkama, naučil jsem se s nima dost věcí a jak je nastavovat a upravovat. Teď jsem si v naduté pýše koupil nádhernou maketovou dvourotorovou Lamu 5V a mám pocit, že se vrátím k těm mikrovrtulníčkům. Přeci jen mě to víc oslovilo a pohled na 10 cm velkou polomaketku Schweizera 300 realisticky kroužící kolem lustru naplňuje můj dětský sen, kdy jsem snil o tom, že mi ten Spitfair od Rewelu bude lítat opravdu po pokoji. Uběhlo 40 let a je to realita.
Tak zkus někdy respektovat cíle těch druhých. Sám víš, že i mezi leteckými modeláři jsou ortodoxní vyznavači pokojáků a akrobaty je nezajímají. A vzájemně se respektují.
Tak zkus spíše pozitivní pohled a ber to s nadhledem. Každý opravdu nechce Porsche na ježdění do práce a na chalupu. A nic ve zlém, Tvých názorů si velice vážím. :wink:
mipr

#9 Příspěvek od mipr »

Kovboj píše:

Pokud nemas zkusenosti s RC modely a nemas trpeliveho ucitele tak nemas sanci uridit klasicky vrtulnik. Po par prvnich 'skocich' ho rozmlatis a jen se nastves...

Myslím,že to není uplně pravda.Pokud nebude zbrklý a moc hrrr,tak to docela jde. Začínal jsem bez simu,bez učitele,bez znalostí a zatím jsem s tím seknul asi 3krát a to ne hned zpočátku :wink: . Fakt bych raději pořídil zrovna MT nebo T-Rexe. Záleží čemu a jak se chce tazatel věnovat. Pokud jen tak, aby něco viselo ve vzduchu,pak dvourotorák,pokud si chce zalítat, tak raději uvedené stroje.
zdzd

#10 Příspěvek od zdzd »

Pucmeloud píše:...Ale zkus někdy pochopit, že ne každý zájemce o vrtulníky je pravověrný modelář a nechce se věnovat modelařině "na plný úvazek". Chce prostě vrtulník na zábavu, pro polétání a dost
...
Tak zkus někdy respektovat cíle těch druhých. Sám víš, že i mezi leteckými modeláři jsou ortodoxní vyznavači pokojáků a akrobaty je nezajímají...

Asi jsme se nepochopili. Nikomu nic nevnucuji a každý ať se rozhodne sám, podle svého. Ale měl by při tom znát souvislosti a uvědomit si co chce a jak se k tomu nejlépe dostat.

Chceš dvourotorák? Klidně. Kup si ho a lítej doma mezi kytičkami. Je-li to tvá vůle budeš spokojený. Pokud budeš později chtít víc, všechno zahoď a začni z nuly na vyšším levelu.

Chceš akrobat? Kup si simulátor, nauč se na něm, kup rovnou akrobat a létej. K tomu nepotřebuješ žádné předchozí zkušenosti s eroplánem nebo dvourotorákem. Běž rovnou do toho a ušetříš.

Nic víc, nic míň.
kmarty

#11 Příspěvek od kmarty »

Jsme-li u te automobilove analogie, pak tedy doporucujes aby se dotycny vyhl Skodovce 105 kde si ohmata absolutni zaklady v praxi, to poteseni ze s tim dokaze pohnout, zazit svuj prvni vylet s kanystrem pro benzin, rozebrat a vycistit karburator a opet ho slozit a podobne, ale misto toho si stahl LFS ci jiny simulator, zajezdil si na pocitaci a pak rovnou koupil Porsche nebo soutezaka. Je to tak?

Jestli ano, pak promin, ale v tom pripade chapu spise Pucmelouda.
Kdyz uz nic, tak z jeho prispevku alespon nekapou jedovate sliny a opovrzeni ze nekomu muze stacit mene.

Ja se treba dopracoval k levnemu dvourotoraku (tedy neco co je pro Tebe zrejme nepripustny povl) jakozto "upgrade" z PicooZ a muzu rict ze on je muj nejpresvedcivejsi dukaz o tom, ze ani nemam na to abych cokoliv jineho udrzel ve vzduchu. Treba to cas zmeni, nicmene mily EasyCopter mne zatim bezpecne ujistuje v tom, ze nic jineho nema smysl kupovat. Ne pokud z toho nechci udelat hromadku srotu. Tu z EC umim udelat taky, ale bude to podstatne levnejsi hromadka srotu.
zdzd

#12 Příspěvek od zdzd »

kmarty píše:...
Kdyz uz nic, tak z jeho prispevku alespon nekapou jedovate sliny a opovrzeni ze nekomu muze stacit mene...

Sorry, ale máš v tom zmatek.

Jednak říkám to, že pokud cílí na auto, má vynechat trojkolku. Ušetří tím. O Porsche žádná řeč nebyla.

Druhak tu citaci výše jsi napsal ty. Ne já. A co si o tom myslím, raději ani nechtěj vědět. Obsah a styl je daleko od mých slov a hodně blízko rétorice lidí, které opravdu nemusím. :(
kmarty

#13 Příspěvek od kmarty »

To nebyla ani tak citace jako spis prehnane zdurazneni toho jak rozdilne mohou byt tvoje predstavy s predstavami jinych.
A kdyz k tomu pridam to Tve povysene pohrdani nad cimkoliv jinym nez "ultra echt" vrtulnikem ... no, rekneme ze to v ocich jinych tak trochu kazi Tvoji reputaci.
Vlastne nemusim pridavat, to bylo to hlavni co mne "zvedlo ze zidle".

Mozna v tom mam zmatek. Mozna treba casem prijdu na to ze chces v kazdem zacatecnikovi videt budouciho 3D pilota a rovnou mu tedy nabizis cestu timto smerem. Jenze to uz rekli jini, ne kazdy se jim chce stat a prijde mi ze to je vec kterou odmitas pripustit.

Takze zatim vidim jen neco obdobneho jako u RC aut. Tam se taky najdou taci, kteri jedine co berou je spalovaci osmina a vse ostatni je pro ne jen parodie na to jejich "echt" auti (a pokud mozno to nezapomenou kazdou chvili zduraznovat). A popravde receno, u takovyho cloveka je mi pak sumak jestli to je mistr Evropy, s letityma zkusenostma nebo to neumi ani nastartovat.

Ale nic, do tohohle uz nebudu dal pichat. Tohle poznam az casem jestli jsem se mylil nebo ne. Nebo dostatecnym vysvetlenim.
zdzd

#14 Příspěvek od zdzd »

kmarty píše:...A kdyz k tomu pridam to Tve povysene pohrdani nad cimkoliv jinym nez "ultra echt" vrtulnikem ... no, rekneme ze to v ocich jinych tak trochu kazi Tvoji reputaci...

Neřeš věci, které nikdo neřekl.

Je mi úplně fuk, co kdo chce. Ale když se chce dopracovat k akrobatické helině, je cesta přes PicooZ a dvourotoráky ztracený čas a peníze. To je mé poselství. Jestli v tom vidíš nějaké pohrdání a povýšenost je to tvá věc. Já do své rady nic takového nevkládám.
Kovboj

#15 Příspěvek od Kovboj »

zdzd píše:
kmarty píše:...A kdyz k tomu pridam to Tve povysene pohrdani nad cimkoliv jinym nez "ultra echt" vrtulnikem ... no, rekneme ze to v ocich jinych tak trochu kazi Tvoji reputaci...

Neřeš věci, které nikdo neřekl.

Je mi úplně fuk, co kdo chce. Ale když se chce dopracovat k akrobatické helině, je cesta přes PicooZ a dvourotoráky ztracený čas a peníze. To je mé poselství. Jestli v tom vidíš nějaké pohrdání a povýšenost je to tvá věc. Já do své rady nic takového nevkládám.

Presne - neres veci ktere nikdo nerekl. Copak pozadavek znel na akrobaticky vrtulnik? Slo o vrtulnik pro uplneho zacatecnika.
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“